MESA SECTORIAL 21-05-24. Calendari escolar 24-25.

Des d’UGT pensem i proposem que el calendari escolar s’ajuste a criteris pedagògics i a fórmules que han demostrat la seua eficàcia en països del nostre entorn i altres comunitats com la càntabra, en la qual se supera l’organització per trimestres escolars i es passa a una organització per bimestres escolars, intercalant entre ells, períodes no lectius o “setmanes blanques”. Aquest model, entre altres avantatges, garanteix l’equilibri i igualtat en la duració dels períodes lectius enfront del model de trimestres descompensats en la seua duració que actualment tenim i subordinat a criteris no estrictament pedagògics, com són les festes religioses o cíviques. Amb tot aquest és un debat obert a la participació de tota la comunitat educativa en la qual, no es pot perdre de vista i així ho hem plantejat en la Mesa Sectorial d’Educació, que els centres educatius han de servir per a formar i educar a la ciutadania i no tenen una funció assistencial per a la protecció del dret a la conciliació de les famílies treballadores, sinó que aquesta atenció i funcions han de ser prestades per altres institucions i professionals dedicats a la protecció social.

Des d’UGT hem plantejat que l’inici del curs escolar ha de fer-se en les dates en què es garantisca que els centres educatius i les seues plantilles estan perfectament preparats i les condicions mediambientals i climàtiques ho permeten. Eixes condicions mínimes, considerem que es poden complir en les data general d’inici del pròxim curs escolar que s’han acordat, 9 de setembre de 2025, encara que des del sindicat i tenint en compte les dificultats que tots els cursos es presenten, atés que l’actuació administrativa en aquesta dates no és ni àgil, ni tan eficaç com hauria de ser en la dotació de les plantilles i l’adequació dels centres, haguérem preferit que l’inici del curs escolar s’haguera fixat, amb caràcter general, una setmana després de l’assenyalada, és a dir, el 16 de setembre de 2025.

Finalment, des d’UGT fem també una reflexió quant a la duració que ha de tindre el curs escolar i, en conseqüència, la seua data de finalització. Per a UGT estrictament l’únic límit que tenim és el compliment de la llei, que estableix un mínim de 175 dies lectius. Prenent eixa dada com a referent i tenint en compte també que els diferents estudis i les pràctiques d’altres països del nostre entorn, que assenyalen i indiquen que amb menys dies lectius que nosaltres tenen millors resultats educatius (pel que en eixe debat general sobre l’organització del calendari escolar també caldrà plantejar la seua duració) la data general establida per a la finalització del curs escolar, 18 de juny de 2025, ens sembla correcta i adequada.

PROPOSTA DE RESOLUCIÓ de …. de juny de 2024, del director general de Centres Docents, per la qual es fixa el calendari escolar del curs acadèmic 2024-2025 a la Comunitat Valenciana.

L’Ordre d’11 de juny de 1998, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, estableix els criteris generals pels quals s’ha de regir el calendari escolar per a tots els centres docents de la Comunitat Valenciana que imparteixen ensenyaments d’Educació Infantil, Educació Primària, Educació Secundària Obligatòria, Formació Professional, Batxillerat, Ensenyaments Artístics i Ensenyaments d’Idiomes. La citada disposició atribueix a la Direcció General de Centres Docents la competència per a dictar la resolució en la qual es fixe el període lectiu de cada curs acadèmic.

D’altra banda, la disposició addicional cinquena de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’educació, estableix el nombre mínim de dies lectius que ha de comprendre el calendari escolar.

Per això, fent ús de les competències atribuïdes per l’Ordre d’11 de juny de 1998, i de les funcions assignades en el Decret 136/2023, de 10 d’agost, del Consell, d’aprovació del Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació, resolc:

Primer
Les activitats escolars del curs acadèmic 2024-2025 s’iniciaran i finalitzaran, en funció dels ensenyaments cursats, en les dates següents:

  1. En Educació Infantil i Educació Primària, s’iniciaran el 9 de setembre de 2024 i finalitzaran el 18 de juny de 2025.
  2. En Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat s’iniciaran el 9 de setembre de 2024 i finalitzaran el 18 de juny de 2025.
  3. En Formació Professional, Grau Bàsic, Grau Mitjà i Grau Superior, s’iniciaran el 9 de setembre de 2024 i finalitzaran el 18 de juny de 2025.

Excepcionalment l’alumnat que curse Programes Formatius de Qualificació Bàsica, iniciarà les activitats escolars el 11 de setembre de 2024 i finalitzarà el 18 de juny de 2025.

L’alumnat que curse ensenyaments de Formació Professional de Grau Bàsic de segona oportunitat, iniciarà les activitats escolars el 11 de setembre de 2024 i finalitzarà el 18 de juny de 2025.

  1. En Formació de Persones Adultes, començaran el 16 de setembre de 2024 i finalitzaran el 13 de juny de 2025.
  2. En Ensenyaments Artístics de Música i Dansa, elementals i professionals, Ensenyaments Professionals d’Arts Plàstiques i Disseny i Ensenyaments Esportius de Règim Especial, començaran el 16 de setembre de 2024 i finalitzaran el 13 de juny de 2025.
  3. En Ensenyaments d’Idiomes, començaran el 24 de setembre de 2024 i finalitzaran el 18 de juny de 2025.

