03/12/2024.- Aquest matí s’ha celebrat la Mesa Sectorial d’Educació per a abordar l’esborrany del Projecte d’Ordre de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, per la qual es regula l’avaluació del procés d’ensenyament-aprenentatge en cicles formatius i cursos d’especialització derivats de la Llei Orgànica 3/2022, de 31 de març, d’ordenació i integració de la Formació Professional.
En el marc de la Mesa Sectorial d’Educació celebrada hui, UGT Ensenyament PV reitera el seu compromís amb la millora de la Formació Professional (FP) en la Comunitat Valenciana, especialment pel que fa al nou esborrany d’ordre que regula l’avaluació del procés d’ensenyament-aprenentatge en cicles formatius i cursos d’especialització. L’actualització i modificació d’aquesta norma ve motivada per la reforma de la FP, peça clau en la formació i ocupabilitat dels futurs professionals, i les orientacions, criteris, procediments i instruments que precisa el professorat per a garantir una avaluació formativa que incloga, és l’essencial en aquests processos d’ensenyament i aprenentatge, l’avaluació de la formació, dels resultats d’aprenentatge (RA) que s’han adquirit en l’empresa i el seu grau d’assoliment.
Aquesta norma pretén substituir i derogar l’anterior Ordre d’avaluació, la vigent, que és de 2010, concretament l’Ordre 79/2010, i les seues modificacions de 2013 i 2012 (Ordre 86/2013 i Ordre 46/2012).
Des d’UGT hem criticat dues mancances importants que té aquesta nova ordre d’avaluació: falta l’avaluació de la formació adquirida en l’empresa i l’avaluació del nou mòdul integrat de projecte intermodal que ha de permetre’ns determinar i mesurar el grau de professionalitat funcional i competència general adquirida pel nostre alumnat.
1.- AVALUACIÓ DE LA FORMACIÓ EN L’EMPRESA – No existeixen en l’ordre que analitzem indicacions, criteris i procediments a seguir per a realitzar l’avaluació de l’alumnat en la formació realitzada en l’empresa. Si estem davant un canvi de paradigma i cultura de la FP, ensenyances professionalitzadores que no tenen caràcter propedèutic sinó finalista que condueixen a l’ocupabilitat, integració i assoliment o millora del lloc de treball, aquesta avaluació dels resultats d’aprenentatges que es traslladen i adquireixen en l’empresa és essencial en aquest procés formatiu. No obstant això, orientacions i criteris que han de seguir els centres educatius, equips docents i especialment professorat de FP, no s’han determinat en aquesta norma i es necessiten per a aspectes organitzatius tan senzills com determinar quina avaluació s’ha de realitzar amb l’alumnat que encara no ha passat per l’empresa o quina ha de ser la coordinació i els procediments i instruments d’avaluació que han d’existir entre el professorat del centre i el tutor o instructor de l’empresa. En definitiva, sembla que la nova normativa obvia i desconeix que en la nova FP ha desaparegut el mòdul específic de FCTs (Formació en Centres de Treball) que tenia la seua pròpia estructura, desenvolupament i criteris d’avaluació específics i que ara se substitueix per aquesta Formació en Empresa, transversal a tots els mòduls professionals, i que exigeix; necessàriament, la coordinació de tots els membres de l’equip docent amb l’instructor o tutor d’empresa en l’avaluació i supervisió en la pròpia empresa dels resultats d’aprenentatge (RA) transferits a l’empresa. Haurem d’esperar a normativa posterior per a veure regulats aquests aspectes essencials en la nova FP. De moment, seran les bones pràctiques que el nostre professorat, en defecte i absència de norma, les que supleixen precisament aquesta absència normativa.
2.- AVALUACIÓ DEL MÒDUL DE PROJECTE INTERMODAL – Tampoc es detalla en aquesta ordre quins criteris i orientacions s’han de seguir per a l’avaluació dels resultats d’aprenentatge (RA) integrats en aquest nou mòdul professional dels cicles formatius. No hem d’oblidar la complexitat i finalitat que té aquest nou mòdul, conglomerat de RA de la resta de mòduls que ha de permetre al professorat que el desenvolupa i ha d’avaluar-lo determinar el grau d’adquisició de la competència general, competències professionals, personals i socials que defineixen el perfil professional del títol.
