El sindicat ha interposat aquests recursos judicials en resposta a la derogació injusta dels Acords per part de la Conselleria d’Educació del PP-VOX.
Aquests acords de plantilles signats pel Consell del Botànic i tots els sindicats de la Mesa Sectorial d’Educació i ara injustament derogats, incrementaven la plantilla docent en més de 5.200 mestres i professors en els cursos 2023/2024 i 2024/2025.
23/07/2024.- El sector d’Ensenyament de la Federació de Serveis Públics d’UGT recorre la denúncia dels Acords de Plantilles signats per tots els sindicats de la Mesa Sectorial d’Educació amb l’anterior administració educativa i que, sense cap fonamentació legal, la nova administració educativa del conseller Rovira ha denunciat
En 2023, els acords de plantilles signats per tots els sindicats amb l’anterior Consell implicaven un significatiu augment de 5.200 docents en els centres educatius. Aquests acords preveien una implementació gradual al llarg de dos anys, amb el 70% del personal addicional incorporat en el curs 2023-24 i el 30% restant en el curs 2024-25. Aquest increment estava dissenyat per a millorar la qualitat de l’educació, apostant decididament per l’escola inclusiva, permetent una major atenció individualitzada als estudiants i reduint la càrrega de treball del professorat.
No obstant això, amb l’arribada del nou govern de coalició PP-VOX, cap sindicat ni administració havia qüestionat inicialment la validesa i els beneficis d’aquests acords fins que, el 24 de maig de 2024, un dia després d’una important vaga educativa, la Conselleria d’Educació, a través del seu secretari autonòmic, va publicar dues resolucions sense cap negociació prèvia. En aquestes resolucions denunciaven els acords de plantilles d’infantil segon cicle, primària i educació especial, així com els d’ESO, Batxillerat i Formació Professional, sense justificació o motivació que justificara la seua denúncia o derogació. És a dir, els deixaven unilateralment sense efecte, malgrat estar ja implementats (part d’ells, els corresponents al curs 2023/2024) en els pressupostos generals de la Generalitat per a 2024.
Posteriorment, es van presentar en la Taula Sectorial d’Educació unes instruccions per a determinar les plantilles del pròxim curs, basades en les ordres de retallades de 2013 i 2015, que els nous acords de 2023 havien millorat. Aquestes instruccions implicaven un retrocés significatiu en els avanços reeixits, reinstaurant retallades que havien afectat negativament el sistema educatiu.
En la Mesa Sectorial, UGT Ensenyament PV ja va advertir que qualsevol retallada en les plantilles docents rebria una resposta contundent del sindicat. La posició d’UGT Ensenyament PV és clara: si la Conselleria actual desitja negociar nous acords de plantilles, primer ha de complir amb l’execució dels acords signats en 2023. Només després de complir amb aquests compromisos previs, es pot obrir la negociació de nous acords en la Comissió de Seguiment dels Acords de Plantilles.
És important destacar que aquesta comissió, igual que la de l’acord de personal interí, no ha sigut convocada en tot el curs, la qual cosa demostra una falta de voluntat de diàleg per part de l’administració en assumptes crucials com són les plantilles docents i les condicions laborals del professorat interí. Aquesta actitud obstaculitza qualsevol avanç significatiu en la millora del sistema educatiu i l’estabilitat laboral dels docents.
UGT Ensenyament PV es va oposar i s’oposa decididament a aquesta denúncia dels acords de plantilles i a les noves instruccions que impliquen profundes retallades en les plantilles docents, la qual cosa comprometria la qualitat educativa i les condicions laborals del professorat. Per això, l’única via legal i jurídica que ens queda ara per a defensar els nostres drets i condicions laborals és acudir als tribunals de justícia. I és el que hem fet per a recuperar els acords derogats i obligar a l’administració educativa al seu respecte i compliment.
UGT Ensenyament PV argumenta que la derogació dels acords i la implementació de nous criteris restrictius en les plantilles docents són retallades i accions regressives que perjudiquen tant els docents com als estudiants. Els acords de 2023 van ser el resultat de negociacions extenses i consensuades entre tots els actors involucrats, i la seua implementació gradual estava destinada a assegurar una transició suau i efectiva cap a un sistema educatiu millorat.
UGT Ensenyament PV reafirma el seu compromís amb la defensa dels acords de plantilles i la millora de l’educació i continuarà utilitzant tots els recursos legals i de mobilització que siguen necessaris per a assegurar que es respecten els acords signats i es garantisca una educació de qualitat per a tots.