CRITERIS PER A L’ELECCIÓ D’HORARIS EN INSTITUTS, SECCIONS DE SECUNDÀRIA I CENTRES INTEGRATS DE FORMACIÓ PROFESSIONAL. CURS 2024/2025
Per a corregir i concretar algunes qüestions que s’ha publicat relacionades amb la normativa sobre elecció dels horaris en els CENTRES D’EDUCACIÓ SECUNDÀRIA I FP publiquem aquest UGT ENSENYAMENT INFORMA.
Dos qüestions publicades per altres organitzacions sindicals que s’han de corregir:
La primera és la NO aplicació en el nostre sistema educatiu valencià de l’Orde del Ministeri d’Educació i Ciència de 29 de juny de 1994 per la qual s’aproven les instruccions que regulen l’organització i funcionament dels instituts d’educació secundària.
Aquesta norma és directament aplicable en els territoris de gestió directa pel Ministeri d’Educació (Ceuta i Melilla) i tenia validesa abans que les Comunitats Autònomes, a partir de l’any 2000 van començar a tindre competències pròpies i exclusives en matèria d’Educació. A més hem de recordar que l’any 1994 ja tenia la Comunitat Valenciana, en virtut del seu Estatut d’Autonomia i les corresponents transferències, competència plena i exclusiva en matèria d’Educació. I en el nostre ordenament legislatiu autonònic ja teníem en eixa data una norma equivalent a la citada Orde Ministerial en vigor i a la qual hem de fer referència per a conéixer els criteris establits per a l’elecció dels horaris en aquests centres educatius: L’Orde de 29 de juny de 1992, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual s’aproven les instruccions que regulen l’organització i el funcionament dels centres docents que impartisquen ensenyaments de segon cicle d’Educació Infantil, Preescolar, Primària, General Bàsica, Educació Especial, Secundària Obligatòria, Batxillerat i Formació Professional, sostinguts amb fons públics i dependents de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana. (DOGV núm. 1826 de 15.07.1992).
Així, en virtut del nostre estat autonòmic i el desenvolupament d’eixa competència autonòmica plena i exclusiva en matèria d’Educació, tenim la nostra pròpia regulació sobre l’organització i el funcionament dels centres educatius, mitjançant Decrets autonòmics, tant els actualment vigents com els anteriors, com ara:
- Decret 252/2019, de 29 de novembre, del Consell, de regulació de l’organització i el funcionament dels centres públics que impartixen ensenyaments d’Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i Formació Professional. (*DOG núm. 8693 de 09.12.2019).
- Decret 193/2021, del 3 de desembre, del Consell, d’organització i funcionament dels centres integrats públics de Formació Professional de la Comunitat Valenciana. (DOGV núm. 9241 de 23.12.2021).
Aquests decrets del Consell tenen ordes i instruccions de desenvolupament, entre elles l’Orde de 1992 que segueix en vigor, però no pot ser vinculada a l’Orde del Ministeri de 1994 pel referit anteriorment i pel que la mateixa Orde de 1994 diu: “La present Orde substituïx, per als Instituts que impartixen educació secundària, a la de 9 de juny de 1989, per la qual s’aproven les instruccions que regulen l’organització i el funcionament dels centres docents de Batxillerat i Formació Professional, sostinguts amb fons públics i dependents del Ministeri d’Educació i Ciència.” (Apartat Segon).
La segona qüestió. Tampoc en l’elecció dels horaris s’estableix en la normativa autonòmica que l’antiguitat del professorat en el cos haja de computar-se els serveis prestats com a professorat interí sinó que cal computar aquesta antiguitat des que s’és funcionari/a de carrera. De moment és el que estableix la normativa i no es pot aplicar automàticament, fins que no es modifique, la jurisprudència i sentències del TS dictada i aplicable al procediment del concurs de trasllats, com el va fer l’administració estatal en l’últim concurs nacional i que ha obligat a canviar el Reial decret 1364/2010, de 29 d’octubre, de 2010, regulador dels concursos estatals.
Vistos els anteriors antecedents i sobre la base dels mateixos, els criteris i instruccions detallades per a la configuració, determinació i elecció dels horaris en els nostres centres educatius d’Educació Secundària, Batxillerat i FP per al curs pròxim 2024-2025, s’han detallat en les Instruccions de la Direcció General de Personal Docent, per a la definició de plantilles de professorat en centres educatius dependents de la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació.
