Mesa Sectorial d’Educació per al dia 11 de juliol de 2024. TEMA A TRACTAR:
RESOLUCIÓ de la Secretaria Autonòmica d’Educació, per la qual es dicten instruccions sobre ordenació acadèmica i d’organització dels centres que impartisquen Formació Professional durant el curs 2024-2025 en la Comunitat Valenciana.
UGT EXIGEIX LA GENERALITZACIÓ DE LES HORES DE TUTORIA DUAL A TOT EL SISTEMA DE FORMACIÓ PROFESSIONAL
11/07/2024.- A la Mesa Sectorial d’Educació d’avui s’han analitzat les instruccions que la direcció general de FP ha preparat per implementar als centres educatius que imparteixen ensenyaments d’FP (la reforma de la FP), per tant, aquestes instruccions es limitaran en la seua aplicació als primers cursos dels cicles formatius segons la LOE de Grau Bàsic, Grau Mitjà i Grau Superior, cursos d’especialització i, si escau, Oferta Integrada de Formació Professional, el curs 2024-25, als centres de la Comunitat Valenciana autoritzats i finançats amb fons públics, mantenint en vigor la resolució anterior per als segons cursos, és a dir, es prorroga per als segons cursos de Formació Professional de Grau D, la Resolució de 6 de juliol de 2023, de la Secretaria Autonòmica d’Educació i Formació Professional, per la qual es dicten instruccions sobre l’ordenació acadèmica i d’organització de l’activitat docent dels centres de la Comunitat Valenciana que durant el curs 2023-2024 imparteixen Formació Professional de grau C, D i E (DOGV número 9638 / 13.07.2023).
Tot i això, des d’UGT destaquem que són unes instruccions molt importants perquè el curs vinent s’inicia l’aplicació de la nova Llei de FP. El sindicat estima que el document presentat per Educació és susceptible de millora. En aquest sentit des del sindicat esperàvem més d’aquesta resolució i que s’hi concretés com es realitzarà la dualització a tota la FP, és a dir, quin tipus d’ajuts i increment d’hores de dedicació tindrà el professorat per poder compartir la formació amb les empreses. Per això des de la UGT hem demanat que el model previst d’hores de dedicació, tutories i coordinacions, per a la Formació Professional Dual s’estengui a tot el sistema i les modalitats de FP. I així, per exemple, un centre educatiu que el proper any tindrà 430 alumnes en diferents grups de 1r d’FP, 14 unitats de cicles formatius de GM i GS, hauria de tenir un total de 28 hores lectives, 2 per grup, per la tutorització de les estades formatives a les empreses, i només se li han assignat 3 hores lectives TOTALES. Inassumible.
UGT ha demanat que es recuperen les hores de tutoria, de les coordinacions i els equips directius, tal i com contemplava l’anterior acord de plantilles denunciat i/o suprimit per la Conselleria d’Educació. El sindicat demana la generalització de les hores de la tutoria de la formació professional dual per a tot el sistema, ja que ara tota la formació professional tindrà lloc al centre i a les empreses, és a dir serà dual, per tant, fan falta hores de tutoria i coordinació per a fer efectiu el nou model d’FP.
Des d’UGT també hem sol·licitat la publicació immediata de les Ordres d’adaptació dels cicles formatius de grau bàsic, mitjà i superior, que ja es van negociar a la Mesa Sectorial i que són necessàries perquè els centres educatius, el seu professorat i tota la comunitat educativa i professional conega, després de la reforma de la FP, com seran estructurats els nous ensenyaments professionals. De moment, l’administració valenciana s’excusa en el retard de la publicació de la normativa per part del Ministeri d’Educació i FP. Així les coses, els centres i el professorat hauran d’utilitzar els esborranys i quadres horaris publicats al web de la Conselleria: (https://ceice.gva.es/es/web/formacion-profesional/oferta1) per tal de conèixer “la seqüenciació i els horaris dels cicles formatius per a l’any acadèmic 2024-25, en aplicació del Reial decret 659/2023, de 18 de juliol, pel qual es desenvolupa l’ordenació del sistema de formació professional: grau bàsic / grau mitjà / grau superior”.
De moment i, com en ocasions anteriors, el professorat i els centres educatius haurem de treballar i organitzar els nostres ensenyaments amb esborranys i documents provisionals, no oficials que no tenen cap rang normatiu. Un fet que denunciem per inassumible.
Un altre tema important i nou que s’ha plantejat en aquestes instruccions que hem trobat a faltar és el desenvolupament normatiu per donar-li contingut, funcions, coordinacions i hores de dedicació relatiu a l’activació als centres educatius que imparteixen ensenyaments de FP de la COMISSIÓ COL·LEGIADA DE ORIENTACIÓ PROFESSIONAL (punt 17 de les instruccions) creada per l’article 13 de l’ORDRE 10/2023, de 22 de maig, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es regulen i es concreten determinats aspectes de l’organització i el funcionament de l’orientació educativa i professional al sistema educatiu valencià: (https://dogv.gva.es/datos/2023/05/30/pdf/2023_5709.pdf).
