El dimarts dia 27 es va presentar simultàniament a Castelló, València i Alacant la Xarxa Educació i Memòria (XEIM). Es tracta de la primera iniciativa d’estes característiques per incorporar la memòria democràtica a l’àmbit educatiu d’una forma estructurada i participativa. El projecte té com a objectiu arribar a l’educació primària, la ESO i el batxillerat, així com als cicles formatius, la universitat i la formació d’adults.
La XEIM, que ja ha posat a l’abast de tothom materials didàctics i altres recursos educatius al bloc https://xarxa-eim.blogspot.com/, pretén promoure la LOMLOE, en el seu apartat dedicat a fomentar l’educació en la Memòria Democràtica a Espanya, així com en l’aplicació en el mateix sentit de la llei 14/2017 de Memòria Democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana. L’objectiu que s’han marcat els impulsors de la xarxa passa per afavorir un ensenyament crític de la història recent i la construcció de la memòria democràtica des de les aules. Per a això pretén impulsar i potenciar la col·laboració entre docents i centres, facilitar recursos didàctics, publicacions i formació en Memòria Democràtica i Drets Humans. Així mateix, XEIM busca poder intercanviar experiències i establir un contacte fluït entre les associacions memorialistes i els centres educatius.
Seguint a Montserrat Iniesta (2011) entenem la memòria democràtica com un patrimoni cultural intangible compost per històries, memòries, espais, experiències identificades i proves de la voluntat de continuar amb ímpetu dissident inspirat per valors democràtics. Això és, un cúmul d’experiències individuals i col·lectives transcorregudes en la lluita per aconseguir un sistema democràtic que es caracteritze per la defensa de la llibertat i de la justícia, dels valors republicans i dels drets humans. Cobra així especial importància la vinculació de l’estudi i el treball sobre la guerra civil i la repressió franquista amb el compromís democràtic i la conscienciació envers els Drets Humans. (Didáctica de las Ciencias Experimentales y Sociales, nº 34, 2018, pp. 3‐18 ISSNe: 2255‐3835. 3 La memoria democrática en las aulas de secundaria y bachillerato: balance de una experiencia didáctica).
UGT participa i impulsa XEIM. Aquesta eina és molt necessària per a recuperar la nostra memòria i educar en valors democràtics. Des d’UGT Ensenyament PV animem a tots els centres i al professorat a incorporar-s’a ella.
Des d’UGT Ensenyament PV lluitem en la defensa i per la recuperació de la nostra memòria històrica i democràtica. En la UGT tenim molt bons exemples en aquesta lluita. Recuperar la memòria històrica i democràtica és una necessitat i, alhora, una obligació que tenim amb la nostra societat però també, molt especialment per a nosaltres, amb les nostres organitzacions, aquelles que van patir d’una manera ferotge la barbàrie d’una repressió, la de la dictadura franquista. Li ho devem a les dones i homes que, durant la II República, van lluitar pels nostres drets i llibertats i per la construcció d’un incipient estat social i democràtic de dret avançat que, el colp d’Estat del 18 de juliol de 1936, la Guerra Civil, i la posterior dictadura franquista, van aconseguir esclafar i destruir.
Mes informació:
- UGT PV acull la presentació del llibre «Afusellats. Mestres i republicans»
- La memoria histórica de los maestros y maestras valencianos de UGT en los actos de homenaje de UGT País Valenciano.
- La memòria històrica dels mestres valencians d’UGT en els actes d’homenatge d’UGT País Valencià.
- Qui son?
- Federación de Trabajadores de la Enseñanza (FETE-UGT). Wikipedia.
- 75 años con la Enseñanza.
- Exposición “Sindicalismo y Educación”. Historia de la FETE. Desde sus orígenes a 1939.
- Homenaje a las maestras y maestros valencianos de UGT que impulsaron la renovación pedagógica.
- La escuela de la República.
- ‘Afusellats. Mestres i republicans’ recupera la memòria de 20 mestres assassinats pel franquisme.