- La directora general de personal docent es compromet en la Junta de Portaveus a incloure en el calendari de negociacions les retribucions docents de caràcter autonòmic.
- UGT exigeix una partida urgent de 300 milions d’euros per a corregir les diferències salarials que separen al professorat valencià de la resta de l’Estat.
UGT exigeix a la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació l’obertura d’una negociació urgent per a la millora de les retribucions docents congelades des de 2007 durant la reunió de la Junta de Portaveus de hui dijous 29 de febrer. La directora general de personal docent accepta la proposta d’UGT i inclou la revisió de les retribucions docents en el calendari de negociacions amb els agents socials.
El sindicat denuncia que la nostra comunitat es troba a la cua de totes les comunitats en l’actualització de les retribucions del professorat i exigeix que s’òbriga una vertadera negociació. Per a UGT és prioritari un augment de tots els complements retributius de competència autonòmica que no han experimentat cap variació en quasi dos dècades. Es tracta del complement específic, els sexennis, els complements específics de càrrecs singulars i unipersonals.
A més, el sindicat exigeix una equiparació amb la resta de comunitats autònomes mitjançant la creació dels complements per a la tutoria, l’especialitat i la coordinació. Aquest complement emana de l’actual llei educativa (article 105 de la LOE) i porta en vigor més de 10 anys en altres comunitats autònomes, per la qual cosa suposa per al professorat valencià una pèrdua de poder adquisitiu respecte a la resta del professorat de l’Estat.
A Catalunya, País Basc, Galícia, Madrid o Balears, entre d’altres comunitats, el professorat percep un complement salarial que reconeix el treball i les diferents funcions docents que realitzen i que la LOE emmarca com una obligació legal de reconeixement, promoció i dels incentius que les administracions educatives han d’establir en els seus territoris per a fer real i efectiu el suport al seu professorat.
Partida urgent
UGT calcula que es necessiten, inicialment, uns 300 milions d’euros per a corregir urgentment la bretxa salarial que separa al professorat valencià de la mitjana de les comunitats autònomes de l’Estat. Aquesta quantitat serviria per a augmentar el complement específic, la creació del nou complement de les tutories, coordinacions i especialitat i, finalment, per a l’actualització de sexennis i resta de complements de càrrecs singulars i unipersonals. Tots ells són complements de competència autonòmica.
Campanya de recollida de firmes
Com a mesura de pressió, el sindicat ha iniciat una campanya explicativa i de recollida de firmes, tant online com en paper, en tots els centres educatius. UGT ha constatat el malestar del professorat pel retard en les negociacions per a la millora salarial dels diferents cossos i les diferències retributives que el separa de la resta de comunitats que ja han actualitzat les seues nòmines en els seus trams autonòmics.
Pagues extraordinàries completes
Si a aquesta reivindicació li afegim una partida per a la recuperació de les nostres pagues extraordinàries completes, que foren retallades en 2010 pel govern central (105 milions d’euros), una altra per a un pacte d’estabilitat del professorat interí (2.000 docents interins fixos per any) i, finalment, el reconeixement i pagament de les substitucions que caldria cobrir per a garantir als majors de 55 anys la reducció de la seua jornada lectiva en tres hores (3.000 docents substituts), necessitaríem uns fons addicionals de 320 milions d’euros anuals.
Tots els cossos a l’A1
Al costat d’aquestes reivindicacions de caràcter bàsic i urgent, UGT, en l’acord de negociació que demanem també reivindiquem l’equiparació salarial entre tots els cossos docents, seguint la línia marcada amb la integració del professorat del cos tècnic d’FP en el cos de Professorat d’Ensenyament Secundari de tal manera que el professorat dels cossos docents que encara está enquadrat en el subgrup professional i retributiu A2, singularment, el cos de Mestres, se’ls reconega un complement d’equiparació salarial que els equipare amb el subgrup funcionarial, professional i retributiu A1.