Des d’UGT hem demanat, si es vol activar aquesta comissió en condicions, que, a més de la determinació de la seua composició i funcions, se’l dote de recursos i hores lectives de dedicació perquè el professorat assignat a ella puga desenvolupar satisfactòriament el seu treball i aconseguir els resultats que es pretenen. Si no es fa així, passarà com en el passat, que experiments semblants van fracassar en no tenir recursos i hores de dedicació a aquestes noves funcions. Des de la UGT sabem i som conscients que l’orientació professional sempre ha estat la gran oblidada del sistema integrat de formació professional. Per tant, des d’UGT donem suport a aquesta iniciativa però considerem que unes instruccions no és el lloc més adequat per al desenvolupament integral del Sistema d’Orientació Professional vinculat als ensenyaments de FP.
També la present resolució contempla l’activació de la Comissió d’Orientació Professional. UGT ha demanat més hores de dedicació docent per a aquesta comissió. El sindicat troba la necessitat de reduir les ràtios i augmentar els recursos per a l’orientació educativa especialitzada en Formació Professional i atendre millor les necessitats de l’alumnat i treballar l’orientació professional i vocacional de l’alumnat. UGT ha demanat que el professorat siga format en les noves tasques i procediments que porta el nou model d’FP.
Finalment des d’UGT hem demanat que les hores assignades per a la coordinació i la preparació de l’alumnat per als campionats de Formació Professional (Skills) siguen hores lectives i no complementàries com es preveu a les instruccions (punt 14.3) i tal com també es va aprovar per la Junta de Personal Docent de València a una resolució formulada per UGT i també que les vacants que es produeixen com a conseqüència de l’abandonament dels estudis de FP per l’alumnat o l’anul·lació de la matrícula, es cobrisquen de manera immediata per les persones que formen part de les llistes d’espera que aquest tipus d’ensenyaments tenim en la majoria dels cicles formatius. És una llàstima que la dotació d’aquestes places i ofertes formatives, que serveixen per a la millora l’ocupabilitat de la ciutadania valenciana, no es rentabilitzen ni s’aprofiten adequadament (incloure aquesta petició als punts 7 i 8 de les instruccions).
UGT ha demanat també que les hores del tutors i coordinadors de skills passen a ser lectives. Pel que fa a la matriculació de l’alumnat, la Conselleria ha pres nota de la proposta del sindicat UGT de cobrir les vacants de l’alumnat que es produeixen per l’abandonament dels estudis o l’anul·lació de matrícula.
UGT EXIGE LA GENERALIZACIÓN DE LAS HORAS DE TUTORÍA DUAL A TODO EL SISTEMA DE FORMACIÓN PROFESIONAL
11/07/2024.- En la Mesa Sectorial de Educación de hoy se han analizado las instrucciones que la dirección general de FP ha preparado para implementar en los centros educativos que imparten enseñanzas de FP la reforma de la FP, por lo tanto, estas instrucciones se van a limitar su aplicación a los primeros cursos de los ciclos formativos LOE de Grado Básico, Grado Medio y Grado Superior, cursos de especialización y, en su caso, Oferta Integrada de Formación Profesional, en el curso 2024-25, en los centros de la Comunitat Valenciana autorizados y financiados con fondos públicos, manteniéndose en vigor la anterior resolución para los segundos cursos, es decir, se prorroga para los segundos cursos de Formación Profesional de Grado D, la Resolución de 6 de julio de 2023, de la Secretaría Autonómica de Educación y Formación Profesional, por la que se dictan instrucciones sobre la ordenación académica y de organización de la actividad docente de los centros de la Comunitat Valenciana que durante el curso 2023-2024 impartan Formación Profesional de grado C, D y E (DOGV Número 9638 / 13.07.2023).
Con todo, desde UGT destacamos que son unas instrucciones muy importantes porque el curso próximo se inicia la aplicación de la nueva Ley de FP. El sindicato estima que el documento presentado por Educación es susceptible de mejora. En este sentido desde el sindicato esperábamos más de esta resolución y que se concretara en ellas como se va a realizar la dualización en toda la FP, es decir, que tipo de ayudas e incremento de horas de dedicación va a tener el profesorado para poder compartir la formación con las empresas. Por ello desde UGT hemos pedido que el modelo previsto de horas de dedicación, tutorías y coordinaciones, para la Formación Profesional Dual se extienda a todo el sistema y modalidades de FP. Y así, por ejemplo, un centro educativo que el año próximo tendrá 430 alumnos/as en diferentes grupos de 1º de FP, 14 unidades de ciclos formativos de GM y GS, debería tener un total de 28 horas lectivas, 2 por grupo, para la tutorización de las estancias formativas en las empresas, y solamente se le han asignado 3 horas lectivas EN TOTAL. Inasumible.