El nou mòdul de Projecte Intermodular és element clau i essencial del procés formatiu en els cicles de Formació Professional, integrant els mòduls professionals per a garantir l’adquisició de competències de manera global. Els aspectes principals que haurien d’integrar-se en la seua avaluació i formar part d’aquesta nova ordre d’avaluació són:
- Propòsit del Projecte Intermodular:
- Actua com a eix integrador de tots els mòduls professionals del cicle formatiu.
- Busca comprovar l’assoliment dels Resultats d’Aprenentatge (RA) i les competències professionals i d’ocupabilitat de manera aplicada i pràctica.
- Reforça la connexió entre l’aprenentatge a l’aula i la seua aplicació en contextos reals o simulats.
- Disseny i desenvolupament:
- El Projecte Intermodular es planifica com una activitat col·laborativa entre l’equip educatiu del cicle, alineant-se amb les programacions didàctiques dels mòduls.
- Pot incloure la participació del tutor/a d’empresa o de l’organisme equipat, integrant les competències adquirides durant la formació en el centre i en l’entorn laboral.
- Avaluació col·legiada:
- L’avaluació del Projecte Intermodular és una responsabilitat col·legiada de l’equip educatiu.
- Cada membre de l’equip educatiu contribueix avaluant els RA vinculats al seu mòdul professional, en coherència amb els objectius globals del projecte.
- Es consideren tant les competències específiques com les transversals (treball en equip, resolució de problemes, creativitat, etc.).
- Criteris d’avaluació:
- Alumnes presencials: S’avalua l’elaboració, desenvolupament i exposició del projecte, considerant:
- Qualitat tècnica i compliment dels objectius del projecte.
- Aplicació dels coneixements adquirits en els mòduls professionals.
- Innovació i capacitat de resolució de problemes.
- Comunicació oral i escrita durant la presentació del projecte.
- Modalitats semipresencials/virtuals: Requereix la presentació presencial d’una prova que demostre l’adquisició dels RA.
- Alumnes presencials: S’avalua l’elaboració, desenvolupament i exposició del projecte, considerant:
- Qualificació:
- La qualificació del Projecte Intermodular és numèrica (1 a 10) i ha de reflectir:
- El nivell d’adquisició dels RA.
- La integració de coneixements i competències dels diferents mòduls.
- Una qualificació igual o superior a 5 és necessària per a superar aquest mòdul.
- La qualificació del Projecte Intermodular és numèrica (1 a 10) i ha de reflectir:
- Impacte en la titulació:
- La superació del mòdul de Projecte Intermodular és obligatòria per a obtindre el títol corresponent.
- Els resultats del projecte són fonamentals per a determinar si l’alumne ha assolit la competència professional global necessària per a la inserció laboral.
En resum, volem destacar la importància d’aquest nou mòdul professional incorporat als cicles formatius en el qual s’ha d’avaluar com una experiència integradora que reflectisca el nivell de preparació de l’alumnat per a enfrontar reptes professionals, destacant el seu caràcter pràctic, col·legiat i orientat a l’assoliment de competències clau. Però tots aquests aspectes tècnics, organitzatius i normatius no els contempla, és una oportunitat perduda, la nova ordre d’avaluació de la FP.
BORSAS D’EXPERTS SECTOR PRODUCTIU
En el segon punt de l’ordre del dia s’ha informat, per enèsima vegada, de la constitució del grup de treball que ha d’elaborar el barem d’aquesta borsa i que començarà a funcionar a partir del 17 de desembre de 2024.
En aquest punt, UGT ha reclamat enèrgicament que es paguen ja les nòmines del professorat expert i especialista que porta ja dos mesos treballant i per problemes burocràtics i de gestió que ja coneixem (l’administració sempre paga tard i malament). Coneixem i rebutgem la situació precària del professorat especialista i expert que aquesta situació agreuja. Després del retard per a la seua contractació cada curs, s’afegeix enguany el canvi de regulació i sistema de contractació… i les rebaixes en les seues condicions salarials. I ara, aquest nou greuge i perjudici: no cobrar les seues nòmines de manera íntegra i puntual. En aquest punt, hem recordat a la directora i subdirector general de FP la resolució que ahir va aprovar la Junta de Personal Docent de València i els hem instat a intervenir davant la intervenció delegada d’Hisenda perquè en el termini màxim d’una setmana es paguen les nòmines que es deuen. Mentrestant, mentre el professorat especialista i expert no cobre les seues nòmines, el sindicat limitarà la seua participació en les taules i grups de negociació sobre aquest col·lectiu.
Mes informació sobre el professorat especialista:
- Els professors especialistes d’FP porten tres mesos sense cobrar. La conselleria de Rovira s’excusa en una sentència judicial i no assegura una data per resoldre la situació.
- UGT es desmarca de la Mesa Sectorial d’Educació i denuncia la vulneració dels drets laborals del professorat especialista.
- UGT denuncia la precarització laboral del professorat en la transició d’especialista a expert.
- UGT demana nova regulació que dignifique les condicions laborals del professorat especialista i l’equipare a la resta del professorat.
Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació
Projecte de decret del Consell pel qual es regula el règim de contractació de professorat expert i professorat especialista en el sector productiu, en els centres públics d’ensenyança no universitària dependents de la conselleria amb competències en matèria d’educació
S’obri el termini de consulta pública del Projecte de decret del Consell pel qual es regula el règim de contractació de professorat expert i professorat especialista en el sector productiu, en els centres públics d’ensenyança no universitària dependents de la conselleria amb competències en matèria d’educació.
Les aportacions i les opinions al projecte es poden remetre fins al dia 19 de desembre de 2024, a l’adreça de correu electrònic: s.gecyag@gva.es
TORN OBERT DE PARAULA
Des d’UGT hem denunciat que abans d’informar el Consell Valencià de FP i la Mesa Sectorial d’Educació, ens haguérem assabentat per la premsa de l’anunci i decisió presa d’ampliar el Mapa de Centres Integrats Públics de FP per la transformació de dos IES d’Alacant, l’IES El Palmeral d’Oriola i l’IES Leonardo da Vinci d’Alacant. Aquest procés s’està realitzant sense comptar amb les comunitats educatives i professionals afectades, atès que a més estan paralitzats els Consells Territorials de FP, des del canvi del consell i l’administració autonòmica. (Veure web i nota de premsa que s’adjunta). Des d’UGT hem demanat una reunió urgent per a conéixer aquest procés de transformació com es va a realitzar. Per la seua banda, la direcció general de FP s’ha apressat a indicar-nos que prompte tindrem una reunió informativa i monogràfica per a explicar-nos com es va a realitzar aquest procés de transformació.
Mes informació sobre aquesta transformació:
- UGT denuncia la falta de planificación en la expansión de los Centros Integrados de Formación Profesional.
- UGT denuncia opacidad y falta de planificación con los nuevos centros integrados FP. El sindicato alerta de que el profesorado y el alumnado de ESO y Secundaria saldrá desplazado y podría acabar en «aulas prefabricadas”.
- Entrevista a Antonio Talavera de UGT por la polémica generada tras el anuncio de Conselleria de transformar el IES El Palmeral de Orihuela en Centro Integrado de FP (28/11/2024).
- UGT critica que alumnado de El Palmeral en Orihuela deba trasladarse a barracones en el Gabriel Miró.
- El IES Gabriel Miró pide que se revierta la situación del IES El Palmeral y que se construya un nuevo centro público educativo.
Altres temes que hem plantejat en aquest torn obert de paraula per al seu trasllat a la direcció general de Personal Docent:
INSTRUCCIONS PERMISOS DANA: Ampliació i regulació de nous supòsits, i instruccions per a la seua aplicació. Models a seguir: Circular 12/2024 de la direcció general de Funció Pública i permisos establits pel Ministeri de Treball per al conjunt dels/les treballadors/es del País.
CONCURS GENERAL DE TRASLLATS: Concretar instruccions sobre participació del professorat afectat per la DANA. Efectes suspensió dels terminis administratius de presentació de sol·licituds i procediments previstos d’ampliació dels supòsits de presentació de la documentació acreditativa dels mèrits del professorat afectat.
