Mesa Sectorial 23/01/2020.- UGT demana la retirada del ROF de CIPFP.

FeSP CartelLDijous passat la Mesa Sectorial d’Educació va continuar amb la negociació de les oposicions docents de 2020, torn lliure, annex IV sobre característiques proves pràctiques, tots els cossos i especialitats docents menys la del professorat d’Ensenyament Secundari, que es veurà la setmana vinent, i el Reglament Orgànic i Funcional dels Centres Integrats Públics de Formació Professional (CIPFP).

REGLAMENT ORGÀNIC I FUNCIONAL CENTRES INTEGRATS PÚBLICS DE FORMACIÓ PROFESSIONAL-. Davant el model desregularizat que planteja aquest reglament orgànic i funcional dels Centres Integrats d’FP, UGT Ensenyament PV ha demanat en la Mesa Sectorial d’Educació la retirada del projecte de Decret. A més, contribueixen a justificar aquesta petició l’anunci fet per la Ministra d’Educació i FP, assenyalant que en el seu ministeri s’assumiran i unificaran totes les competències en matèria d’FP:

<< La ministra d’Educació i FP ha demanat un acord de país per a continuar avançant cap a una FP moderna, de futur, amb una oferta permanent de noves titulacions i amb 200.000 noves places en quatre anys. En la seua intervenció, Celaá ha anunciat l’ampliació de les competències d’aquest ministeri en matèria d’FP. “Unificarem les competències d’FP del sistema educatiu i per a l’ocupació sota el pavelló del Ministeri d’Educació i Formació Professional”, ha assegurat la titular. Es tracta d’impulsar un sistema unificat de Formació Professional, alguna cosa que venia promovent-se des de fa dècades.
 
El Ministeri d’Educació i FP assumirà així tres competències fins ara en mans del Ministeri de Treball i Seguretat Social: l’elaboració de les normes i informes sobre el Sistema Nacional de Qualificacions Professionals (SNQP); l’elaboració i actualització dels Certificats de Professionalitat i les proves d’avaluació i, finalment, la incorporació de la xarxa de Centres de Referència Nacional a la xarxa de centres de Formació Professional.
 
“Aspire a tindre un gran acord de país de Formació Professional. L’FP a Espanya no pot ser via de segona categoria, l’FP ha de ser forta. Hem d’aconseguir que els nostres conciutadans i conciutadanes tinguen una titulació, una capacitació professional que els permeta sortejar aquests canvis disruptives que estem vivint en la nostra societat globalitzada”, ha afegit Celaá.>>

FP3Tampoc des d’UGT Ensenyament PV acceptem el model de direcció i organització que proposa l’administració educativa en aquest reglament, perquè aspectes bàsics, com són l’estructura de Departaments de Coordinació Didàctica i uns altres no està garantida en absolut i ni és respectuosa amb la legislació que desenvolupa aquests ensenyaments, ni amb la normativa que regula les plantilles docents, els drets i obligacions del professorat. Aquest text no garanteix l’existència de Departaments essencials en aquests Centres formatius, com són els de Formació i Orientació Laboral, Departament d’Idiomes, Competències Digitals i Formativa Comuna, o Departament de Pràctiques Formatives i de Relacions amb les Empreses. I si existeixen, seran departaments de segona categoria, sense reconeixement de dotació d’hores i direcció de departament garantides, sense reconeixement tampoc per a mèrits i sense retribucions o complement específic, a diferència d’altres models com és, per exemple, el que té Canàries.

Al costat d’això també som contraris i ens oposem a l’àmplia discrecionalitat (que frega la desregulació dels drets i obligacions del professorat), que amb base en l’autonomia dels centres que no és autonomia dels equips directius, es concedeix a les direccions d’aquests centres en la gestió del crèdit horari de tots els càrrecs i llocs de responsabilitat del centre, vulnerant amb això el contingut de la normativa sobre plantilles docents.

Per tant, aquestes raons, que esperem siguen corregides per l’administració, ens han portat a sol·licitar la retirada, per a la seua revisió, del projecte de Decret presentat. De moment i si bé portem ja molts anys de retard, per a l’organització i funcionament dels Centres Integrats, ens és suficient amb el Decret 115/2008, 1 d’agost, del Consell, pel qual es regulen els centres integrats de formació professional en la Comunitat Valenciana.13032020 Levante Oposición UGT al ROF Centros Integrados

ANNEX IV OPOSICIONS DOCENTS: PROVES PRÀCTIQUES-. Respecte al altre punt de la Mesa, les propostes d’UGT Ensenyament PV van ser en la línia d’aconseguir l’anonimat, l’objectivitat en l’avaluació i la igualtat d’oportunitats per a totes les persones aspirants. Així sol·licitem, per exemple, que en l’especialitat de Cuina i Pastisseria, per a garantir aqueix anonimat i objectivitat en l’avaluació que les proves foren escrites i teoricopràctiques, com es realitzen en l’especialitat de Manteniment de Vehicles o en Operacions i Equips de Producció Agrària.

També demanem que es limitara la duració de les proves, que es definiren correctament les proves per a poder-les realitzar en temps raonables, sense que siga necessari que hagen de durar diversos dies o setmanes i amb jornades maratonianes. Així, limitar el nombre de proves, entre dues i cinc, per exemple, i seguir el model dissenyat per a l’especialitat de Tècniques i Procediments d’Imatge i So, en la qual es parla d’un sol exercici, una sola prova triada entre cinc possibles. Aquestes recomanacions, a més de per al cos de Professorat tècnic d’FP, també les hem exigides per al cos de Professorat d’Arts Plàstiques i Disseny.

Finalment també s’ha demanat que els recursos i materials que haja d’utilitzar les persones opositores, per a garantir la igualtat d’oportunitats, siga facilitat per la pròpia administració i que es busque la idoneïtat i adequació de les instal·lacions en les quals es realitzen aquestes proves, evitant, per exemple que opositors de Música i Arts Escèniques realitzen aquestes proves en cadires de pala, quan han d’utilitzar simultàniament diverses partitures.



DOCUMENTACIÓ ADDICIONAL: