UGT expressa a Tamarit el seu rebuig a la imposició dels àmbits educatius en la primera trobada amb la consellera

  • El sindicat mostra la seua preocupació pels processos d’estabilització per les dificultats per a alguns col·lectius
  • Ofereix col·laboració a la consellera per als seus projectes en salut mental i suport a col·lectius més vulnerables

20-07-2022.- UGT Serveis Públics del País Valencià ha mostrat a la consellera d’Educació, Raquel Tamarit, el seu rebuig a la imposició d’àmbits educatius així com la seua preocupació pel desenvolupament dels processos d’estabilització que autoritza la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de reducció de la temporalitat en l’ocupació pública, en considerar que, en l’àmbit educatiu, és més restrictiu que el que s’aplicarà en altres sectors de l’administració. En opinió del sindicat, això dificultarà molt que el professorat interí consolide el seu lloc de treball. El procés d’estabilització i el desenvolupament curricular autonòmic i la seua implantació són algunes de les qüestions que el sindicat ha plantejat directament a Tamarit en la primera trobada que totes dues parts han mantingut des que va ser nomenada titular d’aquest departament.

Respecte a la la imposició obligatòria dels àmbits educatius en primer de l’ESO, UGT insisteix que aquesta imposició nega el principi d’especialització docent, el dret a l’autonomia pedagògica i organitzativa dels centres i la pròpia qualitat en la prestació del servei educatiu que rep el nostre alumnat.

En l’entrevista, que va tindre lloc ahir en la seu de la conselleria, va participar una delegació del sindicat UGT Serveis Públics PV, encapçalats per la seua secretària general, Mayte Montaner, la secretària del sector d’Ensenyament, Maite Tarazona, i els responsables d’Ensenyament Públic, Fco Javier González Zurita, i d’Ensenyament concertat, José Juan Torrecillas.

Respecte a l’estabilització, preocupa, sobretot, la continuïtat en els seus llocs de treball del professorat tècnic interí d’FP que no té titulació universitària i que ara passa al cos de professorat d’Ensenyament Secundari, on és exigible aquest requisit. Aquest col·lectiu, de 400 professors/as en la Comunitat Valenciana necessita una solució urgent per a evitar el seu acomiadament i poder presentar-se als processos d’estabilització i continuar treballant.

En situació similar es troba el professorat interí major de 55 anys que no supere els processos d’estabilització. UGT ha traslladat a la consellera la reivindicació principal d’aquest col·lectiu, que és aconseguir mesures de protecció especials que els garantisca continuar treballant fins a la seua jubilació.

Respecte a l’ensenyament públic, el sindicat ha centrat les seues reivindicacions a recuperar el poder adquisitiu, el cobrament de les pagues extraordinàries completes, l’increment salarial per al pròxim per a compensar la inflacció, i la cerca de l’equiparació salarial entre els diferents cossos docents, assimilant-los al grup professional A1, especialment en el cas dels mestres i mestres, i el professorat d’altres cossos docents, actualment classificat en el grup professional A2. També es considera prioritari l’increment de les plantilles docents, la negociació de la reducció de les ràtios escolars, amb propostes noves com és l’establiment de la jornada laboral de 35 hores setmanals, amb quatre dies dedicats a l’activitat docent ordinària i el cinqué dia a altres activitats, com són la formació, la coordinació i el desenvolupament de projectes interdisciplinaris.

Pel que respecta a l’ensenyament concertat, el sindicat ha centrat les seues propostes a adoptar solucions perquè els treballadors i treballadores d’aquest sector tinguen les mateixes condicions laborals i retributives que el professorat de l’ensenyament públic. En particular, s’ha plantejat la reducció horària del professorat major de 58 anys, la desjudicialización de la paga d’antiguitat i el seu cobrament automàtic (paga en reconeixement dels 25 anys de servei), de l’establiment del pagament directe i delegat del PAS, així com de la necessitat de la negociació de les plantilles docents que permeta la reducció de la seua jornada lectiva (25 hores setmanals) per a equiparar-la amb la dels i les docents de l’ensenyament públic (18 i 23 hores lectives setmanals).

Durant aquesta primera presa de contacte, el sindicat ha escoltat i valorat algunes de les iniciatives plantejades per Tamarit, entre elles, la reducció de la càrrega burocràtica en l’activitat que desenvolupen els docents i la implementació de diferents projectes, protocols i tallers, entre ells, els destinats a la recuperació de la salut mental i integral de l’alumnat després de la crisi de la pandèmia (orientats a l’alumnat de 2n i 4t de l’ESO) o projectes dirigits a compensar les desigualtats i mancances de l’alumnat més vulnerable d’educació infantil i primària, que arriba als centres educatius en dejú. El sindicat ha oferit a la conselleria suport i col·laboració per a aquestes propostes.