ADJUDICACIONS:
- Calendari adjudicacions mensual i de final d’any.
- Dates d’adjudicacions per a la pròxima setmana.
FC ESTABILITZACIÓ: Una vegada publicat en el BOE el nomenament del funcionariat del concurs de mèrits de l’Ordre 66/2022. Quan es farà efectiu el pagament dels sexennis i triennis endarrerits i la regularització de les nòmines? Han de fer algun tràmit addicional?
PROCEDIMENT CÀTEDRES ORDRE 44/2022: Quan està previst que se’ls regularitze la nòmina i se’ls pague el complement i els endarreriments?
JEFATURES DE DEPARTAMENT: Encara no s’han cobrat moltes d’elles, pendents des de l’inici del curs, especialment en els CIPFP.
OPOSICIONS DE SECUNDÀRIA: Data prevista en la qual es tractarà l’esborrany de l’Ordre en la Mesa Sectorial d’Educació, calendari previst i data prevista de la seua publicació en el DOGV.
INCORPORACIÓ SUSPESOS OPOSICIONS MESTRES 2023: Procés i calendari. Data prevista per a la seua activació i participació en la seua primera adjudicació.
UGT Enseñanza PV exige soluciones efectivas para la evaluación de la nueva Formación Profesional
03/12/2024.- Esta mañana se ha celebrado la Mesa Sectorial de Educación para abordar el borrador del Proyecto de Orden de la Conselleria de Educación, Cultura, Universidades y Empleo, por la que se regula la evaluación del proceso de enseñanza-aprendizaje en ciclos formativos y cursos de especialización derivados de la Ley Orgánica 3/2022, de 31 de marzo, de ordenación e integración de la Formación Profesional.
En el marco de la Mesa Sectorial de Educación celebrada hoy, UGT Enseñanza PV reitera su compromiso con la mejora de la Formación Profesional (FP) en la Comunidad Valenciana, en especial en lo referente al nuevo borrador de orden que regula la evaluación del proceso de enseñanza-aprendizaje en ciclos formativos y cursos de especialización. La actualización y modificación de esta norma viene motivada por la reforma de la FP, pieza clave en la formación y empleabilidad de los futuros profesionales, y las orientaciones, criterios, procedimientos e instrumentos que precisa el profesorado para garantizar una evaluación formativa que incluya, es lo esencial en estos procesos de enseñanza y aprendizaje, la evaluación de la formación, de los resultados de aprendizaje (RA) que se han adquirido en la empresa y su grado de consecución.
Esta norma pretende sustituir y derogar la anterior Orden de evaluación, la vigente, que es de 2010,concretamente la Orden 79/2010, y sus modificaciones de 2013 y 2012 (Orden 86/2013 y Orden 46/2012).
Desde UGT hemos criticado dos carencias importantes que tiene esta nueva orden de evaluación: falta la evaluación de la formación adquirida en la empresa y la evaluación del nuevo módulo integrado de proyecto intermodal que debe permitirnos determinar y medir el grado de profesionalidad funcional y competencia general adquirida por nuestro alumnado.
1.- EVALUACION DE LA FORMACIÓN EN LA EMPRESA – No existe en la orden que analizamos indicaciones, criterios y procedimientos a seguir para realizar la evaluación del alumnado en la formación realizada en la empresa. Si estamos ante un cambio de paradigma y cultura de la FP, enseñanzas profesionalizadoras que no tienen carácter propedéutico sino finalista que conducen a la empleabilidad, integración y consecución o mejora del puesto de trabajo, esta evaluación de los resultados de aprendizajes que se trasladan y adquieren en la empresa es esencial en este proceso formativo. Sin embargo orientaciones y criterios que deben seguir los centros educativos, equipos docentes y especialmente profesorado de FP, no se han determinado en esta norma y se necesitan para aspectos organizativos tan sencillo como determinar que evaluación se debe realizar con el alumnado que todavía no ha pasado por la empresa o cual debe ser la coordinación y los procedimientos e instrumentos de evaluación que deben existir entre el profesorado del centro y el tutor o instructor de la empresa. En definitiva parece que la nueva normativa obvia y desconoce que en la nueva FP ha desaparecido el módulo específico de FCTs (Formación en Centros de Trabajo) que tenía su propia estructura, desarrollo y criterios de evaluación específicos y que ahora se sustituye por esa Formación en Empresa, transversal a todos los módulos profesionales, y que exige; necesariamente, la coordinación de todos los miembros del equipo docentes con el instructor o tutor de empresa en la evaluación y supervisión en la propia empresa de los resultados de aprendizaje (RA) transferidos a la empresa. Deberemos esperar a normativa posterior para ver regulados estos aspectos esenciales en la nueva FP. De momento, serán las buenas prácticas que nuestro profesorado, en defecto y ausencia de norma, las que suplan precisamente esta ausencia normativa.
