1. Projecte de Decret del Consell, pel qual s’establixen els currículums dels cicles formatius de grau mitjà i de grau superior de Formació Professional, en aplicació de la Llei orgànica 3/2022, de 31 de març, d’ordenació i integració de la Formació Professional.
Des d’UGT, s’han plantejat diverses demandes per garantir que la reforma siga efectiva i responga a les necessitats del professorat i de l’alumnat:
Oferta d’assignatures optatives
- El decret estableix que tots els centres hauran d’oferir l’assignatura optativa d’anglés i que cada família professional tindrà tres optatives disponibles.
- UGT ha sol·licitat la recuperació dels mòduls autonòmics d’anglés.
Formació en centres de treball
- Major flexibilitat en el calendari de pràctiques en empresa.
- UGT reclama una regulació més clara en aquest punt sobre les pràctiques.
Elaboració de la programació didàctica
- El decret estableix que la programació didàctica del mòdul professional haurà de basar-se en el projecte curricular del centre.
- Cada departament unificarà la programació, i que tots els centres tinguen una estructura homogènia.
- UGT ha exigit que en el cas dels mòduls optatius s’especifique l’atribució docent de cada professorat.
Presència del valencià en la FP
- UGT ha demanat que s’incorporen mòduls específics de valencià per a la formació professional.
- UGT ha defensat la necessitat d’una regulació més clara per garantir la presència del valencià en la FP.
Plantilles i condicions laborals
- La proposta de plantilles elimina hores de desdoblaments, tutories i coordinacions, aspectes fonamentals per a l’acompanyament de l’alumnat en la formació en l’empres. UGT ha reclamat la seua recuperació de totes les hores retallades.
- UGT ha demanat que es reactive aquesta mobilitat de les estades formatives a l’estranger per al professorat suprimides
Publicació del decret
- La Conselleria ha acceptat la petició d’UGT i ha decidit publicar un decret únic en lloc de normatives separades.
UGT seguirà traslladant propostes a la Conselleria per garantir una FP de qualitat, amb recursos suficients i adaptada a les necessitats del professorat i de l’alumnat.
2. Informació sobre la transformació de l’IES LEONARDO DA VINCI d’ALACANT i l’IES EL PALMERAR en centres integrats d’FP, amb les propostes d’esborrany d’Orde que han passat pel CVFP.
UGT DENUNCIA EL DESMANTELLAMENT DE L’IES EL PALMERAL DE ORIHUELA I LEONARDO DA VINCI D’ALACANT AMB UNA RECONVERSIÓ IMPROVISADA I SENSE GARANTIES
UGT ha expressat la seua preocupació i rebuig davant la reconversió de l’IES El Palmeral d’Orihuela i l’IES Leonardo da Vinci d’Alacant en CIPFP. Aquesta decisió unilateral de la Conselleria s’està duent a terme sense planificació, sense garanties per a la comunitat educativa i sense cap estudi d’impacte real sobre l’alumnat, el professorat i les infraestructures dels centres afectats.
UGT ha denunciat que la mesura suposa la desaparició de dos IES sense alternatives viables per a la reubicació de l’alumnat i sense garanties per al personal docent que treballa en aquests centres. Això provocarà una situació de massificació, pèrdua de recursos i un empitjorament de la qualitat educativa en Orihuela i en la zona nord d’Alacant
A. IES EL PALMERAL: UN TANCAMENT SENSE ALTERNATIVES NI INVERSIÓ
En el cas d’Orihuela, la reconversió de l’IES El Palmeral en CIPFP suposarà la desaparició d’un centre de secundària sense que hi haja infraestructures adequades per absorbir l’alumnat en els altres tres IES públics de la ciutat (IES Tháder, IES Gabriel Miró i IES Espeñetas). UGT ha assenyalat que:
- No hi ha cap estudi d’impacte demogràfic ni una previsió realista sobre la distribució de l’alumnat en els altres centres. No es tenen en compte aspectes com la matrícula sobrevinguda, el percentatge d’alumnat que no promociona o l’increment d’alumnat de primària que hauria d’incorporar-se en els pròxims anys.
- No s’ha analitzat l’afectació sobre el professorat: ni sobre els docents de l’IES El Palmeral, que no han pogut participar en el Concurs General de Trasllats com a personal desplaçat, ni sobre la resta de centres que veuran alterades les seues plantilles per supressions i desplaçaments forçats.