- Data i hora d’autenticitat: 25/06/2024, 08:36:39
- Pàgina web: URL de validación: https://www.tramita.gva.es/csv-front/index.faces?cadena=BJD9FUB9:MZYTUKRT:1RIGP866
Apartat sobre CRITERIS I INSTRUCCIONS PER A L’ELECCIÓ D’HORARIS EN INSTITUTS, SECCIONS DE SECUNDÀRIA I CENTRES INTEGRATS DE FORMACIÓ PROFESSIONAL per al CURS 2024/2025.
ANEXO II
CRITERIS PER A LA DETERMINACIÓ DE LLOCS DOCENTS EN INSTITUTS, SECCIONS DE SECUNDÀRIA I CENTRES INTEGRATS DE FORMACIÓ PROFESSIONAL. CURS 2024/2025
- NORMES COMUNES
5. Prioritat per a l’elecció d’horaris.
1) Una vegada determinada la relació de personal funcionari necessari per al curs 2024-2025 en el centre, per a l’elecció d’horaris, primer s’assignarà l’horari del personal funcionari del cos de mestres, i després la resta dels membres del departament acordaran la distribució de matèries i de cursos.
Per a esta distribució es tindran en compte, fonamentalment, raons pedagògiques i de formació, en concret: el departament ha de començar la distribució de l’horari entre els seus membres atribuint les hores curriculars corresponents a les matèries o àmbits dels grups la lengua vehicular dels quals siga el valencià; a continuació, les hores impartides en llengua estrangera, d’acord amb el Projecte lingüístic que aplica el centre i la capacitació del professorat.
2) En els casos en què no es produïsca acord s’utilitzarà el procediment que s’estableix en l’apartat 2 de l’Orde de 29 de juny de 1992.
La persona a qui corresponga triar en primer lloc triarà un grup d’alumnat de l’assignatura i curs que desitge impartir preferentment; a continuació, ho farà la persona a qui corresponga triar en segon lloc, i així successivament fins a completar una primera ronda entre el personal del departament. Finalitzada la primera ronda, es procedirà a realitzar altres successives fins que tot el professorat complete el seu horari lectiu o s’hagen assignat totes les matèries i grups que corresponguen al departament.
En el cas de les persones funcionàries del cos de mestres de diferents especialitats, per a determinar la prioritat en l’elecció d’horari s’aplicaran successivament els criteris següents:
a. Major antiguitat amb destinació definitiva ininterrompuda en el centre.
b. Major temps de servicis efectius com a funcionari de carrera del cos.
c. Any més antic d’ingrés en el cos i, dins d’este, major puntuació obtinguda en el procediment selectiu a través del qual es va ingressar en el cos o, quan no resulte possible, menor número de registre personal o de llista.
Per a la resta de professorat, l’elecció a què es referix l’apartat anterior es realitzarà d’acord amb el següent orde:
a. Professorat d’Ensenyament Secundari pertanyent al cos de catedràtics.
b. Professorat d’Ensenyament Secundari.
c. Personal funcionari en pràctiques.
d. Personal funcionari interí.
Dins de cada apartat, la prioritat en l’elecció vindrà determinada per:
- Apartats a i b: Antiguitat com a funcionaris de carrera en l’especialitat a la qual es pertany. Si l’antiguitat en l’especialitat és la mateixa, la prioritat en l’elecció vindrà determinada pel número de registre personal més baix o pel lloc que ocupen en l’orde de nomenament com a funcionaris de carrera.
- Apartat c: Orde en què apareguen en les Resolucions d’opositors aprovats.
- Apartat d: Lloc que ocupen en la llista de funcionariat interí.
Quan concórreguen diverses persones amb habilitacions transitòries per a impartir les mateixes matèries, àrees o mòduls, s’ordenaran entre elles segons els criteris d’antiguitat establits anteriorment.
3) En el cas que abans de l’inici del curs acadèmic canvien les circumstàncies de falta d’horari en una especialitat, el centre haurà de notificar-lo a la direcció territorial corresponent, i esta, al seu torn, a la Subdirecció General de Provisió de Personal Docent pel mateix procediment, amb la finalitat d’oferir-li el lloc al professorat desplaçat o suprimit que haguera manifestat la seua voluntat de tornar al centre, d’acord amb el model de l’annex III corresponent.
En el cas que finalment el professorat desplaçat o suprimit tornara al seu centre d’origen, per impossibilitat d’assignar-li un altre destí, se li anul·larà la seua condició de desplaçat o suprimit.