2.- EVALUACIÓN DEL MÓDULO DE PROYECTO INTERMODAL – Tampoco se detalla en esta orden que criterios y orientaciones se deben seguir para la evaluación de los resultados de aprendizaje (RA) integrados en este nuevo módulo profesional de los ciclos formativos. No debemos olvidar la complejidad y finalidad que tiene este nuevo módulo, conglomerado de RA del resto módulos que debe permitir al profesorado que lo desarrolla y debe evaluarlo determinar el grado de adquisición de la competencia general, competencias profesionales, personales y sociales que definen el perfil profesional del título.
El nuevo módulo de Proyecto Intermodular es elemento clave y esencial del proceso formativo en los ciclos de Formación Profesional, integrando los módulos profesionales para garantizar la adquisición de competencias de forma global. Los aspectos principales que deberían integrarse en su evaluación y formar parte de esta nueva orden de evaluación son:
1. Propósito del Proyecto Intermodular:
- Actúa como eje integrador de todos los módulos profesionales del ciclo formativo.
- Busca comprobar la consecución de los Resultados de Aprendizaje (RA) y las competencias profesionales y de empleabilidad de manera aplicada y práctica.
- Refuerza la conexión entre el aprendizaje en el aula y su aplicación en contextos reales o simulados.
2. Diseño y desarrollo:
- El Proyecto Intermodular se planifica como una actividad colaborativa entre el equipo educativo del ciclo, alineándose con las programaciones didácticas de los módulos.
- Puede incluir la participación del tutor/a de empresa o del organismo equipado, integrando las competencias adquiridas durante la formación en el centro y en el entorno laboral.
3. Evaluación colegiada:
- La evaluación del Proyecto Intermodular es una responsabilidad colegiada del equipo educativo.
- Cada miembro del equipo educativo contribuye evaluando los RA vinculados a su módulo profesional, en coherencia con los objetivos globales del proyecto.
- Se consideran tanto las competencias específicas como las transversales (trabajo en equipo, resolución de problemas, creatividad, etc.).
4. Criterios de evaluación:
- Alumnos presenciales: Se evalúa la elaboración, desarrollo y exposición del proyecto, considerando:
- Calidad técnica y cumplimiento de los objetivos del proyecto.
- Aplicación de los conocimientos adquiridos en los módulos profesionales.
- Innovación y capacidad de resolución de problemas.
- Comunicación oral y escrita durante la presentación del proyecto.
- Modalidades semipresenciales/virtuales: Requiere la presentación presencial de una prueba que demuestre la adquisición de los RA.
5. Calificación:
- La calificación del Proyecto Intermodular es numérica (1 a 10) y debe reflejar:
- El nivel de adquisición de los RA.
- La integración de conocimientos y competencias de los diferentes módulos.
- Una calificación igual o superior a 5 es necesaria para superar este módulo.
6. Impacto en la titulación:
- La superación del módulo de Proyecto Intermodular es obligatoria para obtener el título correspondiente.
- Los resultados del proyecto son fundamentales para determinar si el alumno ha alcanzado la competencia profesional global necesaria para la inserción laboral.
En resumen, queremos destacar la importancia de este nuevo módulo profesional incorporado a los ciclos formativos en el que se debe evaluar como una experiencia integradora que refleja el nivel de preparación del alumnado para enfrentar retos profesionales, destacando su carácter práctico, colegiado y orientado al logro de competencias clave. Pero todos estos aspectos técnicos, organizativos y normativos no los contempla, es una oportunidad perdida, la nueva orden de evaluación de la FP.
