MESA SECTORIAL. 14.03.24. Decret pel que es declara d’interès públic i compatible l’activitat de professorat substitut al servei de les Universitats.

UGT valora positivament la norma que ha passat per Mesa Sectorial d’Educació i que permet al professorat dels nivells educatius no universitaris accedir a treballar com a professorat substitut en els ensenyaments universitaris, en règim de compatibilitat per interés públic. Aquesta figura la crea la LOSU (Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del Sistema Universitari.):

Article 80. Professores i Professors Substitutes/us.
1. La contractació de professorat per a substituir al personal docent i investigador amb dret a reserva de lloc de treball que suspenga temporalment la prestació dels seus serveis per aplicació del règim de permisos, llicències o situacions administratives, incloses les baixes mèdiques de llarga duració, diferents a la de servei actiu o que impliquen una reducció de la seua activitat docent, es regirà per la normativa general aplicable a aquests supòsits, amb les següents peculiaritats:
a) La selecció del professorat substitut es produirà mitjançant els procediments de concurs públic aplicables, podent les universitats establir instruments específics per a la seua gestió i cobertura, incloses les borses d’ocupació.
b) El contracte comprendrà l’activitat docent lectiva i no lectiva prevista en l’article 75, i no podrà superar l’assignada a la professora o professor substituït, ni podrà estendre’s a activitats universitàries d’una altra naturalesa en la universitat de contractació, com les d’investigació o l’acompliment de funcions estructurals de gestió i coordinació, llevat que tinguen directa relació amb l’activitat docent.
c) La duració del contracte, incloses les seues renovacions o pròrrogues, es correspondrà amb la de la causa objectiva que el va justificar.

2. La contractació de professorat per a cobrir temporalment un lloc de treball fins que finalitze el procés de selecció per a la seua cobertura definitiva es realitzarà d’acord amb els principis constitucionals d’igualtat, mèrit i capacitat i en els termes establits en la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l’ocupació pública.

Des d’UGT considerem necessària i urgent la mesura i la seua regulació després de la LOSU, que dona un tractament diferenciat al professorat associat i a aquest professorat substitut. A partir d’aquesta regulació es podran constituir borses de treball com les existents en altres nivells educatius.
Des d’UGT hem demanat s’amplie la possibilitat de realitzar substitucions per un període superior a les 12h i 30 minuts que indica l’esborrany del decret, fins a aconseguir les 18h i 45 minuts, que equival al 50% de la nostra jornada laboral completa (37,5 hores) i és el període màxim que podem compatibilitzar amb una segona activitat.
I també ens hem sumat a la petició que aquesta compatibilitat i segona activitat aconseguisca no sols amb les activitats docents del professorat universitari (les seues classes) sinó també amb la seua activitat investigadora (com a personal docent i investigador que és). Tal com està redactat l’esborrany sembla que el contempla, però hem demanat aclariment i que el continga, encara que la llei, que té major rang que aquest decret, sembla que l’exclou.

Finalment ens hem queixat de la lentitud en la concessió de les compatibilitats. Hem demanat un procés àgil i automàtic. Els hem recordat que, per exemple, el campus d’Alcoi de la UPV no contracta al professorat associat fins que no porta la compatibilitat autoritzada i molts d’ells, si es retarda en excés la concessió, han arribat a perdre la possibilitat de treballar com a associats.

Torn obert:
Hem preguntat pels diferents processos de gestió ordinària de personal, demanant calendari del concurs de trasllats i de les oposicions convocades. I especialment ens hem queixat del retard que porta la regularització amb tots els seus drets i situacions del professorat que està afectat pel procés d’estabilització. Efectivament. La Conselleria d’Educació porta molt retard en aquest procés d’estabilització i és possible, tenint en compte els recursos que les persones afectades han interposat, que aquest expedient no es tanque fins a desembre d’aquest any 2024, data legal en la qual tots els processos d’estabilització que es van realitzar han d’estar conclosos.
Eixe retard fa que tot el professorat afectat, que van guanyar el concurs (més de 7.500 persones a la Comunitat Valenciana), no veja regularitzada la seua situació (cobrament regular de sexennis i triennis, concurs de trasllats, nomenaments en el BOE…) ja que tots ells estan pendents del seu reconeixement oficial, com la resta del funcionariat de carrera, i totes les actuacions que es realitzen amb ells estan condicionades a eixe nomenament oficial en el BOE i al tancament del seu expedient de selecció.
No hem obtingut dates de tanca, calendari d’actuacions, ni respostes concretes. Tindrem Mesa Sectorial d’Educació el pròxim 21 de març per a tractar seguiment dels Acords de Plantilles i del Professorat interí.
Dos temes finals. Hem demanat que es dicten noves instruccions perquè el professorat puga obtindre sense problemes i dificultats el certificat mèdic que precisa per a ser contractat i també que es redacte la circular i instruccions sobre permisos i llicències, una vegada finalitzades les actuacions del grup de treball, i que passe per Mesa Sectorial.

DOCUMENTACIÓ.

DOCUMENTACIÓ CASTELLÀ

Picture of UGT Servicios Públicos

UGT Servicios Públicos

UGT Servicios Públicos es una federación de UGT dedicada a defender los derechos e intereses de los trabajadores de los servicios públicos de España.