MESA SECTORIAL 28-06-24. Criteris determinació plantilles conservatoris i EOI.

UGT Ensenyament davant l’esborrany sobre els criteris per a la determinació de plantilles presentat per la Direcció General de Centres Docents per a la seua negociació en Mesa sectorial del  dia 29 de juny de 2024, fem arribar les següents al·legacions perquè siguen considerades per l’administració:

En primer lloc, s’envien els criteris el dimarts 25 de juny per a ser negociades en mesa sectorial de 29 de juny, quan, els  Conservatoris van rebre la justificació de les seues plantilles eixe mateix dia 25 de juny, tenint, per a l’elaboració d’aquestes, el termini de set dies (fins al 2 de juliol). Respon això a una negociació o es tracta d’una informació presa de manera unilateral?

En relació amb la documentació:

Matrícula:
Sol·licitem que es garanteixa que l’alumnat que opte per una segona especialitat o realitze una ampliació de matrícula, conste com una matrícula més en les matèries pròpies de la nova especialitat o en el curs de l’ampliació.
Aquest alumnat que ocupa un lloc escolar en la seua nova especialitat instrumental, no pot constar com una sola matrícula, ja que està cursant dues especialitats, amb dos currículums i, si les finalitza, amb dues titulacions, de la mateixa manera que ocorre amb l’alumnat que excepcionalment estudia dos cursos simultàniament.
Per tant, haurà de computar-se en nom de l’equilibri en les plantilles del professorat. Se sol·licita que, per a fer efectiu el còmput real en els centres de l’alumnat en relació amb les especialitats que cursa, es considere ocupant de dos llocs escolars.

Funció directiva:
Que es mantinga el criteri del nombre d’especialitats autoritzades amb la finalitat de determinar el nombre de membres de l’equip directiu del centre, ja que queda provada la necessitat d’aquests.
Que es revisen els criteris en referència a les hores dedicades a la funció directiva, no sent l’únic el del nombre d’alumnes, sinó també el nombre d’especialitats, nombre d’activitats complementàries i/o extraescolars realitzades en els últims anys, Projectes d’Innovació, Erasmus, internacionalització… D’altra banda, en dansa el nombre d’especialitats no pot ser un criteri, ja que els conservatoris de dansa no poden tindre més de tres especialitats.
En referència a les “excepcionalitats” a les quals es refereix aquest document en l’apartat 2.1, se sol·licita que s’especifique amb quins criteris s’atendran aquestes “excepcionalitats”.
Quant a les hores dedicades a la direcció de departament, fa referència a una bossa d’hores sense especificar i caldria donar resposta clara.
D’acord amb l’Annex III del Decret 158/2007, que regula el currículum dels ensenyaments professionals de música, la ràtio en instrument principal, piano i clavecí complementari serà d’1/1 i no d’1/3 com a figura en l’esborrany. L’administració ho ha rectificat.
En relació amb el punt 2.2 i 3, en el qual es refereix a completar l’horari del professorat amb destinació definitiva en el centre, hauria de plantejar-se acceptar nou alumnat fora de l’oferta de vacants inicialment. D’aquesta manera podríem mantindre les especialitats afectades, evitant així, el desplaçament innecessari de professorat.
Caldria augmentar les hores de coordinació relatives al punt 2.3 i no limitar-la a dues hores.
El mateix succeeix amb les coordinacions d’extensió cultural i activitats complementàries i extraescolars. Ambdues són clau per al bon funcionament dels projectes artístics vinculats al compliment de la pràctica escènica. Aquesta pràctica és inherent als ensenyaments professionals de música i dansa, no s’entén la formació professionalitzadora sense pràctica escènica. Per tant, s’ha d’augmentar el nombre d’hores destinades a aquestes coordinacions.
Una altra esmena és la incorporació de la figura d’orientació educativa, clau per a aquest tipus d’ensenyament.
Quant als idiomes aplicats al cant, considerem que han d’impartir-lo professorat especialista en idiomes per a oferir una formació tan completa com siga possible a l’alumnat, tenint en compte que la titulació de Grau en Música segons el Reial decret 631/2010 no concedeix la competència docent necessària per a impartir la matèria.
Pel que respecta a la Ràtio en els ensenyaments de Dansa, com es justifica l’obligatorietat d’arribar al 80% del màxim establert? Les ràtios marquen els màxims, però no els mínims. Ajuntar alumnat de cursos diferents per obligació, amb l’únic criteri del número de matrícula, pot entrar precisament en contradicció amb la importància del treball col·lectiu que ha de tindre en compte criteris previs com la compensació de nivells, la capacitat d’adaptació, la millora de la convivència, millora del rendiment grup classe, etc.
En la normativa, caldria concretar el tema sobre el manteniment entre l’equilibri de l’estructura en les diferents agrupacions instrumentals del centre (Banda/Orquestra). A quina proporció es refereix entre les diferents especialitats? Se sol·licita que donen claredat a aquests criteris, especificant totes les especialitats instrumentals.

