UGT INFORMA: NORMATIVA I ACLARACIONS JORNADA ESCOLAR

ACLARACIONS

EN LA NOVA NORMATIVA CAL RATIFICAR L’HORARI EN EL CONSELL ESCOLAR EN AQUELLS CENTRES QUE POSSEEIXEN JA EL PROJECTE

Regulació jornada escolar

– Deroga al marc normatiu que regulava la Jornada continuada: Ordre 25/2016, modificada per per l’Ordre 2/2018, de 16 de gener.

ALS CENTRES QUE VAN VOTAR EL PROJECTE. RENOVACIÓ:

Mantenir la vigència del projecte:  Caldrà que el consell escolar ratifique (per majoria de 2/3 dels membres), i comunicar-ho a la DG competent. A més, aportar l’acta que reflectisca l’acord del CE o la decisió de la titularitat del centre, abans del període d’admissió d’alumnes.

 Així mateix, informaran les famílies de l’acord o decisió. sempre que per majoria de 2/3 l’adapte a aquesta ordre o iniciar procediment nou.

– Iniciar procediment modificació jornada escolar amb les condiciones de la nova ordre.

ALS CENTRES QUE NO VAN VOTAR EL PROJECTE I VOLEN INICIAR EL PROCÉS:

Art. 12. Calendari

Fins 15 de març: els centres remetran la sol·licitud i documentació a la DGIEIO per registre telemàtic tràmit Z.

11 d’abril: dia de consulta a les famílies.

 

Per a resoldre els teus dubtes o sol·licitar una visita al teu centre,  contacta  amb la seu d’UGT de la província del teu centre.

ALACANT:  965 148 771  /  652 900 803  /  625 159 570 / 675 296 538

VALÈNCIA 685 128 990 / 645 581 104  / 645 775 561 / 685 128 991 / 645 581 273

CASTELLÓ: 964 231 544  /  661 940 527 / 675 296 569 / 675 296 640 



NORMATIVA JORNADA ESCOLAR

RESOLUCIÓ de 28 de febrer de 2022, de la directora general d’Innovació Educativa i Ordenació, per la qual es dicten instruccions per al curs 2022-2023 sobre el procediment previst en l’Ordre 9/2022, de 25 de febrer, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es regulen les condicions i el procediment de sol·licitud i d’autorització de modificació de la jornada escolar en els centres sostinguts amb fons públics de segon cicle d’Educació Infantil i d’Educació Primària del sistema educatiu valencià, i se n’estableix el calendari. [2022/1661]

(DOGV núm. 9288 de 01.03.2022) Ref. Base de dades 001672/2022

La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’educació (LOE), modificada per la Llei orgànica 8/2013, de 9 de desembre, per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE), i per la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, estableix en el seu article 120.4 que «els centres, en l’exercici de la seua autonomia, poden adoptar experimentacions, innovacions pedagògiques, programes educatius, plans de treball, formes d’organització, normes de convivència o ampliació del calendari escolar o de l’horari lectiu d’àrees o matèries, en els termes que establisquen les administracions educatives i dins de les possibilitats que permeta la normativa aplicable, inclosa la laboral, sense que, en cap cas, s’imposen aportacions a les famílies ni exigències per a les administracions educatives».
El Decret 108/2014, de 4 de juliol, del Consell, pel qual s’estableix el currículum i es desplega l’ordenació general de l’Educació Primària en la Comunitat Valenciana, modificat pel Decret 136/2015, de 4 de setembre, del Consell i pel Decret 88/2017, de 7 de juliol, del Consell, regula, en l’article 5, l’horari general d’aquesta etapa. Aquest article indica que, excepcionalment, la direcció dels centres públics i les persones titulars dels centres privats concertats podran sol·licitar la modificació de la jornada escolar seguint el procediment establit per la normativa vigent.
El Decret 253/2019, de 29 de novembre, del Consell, de regulació de l’organització i el funcionament dels centres públics que imparteixen ensenyaments d’Educació Infantil o d’Educació Primària, regula en l’article 69 l’horari general del centre educatiu i estableix el següent:

