MESA SECTORIAL 15 juliol: Formació Professional i Ensenyaments Professionals.

En la Mesa Sectorial d’Educació de hui, 14 de juliol de 2021, s’ha tractat de manera monogràfica les instruccions sobre organització i funcionament del pròxim curs escolar 2021-2022, relacionades amb els ensenyaments de Formació Professional (programes de qualificació bàsica i cicles formatius de grau bàsic, mitjà i superior) i els ensenyaments professionals de règim especial (ensenyaments elementals i professionals de Música i Dansa, ensenyaments professionals d’Arts Plàstiques i Disseny, i ensenyaments Esportius).

També estava previst que es tractaren dos decrets curriculars de cicles formatius superiors d’Arts Plàstiques i Disseny, que al final la seua discussió i examen ha quedat per a la Mesa Sectorial del divendres.

ENSENYAMENTS PROFESSIONALS DE RÈGIM ESPECIAL-. Des d’UGT Ensenyament PV hem denunciat en relació amb les instruccions dels ensenyaments professionals de règim especial (ensenyaments elementals de Música i Dansa, i ensenyaments professionals d’Arts Plàstiques i Disseny) que en elles falta incloure el Pla de Xoc i les Mesures Extraordinàries de Formació del Professorat d’aquests ensenyaments per a l’adquisició del requisit lingüístic de valencià, que el pròxim curs 2022-2023 serà un requisit que el professorat d’aquests ensenyaments haurà d’acreditar, després de la finalització de la moratòria de 4 anys, que es va establir en l’Ordre 35/2018, de 22 d’agost, per la qual es cataloguen els llocs docents d’aquests ensenyaments amb el requisit lingüístic de valencià.

Per a UGT Ensenyament PV és vergonyós que la nostra administració educativa no haja complit amb els compromisos i obligacions que sobre aquest particular va adquirir en la disposició transitòria primera de la citada ordre (que taxativament diu: “5. Durant aquest període transitori de 4 anys la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport posarà en marxa accions extraordinàries de formació perquè el personal afectat per aquesta disposició puga obtindre el requisit lingüístic de valencià.”) i que en data de hui, a un curs de finalització d’aquesta moratòria, siguen quasi 700 docents (segons informació verbal facilitada en la Mesa Sectorial), professorat interí amb vacant de curs complet d’aquestes especialitats i cossos de règim especial, que si les coses segueixen com fins ara, el curs 2022-2023 ja no podran treballar i seran acomiadats del sistema educatiu, situació com es recordarà que lamentablement ja vam viure en 2017, quan va véncer la moratòria establida per als cossos docents dels ensenyaments de règim general (Mestres, Professorat de Secundària i FP) i es va acomiadar a més de 1.200 docents.

Des d’UGT Ensenyament PV hem reiterat la necessitat que en aquestes instruccions d’inici de curs es contemple el pla de formació que ha de seguir aquest professorat, realitzant el corresponent cens i inscrivint-lo d’ofici als cursos corresponents, que ha de realitzar-se dins de la seua jornada laboral, com a obligació legal del nostre empresari, l’administració educativa i que finalitzen amb l’obtenció de l’acreditació necessària per a complir amb aquest nou requisit.

Aquesta és una petició que hem realitzat tots els inicis de curs d’aquests últims quatre anys, l’última en la negociació de les instruccions del curs passat amb el ISEACV i del qual escassa, per no dir, nul·la resposta hem obtingut de l’administració educativa. A més i per a reforçar aquestes reivindicacions, portem sol·licitant des de finals de 2020 una reunió amb el conseller i el secretari autonòmic d’Educació i FP, del qual no hem obtingut resposta (S’adjunta escrit de petició presentat), petició que hem tornat a reiterar en la Mesa Sectorial de hui i del qual lamentablement no esperem cap resposta.

