UGT denuncia que Educació continua apostant per reforços temporals en lloc de consolidar el sistema educatiu amb personal estructural.
La supressió dels Acords de Plantilles de 2023 deixa els centres sense professorat estable i obliga a recórrer a reforços temporals.
UGT exigeix a Educació que acate les resolucions judicials que obliguen a respectar els acords de plantilles de 2023 que estableixen la creació de 5.200 places docents fins a aquest curs.
El sindicat reitera la seua petició d’increment addicional de la plantilla en 2.000 docents més a partir del pròxim curs.
El pressupost de 47 milions d’euros per a REMA ha de complementar, no substituir, l’ampliació de plantilles docents estables en 2.000 llocs de nova creació. 📌 Educació imposa criteris basats en dades estadístiques i una fiscalització punitiva en lloc de solucions estructurals.
13/03/2025 – El sector d’Ensenyament d’UGT Serveis Públics PV critica la resolució de la Conselleria d’Educació sobre la dotació de recursos extraordinaris per a la millora educativa i acadèmica (REMA). A pesar que aquest programa pretén reforçar l’equitat i millorar els resultats educatius en els centres docents, la mesura presenta greus mancances que comprometen la seua eficàcia i perpetuen la precarietat en el sistema educatiu valencià.
Des d’UGT Ensenyament PV denunciem que aquesta resolució no garanteix l’estabilitat del professorat i les plantilles docents dels centres educatius, ja que la dotació de personal addicional té caràcter temporal, limitada als cursos 2025-2026 i 2026-2027, sense cap compromís de continuïtat. Això no sols afecta la qualitat educativa, sinó que genera incertesa per al professorat contractat, que veurà les seues places supeditades a criteris administratius canviants i a la disponibilitat pressupostària de cada convocatòria. Per a UGT la dotació d’aquests recursos extraordinaris hauria de realitzar-se a través de comissions de serveis per dos cursos, evitant l’adjudicació d’aquests llocs i el desenvolupament d’aquests projectes i reforços a l’últim professorat, normalment interí, que arribe al centre educatiu.
A més, critiquem el sistema d’assignació de recursos, basats en dades estadístiques com les dades d’ITACA, l’Avaluació de Diagnòstic i l’Índex Socioeconòmic i Cultural (ISEC). Aquest enfocament ignora la realitat pedagògica i organitzativa dels centres i perjudica els que són més xicotets i de menor grandària, que sembla que proporcionalment necessiten menys recursos extraordinaris i addicionals que els més grans i de major grandària.
Un altre aspecte inacceptable és la insuficiència dels recursos assignats. La resolució estableix un màxim de 4 docents addicionals en Infantil i Primària i 72 hores en Secundària, unes xifres clarament insuficients per a atendre les necessitats reals dels centres. A més, la dotació mínima imposada (0,5 llocs en Infantil i Primària i 9 hores en Secundària) deixa sense suport a molts centres que, malgrat tindre dificultats, no aconsegueixen la puntuació mínima exigida. UGT exigeix una dotació mínima garantida per a tots els centres educatius.
Des d’UGT Ensenyament PV denunciem que la necessitat de recórrer a recursos i professorat extraordinari respon a la falta de cobertura i increment de les plantilles docents estables, que van ser suprimides amb la derogació dels Acords de Plantilles de 2023. En lloc de reforçar els equips docents amb estabilitat i planificació, l’administració opta per solucions temporals que no garanteixen la continuïtat i perjudiquen la qualitat educativa.
A més, el pressupost de 47 milions d’euros destinat a REMA equival pràcticament a la dotació que havia d’haver-se incorporat a les plantilles docents estables si s’hagueren implementat els Acords de 2023. No obstant això, de manera indeguda, il·legal i injusta, el conseller Rovira va interrompre i va tallar la seua aplicació al maig de 2024. UGT Ensenyament PV adverteix que els tribunals de justícia l’obligaran a recuperar aquestes plantilles, evidenciant la falta de previsió i el perjudici causat al sistema educatiu valencià.
UGT recorda que la seua proposta en la negociació de la nova ordre de plantilles docents, suposava un increment inicial de més de 2.000 docents per a incorporar ja, de manera estable i com a plantilla orgànica, en els centres educatius i a la vista de les necessitats que actualment presenta el sistema educatiu valencià, el doble del proposat com a recursos extraordinaris i temporals a través de la dotació del REMA.
La pròpia Conselleria ha confirmat que la dotació de REMA suposarà la incorporació de 1.000 docents addicionals, la qual cosa coincideix pràcticament amb l’increment estructural que havia d’haver-se produït en les plantilles si no s’hagueren retallat els Acords de 2023. Això demostra que, en lloc de reforçar de manera estable els equips docents, l’administració ha optat per una mesura temporal que només apedaça la destrucció de llocs de treball fixos en l’educació pública.
Així mateix, UGT Ensenyament PV rebutja la visió punitiva de la resolució, que atorga a la Inspecció Educativa la potestat d’excloure centres de futures convocatòries si la seua avaluació és desfavorable. En lloc d’oferir suport i seguiment, l’administració opta per una estratègia de fiscalització que penalitza els centres amb més dificultats estructurals en lloc de dotar-los de recursos estables i efectius.
Per tot això, des d’UGT Ensenyament PV exigim:
✔ Estabilitat en la plantilla docent, convertint les places addicionals en estructurals en funció de la realitat de cada centre.
✔ Un sistema d’assignació més flexible i realista, que tinga en compte la situació pedagògica i organitzativa dels centres, no sols indicadors administratius.
✔ Major dotació de recursos i eliminació de sostres arbitraris, garantint reforços suficients en tots els centres que ho necessiten.
✔ Un enfocament d’acompanyament en la supervisió, substituint la fiscalització punitiva per una avaluació amb mesures de suport i millora.
✔ El compliment immediat dels autos judicials que obliguen a respectar els acords de plantilles de 2023 que estableixen la creació de 5200 places docents fins a aquest curs i exigeix un increment addicional de 2000 docents més.
✔ Que el pla REMA siga un complement i no un substitut del reforç estructural de les plantilles docents. UGT Ensenyament PV reitera el seu compromís amb la millora de l’educació pública i denuncia que la Resolució REMA, tal com està plantejada, no respon a les necessitats reals del professorat ni de l’alumnat valencià. Exigim a la Conselleria que rectifique i garantisca una dotació de recursos estable i suficient per a evitar que aquesta mesura es convertisca en un pedaç temporal sense impacte real en l’equitat i qualitat educativa.