RESOLC
Primer. Objecte
La present resolució té com a objecte efectuar la convocatòria per al desplegament del programa de capacitació digital de l’alumnat entre 9 i 17 anys en el marc del programa «Competències digitals per a la infància» (CODI) del PRTR en el curs 2024-2025.
El programa CODI és un programa d’activitats extraescolars de capacitació digital dirigit a la població escolar, preferentment en situació de vulnerabilitat o escolaritzada en zones rurals, que té com a finalitat la formació en competència digital bàsica o avançada, en horari no escolar, a l’alumnat entre 9 i 17 anys. Esta formació es farà en els centres educatius.
Segon. Destinataris i requisits de participació
La present resolució desplega el programa per a centres educatius de titularitat de la Generalitat Valenciana que impartisquen ensenyances d’Educació Primària, d’Educació Secundària Obligatòria, Formació Professional Bàsica, grau mitjà de Formació Professional i/o de Batxillerat durant el curs 2024-2025 i que reunisquen els requisits que s’indiquen a continuació:
1. Aprovació del consell escolar per a participar en el programa CODI durant el curs 2024-2025 i informació de finançar-lo amb fons Next Generation, segons l’annex I.
2. Complir almenys un dels requisits següents:
a) Tindre un percentatge mínim del 10 % de l’alumnat vulnerable en l’etapa de Primària, en l’etapa d’ESO i/o en l’etapa de Batxillerat. S’entén per alumnat vulnerable l’alumnat amb necessitats de compensació de les desigualtats (NCD) i l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu (NEAE) de les etapes susceptibles de rebre ajudes.
b) Ser centres rurals (segons l’índex de referència DEGURBA).
Tercer. Objectius
L’objectiu del Programa CODI és contribuir a complir els compromisos assumits per Espanya en el component 19 «Pla nacional de capacitats digitals (digital skills)», del PRTR (C19.I01.P04). Amb això es pretén tancar la bretxa social digital dotant xiquetes i xiquets d’entre 9 i 13 anys de competències digitals bàsiques i iniciar adolescents d’entre 14 i 17 anys en l’ensenyança de competències digitals avançades, per a afavorir la capacitació per a l’ocupabilitat amb perspectiva de gènere.
Estos objectius s’aconseguiran a través d’una programació d’accions formatives que es desenrotllaran en els centres educatius en període extraescolar durant el curs 2024-2025, mitjançant una metodologia activa i basada en les TIC que permetrà compensar les desigualtats i dèficits curriculars de l’alumnat escolaritzat.
Quart. Finançament de les actuacions que es desenrotllaran
Les actuacions del programa CODI són finançades per la Unió Europea en el marc del PRTR.
Estes ajudes es finançaran amb càrrec als crèdits del capítol II de la secció, servici, centre gestor i subprograma G0109.99.1911.422M00.2 per un import màxim de 5.363.100,00 euros, destinada als programes de capacitació digital en el marc del programa C19.I01.P04, Competències digitals per a la infància (CODI) per a l’alumnat entre 9 i 17 anys, dins del Pla de recuperació, transformació i resiliència, per a l’exercici de 2024.
Els gastos del programa CODI estan inclosos en els pressupostos de la Generalitat Valenciana de l’exercici 2023 en el capítol II del programa corresponent de l’MRR, segons la Resolució de 5 de desembre de 2023, de la Conselleria d’Hisenda, Economia i Administració Pública, per la qual s’autoritza una generació de crèdits per ingressos finalistes procedents del Ministeri de Joventut i Infància, per un import global de 5.959.000,00 euros, destinats al finançament del programa Competències digitals per a la infància (CODI), en el marc del PRTR (DOGV 9761, 08.01.2024). Així mateix, la correcció d’errades de l’Acord de 12 de març de 2024, del Consell, autoritza la incorporació de crèdits de l’exercici 2023 a 2024, procedents del Pla de recuperació, transformació i resiliència finançat pel Mecanisme europeu de recuperació i resiliència, per un import total de 1.039.717.938,09 euros. (DOGV 9897, 15.03.2024).