- No hi ha cap informe sobre la viabilitat de les infraestructures per absorbir aquest increment d’alumnat. UGT ha exigit que la Conselleria informe sobre la possible construcció de noves aules o espais en els IES receptors i sobre les condicions de seguretat d’aquests centres, molts dels quals es troben en zones de risc d’inundació segons el PATRICOVA.
- S’ignoren les demandes de la comunitat educativa. Malgrat que docents, famílies i sindicats han sol·licitat reunions amb la Conselleria i han presentat propostes per a mantindre la secundària en el Palmeral mentre es construeix un nou institut, la Direcció General de FP i la Direcció General de Personal Docent no han donat cap resposta ni han complert els compromisos adquirits en reunions prèvies.
UGT ha reiterat que la solució per a Orihuela passa per la construcció d’un nou institut de secundària i ha denunciat que la Conselleria pretén ocultar la manca d’inversió educativa darrere d’un simple canvi de nom i d’ubicació per a l’alumnat afectat.
B. IES LEONARDO DA VINCI: UNA RECONVERSIÓ PRECIPITADA I SENSE GARANTIES
UGT també ha denunciat la situació a la zona nord d’Alacant, on la conversió de l’IES Leonardo da Vinci en CIPFP s’ha dut a terme de manera sobtada i sense previsions adequades. En aquest cas, la comunicació de la decisió es va fer pública a escasses hores del tancament del Concurs de Trasllats, impedint que el professorat afectat poguera participar-hi en igualtat de condicions.
A més, la proposta de traslladar l’alumnat d’ESO i Batxillerat a l’IES Verge del Remei agreuja més la situació de sobrecàrrega d’un centre que ja porta anys reivindicant la construcció d’un nou institut. La situació presenta greus deficiències:
- L’IES Verge del Remei no disposa de les infraestructures adequades .
- El trasllat de manera escalonada genera un caos organitzatiu i dificultats en la gestió del centre, amb un augment de les ràtios i reducció dels recursos.
- L’augment de grups en el Verge del Remei provocarà problemes de convivència i un empitjorament de la qualitat educativa.
UGT ha reclamat que es garantisca una alternativa viable per al traspàs de l’alumnat i que es prioritze la construcció d’un nou institut en la zona nord d’Alacant, en lloc de concentrar tota l’oferta de secundària en un sol centre sobrecarregat.
3. EXIGÈNCIES D’UGT A LA CONSELLERIA D’EDUCACIÓ
- Un pla de transició amb garanties, que permeta la convivència entre la secundària i la FP als centres afectats fins que es construïsquen les instal·lacions necessàries.
- Un estudi real de l’impacte de la reconversió, distribució de l’alumnat, viabilitat d’infraestructures i l’afectació sobre les plantilles docents.
- La construcció d’un nou IES a Orihuela i en la zona nord d’Alacant, per a garantir l’accés a una educació de qualitat sense massificació.
- La reobertura d’un diàleg real amb la comunitat educativa i els sindicats, amb un calendari clar de reunions i respostes concretes a les demandes plantejades.
3. Informació sobre la reactivació dels 20 CCTT (Consells Territorials de la Formació Professional), ple i comissions i propostes línies de treball.
4. Torn obert de paraula.
- El desdoblaments d’FP de cicles nous passaran per mesa abans de la seua publicació. UGT ha denunciat que hi ha centres que tenen dificultats per cercar empreses per fer les pràctiques. L’administració informa que és el personal prospector l’encarregat de la gestió.
- La Conselleria està canviant el sistema SAO per al registre de l’alumnat major de 16 anys que fa les pràctiques a empresa.
- El professorat especialista expert d’FP de Castelló no han cobrat encara.
- UGT exigeix a la Conselleria el pagament de les nòmines i la renovació dels contractes.
- UGT ha preguntat sobre la situació dels centres afectats per la DANA en relació amb les pràctiques en empreses. Conselleria ha informat que els centres no han enviat cap proposta.
PREMSA:Un centenar de profesores expertos de FP siguen en el ‘limbo’ laboral y sin cobrar
1. Projecte de Decret del Consell, pel qual s’establixen els currículums dels cicles formatius de grau mitjà i de grau superior de Formació Professional, en aplicació de la Llei orgànica 3/2022, de 31 de març, d’ordenació i integració de la Formació Professional.
2. Informació sobre la transformació de l’IES LEONARDO DA VINCI d’ALACANT i l’IES EL PALMERAR en centres integrats d’FP, amb les propostes d’esborrany d’Orde que han passat pel CVFP.
3. Informació sobre la reactivació dels 20 CCTT (Consells Territorials de la Formació Professional), ple i comissions i propostes línies de treball.