UGT INFORMA: Programa PROA+. Convocatòria.

La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’educació (BOE 106, 04.05.2006), modificada per la Llei orgànica 3/2020, de 30 de desembre, considera en el preàmbul que el sistema educatiu ha de centrar-se a millorar els resultats generals i les taxes de titulats en Educació Secundària Obligatòria, i a reduir l’abandonament primerenc de l’educació i de la formació. A més, en l’article 120 estableix que els centres, en l’exercici de la seua autonomia, poden adoptar experimentacions, innovacions pedagògiques, programes educatius, plans de treball, formes d’organització, normes de convivència o ampliació de calendari escolar o d’horari lectiu d’àrees o matèries, en els termes que establisquen les administracions educatives i dins de les possibilitats que permeta la normativa aplicable, inclosa la laboral, sense que en cap cas supose discriminació de cap tipus, ni s’imposen aportacions a les famílies ni exigències a les administracions educatives.
Així mateix, en l’article 80, estableix que les administracions públiques desenvoluparan accions dirigides cap a les persones, grups, entorns socials i àmbits territorials que es troben en situació de vulnerabilitat socioeducativa i cultural amb l’objectiu d’eliminar les barreres que limiten el seu accés, presència, participació o aprenentatge, assegurant amb això els ajustos raonables en funció de les seues necessitats individuals i prestant el suport necessari per a fomentar el seu màxim desenvolupament educatiu i social, de manera que puguen accedir a una educació inclusiva, en igualtat de condicions amb els altres.
Cal esmentar també que l’article 122 de la mateixa llei orgànica en el seu punt segon possibilita que les administracions educatives puguen assignar majors dotacions de recursos a determinats centres públics o privats concertats, per raó dels projectes com el present programa o en atenció a les condicions de necessitat especial de la població que escolaritzen. Així mateix, aquesta assignació quedarà condicionada a la rendició de comptes i justificació de la utilització adequada dels recursos esmentats.
El Reial decret 984/2021, de 16 de novembre, pel qual es regulen l’avaluació i la promoció en l’Educació Primària, així com l’avaluació, la promoció i la titulació en l’Educació Secundària Obligatòria, el Batxillerat i la Formació Professional, estableix al seu article 6 l’atenció a les diferències individuals a l’avaluació, que inclou la mesura de prolongar un curs addicional l’escolarització en atenció a les circumstàncies personals de l’alumnat amb necessitats educatives especials. Aquestes circumstàncies podran ser permanents o transitòries i hauran d’estar suficientment acreditades.
El Ministeri d’Educació i Formació Professional i la Comunitat Valenciana han subscrit un acord per a desenvolupar un programa de cooperació territorial denominat Programa de cooperació territorial per a l’orientació, avanç i enriquiment educatiu (PROA+). Aquest programa respon a la necessitat de millorar l’èxit escolar i garantir la permanència de l’alumnat en aquells centres sostinguts amb fons públics en els quals es concentre un percentatge elevat de joves en clara situació de vulnerabilitat socioeducativa, i tindrà una duració de tres cursos.
El programa PROA+ està finançat pel Ministeri d’Educació i Formació Professional, per al curs 2021-2022, i per la Unió Europea en el marc del Mecanisme de Recuperació, Transformació i Resiliència per al període 2021-2024.
El programa contempla un catàleg d’actuacions (activitats palanca), en relació amb l’adequació del projecte educatiu de centre, amb l’impuls a les competències docents i orientadores necessàries, amb l’acompanyament, motivació i reforç escolar personalitzat per a l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu, i amb l’impuls a la implicació i a la col·laboració de les famílies i de l’entorn comunitari. S’entén per activitat palanca aquella iniciativa que implementa un centre d’educació per dinamitzar un procés de transformació global.
Per això, en virtut de les competències atribuïdes pel Decret 173/2020, de 30 d’octubre, del Consell, d’aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i per l’Ordre 9/2021, de 7 de maig, de desplegament del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, resolc:

LLEGIR MÉS…

El termini de presentació de sol·licituds per part dels centres és de 10 dies hàbils a partir de l’endemà a la publicació en el DOGV de la present resolució, és a dir del 31 de març al 13 d’abril.


