La Conselleria d’Educació acreditarà d’ofici la competència digital d’aproximadament 15.000 docents en els nivells B1 i B2 la setmana vinent. Durant una reunió de la Comissió d’Acreditació de la Competència Digital Docent (CDD), on els sindicats tenen veu, però no vot, s’ha presentat una guia de desenvolupament per a aquesta acreditació. Les evidències a avaluar cobreixen des de l’1 de juliol de 2022 (Resolució d’1 de juliol de 2022, de la Direcció General d’Avaluació i Cooperació Territorial, per la qual es publica l’Acord de la Conferència Sectorial d’Educació sobre la certificació, acreditació i reconeixement de la competència digital docent) fins al 31 d’agost de 2024, amb la possibilitat d’estendre aquest termini fins al 30 de setembre de 2024.
D’una altra banda, ens han comunicat que, a la setmana vinent, també s’habilitarà el procés perquè qualsevol persona puga presentar certificacions de competència digital docent emeses per altres territoris i administracions competents, sempre que la data siga posterior a 1 de juliol de 2022. Aquesta presentació de documentació es realitzarà a la plataforma OVIDOC i, com tots aquests tipus de processos, hi haurà un període per poder presentar les respectives al·legacions.
També s’ha de tindre en compte que sols es podran acreditar fins a les CDD dels nivells B1 i B2, ja que en el cas dels nivells més avançats C1 i C2 no hi ha normativa publicada. L’administració ens ha comunicat que seguidament treballaran per poder publicar-la dins el termini i en la forma escaient.
Pel que fa al nivell C2, la seua acreditació serà modular, i no de manera completa.
Una altra reivindicació per part del sindicat, és la formació de cursos modulars dels diferents nivells de 10 hores de duració. Moltes vegades, queden molt pocs indicadors d’assoliment per cobrir i és molt complicat d’aconseguir-ho. Per tant, possibilitaran la formació d’aquest tipus de cursos.
En la reunió, s’ha insistit pe part d’UGT en l’augment d’oferta de formació en centre dintre l’horari no lectiu per garantir la consecució dels diferents nivells de CDD al PAF.
Quant a les mentories digitals, s’ha augmentat el seu nombre i s’ocuparan d’anar centre a centre resolen els possibles dubtes relacionant amb la CDD i assessorant el claustre.
Una de les preocupacions del sindicat és en relació amb el Concurs de Trasllats estatal d’enguany. S’ha tornat a insistir en el greuge comparatiu dels docents valencians on sols poden acreditar fins al B2 enfront de les comunitats autònomes que ja han desenvolupat la normativa i poden acreditar fins al C2.
En aquesta línia, també estan en desavantatge diferents cossos i especialitats, ja que per part de Conselleria i formació no s’han oferit cursos suficients per poder acreditar-se.
Quant al llistat de personal docent acreditat d’ofici en funció dels diferents apartats de la guia d’avaluació, actualment s’han acreditat 3000 docents amb nivell B1, que amb el procediment d’avaluació i acompliment de les evidències per obtindre el nivell, s’acreditaran fins a 13.417 docents. En relació amb el nivell B2, hi ha menys docents acreditats, 3900. I de manera global, hi haurà’60.000 docents acreditats sumant tots els nivells de competència.
Un altre punt a tractar ha sigut, l’homologació de titulacions universitàries per a l’acreditació dels nivells A1 i A2 de la Competència Digital Docent. Les diferents universitats han estudiat les seues titulacions amb l’objecte de proporcionar a Conselleria la seua proposta i publicar quins podrien acreditar els nivells A1 i A2 amb data superior de la publicació de la normativa que regula la CDD (1 juliol 2022). Ben aviat ho publicaran a la pàgina de la Conselleria d’Educació.
Annex I
Evaluació de l’acompliment i evidències per a l’acreditació dels nivells B1 i B2 de la competència digital docent