1.- RESOLUCIÓ xx de juliol de 2024, del secretari autonòmic d’Educació, per la qual s’aproven les instruccions per a l’organització i el funcionament dels centres que impartixen
Educació Infantil de segon cicle i Educació Primària durant el curs 2024-2025.
Es tracta d’una normativa continuista; no obstant això, considerem que presenta un excés de referències normatives que caldria reduir o reformular per a facilitar-ne la lectura, interpretació i aplicació pràctica.
El document hauria de presentar instruccions més concises. Observem una extensió excessiva que augmenta cada any i que, a més, comporta un increment de tasques per al professorat. Aquest fet desvirtua la seua tasca principal, que és la docència, i converteix el seu dia a dia en una funció administrativa. Una funció, per descomptat, digna, però aliena a la vocació pedagògica i a la formació dels docents.
Per aquest motiu, reclamem una reducció en la càrrega documental vinculada als projectes, de manera que aquests es puguen dur a terme amb entusiasme i motivació, i no com una obligació burocràtica.
Si es manté l’exigència de presentar una gran quantitat de documentació, caldria incorporar personal administratiu (PAS), augmentar les hores de preparació i coordinació, i compensar aquesta sobrecàrrega amb una remuneració econòmica adequada, com qualsevol altre treball extra.
També reclamem la incorporació de personal subaltern en tots els centres educatius, independentment de la seua denominació —centres rurals agrupats, centres d’educació infantil de primer cicle, etc.
Pel que fa a l’horari del professorat, és imprescindible avançar cap a una reducció de l’horari lectiu. Aquesta mesura és necessària per a millorar la qualitat educativa, reduir la sobrecàrrega laboral i garantir temps per a les tasques pedagògiques, de coordinació i d’atenció a l’alumnat. Igualment, la formació permanent del professorat hauria de poder realitzar-se dins de l’horari lectiu.
D’altra banda, cal abordar la qüestió retributiva. Exigim una negociació real sobre les condicions salarials del professorat, que actualment es troba entre els pitjors remunerats en l’àmbit estatal. El nostre treball s’està devaluant dia rere dia, i cal actuar amb urgència.
Pel que fa a la ràtio d’alumnat per aula, considerem que és fonamental reduir-la per garantir una millor qualitat educativa i una atenció més personalitzada. Hi ha grups amb alumnat amb necessitats educatives especials que requereixen atenció individualitzada, i massa sovint el tutor o tutora es troba en situació de solitud per fer-hi front, en detriment de la resta de l’alumnat. En aquesta línia, és necessari augmentar les plantilles per a garantir l’atenció a tot l’alumnat, que té dret a una educació de qualitat.
Pel que fa al menjador escolar, cal posar fi als retards en els pagaments. Molts centres tenen dificultats per l’absència d’ingressos corresponents a les beques de menjador i a la dotació econòmica pertinent. A més, caldria flexibilitzar l’horari del servei de menjador i adaptar-lo als ritmes i necessitats de l’alumnat, especialment del cicle d’infantil i, si escau, de l’alumnat NEE.
També volem posar de manifest la situació dels professionals d’orientació educativa. Des de la seua incorporació als centres, han estat en desigualtat respecte al personal orientador dels IES. Demanem que les hores es computen igual que en secundària i que això quede recollit normativament.
Pel que fa al banc de llibres, si no s’haguera retallat la presència de la llengua pròpia arran de la mal anomenada Llei de Llibertat Educativa, aquest no seria un tema de debat. Demanem, senzillament, que tot l’alumnat dispose del material necessari des de l’inici del curs.
Quant a la jornada escolar, lamentem la manca de negociació al respecte durant aquest curs. Cal flexibilitzar la seua aplicació, tenint en compte la diversitat de contextos dels centres i les necessitats de l’alumnat i les famílies. En aquest sentit, volem destacar l’impacte de les altes temperatures, que dificulten el desenvolupament normal de les classes.
Pel que fa al personal docent major de 55 anys, és necessari garantir la reducció de la càrrega lectiva i horària, sense que això depenga de l’equip directiu.
Finalment, considerem que aquesta normativa hauria de ser una oportunitat per impulsar millores urgents en el sistema educatiu: reducció de ràtios, dignificació de les condicions laborals del professorat i dotació de recursos reals per fer efectiva la inclusió educativa.
És ben senzill: cal escoltar el professorat i donar-hi resposta
2.- RESOLUCIÓ de XX de juliol de 2024, del secretari autonòmic d’Educació, per la qual s’aproven les instruccions per a l’organització i el funcionament dels centres que impartixen Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat durant el curs 2024-2025.
En breu.
TORN OBERT DE PARAULA.
–CALENDARI DELS PROCESSOS: Estem demanant-ho des de fa setmanes i ja estem en juliol i no tenim cap informació. Des del sindicat instem a la conselleria que ho envie en la màxima brevetat.
–CALENDARI DE LES NEGOCIACIONS MENSUAL AL MENYS.
-SOLUCIONS INMEDIATES FRONT A LES ALTES TEMPERATURES ALS CENTRES EDUCATIUS: Denunciem la lamentable situació en la que es troben els centres educatius. Aquesta situació esta sofrint-ho en aquest procés selectiu, a més de tota la comunitat educativa que assisteix cada dia als centres i es troben temperatures elevadíssimes.
Cal establir protocols clars i efectius per a garantir condicions òptimes en els centres durant períodes de temperatures elevades, com per exemple flexibilitzar la jornada laboral, disposar de mesures de prevenció i adaptació, com ara ventilació adequada i zones d’ombra. També es requereix que l’administració assegure els recursos i equips necessaris per a minimitzar l’impacte de la calor sobre l’alumnat i el professorat, garantint la salut i el benestar de tota la comunitat educativa.
–DES D’UGT SOL·LICITEM A LA CONSELLERIA QUE REGULE LES CONDICIONS LABORALS I EL TELETREBALL EN PERÍODES NO LECTIUS: Des d’UGT instem la Conselleria d’Educació a regular de manera clara i efectiva les condicions laborals del personal docent durant els períodes no lectius, incloent-hi la modalitat de teletreball. Considerem imprescindible que s’establisquen criteris objectius, transparents i homogenis que garantisquen els drets laborals dels treballadors i treballadores de l’ensenyament públic. La manca d’una regulació específica ha generat situacions de desigualtat entre centres i una interpretació arbitrària de les tasques a realitzar en aquests períodes. Així mateix, sol·licitem que es reconega la possibilitat de dur a terme teletreball durant els períodes no lectius, en aquelles funcions que així ho permeten, afavorint la conciliació de la vida laboral i personal sense perjudici del servei educatiu.
–RETALL EN PLANTILLES: Des del sindicat UGT, volem denunciar de manera ferma la greu situació que estan patint diversos àmbits de l’educació pública valenciana com a conseqüència dels retalls en les plantilles docents i en programes educatius essencials. Denunciem:
1. Retalls en les plantilles de les Escoles Oficials d’Idiomes (EOI) i Escoles de Formació de Persones Adultes (EPA)
La reducció de personal en aquests centres afecta greument la qualitat de l’oferta educativa, suposa la supressió de grups, la pèrdua d’hores lectives i un deteriorament del dret a l’educació al llarg de la vida per a milers de persones. És inadmissible que, en un context de demanda creixent, es recórrega a la precarització del sistema.
2. Retalls en els Programes PAM i REMA
Els Programes d’Actuació per a la Millora (PAM) i els Programes REMA, fonamentals per garantir la inclusió educativa i l’atenció a l’alumnat vulnerable, han patit greus reduccions d’hores i recursos. Això deixa els centres sense els suports necessaris per atendre la diversitat i prevenir l’abandonament escolar, afectant especialment l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu.
Davant d’aquesta situació, i en compliment del que estableix la Disposició Addicional Primera de l’ORDRE 9/2025, de 5 de juny, per la qual es regulen els criteris de determinació de les plantilles docents dels centres públics,
EXIGIM la convocatòria urgent i immediata de la Comissió de Seguiment de les Plantilles Docents, com a espai de diàleg i control que permeta abordar aquesta greu situació amb responsabilitat i amb el consens necessari.
DOCUMENTACIÓ.
1.- RESOLUCIÓ xx de juliol de 2024, del secretari autonòmic d’Educació, per la qual s’aproven les instruccions per a l’organització i el funcionament dels centres que impartixen
Educació Infantil de segon cicle i Educació Primària durant el curs 2024-2025.
2.- RESOLUCIÓ de XX de juliol de 2024, del secretari autonòmic d’Educació, per la qual s’aproven les instruccions per a l’organització i el funcionament dels centres que impartixen Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat durant el curs 2024-2025.