Figura de pianista acompanyant:

Es tracta d’una necessitat, moltes vegades reiterada pels centres tenint en compte que, en els ensenyaments artístics superiors de música, és considerada com una especialitat del professorat catedràtic, però convindria aclarir si l’increment que suposarà les hores dedicades als pianistes acompanyants en la justificació de les plantilles serà en detriment d’altres especialitats, o, ve previst ja en les hores totals que li correspon al centre en aquesta aplicació.
A banda, també cal contemplar i ampliar el temps dedicat setmanalment per alumne segons el nivell educatiu.

UGT Ensenyament davant aquest esborrany pensem que ja no té sentit negociar, perquè totes les instruccions i imposicions ja estan enviades a les EOI. No obstant això, observant i analitzant el document, veiem que no s’ajusta a les necessitats dels centres.
De manera general, exigim la baixada de ràtio en tots els idiomes i l’oferta de tots els nivells i idiomes sense censura. En relació, per exemple, espanyol per a estrangers, s’ha vist reduït de manera excessiva la seua oferta. En aquest sentit, Conselleria ha de veure la realitat de les EOI i ajustar-se a les necessitats de l’alumnat i no retallar com ha fet fins ara.  No es raonable i a més perjudica a l’alumnat.
En aquesta línia,  s’ha destacat que el 2 de juliol finalitza la prematriculació i que la demanda en molts idiomes i nivells supera les expectatives. Sol·licita ampliar la capacitat de places durant la formalització de matrícula (11-30 de juliol) o en el període extraordinari.

A continuació, remarquem les següents esmenes:
En primer lloc, l’administració suprimia (en mesa ha dit que no) la figura del coordinador CIC. Compleix una labor fonamental en aspectes de convivència, així com la difusió i plantejament d’activitats que fomenten la comprensió, l’empatia i per tant, convivència en els centres. (reducció de 2 hores).
Cal considerar la necessària creació d’un coordinador de projectes europeus amb la seua corresponent reducció, considerant la gran càrrega de burocràcia i tràmits associats a aquests projectes, tan enriquidors per al centre.
En relació amb la orientació educativa, es primordial aquesta figura en les plantilles dels centres.
També es parla del professorat especialista i la seua contractació, però eixa figura no ha d’estar a les EOI (es suprimirà al document)
És important, donat el volum de tasques burocràtiques l’augment de   PAS en secretaria.
Relacionat amb l’alumnat lliure, cal que compute com a alumnat del centre, encara que la proporció no siga la mateixa que els alumnes 100% oficials.
Una altra petició es l’augment de la capacitat d’emmagatzematge en Drive de les EOI, sobretot ara que els centres passen a impartir cursos semipresencials i en línia. És totalment necessari. Conselleria ho ampliarà.

En la normativa es veu greument afectades les hores de reduccions per coordinacions. És  alarmant  l’eliminació de reduccions per les coordinacions en comparació amb el curs 23/24:

  • Anteriorment, el tercer coordinador del departament d’anglès o valencià tenia una reducció d’un grup curricular i no sols un complementari.
  • El coordinador de mediateca tenia una reducció d’un grup curricular i no sols un complementari.
  • Finalment, insistim en l’augment de més de 2h de reducció per al coordinador TIC. Cal veure el treball que suposa mantenir de forma adequada l’equipament com els ordinadors, projectors i pantalles, més els ordinadors de secretaria, de departaments i tots els portàtils d’alumnat. Manteniment, actualitzacions, tiquets, cablejats, incidències, instal·lació de programes… Ni tan sols els donaria amb un grup curricular sencer de reducció.

Quant al PIALP, hi ha nivells en línia que no existeixen i no poden accedir. Cal reconsiderar l’oferta perquè l’alumnat puga cursar el nivell que necessite.

Ugt ha preguntat:

  • ARRANJAMENT ESCOLAR DEFINITIU: s’ha preguntat sobre la data i ho tenen quasi fet. Ben aviat ho enviaran. Els centres afectats, ja estan avisats.
  • TRIBUNALS I ALTRES PAGAMENTS SENSE COBRAR. Conselleria sí que ha tingut volum de personal per descomptar la vaga, però no es capaç de posar-se al dia en els pagaments pendents. Exigim que es realitze  immediatament.
  • Publicació llistat d’opositors que han superat o no les pràctiques, en compliment apartat 8.7 de la Resolució que regula les practiques (Rel. 5/10/2023).
  • Data de previsió de les noves borses FP i Ensenyaments Professionals de Música:
  • Convocatòria oberta a noves entitats certificadores que podran acreditar competència lingüística en llengües estrangeres. Data prevista per a la publicació dels resultats.
  • Ubicació de l’ESAD i els conservatoris professionals i superiors de dansa de València.
  • Conservatori de dansa, EOI i centres d’ensenyaments artístics: allargar la durada dels contractes del professorat especialista per finalitzar les seues tasques, com les diferents proves d’accés, revisions…

DOCUMENTACIÓ.

UGT Servicios Públicos

UGT Servicios Públicos

UGT Servicios Públicos es una federación de UGT dedicada a defender los derechos e intereses de los trabajadores de los servicios públicos de España.