UGT: La jornada contínua i el control sanitari dels centres docents, mesures organitzatives bàsiques per a iniciar amb garanties el curs escolar 2020-2021

La crisi sanitària, social i econòmica que estem vivint a nivell global, posa de manifest i evidència les manques que té el nostre sistema educatiu. Des del Sector d’Ensenyament de FeSP-UGT PV plantegem propostes per a abordar l’inici del pròxim curs 2020-2021, que doten als centres i als treballadors i treballadores de l’ensenyament d’eines que els permeten fer front a les dificultats d’una situació tan excepcional.

En la tercera reunió del Fòrum Educatiu Valencià, convocat pel conseller d’Educació i en el qual han participat tots els representants de la comunitat educativa valenciana, UGT Ensenyament PV ha proposat, per a l’inici del pròxim curs escolar 2020-21 amb garanties, dues mesures organitzatives essencials: la jornada contínua i el control sanitari dels centres docents. Aquestes mesures serveixen per a la consecució dels objectius marcats pels Ministeris de Sanitat i Educació i FP en el seu últim document conjunt sobre mesures de prevenció, higiene i promoció de la salut enfront de COVID-19 per a centres educatius en el curs 2020-2021, a saber:

  • Crear entorns escolars saludables i segurs a través de mesures de prevenció, higiene i promoció de la salut adaptades a cada etapa educativa.
  • Possibilitar la detecció precoç de casos i gestió adequada dels mateixos a través de protocols d’actuació clars i de coordinació dels agents implicats.

Per a crear entorns escolars segurs i saludables, s’està proposant per la Conselleria d’Educació la creació de grups escolars estables de convivència en les etapes educatives d’Educació Infantil i en els dos primers cicles d’Educació Primària (fins a 4t de Primària). Grups estables de convivència, separats de la resta de grups escolars del centre, amb utilització pròpia i exclusiva de les instal·lacions dels centres, inclosos els seus patis (per temps lògicament limitat), amb entrades i eixides escalonades, i utilització de les pròpies aules com a menjador escolar, amb prestació d’aquest servei també organitzat per grups estables de convivència i restabliment del transport escolar.

Per a UGT la millor manera d’organitzar aquests centres escolars, que han de ser segurs i saludables, i l’activitat dels grups de convivència estables que han de tindre ho és a través de la jornada contínua que compacta els temps escolars sense reduir les hores lectives, que són les mateixes de la jornada partida, però si la pròpia permanència de l’alumnat en els centres escolars, i, per consegüent reduint la possibilitat de contactes i contagis per ser menor l’exposició als riscos higiènics i sanitaris. UGT exigeix la recuperació de la normativa reguladora de la jornada contínua i la seua activació en tots els centres sostinguts amb fons públics que imparteixen els ensenyaments d’Educació Infantil i Educació Primària.

D’altra banda també és essencial per a UGT Ensenyament PV que la persona responsable en els centres educatius del control, seguiment i gestió adequada de la pandèmia, a fi de possibilitar la detecció precoç dels casos i evitar els contagis i l’extensió de la malaltia, utilitzant els protocols adequats, ha de ser personal mèdic o d’infermeria, personal tècnic titulat.

Aquesta dotació de personal sanitari propi en els centres educatius és, segons el Consell General d’Infermeria, “una figura clau per a cuidar d’alumnes, professors i pares, promoure hàbits saludables, conscienciar, educar en salut i procurar que es complisquen totes les condicions (sanitàries) necessàries”, així com per a realitzar test, aplicar mesures preventives i de protecció i resoldre els dubtes mèdics que el tractament i la convivència amb aquesta pandèmia provocarà en la comunitat educativa i per a servir de suport essencial als equips directius i docents dels centres.



DOCUMENTACIÓ ADDICIONAL: