ASSEMBLEA. Millores i estabilitat per al professorat especialista i el personal expert: les demandes urgents d’UGT.

VÍDEO ASSEMBLEA.

Decret xx/2024, de xx de xxxx, del Consell, pel qual es regula la contratactació d’experts del sector productiu i professorat especialista en els centres públics d’ensenyança no universitària, dependents de la conselleria amb competències en matèria de personal docent.

Millores i estabilitat per al professorat especialista i el personal expert: les demandes urgents d’UGT

UGT exigeix la millora de l’esborrany proposat per la Conselleria, eliminant el requisit de dos anys d’experiència en els últims quatre anys, definint amb claredat quines especialitats requeriran proves d’accés i com es dissenyaran aquestes proves, incorporant un complement específic de formació al salari, establint de manera precisa les funcions d’aquest col·lectiu als centres per evitar conflictes futurs, assegurant la contractació indefinida per a contribuir a l’estabilització del professorat especialista i expert, i publicant un calendari unificat de comunicacions amb instruccions homogènies per a les tres direccions territorials.

UGT vol expressar la seua preocupació per la situació en què quedarà el professorat especialista que no complisca els requisits establerts en el nou decret, especialment pel que fa a l’acreditació de dos anys d’activitat professional remunerada dins dels últims quatre anys. Aquesta condició és difícil d’assolir en molts casos, tenint en compte la diversitat de casuístiques d’aquest col·lectiu i les limitacions legals, com la llei d’incompatibilitats, que impedeix combinar dos sous públics.

UGT demana que per a superar aquesta incomptatibilitat es declare d’interés públic preferent la seua labor i que es puga compatibilitzar amb les activitats laborals del sector públic en general, per a facilitar que els professionals que treballen com a funcionaris puguen enriquir amb la seua experiència en els ensenyances professionals i de règim especial.

Davant d’això, UGT considera imprescindible incloure en el decret una clàusula que evite acomiadaments forçats i ampliar el període necessari per a l’acreditació de l’experiència professional a tota la vida laboral. La Conselleria ha garantit que els contractes actuals es mantindran aquest curs i ha manifestat la seua intenció de buscar solucions per a les diverses situacions, el sindicat insisteix en la necessitat d’aportar garanties concretes per al futur, especialment davant el risc que els requisits professionals acaben perjudicant la continuïtat de molts docents en els pròxims anys.

Pel que fa a la modalitat contractual, la Conselleria ha confirmat que, si no hi ha canvis durant el procés normatiu, els contractes del professorat expert seran laborals. En canvi, en el cas del professorat especialista d’ensenyaments de règim especial (ERE), queda oberta la possibilitat que siga administratiu, un punt que UGT rebutja rotundament. Tots els contractes han de ser laborals, sotmensos a la legislació laboral, que és més garantista i protectora que la legislació de contractació administrativa.

UGT també posa l’èmfasi en la necessitat de definir clarament les funcions del professorat expert i especialista a través d’un conveni col·lectiu propi. Un exemple de la necessitat d’aquest conveni el trobem en els ensenyaments artístics i en escoles oficials d’idiomes (EOI) on els professionals sovint assumeixen responsabilitats pròpies del funcionariat de carrera, com tutoritzacions de treballs finals o caporalia de departaments. A més, el sindicat reclama l’atribució docent adequada per al personal expert i professorat especialista i reivindica el reconeixement del complement de formació (sexennis), tot i que l’Administració s’hi ha mostrat reticent. Per tot això, UGT exigeix la necessitat de negociar un conveni col·lectiu propi on es definisca les seues funcions i retribucions, que s’han d’homologar a les de la resta del professorat del sistema.

Finalment, s’ha informat que el professorat expert d’FP ja disposa de la pròrroga dels contractes pendents en la seua Carpeta Ciutadana, un pas que UGT valora però considera insuficient davant els reptes pendents. Per això, el sindicat convocarà assemblees amb el col·lectiu afectat per analitzar la situació, debatre les novetats del decret i consensuar les accions necessàries per a garantir unes condicions laborals dignes i estables.

UGT considera que aquest decret és insufient per a regular totes les condicions laborals i retributives d’aquets professionals i faria falta un desenvolupament en un nou marc de representació per a la negociació del seu conveni col·lectiu.