UGT ha pedido que se recuperen las horas de tutoría, de las coordinaciones y los equipos directivos, tal y como contemplaba el anterior acuerdo de plantillas denunciado y/o suprimido por la Conselleria de Educación. El sindicato pide la generalización de las horas de la tutoría de la formación profesional dual para todo el sistema, ya que ahora toda la formación profesional tendrá lugar en el centro y en las empresas, es decir será dual, por tanto, hacen falta horas de tutoría y coordinación para hacer efectivo el nuevo modelo de FP.
Desde UGT también hemos solicitado la publicación inmediata de las Órdenes de adaptación de los ciclos formativos de grado básico, medio y superior, que ya se negociaron en Mesa Sectorial y que se precisan para que los centros educativos, su profesorado y toda la comunidad educativa y profesional conozca, tras la reforma de la FP, cómo se van a estructurar las nuevas enseñanzas profesionales. De momento, es la excusa de la administración valenciana, se está a la espera de la publicación de la normativa por parte del Ministerio de Educación y FP. Así las cosas, los centros y el profesorado deberán utilizar los borradores y cuadros horarios publicados en la web de la Conselleria: (https://ceice.gva.es/es/web/formacion-profesional/oferta1) para conocer “la secuenciación y los horarios de los ciclos formativos para el año académico 2024-25, en aplicación del Real Decreto 659/2023, de 18 de julio, por el que se desarrolla la ordenación del Sistema de Formación Profesional: grado básico / grado medio / grado superior”.
De momento y como en ocasiones anteriores, el profesorado y los centros educativos deberemos trabajar y organizar nuestras enseñanzas con borradores y documentos provisionales, no oficiales que carecen de todo rango normativo. Inassumible.
Otro tema importante y novedoso que se ha planteado en estas instrucciones y que falta su desarrollo normativo para darle contenido, funciones, coordinaciones y horas de dedicación, es el relativo a la activación en los centros educativos que imparten enseñanzas de FP de la COMISIÓN COLEGIADA DE ORIENTACIÓN PROFESIONAL (punto 17 de las instrucciones) creada por el artículo 13 de la ORDEN 10/2023, de 22 de mayo, de la Conselleria de Educación, Cultura y Deporte, por la que se regulan y se concretan determinados aspectos de la organización y el funcionamiento de la orientación educativa y profesional en el sistema educativo valenciano: (https://dogv.gva.es/datos/2023/05/30/pdf/2023_5709.pdf).
Desde UGT hemos pedido, si se quiere activar esta comisión en condiciones, que, además de la determinación de su composición y funciones, se le dote de recursos y horas lectivas de dedicación para que el profesorado asignado a ella pueda desarrollar satisfactoriamente su trabajo y conseguir los resultados que se pretenden. Si así no se hace, ocurrirá como en el pasado, que experimentos parecidos fracasaron al carecer de recursos y horas de dedicación a estas nuevas funciones. Desde UGT sabemos y somos conscientes que la Orientación Profesional siempre ha sido la gran olvidada del Sistema Integrado de Formación Profesional. Por tanto, desde UGT apoyamos esta iniciativa pero consideramos que unas instrucciones no es el lugar más adecuado para el desarrollo integral del Sistema de Orientación Profesional vinculado a las enseñanzas de FP.
También la presente resolución contempla la activación de la Comisión de Orientación Profesional. UGT pidió más horas de dedicación docente para esta comisión. El sindicato encuentra la necesidad de reducir las ratios y aumentar los recursos para la orientación educativa especializada en Formación Profesional y atender mejor a las necesidades del alumnado y trabajar la orientación profesional y vocacional del alumnado. UGT pidió que el profesorado sea formado en las nuevas tareas y procedimientos que lleva el nuevo modelo de FP.
Finalmente desde UGT hemos pedido que las horas asignadas para la coordinación y la preparación del alumnado para los campeonatos de Formación Profesional (Skills) sean horas lectivas y no complementarias como se contempla en las instrucciones (punto 14.3) y tal y como también se aprobó por la Junta de Personal Docente de Valencia a una resolución formulada por UGT y también que las vacantes que se produzcan como consecuencia del abandono de los estudios de FP por el alumnado o la anulación de su matrícula, se cubran de manera inmediata por las personas que forman parte de las listas de espera que este tipo de enseñanzas tenemos en la mayoría de los ciclos formativos. Es una lástima que la dotación de estas plazas y ofertas formativas, que sirven para la mejora de la empleabilidad de la ciudadanía valenciana, no se rentabilicen y se aprovechen adecuadamente (incluir esta petición en los puntos 7 y 8 de las instrucciones).
UGT ha pedido también que las horas del tutor y coordinadores de skills pasen a ser lectivas. En cuanto a la matriculación del alumnado, la Consejería ha tomado nota de la propuesta del sindicato UGT de cubrir las vacantes del alumnado que se producen por el abandono de los estudios o la anulación de matrícula.
DOCUMENTACIÓ.
RESOLUCIÓ de la Secretaria Autonòmica d’Educació, per la qual es dicten instruccions sobre ordenació acadèmica i d’organització dels centres que impartisquen Formació Professional durant el curs 2024-2025 en la Comunitat Valenciana.