CRITERIS I ESMENES QUE PLANTEJA UGT EN LA NEGOCIACIÓ DE LES PLANTILLES DOCENTS
En la Mesa Sectorial d’avui s’ha tractat la negociació de l’ordre de plantlles docents. Aquesta ordre substituirà als acords signats del Botànic de 2023.
Ja en el primer moment, ens han informat que ja no hi ha més opcions de negociació: el l DGPD, “te ordres de dalt” d’acabar en aquest tema i ha de tancar-ho hui.
Aquestes noves plantilles entraran en vigor a partir del pròxim curs acadèmic, la qual cosa implica una reorganització en la distribució del personal docent en els centres educatius. És important destacar que el pressupost destinat a la implementació d’aquestes noves plantilles es manté pràcticament igual al que s’havia assignat prèviament als acords, per la qual cosa no es preveuen grans variacions en els recursos econòmics disponibles.
Així mateix, la Conselleria ha comunicat que, com a part d’aquesta actualització, es procedirà a la contractació de 157 docents addicionals en comparació amb els acords previs
La reorganització de les assignacions de professorat en comparació amb els acords anteriors suposa que uns certs tipus d’etapes educatives comptaran amb un increment en la seua plantilla, mentre que uns altres veuran una disminució, la qual cosa, es veuran perjudicats en quan a qualitat educativa.
A conseqüència d’aquesta reestructuració, gran part de les propostes d’UGT orientades a mantindre les condicions pactades en els acords previs o a introduir millores en les plantilles no poden ser incorporades dins del pressupost previst per al pròxim curs. La limitació dels recursos econòmics disponibles condiciona la viabilitat d’aquestes propostes, la qual cosa podria derivar en un escenari de negociació complex entre l’administració i el sindical.
Amb tot aquest panorama, continuem insistint en que aquesta negociació no és útil, està en detriment de la qualitat educativa i per tant, no te raó d’haver-se produït, ja que els acords signats amb inclusió de millores hagueren afavorit i millorat el que ja teníem.
A continuació, exposarem breuement les propostes:
Infantil: una reivindicació urgent i justa
En Educació Infantil de primer cicle, exigim:
- La parella educativa tutora-educadora per aula i un lloc docent addicional per a l’equip directiu. Aquesta demanda ja es va traslladar en la Junta de Personal i en els grups de treball de les darreres setmanes, i continuarem insistint-hi.
- També denunciem la discriminació de les escoles infantils de primer cicle independents, que reben menys recursos que les que formen part dels CEIP. Això és una injustícia, ja que es tracta del mateix alumnat i del mateix professorat, i per tant han de tenir les mateixes condicions.
Infantil segon cicle i primària: millor dotació de professorat
Per garantir una atenció adequada en Educació Infantil de segon cicle i Primària, reclamem:
- Un tutor per unitat, independentment del nombre total d’unitats del centre.
- Més hores de coordinació per a tutors i tutores, per reforçar la planificació i la personalització del seguiment de l’alumnat.
- Un especialista en Pedagogia Terapèutica per etapa educativa i un increment en centres amb alta escolarització sobrevinguda o molta diversitat.
- Un suport d’Educació Infantil cada tres unitats**, amb un augment addicional en centres amb alt nombre d’alumnat vulnerable o en risc d’exclusió social.
- Professorat de suport educatiu en centres amb alta presència d’immigració i matrícula sobrevinguda.
UECO: plantilles insuficients, cal una regulació justa, exigim:
- Una plantilla estable durant tres cursos, per garantir continuïtat en l’atenció a l’alumnat.
- Reconeixement de les UECO com a aules d’especial dificultat.
- Més hores de coordinació per als equips docents d’aquestes unitats.
- Complement retributiu.
Educació especial: més professionals per a una atenció digna
UGT considera que la dotació de personal en Educació Especial ha de respondre a les característiques reals de cada centre. Per això, exigim:
- Baixada de la ràtio alumne-docent*per millorar l’atenció personalitzada.
- Dotació adequada de personal especialitzat (Pedagogia Terapèutica, Audició i Llenguatge, terapeutes ocupacionals, fisioterapeutes, orientadors i infermers) segons les necessitats de cada centre.
- Més recursos per als centres que atenen alumnat amb programes específics.
Secundària i batxillerat: més professorat i més hores per a l’atenció a la diversitat
- 7 hores per unitat de 1r a 4t d’ESO per a desdoblaments de matèries instrumentals.
- Més hores per a optatives i reforços.
- Increment substancial del personal de Pedagogia Terapèutica, amb almenys un PT per cada orientador/a (+500 PT nous).
Formació professional: regulació digna de les hores lectives:
- 30 hores en semipresencial i nocturn.
- 10 hores de tutories per cicle.
- • Dotar adequadament la Formació Professional, garantint 30 hores en semipresencial i nocturn, així com 10 hores de tutories per cicle.
Ensenyaments de Règim Especial: més suport per a conservatoris i EOI
- Més hores de dedicació per als equips directius en les EOI i els conservatoris.
- Possibilitat d’augmentar el nombre de càrrecs unipersonals en centres grans o amb doble torn.
- Increment de les hores de coordinació de secció i caporalitats de departament.
- Garantir les 6 hores dedicades a les matèries de Cant en italià i alemany en les EOI.
- L’administració per la seua part, ha explicat que es calcularà el nombre de matrícules i no d’alumnats per la dotació docent.
DOCUMENT AMB TOTES LES NOSTRES ESMENES D’UGT.
Torn obert de paraula.
- – Comissió de Seguiment de l’Acord de Professorat Interí: En breu enviaran instruccions per convocar-nos.
- – Professorat de les 19 especialitats d’FP sense la titulació universitària: es tractarà en la Comissió de Seguiment de l’Acord de Professorat Interí.
- -Concurs de trasllats: s’ha ampliat el termini fins al 18 per renunciar pels problemes que estan tenint en fer-se.
- – Màster FP: màster de Pedagogia per a les especialitats de Sectors Singulars, s’insisteix en que torne a cursar-se.
DOCUMENTACIÓ.
Projecte d’Ordre de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació per la qual es regulen els criteris per a la determinació de les plantilles de personal docent corresponent als centres públics de titularitat de la Generalitat que imparteixen ensenyaments no universitaris en l’àmbit de la Comunitat Valenciana