1. L’horari general del centre ha de reflectir totes les activitats d’aquest i s’acomodarà al millor aprofitament de les activitats docents i a les particularitats del centre. Aquest horari general transcorrerà entre l’obertura i el tancament de les instal·lacions durant el curs escolar, i haurà d’especificar:
a) L’horari de funcionament en el qual estarà disponible per a la comunitat educativa cadascun dels serveis i de les instal·lacions del centre, dins i fora de la jornada escolar, i les condicions per a fer-ne ús.
b) La jornada de les activitats escolars lectives i de les activitats complementàries, així com els programes que conformen l’oferta educativa del centre, que es desenvoluparà de dilluns a divendres.
c) L’horari disponible per a les activitats extraescolars.
2. L’equip directiu, amb l’informe del claustre i del consell escolar, ha d’elaborar l’horari general del centre d’acord amb la normativa vigent i l’ha de posar a la disposició de la comunitat educativa, preferentment per mitjans electrònics o telemàtics.
L’Ordre 09/2022, de 25 de febrer, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es regulen les condicions i el procediment de sol·licitud i d’autorització de modificació de la jornada escolar en els centres sostinguts amb fons públics de segon cicle d’Educació Infantil i d’Educació Primària del sistema educatiu valencià té com a finalitat organitzar la jornada escolar de manera diversa, dotant-la d’una major flexibilitat que ha de permetre als centres educatius, dins de la seua autonomia i les seues possibilitats organitzatives, triar el model que millor s’adapte a la realitat i a les característiques de l’entorn.
La disposició final primera de l’Ordre 09/2022, de 25 de febrer, faculta la persona titular de la direcció general competent en matèria d’innovació i organització dels centres escolars per a dictar les instruccions necessàries per al desenvolupament i compliment d’aquesta ordre, així com per a realitzar les adaptacions i modificacions, en cas de ser necessari en els annexos que l’acompanyen.
Per tot això, i en virtut de les facultats conferides pel Decret 173/2020, de 30 d’octubre, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, resolc:
Primer
Aprovar les instruccions que despleguen el procediment de sol·licitud i autorització de la modificació de la jornada escolar en els centres sostinguts amb fons públics de segon cicle d’Educació Infantil i d’Educació Primària del sistema educatiu valencià, i s’estableix el calendari de l’esmentat procediment.
Segon
Publicar aquesta resolució i els seus annexos en la pàgina web de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport: http://www.ceice.gva.es/va/web/ordenacion-academica/jornada-escolar. Aquesta publicació substituirà la notificació, de conformitat amb allò que preveu la normativa vigent en matèria de procediment administratiu. També es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Tercer
Remetre aquesta resolució i els seus annexos a tots els centres sostinguts amb fons públics de segon cicle d’Educació Infantil de segon cicle i Educació Primària de la Comunitat Valenciana a través del correu electrònic del centre que consta en la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.
Quart
La Conselleria d’Educació, Cultura, i Esport podrà constituir una comissió tècnica a fi de valorar les sol·licituds presentades.
València, 28 de febrer de 2022.– La directora general d’Innovació Educativa i Ordenació: Reis Gallego Perales.

INSTRUCCIONS
1. Objecte i àmbit d’aplicació
Aquesta resolució té per objecte dictar instruccions per a l’aplicació del procediment previst en l’Ordre 9/2022, de 25 de febrer, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es regulen les condicions i el procediment de sol·licitud i d’autorització de modificació de la jornada escolar en els centres sostinguts amb fons públics de segon cicle d’Educació Infantil i d’Educació Primària del sistema educatiu valencià, així com establir el calendari de l’esmentat procediment.
2. Documentació necessària per a la sol·licitud de la proposta de modificació de la jornada escolar
A més de la documentació exigida en l’article 15 de l’Ordre 9/2022, de 25 de febrer, caldrà presentar els annexos I, II i III d’aquesta resolució, relatius a les activitats extraescolars.
3. Horaris
El projecte educatiu podrà establir, en els centres d’Educació Infantil i d’Educació Primària, dos models diferenciats d’organització horària, un per a Educació Infantil i un altre per a Educació Primària.
3.1. Centres d’Educació Infantil i Primària en l’etapa d’Educació Primària
L’horari lectiu setmanal per a cadascun dels cursos ha de ser, incloses les hores d’esbarjo, de 25 hores lectives, distribuïdes de dilluns a divendres i amb una duració, cadascuna de les sessions, d’entre 45 i 60 minuts. Cada centre docent ha d’establir un període de descans diari en la jornada lectiva que es realitze durant el matí, preferentment entre les hores centrals, d’una duració de 30 minuts, que es podrà dividir en dos períodes.
3.2. Centres educatius d’Educació Infantil i col·legis d’Educació Infantil i Primària en l’etapa d’Educació Infantil
Ateses les característiques d’aquesta etapa, la distribució de temps i dels processos educatius d’activitat escolar han d’organitzar-se de manera flexible, amb un enfocament globalitzador, que permeta respectar els ritmes individuals de descans, de seguretat, de realització i comunicació, alimentació, higiene i joc dels xiquets i les xiquetes; per tant, l’horari general del centre ha d’especificar:
a) L’horari lectiu del centre.
b) L’horari en què estaran disponibles, per a l’alumnat, cadascun dels serveis i les activitats extraescolars i les instal·lacions del centre.
c) Les hores i les condicions en les quals el centre romandrà obert i a la disposició de la comunitat educativa.
Els centres que imparteixen l’etapa d’Educació Infantil tenen autonomia per a organitzar l’horari d’esbarjo, el temps del qual serà d’entre 45 minuts i una hora al dia, que podran distribuir-se en dos períodes, i procuraran, quan la jornada lectiva es realitze íntegrament al matí, que el segon període de descans assegure una ingesta anterior al temps de menjador.
En l’etapa d’Educació Infantil es tindrà en compte el que s’estableix en l’article 11 sobre horari del Reial decret 95/2022, d’1 de febrer, pel qual s’estableix l’ordenació i els ensenyaments mínims de l’Educació Infantil.
4. Menjador escolar
L’horari del centre ha de garantir el període lectiu obligatori i el temps necessari per a realitzar, si és el cas, el servei de menjador escolar, i afavorir l’obertura anticipada i el desenvolupament d’activitats extraescolars fora d’aquest horari.
La nova distribució horària del centre haurà de garantir la continuïtat dels serveis de menjador i transport escolar en el cas en què s’estigueren oferint amb anterioritat, així com la incorporació de nous serveis de menjador i transport per als centres, en el cas que siguen necessaris.
El menjador no pot començar abans de les 12.00 h ni acabar després de les 15.00 h i ha d’assegurar, en tot cas, que l’alumnat d’Infantil i de primer i segon de Primària dine en el primer torn. L’horari ha de ser regular al llarg de tota la setmana.
Ha de quedar garantida l’atenció adequada en el menjador a l’alumnat en els diferents torns, pel nombre de comensals, l’espai disponible i el temps que es dedicarà a dinar.
En els centres que establisquen la jornada lectiva amb període únic de matí, l’alumnat que faça ús del menjador escolar podrà abandonar el centre en finalitzar el període de menjador o en finalitzar la jornada escolar.
5. Activitats extraescolars
En els centres educatius públics, a la finalització del període lectiu o del període de menjador, en cas que l’horari lectiu siga de matí, el centre educatiu ha de romandre a la disposició de l’associació de famílies de l’alumnat del centre educatiu i/o de l’ajuntament per a realitzar les activitats extraescolars.
Les persones físiques o jurídiques autoritzades per a l’ús d’edificis educatius han de contractar, en tots els casos, una pòlissa d’assegurances que done cobertura sobre la responsabilitat civil i la del personal al seu servei, que derive de l’ús i de l’activitat, pels danys i els perjudicis que per l’activitat es puguen ocasionar mentre es realitza.
Les activitats extraescolars organitzades en la jornada escolar fora de l’horari lectiu han de ser de qualitat, no han de tindre caràcter lucratiu i, en el cas dels centres de jornada lectiva realitzada íntegrament en període de matí, han de ser d’oferta obligada per al centre i voluntàries per a les famílies. La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha d’establir les mesures necessàries per a garantir que cap alumne o alumna quede exclòs per motius econòmics i per a això es publicarà una resolució anual que especifique les seues condicions i les seues característiques.

A. Condicions que han de reunir les activitats extraescolars.
1. Les activitats extraescolars organitzades en la jornada escolar fora de l’horari lectiu han de ser de qualitat, no han de tindre caràcter lucratiu i, en el cas dels centres de jornada lectiva realitzada íntegrament en període de matí, han de ser d’oferta obligada per al centre i voluntàries per a les famílies. La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha d’establir les mesures necessàries per a garantir que cap alumne o alumna quede exclòs per motius econòmics.
En tot cas, en els centres privats sostinguts amb fons públics serà aplicable l’article 51.3 de la LODE. (Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l’educació).
2. L’organització de les activitats extraescolars de caràcter voluntari s’inclourà dins de la jornada escolar a través d’una planificació d’activitats pedagògiques que reflectisca la coordinació entre el temps escolar lectiu i no lectiu. El temps escolar no lectiu s’organitzarà en forma de tasques o projectes que, amb un caràcter més lúdic, presenten una coherència interna i permeten afavorir aprenentatges actius per a l’alumnat dins d’un mateix marc organitzatiu. També es podrà reservar un temps al llarg de la setmana per al joc lliure i/o descans, sota supervisió, per la importància que té en el desenvolupament global de l’alumnat.
3. Les accions programades han de ser inclusives, contribuiran a la normalització lingüística del valencià i atendran la diversitat i la igualtat de gènere: no han de fomentar el sexisme, l’agrupació per sexes, ni la perpetuació de rols o els models de masculinitat/feminitat preestablits.
4. La ràtio entre alumnat i monitor/a per a les activitats extraescolars s’ajustarà a la mena d’activitat i en cap cas serà superior a la ràtio establida amb caràcter general per a les activitats lectives. En el cas de tornejos o esdeveniments esportius en els quals participen o competisquen dos grups d’alumnat en una mateixa activitat esportiva, podrà superar-se el nombre d’alumnes descrit anteriorment, però es mantindrà la proporció ràtio-alumne-monitor de cada grup.
5. El nombre d’activitats i la seua duració han d’estar definides en el projecte, així com el finançament d’aquestes, si n’hi haguera. Serà necessari detallar el grau d’implicació de l’ajuntament, les entitats culturals i esportives, les associacions i les institucions col·laboradores. S’ha d’assenyalar l’òrgan responsable de l’organització i el finançament de cada activitat, així com la participació econòmica de l’alumnat, si és el cas.
6. En la memòria final de curs s’han d’incloure les implicacions per al centre dels aspectes més rellevants de l’aplicació de la nova distribució horària, així com l’avaluació qualitativa sobre el funcionament i els resultats de les activitats extraescolars implementades en el curs.
7. Les activitats extraescolars incloses en la jornada escolar s’inclouran en la programació general anual (PGA) i comptaran amb l’aprovació del consell escolar del centre o de la titularitat del centre en el cas dels centres privats sostinguts amb fons públics.
8. En tot cas, les activitats extraescolars en els centres compliran els requisits següents:
a) L’atenció en horari no lectiu estarà garantida a través de l’actuació cooperativa i coordinada del claustre de professorat, de l’ajuntament del municipi, de l’AFA/AMPA o APA, i d’altres organitzacions que participen en les activitats extraescolars.
b) La direcció del centre garantirà l’obertura de les instal·lacions escolars, mentre s’efectuen les activitats extraescolars si són en període de vesprada, amb la presència, almenys, d’un membre del professorat i d’un membre de l’equip directiu, o en qui delegue, en cas que no puga ser present si l’activitat es realitza dins de la jornada escolar. Aquesta mesura no implicarà un augment d’hores lectives ni complementàries del professorat.
c) Hi haurà, si és el cas, un interval mínim d’una hora i trenta minuts entre el període de matí i el de vesprada.
d) Les activitats que es duguen a terme fora del recinte escolar, com la resta d’activitats del centre, es reflectiran també en la PGA i l’alumnat estarà acompanyat per, almenys, un membre del claustre i tindrà, a més, l’autorització escrita dels pares, les mares, els tutors o les tutores legals de l’alumnat.
e) Els centres educatius han de garantir que les activitats extraescolars es programen i desenvolupen tenint en compte les mesures de salut i sanitàries vigents.

B. Condicions econòmiques de les activitats extraescolars
La realització d’activitats que tinguen cost econòmic per a l’alumnat, dins del límit establit, que serà de 25 euros mensuals, ha de comptar amb l’aprovació del Consell Escolar del centre.
Per a garantir que cap alumne o alumna quede exclòs per motius econòmics de les activitats extraescolars desenvolupades durant la jornada escolar, fora de l’horari lectiu l’alumnat que siga beneficiari o amb caràcter assistencial de les ajudes de menjador escolar en els centres públics educatius que regula l’Ordre 9/2022, de 25 de febrer i la norma que regule aquestes ajudes, podrà realitzar fins a un màxim de dues activitats de les oferides pel centre que tinguen cost econòmic, de manera totalment gratuïta.
El Consell Escolar de cada centre ha d’estudiar els possibles casos de l’alumnat que, no complint el requisit anterior, estiga en unes condicions socioeconòmiques desfavorables que facen necessari que la mesura anterior també les siga aplicable.
En aquests casos el pagament de les activitats extraescolars serà fet directament pel centre a l’entitat que les realitze, amb càrrec als recursos econòmics de què dispose el centre per al seu funcionament, i sempre que queden cobertes les necessitats ordinàries per al funcionament normal del centre.
Els centres que no disposen de recursos econòmics per a fer front a les despeses generades per aquestes activitats ho comunicaran, amb anterioritat a l’1 d’octubre de 2022, a la Direcció General de Centres, a través del tràmit telemàtic per als centres educatius.
La Direcció General de Centres realitzarà, quan siga necessari, la corresponent dotació de recursos econòmics extraordinaris, dotació que s’efectuarà amb càrrec al capítol II del programa econòmic 422.20, dels pressupostos de la Generalitat.
La justificació d’aquestes dotacions econòmiques per part dels centres s’haurà de realitzar d’acord amb allò que disposa l’Ordre de 18 de maig de 1995, de la Conselleria d’Educació i Ciència, per la qual es delega en els directors dels centres docents no universitaris de titularitat de la Generalitat Valenciana determinades facultats ordinàries en matèria de contractació i s’aproven les normes que regulen la gestió econòmica d’aquests centres.