La Ley orgánica 2/2006, de 3 de mayo, de educación (BOE 106, 04.05.2006), modificada por la Ley orgánica 3/2020, de 30 de diciembre, considera en el preámbulo que el sistema educativo tiene que centrarse en mejorar los resultados generales y las tasas de titulados en Educación Secundaria Obligatoria, y en reducir el abandono temprano de la educación y de la formación. Además, en el artículo 120 establece que los centros, en el ejercicio de su autonomía, pueden adoptar experimentaciones, innovaciones pedagógicas, programas educativos, planes de trabajo, formas de organización, normas de convivencia o ampliación de calendario escolar o de horario lectivo de áreas o materias, en los términos que establezcan las administraciones educativas y dentro de las posibilidades que permita la normativa aplicable, incluida la laboral, sin que en ningún caso suponga discriminación de ningún tipo, ni se impongan aportaciones a las familias ni exigencias a las administraciones educativas.
Así mismo, en el artículo 80, establece que las administraciones públicas desarrollarán acciones dirigidas hacia las personas, grupos, entornos sociales y ámbitos territoriales que se encuentran en situación de vulnerabilidad socioeducativa y cultural con el objetivo de eliminar las barreras que limitan su acceso, presencia, participación o aprendizaje, asegurando con esto los ajustes razonables en función de sus necesidades individuales y prestando el apoyo necesario para fomentar su máximo desarrollo educativo y social, de forma que puedan acceder a una educación inclusiva, en igualdad de condiciones con los otros.
Hay que mencionar también que el artículo 122 de la misma Ley orgánica en su punto segundo posibilita que las administraciones educativas puedan asignar mayores dotaciones de recursos a determinados centros públicos o privados concertados, por razón de los proyectos como el presente programa o en atención a las condiciones de necesidad especial de la población que escolaricen. Así mismo, esta asignación quedará condicionada a la rendición de cuentas y justificación de la utilización adecuada de los recursos mencionados.
El Ministerio de Educación y Formación Profesional y la Comunitat Valenciana han subscrito un acuerdo para desarrollar un programa de cooperación territorial denominado Programa de cooperación territorial para la orientación, avance y enriquecimiento educativo (PROA+). Este programa responde a la necesidad de mejorar el éxito escolar y garantizar la permanencia del alumnado en aquellos centros sostenidos con fondos públicos en los cuales se concentre un porcentaje elevado de jóvenes en clara situación de vulnerabilidad socio-educativa, y tendrá una duración de tres cursos.
El programa PROA+ está financiado por el Ministerio de Educación y Formación Profesional, para el curso 2021-2022, y por la Unión Europea en el marco del Mecanismo de Recuperación, Transformación y Resiliencia para el periodo 2021-2024.
El programa contempla un catálogo de actuaciones (actividades palanca), en relación con la adecuación del proyecto educativo de centro, con el impulso a las competencias docentes y orientadoras necesarias, con el acompañamiento, motivación y refuerzo escolar personalizado para el alumnado con necesidades específicas de apoyo educativo, y con el impulso a la implicación y a la colaboración de las familias y del entorno comunitario. Se entiende por actividad palanca aquella iniciativa que implementa un centro de educación para dinamizar un proceso de transformación global.
Por eso, en virtud de las competencias atribuidas por el Decreto 173/2020, de 30 de octubre, del Consell, de aprobación del Reglamento orgánico y funcional de la Conselleria de Educación, Cultura y Deporte y por la Orden 9/2021, de 7 de mayo, de desarrollo del Reglamento orgánico y funcional de la Conselleria de Educación, Cultura y Deporte, resuelvo:
LEER MÁS….

El plazo de presentación de solicitudes por parte de los centros es de 10 días hábiles a partir del día siguiente a la publicación en el DOGV de la presente resolución, es decir del 31 de marzo al 13 de abril.