UGT valora positivament la proposta d’Educació de reduir l’horari lectiu del professorat. Aquest compromís deriva de l’aplicació de la llei que derogava les retallades educatives (Llei 4/2019, de 7 de març, de millora dels condicions per a l’exercici de la docència i l’ensenyament en l’àmbit de l’educació no universitària). Aquesta llei, en el seu Article Únic, recomana que els administracions autonòmiques reduïsquen l’horari lectiu del professorat del Cos de Mestres a un màxim de 23 hores lectives, i el de la resta de cossos a un màxim de 18 hores lectives.
Lamentablement és un acord que arriba tard perquè ja s’hauria d’estar aplicant aquest curs el que la llei estableix i ara es posposa la seua aplicació efectiva, no al pròxim curs, que serà molt dur per al professorat, sinó per al curs 2021-2022. Per això tampoc servirà per a flexibilitzar les mesures organitzatives adoptades en les diferents etapes educatives per al pròxim curs 2020-21 i ajudar al professorat en la seua activitat docent de coordinació (si és veritat, que s’estableix una hora lectiva de reducció per al professorat que impartirà àmbits en 1r de l’ESO).
Al costat d’aqueixa reducció de l’horari lectiu també des d’UGT hem vingut reclamant la reducció de les ràtios escolars. La nostra proposta, figura en la taula que adjuntem. Per això, rebutgem en el seu moment (Mesa Sectorial del 9 de maig de 2019) el projecte de Decret sobre jornada lectiva i ràtios escolars que ens va presentar Educació, que mantenia la possibilitat d’activació de les retallades educatives (ampliació de les ràtios i de l’horari lectiu del professorat) en qualsevol moment.
Des d’UGT Ensenyament PV qüestionem les mesures organitzatives adoptades per al pròxim curs. En primer lloc considerem qüestionable l’eficàcia dels grups estables de convivència per a un control efectiu de la pandèmia en els centres escolars, ja que l’alumnat subjecte a ella, una vegada ix de l’escola, recupera el seu entorn i els contactes, es trenca l’entorn saludable i segur que tenia i el perill dels contactes, les infeccions i els rebrots tornen l’endemà a l’escola. A més, aquesta mesura organitzativa aïlla al docent i a l’alumnat dels suports i reforços que precisa d’altres docents especialistes i no es contempla una reducció de ràtios generalitzada, que haguera sigut el desitjable, ja que aquests grups de convivència estable continuen tenint un ràtio mínima d’entre 15 i 20 alumnes.
Per això des d’UGT Ensenyament PV esperem que no hàgem de lamentar-nos dels resultats negatius d’aqueix experiment, amb professorat i alumnat contaminat. Per a evitar-ho proposàvem, dues mesures organitzatives essencials: control sanitari dels centres docents, amb dotació de personal tècnic i facultatiu propi, responsable d’aplicar les mesures sanitàries necessàries i que garantiria que funcione correctament la detecció precoç de casos i la gestió adequada d’aquests, a través dels protocols corresponents, i, la segona mesura, l’organització compacta dels temps escolars a través de la jornada contínua, que en reduir els temps de permanència de l’alumnat en els centres docents, redueix l’exposició als riscos de contagi.
En segon lloc, quant a les restants etapes educatives, a partir de 5é de Primària, que s’han d’organitzar respectant la distància de seguretat de 1,5 m, integrant els ensenyaments en àmbits en el cas de l’alumnat de 1r de l’ESO i afavorint la presencialitat dels grups de PMAR, PR4, i FP Bàsica, és qüestionable també que no es reduïsquen les ràtios i es desdoblegue els grups, incrementant les plantilles, i s’opte per la reducció del currículum i l’alternança entre l’ensenyament presencial i l’ensenyament a distància, quan els grups d’alumnat no puguen entrar a les aules per les noves distàncies de seguretat establides en elles.
També seguim sense conéixer quins seran els protocols i actuacions específiques que s’hauran de desenvolupar en els diferents ensenyaments postobligatoris, com són els ensenyaments d’FP i règim especial que utilitzen tallers, maquinària, aules tècniques i laboratoris, aules d’audició o utilització d’instruments musicals. Amb tot, des d’UGT Ensenyament PV estarem vigilants per a exigir les mesures de seguretat dels centres educatius que siguen necessàries i la seua compatibilitat amb les condicions de treball del professorat en aquest pròxim curs escolar que s’espera complicat i difícil.
DOCUMENTACIÓ:
- 25/06/2020 – Mesa Sectorial d’Educació. Per a UGT, ajornar la reducció de l’horari lectiu del professorat, no serveix com a mesura per a afrontar amb garanties el pròxim curs escolar.
- Carta Secretari autonòmic d’Educació i Formació Professional als centres públics de Educació Infantil i Primària.
- Educació arriba a un principi d’acord amb els sindicats sobre l’inici del pròxim curs i la reducció d’hores lectives del professorat en el curs 2021-2022.
- 09/05/2019 – Mesa Sectorial. UGT REBUTJA DECRET SOBRE JORNADA LECTIVA I RÀTIOS
- UGT Ensenyament rebutja rotundament l’esborrany de Decret de jornada lectiva proposat per l’Administració
- El Botànic propone para el próximo curso escolar contratar más profesores, bajar ratios y actualizar protocolos.
- Educación pacta con los sindicatos el inicio del curso y una reducción de horas lectivas.
- Educación y los sindicatos pactan el inicio del curso y reducir horas lectivas del profesorado en el 2021-2022.
- Secundaria tendrá refuerzos por las tardes y aulas de 15 alumnos.
- Marzá anuncia más profesores y clases adicionales por las tarde en ESO.
- Educación prevé una inversión de 200 millones de euros en el plan de refuerzo para el próximo curso escolar.
- La vuelta a clase en los institutos: alumnos a menos de 1,5 metros y con mascarilla.
- Educación flexibiliza la cantidad de alumnos por profesor y el uso de mascarillas en los colegios.
- Isabel Celaá cede a la presión de las comunidades y les permite «flexibilizar» el número de alumnos por profesor el próximo curso.
- Novedades BOE: se publica el acuerdo de la Conferencia Sectorial de Educación para el curso 2020-2021.
- Consejo de la UE: Conclusiones del Consejo sobre la lucha contra la crisis de la COVID-19 en el ámbito de la educación y la formación.
- Real Decreto-ley 21/2020, de 9 de junio, de medidas urgentes de prevención, contención y coordinación para hacer frente a la crisis sanitaria ocasionada por el COVID-19.
- Decret 8/2020, de 13 de juny, del president de la Generalitat, de regulació i flexibilització de determinades restriccions, en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, establides durant la declaració de l’estat d’alarma, en aplicació de la fase 3 del Pla per a la transició cap a una nova normalitat.
- Nova versió de les Preguntes Freqüents (FAQ) en relació a les directrius d’actuació a desenvolupar durant el tercer trimestre del curs 2019-2020, establertes a la Resolució de 4 de maig de 2020 de la Secretaria Autonòmica d’Educació i Formació Professional.
- Aclariment a la incorporació presencial del personal empleat públic de centres docents públics.