C. Planificació de les activitats extraescolars
La planificació de les activitats extraescolars que es realitzarà seguint el que es disposa en l’article 4 de l’Ordre 9/2022, de 25 de febrer i l’apartat 5 d’aquesta resolució, es reflectirà en els annexos d’aquesta resolució.
6. Centres rurals agrupats i centres incomplets
a) Centres rurals agrupats (CRA)
Atesa l’especificitat dels CRA, durant el desenvolupament de les activitats extraescolars previstes en la modificació de la jornada escolar, quan s’opte per realitzar-la íntegrament en període de matí, ha d’haver-hi, com a mínim, un membre de l’equip directiu en un dels aularis i, a més, un membre del claustre en cadascun dels altres aularis.
En cas que el professorat itinerant haja de romandre en el centre durant les activitats extraescolars previstes en la nova distribució horària, aquest ho farà en el centre en què haja impartit, com a mínim, l’última sessió del període lectiu al matí.
b) Centres incomplets
En el cas de centres incomplets, definits per no comptar amb tots els nivells o cicles d’Educació Infantil o d’Educació Primària, atenent la seua singularitat, durant el desenvolupament de les activitats extraescolars previstes en la modificació de la jornada escolar, quan s’opte per realitzar-la íntegrament en període de matí, ha d’haver-hi com a mínim un membre del claustre del professorat.
7. Alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu
Els centres ordinaris amb alumnat amb necessitats de suport educatiu garantiran la participació d’aquest alumnat en les activitats extraescolars establides en la jornada escolar, concretant de manera explícita les mesures que s’adopten per a assegurar la seua participació efectiva.
Els educadors i educadores d’Educació Especial que atenen l’alumnat amb necessitats educatives especials acompanyaran aquest alumnat, sempre que siga necessari, durant totes les activitats programades pel centre escolar.
En aquest sentit el personal educador ha de col·laborar amb la resta de professionals del centre en la planificació i el seguiment de les activitats complementàries que es realitzen en la jornada escolar, amb la finalitat de garantir la participació de l’alumnat que atenen. Les seues tasques i horari seran els establits en la normativa específica o en el Pacte de la Mesa Sectorial de Funció Pública, sobre millora de les condicions de treball del personal educador d’Educació Especial que estiguen vigents.
8. Procediment de consulta a les famílies
Una vegada obtingut l’informe favorable de la Direcció General d’Innovació Educativa i Ordenació, sobre la proposta de modificació de la jornada conforme a l’article 16.3 de l’Ordre 9/2022, de 25 de febrer, la consulta a les famílies tindrà caràcter obligatori i haurà de realitzar-se d’acord amb el procediment descrit en el capítol III del títol III d’aquesta.
Aquest procediment de votació tindrà en compte els aspectes següents:
a) Informació a les famílies
El termini del procediment d’informació a les famílies, que s’obrirà a partir de l’aprovació per part del consell escolar i del claustre del centre o presa la decisió per la titularitat del centre (en el cas de centres privats concertats), serà d’un temps no superior a 10 dies naturals, des de l’aprovació de la proposta.
b) Comissió de coordinació
Per a dur a terme la consulta entre tots els pares, mares o persones que ostenten la tutela de l’alumnat, s’haurà de constituir en el centre una comissió de coordinació del procés, composta per cinc membres: la direcció, que ocuparà la presidència en els centres públics, mentre que en els centres privats sostinguts amb fons públics serà el director/a pedagògic/a; tres pares, mares, tutors o tutores de l’alumnat, triats per sorteig d’entre les persones representants del sector en el consell escolar o del cens de pares, mares, tutors o tutores, i la persona que exercisca de secretari o secretària del consell escolar, amb veu i vot, que actuarà com a tal i estendrà acta de les sessions.
Les persones que ocupen la direcció dels centres han d’organitzar en el centre educatiu, en acte públic o en presència del consell escolar del centre i amb les degudes garanties de publicitat i igualtat, el sorteig de les persones integrants, titulars i suplents, de la comissió coordinadora; per a això hauran de tindre elaborats els censos electorals que posteriorment seran aprovats per la junta.
Es regularà el nomenament d’un nombre de suplents del sector de pares i mares, designats també per sorteig.
La comissió de coordinació del procés es constituirà en un termini no superior a cinc dies lectius a partir de l’informe emés per la direcció general competent.
c) Actualització i publicació del cens
El cens electoral comprendrà una llista alfabètica amb els cognoms, el nom i el DNI, NIE o passaport de les mares, pares, tutors o tutores legals corresponents. Per a la confecció del cens, s’haurà de considerar només l’alumnat que es trobe matriculat en el centre des d’ensenyaments d’Educació Infantil i fins a 5é d’Educació Primària, en el curs escolar que es faça la votació. El director o la directora ha d’elaborar el cens electoral, que haurà d’exposar-se en el tauler d’anuncis i en la pàgina web del centre.
Contra el cens provisional es podran presentar reclamacions, davant la comissió de coordinació del procés, en el termini de tres dies naturals des de la publicació. Aquestes reclamacions hauran de ser resoltes el dia lectiu següent i, a continuació, s’exposarà el cens definitiu en el tauler d’anuncis del centre i en la pàgina web del centre.
Respecte a la publicació del cens, s’adoptaran les cauteles necessàries sobre protecció de dades que estableix la disposició addicional setena de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.
d) Mesa de votació
1. Una vegada publicat el cens definitiu, i en un termini no superior a tres dies naturals, la comissió de coordinació del procés ha de dur a terme el sorteig públic per a designar els tres pares, mares, tutors o tutores d’alumnes que han de formar part de la mesa de votació, així com els suplents d’aquests.