Quint. Característiques del programa
1. El programa es realitzarà en els centres educatius, serà coordinat pel director/a del centre (o la persona a qui delegue) i serà impartit per personal docent de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitat i Ús de manera presencial en horari i períodes no lectius: extraescolars (abans o després de l’horari lectiu) o en períodes de vacacions escolars.
2. La formació haurà d’efectuar-se en el curs escolar 2024-2025. La persona coordinadora del programa establirà l’horari i els dies en què s’impartiran les sessions formatives del programa.
3. Està dirigit a xiquetes, xiquets i adolescents d’entre 9 i 17 anys que cursen estudis d’Educació Primària, Secundària, Formació Professional Bàsica, grau mitjà de Formació Professional o Batxillerat durant el curs 2024-2025.
4. La formació la impartirà el docent o els docents que hagen sigut seleccionats i designats per la persona que exercisca les funcions de coordinació.
5. Per a desplegar el programa CODI s’usaran els espais i aules que designe la direcció del centre educatiu. El centre educatiu posarà a la disposició del programa les instal·lacions i les aules necessàries per al desenrotllament de la formació en competències digitals del seu alumnat en horari no escolar, així com els mitjans materials per al seu correcte desenrotllament i funcionament.
6. Cada curs o acció formativa tindrà una duració de 32 hores que impartirà de manera presencial un docent en el centre educatiu en horari extraescolar. Addicionalment, l’alumnat disposarà d’una autoformació complementària en línia (58 hores).
7. El nombre mínim d’alumnes de cada grup (acció formativa) serà de 12 i el màxim de 20. En el cas dels centres rurals agrupats (CRA), cada grup (acció formativa) podrà tindre un mínim de 6 alumnes. De manera excepcional, serà la Subdirecció General d’Innovació i Qualitat Educativa qui podrà autoritzar la constitució d’un grup amb un nombre diferent d’alumnes.
8. En funció de l’edat de l’alumnat, es podran organitzar dos línies d’acció formativa, que tindran una duració de 32 hores presencials:
• Línia de formació 1: Curs de formació en competències digitals bàsiques. Dirigit a alumnat de 9 a 13 anys.
A) Línia 1.1 de 9 a 11 anys.
B) Línia 1.2 de 12 anys a 13 anys.
• Línia de formació 2: Curs de formació en competències digitals avançades. Dirigit a alumnat de 14 a 17 anys.
L’edat no és criteri exclusiu ni automàtic per a l’assignació de l’alumnat en les diferents línies formatives. La persona coordinadora del programa serà l’encarregada d’elaborar la llista de l’alumnat participant en la formació que es faça en el seu centre educatiu i establir la línia formativa.
9. En cada centre educatiu es podran organitzar un o més grups de cada acció formativa. El nombre de grups de formació organitzats i impartits en cada centre educatiu haurà de coincidir amb el nombre de grups assignats per part de l’Administració educativa.
10. El Ministeri de Joventut i Infància posarà a la disposició dels docents que impartisquen les accions formatives una plataforma digital amb tots els continguts i material per a la impartició de les accions formatives. Serà obligatori utilitzar la plataforma per a impartir els cursos, així com per a fer la inscripció, seguiment i certificació de l’alumnat.
11. Els continguts del programa hauran de desenrotllar les àrees competencials identificades en el Marc europeu de competències digitals DigComp 2.1 de la Comissió Europea i vincular-se de manera directa amb les àrees competencials identificades en els reials decrets pels quals s’establixen l’ordenació i les ensenyances mínimes d’Educació Primària i d’Educació Secundària.
Estos continguts estaran disponibles en la plataforma digital que el Ministeri de Joventut i Infància posarà a la disposició dels docents formadors.
12. Per a la certificació de l’alumnat es preveuen dos circumstàncies (en cap cas l’alumnat farà cap mena d’examen o control de les habilitats adquirides):
a) El nombre d’hores de formació ha de sumar almenys 30 hores, de les quals 20 han de correspondre a sessions presencials extraescolars amb formador/a.
b) Certificat de participació: el nombre total d’hores de formació ha de sumar almenys 7,5 hores presencials.
Sext. Coordinació de les accions formatives