BOLSAS DE EXPERTOS SECTOR PRODUCTIVO – En el segundo punto del orden del día se informado, por enésima vez, de la constitución del grupo de trabajo que ha de elaborar el baremo de dicha bolsa y que empezará a funcionar a partir del 17 de diciembre de 2024.
En este punto UGT ha reclamado enérgicamente que se paguen ya las nóminas del profesorado experto y especialista que lleva ya dos meses trabajando y por problemas burocráticos y de gestión que ya conocemos (la administración siempre paga tarde y mal). Conocemos y rechazamos la situación precaria del profesorado especialista y experto que esta situación agrava. Tras el retraso para su contratación cada curso se añade este año el cambio de regulación y sistema de contratación… y las rebajas en sus condiciones salariales. Y ahora, este nuevo agravio y perjuicio: no cobrar sus nóminas de forma íntegra y puntual. En este punto hemos recordado a la directora y subdirector general de FP la resolución que ayer aprobó la Junta de Personal Docente de Valencia y les hemos instado a que intervengan ante la intervención delegada de Hacienda para que en el plazo máximo de una semana se paguen las nóminas que se deben. Mientras tanto, mientras el profesorado especialista y experto no cobre sus nóminas, el sindicato limitará su participación en las mesas y grupos de negociación sobre este colectivo.
TURNO ABIERTO DE PALABRA – Desde UGT hemos denunciado que antes de informar al Consejo Valenciano de FP y a la Mesa Sectorial de Educación, nos hubiéramos enterado por la prensa del anuncio y decisión tomada de ampliar el Mapa de Centros Integrados Públicos de FP por la transformación de dos IES de Alicante, el IES El Palmeral de Orihuela y el IES Leonardo da Vinci de Alicante. Este proceso se está realizando sin contar con las comunidades educativas y profesional afectadas, dado que además están paralizados los Consejos Territoriales de FP, desde el cambio del consell y la administración autonómica. (Ver web y nota de prensa que se adjunta). Desde UGT hemos pedido una reunión urgente para conocer este proceso de transformación cómo se va a realizar. Por su parte, la dirección general de FP se ha apresurado a indicarnos que pronto tendremos una reunión informativa y monográfica para explicarnos cómo se va a realizar este proceso de transformación.
Otros temas que hemos planteado en este turno abierto de palabra para su traslado a la dirección general de Personal Docente:
INSTRUCIONES PERMISOS DANA: Ampliación y regulación de nuevos supuestos, e instrucciones para su aplicación. Modelos a seguir: Circular 12/2024 de la dirección general de Función Pública y permisos establecidos por Ministerio de Trabajo para el conjunto de los/as trabajadores/as del País.
CONCURSO GENERAL DE TRASLADOS: Concretar instrucciones sobre participación del profesorado afectado por la DANA. Efectos suspensión de los plazos administrativos de presentación de solicitudes y procedimientos previstos de ampliación de los supuestos de presentación de la documentación acreditativa de los méritos del profesorado afectado.
ADJUDICACIONES:
– Calendario adjudicaciones mensual y de final de año.
– Fechas de adjudicaciones para la próxima semana.
FC ESTABILIZACIÓN: Una vez publicado en el BOE el nombramiento del funcionariado del concurso de méritos de la Orden 66/2022. ¿Cuándo se hará efectivo el pago de los sexenios y trienios atrasados y la regularización de las nóminas? ¿Tienen que hacer algún trámite adicional?
PROCEDIMIENTO CATEDRAS ORDEN 44/2022: ¿Cuando está previsto que se les regularice su nómina y se les pague el complemento y los atrasos?
JEFATURAS DE DEPARTAMENTO: Todavía no se han cobrado muchas de ellas, pendientes desde el inicio del curso, especialmente en los CIPFP.
OPOSICIONES DE SECUNDARIA: Fecha prevista en el que se tratará el borrador de la Orden en la Mesa Sectorial de Educación, calendario previsto y fecha prevista de su publicación en el DOGV.
INCORPORACIÓN SUSPENDIDOS OPOSICIONES MAESTROS 2023: Proceso y calendario. Fecha prevista para su activación y participación en su primera adjudicación.