Segon

  1. L’alumnat s’incorporarà al centre en la data indicada segons els estudis cursats.
    La incorporació de l’alumnat d’Educació Infantil s’efectuarà en la forma prevista en les resolucions per les quals es dicten instruccions per a l’organització i funcionament d’aquesta etapa.
  2. Els ensenyaments de Formació Professional i Esportives en règim semipresencial o a distància, així com en la modalitat d’oferta parcial, tant en règim presencial com en semipresencial o a distància, es regiran en tota la seua oferta pel calendari establit per als cicles formatius de Formació Professional en règim presencial i modalitat d’oferta completa, això sense perjudici que, quan un/a alumne/a, una vegada celebrada l’avaluació final, haja superat el cicle formatiu íntegrament, se li aplique el que s’estableix en el punt 4 de l’apartat tres d’aquesta resolució.

Tercer

  1. En el curs escolar 2024-2025, les activitats escolars lectives de l’alumnat d’Educació Infantil i Educació Primària s’ajustaran al que s’estableix en els corresponents decrets de currículum i resta de normativa aplicable.
  2. En Educació Secundària Obligatòria el nombre de períodes lectius s’ajustarà al que s’estableix en el corresponent decret de currículum i resta de normativa aplicable.
  3. Els centres que impartisquen Batxillerat i cicles formatius de Formació Professional ajustaran l’atenció educativa directa a l’alumnat al calendari establit en els punts 1.2 i 1.3 de la present resolució, amb independència de les hores lectives en els reials decrets pels quals s’estableixen els corresponents títols i es fixen els seus ensenyaments mínims o aspectes bàsics del currículum i la resta de normativa aplicable.
  4. Els centres docents programaran les seues activitats d’avaluació de l’alumnat segons les necessitats derivades de la seua inscripció en les proves d’accés als estudis universitaris, pel que fa a l’alumnat de segon curs del Batxillerat, de segon curs de cicles formatius de Grau Superior de Formació Professional, de segon curs de Grau Superior dels Ensenyaments Esportius i de segon curs dels cicles formatius de Grau Superior d’Arts Plàstiques i Disseny. S’entenen incloses aquelles activitats de l’alumnat que curse simultàniament ensenyaments professionals de música o de dansa i segon curs del Batxillerat.

Quart
Els períodes de vacances d’aquest curs escolar seran els següents:

  1. Vacances de Nadal: des del 23 de desembre de 2024 al 6 de gener de 2025, tots dos inclusivament.
  2. Vacances de Pasqua: des del 17 al 28 d’abril de 2025, tots dos inclusivament.

Cinqué
Durant aquest curs escolar no seran lectius els dies festius següents:
9 d’octubre, Dia de la Comunitat Valenciana
1 de novembre, Festa de Tots Sants
6 de desembre, Dia de la Constitució
25 de desembre, Dia de la Nativitat del Senyor
19 de març Sant Josep
18 d’abril divendres Sant
1 de maig, Dia Internacional dels Treballadors

Sisé
Els ajuntaments podran proposar com a no lectius fins a un màxim de 3 dies, d’acord amb el procediment disposat en l’article cinqué de l’Ordre d’11 de juny de 1998, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, que estableix els criteris generals pels quals s’ha de regir el calendari escolar per a tots els centres docents de la Comunitat Valenciana que imparteixen ensenyaments d’Educació Infantil, Educació Primària, Educació Secundària Obligatòria, Formació Professional, Batxillerat, Ensenyaments Artístics i Ensenyaments d’Idiomes.

Seté
La Direcció General de Centres Docents podrà autoritzar, per a un centre o una localitat, un calendari escolar diferent de l’establit quan concórreguen circumstàncies excepcionals, d’acord amb el procediment establit en l’article nové de la citada Ordre.

Huité
Aquesta resolució es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Contra la present resolució, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d’alçada davant el secretari autonòmic d’Educació i Formació Professional, en el termini d’un mes a comptar des de l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Tot això, conforme al que s’estableix en els articles 112 en avant de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, sense perjudici que s’utilitze qualsevol altra via que es considere oportuna.


CONCURS DE TRASLLATS SECUNDÀRIA 23-24:
Exigim la finalització del procés obert i l’adjudicació definitiva del professorat que es troba en una situació d’incertesa; a més, de la possibilitat de obrir termini per aquestes persones per poder participar en comissió de serveis 24-25. Conselleria continua en mutisme sense donar resposta a aquesta situació
CONCURS DE TRASLLATS COS DE MESTRES 23-24: Reclamem, de manera urgent, la solució a la situació del professorat que els han adjudicat una plaça definitiva i han vist que, per l’arranjament escolar actual, es trobarien desplaçades o suprimides.
COBRAMENT DIFERENTS PROCESSOS PENDENTS: membres de tribunal de les oposicions secundària 22-23, UEO, personal del PDC….
SITUACIÓ PIALP: Conselleria ens ha explicat que avaluarà les anteriors convocatòries i ens donarà resposta.

DOCUMENTACIÓ.

Picture of UGT Servicios Públicos

UGT Servicios Públicos

UGT Servicios Públicos es una federación de UGT dedicada a defender los derechos e intereses de los trabajadores de los servicios públicos de España.