En definitiva, estem en l’últim any de moratòria, i tot ha sigut un despropòsit i una total absència i falta d’atenció i dedicació per part de l’administració educativa per a organitzar un cens de professorat que necessita aquest pla de formació, la seua inscripció d’ofici en els cursos organitzats, a realitzar dins de la seua jornada laboral i exàmens finals amb acreditació del nivell corresponent. Un pla de formació de 4 anys, tirat al fem, que no ha tingut en compte al professorat afectat i que podria haver-se organitzat perfectament amb un primer any, per a adquirir la competència lingüística equivalent a un A2, un segon any per a l’adquisició d’un nivell de competència lingüística en valencià equivalent al B1, un tercer any dedicat al nivell competencial B2 i un quart any, per a adquirir i acreditar el nivell C1 que s’exigeix com a requisit.

 

curso 21 22

FORMACIÓ PROFESSIONAL.- La segona part d’aquesta Mesa ha estat dedicada a les instruccions d’organització i funcionament dels centres i ensenyaments d’FP per al curs 2021-2022. Segons l’administració educativa aquestes instruccions són continuistes i no presenten modificacions excepcionals respecte a cursos anteriors, a excepció de dues: els cicles plurilingües i les instruccions sobre els cursos experimentals d’especialització que condueixen a la consecució dels denominats per la nova llei d’FP, títols de màster professional.

Des d’UGT Ensenyament PV hem denunciat que si bé apareixen la relació de cicles formatius bilingües que s’implanten el curs pròxim, les instruccions dels cursos d’especialització no apareixen en aquestes resolucions i que, sense negociació en la Mesa Sectorial d’Educació, es publicaran directament el passat 7 de juliol de 2021 en el DOGV. Per tant, reivindiquem que les instruccions sobre el funcionament i l’organització d’aquests màsters professionals, que han vingut per a quedar-se, han de regular-se també en les instruccions d’inici de curs d’FP. A més, hem recordat que volem conéixer l’avaluació que s’ha fet del seu primer any d’implantació (si és que existeix).

Pel que respecta a l’altre tema nou d’aquestes instruccions d’inici de curs, els cicles formatius bilingües, hem recordat les prevencions que des del sindicat hem fet sobre la manera d’incorporar el plurilingüisme a la FP. Aquestes prevencions les podeu consultar en aquest enllaç del sindicat: UGT exigeix que és replantege l’aplicació de la Llei de Plurilingüisme en l’FP.

Des d’UGT Ensenyament PV, també hem reivindicat, com a elements essencials que falten tractar en aquestes instruccions d’inici de curs, la necessitat d’actualització de la resolució que fa referència als cicles i mòduls que són susceptibles de desdoblament, que és de 2017, sobretot perquè els nous cicles LOE que s’actualitzen i implanten, per exemple els de la Família Professional d’Activitats Físiques i Esportives (veure annex a) de les instruccions) no tenen exactament correspondència amb els cicles LOGSE que substitueixen i les queixes de la qual hem rebut en el sindicat.

Finalment, en el torn obert de paraula i al llarg de la nostra intervenció hem exigit per enèsima vegada una Mesa Sectorial monogràfica per a tractar de les propostes que des de la nostra comunitat autònoma podem fer al projecte de la nova llei d’FP i al desenvolupament dels aspectes d’FP que conté la LOMLOE, especialment sobre la situació i el futur del professorat tècnic d’FP, perquè siga exposat i defensat pels nostres gestors educatius en la Conferència Sectorial d’Educació, reunió de coordinació entre els consellers/as d’Educació de les CCAA i el Ministeri d’Educació.

Per a conéixer realment la situació del professorat tècnic d’FP, necessitem dades. Per això hem demanat a l’administració educativa dades i informació sobre les titulacions que aquest professorat té, desglossat per especialitats docents.

Podeu conéixer quines són les nostres propostes i esmenes al projecte de llei d’FP en aquest enllaç del sindicat UGT INFORMA: Propostes, suggeriments i esmenes a la nova Llei d’FP.



DOCUMENTACIÓ: