Manifest Plataforma 27 de juny 2024
Avui és un dia trist per a l’ensenyament valencià i en valencià. Avui, les Corts Valencianes han aprovat la malanomenada llei de “llibertat educativa”. Una llei que l’únic que pretén és minimitzar l’ensenyament en valencià, arraconar-lo a la mínima expressió en els centres educatius perquè:
- prohibeix l’ús vehicular del valencià en les comarques amb predomini lingüístic castellà. Les llengües vehiculars seran el castellà i l’anglés.
- fomenta l’exempció de l’assignatura de valencià en les comarques de predomini lingüístic castellà perquè el valencià s’ha d’introduir “progressivament”, després de més de 40 anys d’aplicació de la LUEV.
- en les comarques de predomini lingüístic valencià, no es recuperen les línies en valencià, com s’està difonent. En cada grup o unitat es triarà quina serà la llengua majoritària, d’acord amb uns percentatges.
- trenca, per tant, el treball pedagògic en els cicles, ja que pot haver cursos amb llengües base diferents dins d’un mateix cicle, fet que, a més, dificulta l’aplicació del banc de llibres.
- l’elecció de la llengua base no depèn de criteris sociolingüístics ni pedagògics, ni de l’interés de l’alumnat. Els consells escolars dels centres no opinen en aquesta qüestió. Els centres que no assolisquen els percentatges necessaris no tindran l’ensenyament en la llengua triada per les famílies. No hi ha, per tant, “llibertat” d’elecció.
- s’elimina el requisit de capacitació lingüística amb el C1 de Valencià per al professorat dels ensenyaments de règim especial (FP i Artístics), d’EOI.
- s’estableixen certificacions de nivells de valencià, segons els cursos, per aprovar la matèria, retroactivament des de 2009, com si els centres educatius estigueren pensats per certificar idiomes.
- es permet que professorat sense el C1 de Valencià puga vindre d’altres territoris en comissió de serveis durant 4 anys. A més, s’atorguen beneficis per al professorat que vehicule en anglés, com preferència en la tria dels horaris, fet que crearà enfrontaments entre el professorat.
- es prohibeixen els plans experimentals que permetien incrementar l’ús vehicular en valencià i se substitueixen per incrementar-los en anglés.
- i no hi ha cap mesura de discriminació positiva cap al valencià per revertir la situació de minorització lingüística.
Per tot això, hem vingut ací per a mostrar el nostre rebuig a la llei i exigir la seua retirada.
Però també hem vingut ací per a protestar per les brutals retallades de professorat en els centres públics que tindrem el curs que ve i que afectarà l’atenció del nostre alumnat i, per tant, la qualitat de l’educació pública.
- Han retallat grups i professorat de diverses llengües en les escoles oficials d’idiomes.
- Han retallat més de 200 unitats en infantil i primària i, per tant, més de 200 mestres no treballaran el curs que ve.
- S’han carregat d’un colp els acords de plantilles d’infantil i primària i de secundària i FP que tants anys de lluita van costar de negociar amb el Botànic. Això comportarà una retallada de quasi 1000 docents que el curs que ve no s’incorporaran al sistema educatiu públic.
- I demà, per acabar-ho d’adobar, negociarem les plantilles dels conservatoris on també es preveu una retallada de desenes de professors i professores si la Conselleria no rectifica la seua proposta.
Quina retallada més ens espera la setmana que ve?
En un sol any ja hem vist el tarannà del nou govern del PP-VOX. Tornar a desmantellar l’ensenyament públic i potenciar la concertada.
Per això el districte únic segregador, per afavorir el transvasament d’alumnat de la pública a la concertada, que sempre va acompanyat de retallades en la pública, com estem comprovant cada dia.
Per això han invertit més de 126 milions d’euros en la gratuïtat de l’ensenyament 0-3 anys, precisament on més escoles privades hi ha. I mentrestant retallen unitats d’infantil en la pública.
Per això han paralitzat el Pla Edificant, per deixar de rehabilitar i construir més centres públics i evitar que la pública amplie la seua oferta, no siga cosa que li furtem alumnat a la concertada.
Davant d’aquestes polítiques contra la pública, ací estem nosaltres, la comunitat educativa de l’ensenyament públic. Per lluitar pel valencià a l’ensenyament, per lluitar per les plantilles docents, per lluitar contra la segregació escolar i per lluitar per la dignificació de la tasca docent i de les condicions laborals del professorat. I sobretot, pel nostre alumnat. Per això estem ací i estarem ací totes les vegades que calga fins aconseguir l’ensenyament públic, de qualitat, compensador de les desigualtats, laic i en valencià que ens mereixem.
Moltes gràcies i endavant
PREMSA
Les Corts dan luz verde a las leyes de libertad educativa y À Punt
La plataforma de la enseñanza pública dice “no” en Alicante al “ataque” del Consell al valenciano