2. La mesa de votació s’ha de constituir el dia fixat per a la votació, amb antelació a l’acte de la votació, en el lloc determinat per la comissió de coordinació, i serà l’encarregada de conservar l’ordre, de vetlar per la integritat del sufragi i de realitzar l’escrutini.
El centre ha de comptar amb una urna o element similar que puga utilitzar-se amb aquesta finalitat. Abans d’iniciar les votacions, es precintarà en presència de tots els membres de la mesa electoral.
3. La mesa de votació ha d’estar integrada per la persona que ostente la direcció, que actuarà de president/a; el secretari o secretària del centre, que actuarà com a secretari o secretària de la mesa; i tres pares, mares, tutors o tutores legals d’alumnes, integrants del cens electoral, designats per sorteig públic per l’equip directiu.
Quan, per causa justificada, alguna de les persones triades per sorteig no puga formar part de la mesa electoral, podrà formar-ne part la persona voluntària del sector de les famílies, sempre que reunisca els requisits establits per aquesta ordre. Si hi ha més d’una persona voluntària, es dirimirà per sorteig.
4. En cas d’absència del president/a o secretari/a, seran substituïts pels seus suplents triats per sorteig entre els membres del claustre.
5. La comissió de coordinació del procés ha de preveure el nomenament d’un nombre de suplents, designats també per sorteig, que garantisca la presència en la mesa de tres pares, mares o tutors.
6. Podran actuar com a persones supervisores de la votació entre tres o quatre pares, mares, tutors i tutores de l’alumnat inclosos dins del cens electoral, que hagen sigut proposats per l’associació o les associacions de mares i pares de l’alumnat, legalment constituïdes en el centre, o que presenten un mínim de vint avals d’altres membres del cens.
7. Contra les decisions de la mesa de votació es podran presentar reclamacions, dins dels dos dies naturals següents, davant la comissió de coordinació del procés, que resoldrà en el mateix dia.
8. En els centres rurals agrupats podran organitzar una mesa de votació en cadascuna de les localitats. Serà l’equip directiu l’encarregat d’organitzar-les, supervisar la seua constitució i traslladar les urnes a la seu del CRA per al seu recompte conjunt.
En aquests centres podrà constituir-se la mesa en cada aulari amb 3 membres: un del claustre de professors, que exercirà de secretari o secretària, i els altres dos triats per sorteig entre els pares, mares, tutors o tutores legals d’alumnes integrants del cens electoral, designats per sorteig.
e) Horari
La comissió de coordinació del procés, a fi de facilitar l’assistència dels votants, haurà de fixar la data (d’acord amb la resolució de convocatòria), el lloc on es farà la votació i el temps durant el qual podrà emetre’s el vot, que no podrà ser inferior a huit hores consecutives ni superior a deu hores, comptades a partir de l’inici de l’horari lectiu corresponent a la jornada de matí.
f) Acreditació de votants
Les persones amb dret de vot hauran d’acreditar-se davant la presidència de la mesa de votació per mitjà de document nacional d’identitat, NIE, passaport o permís de conduir vigents i originals. Seran admesos també els justificants, emesos per l’autoritat competent, que donen fe que el document en qüestió es troba en tràmits d’emissió.
Les famílies monoparentals han d’acreditar la seua situació mitjançant el llibre de família o el títol de família monoparental, vigent en el moment de la votació, d’acord amb el que s’estableix en el Decret 19/2018, de 9 de març, del Consell, pel qual es regula el reconeixement de la condició de família monoparental en la Comunitat Valenciana.
Han de ser admesos també els justificants, emesos per l’autoritat competent, que donen fe que el títol o document en qüestió està concedit i es troba en tràmits d’emissió.
g) El vot
D’acord amb el que s’estableix en l’article 22.1 de l’Ordre 09/2022, de 25 de febrer, el vot serà directe, secret i no delegable i s’efectuarà a través de la papereta de votació, i podrà ser emés per correu certificat, d’acord amb el que es disposa en l’article 23 de la citada ordre.
La comissió de coordinació del procés establirà els mecanismes de difusió que garantisquen la informació suficient a totes i cadascuna de les famílies del procés de votació, que es publicarà, almenys, en el tauler d’anuncis del centre i, si és el cas, en la pàgina web del centre perquè puga ser coneguda per totes les famílies.
h) La consulta
El text de la consulta que ha de figurar en la papereta de votació serà el que s’indica en l’annex VIII de l’Ordre 09/2022, de 25 de febrer. La papereta ha d’estar a la disposició de les famílies en un termini no superior a tres dies naturals des de la constitució de la comissió de coordinació.
9. Arxiu i custòdia de documentació
La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport podrà sol·licitar en qualsevol moment tota la documentació relativa al procediment.
Els centres docents hauran de conservar la documentació relativa al procés de votació de la implantació de la proposta d’organització de la jornada escolar conforme al règim establit en la normativa vigent per la Generalitat Valenciana, de conservació o destrucció de documentació.
10. Procediment d’autorització per part de les direccions territorials
Els centres amb jornada lectiva distribuïda en sessions de matí i sessions de vesprada, que desitgen acollir-se a un horari amb una vesprada formativa dels docents sense activitat lectiva o únicament desitgen modificar l’horari d’entrada i d’eixida de l’alumnat, sense canviar el tipus de jornada, hauran de sol·licitar l’autorització a la direcció territorial competent en matèria d’educació. En aquesta sol·licitud haurà d’adjuntar a la petició una còpia certificada de l’acta de la sessió del consell escolar del centre o el certificat de la voluntat de la titularitat del centre (en el cas dels centres privats concertats) en què conste el seu pronunciament favorable.
11. Els centres que van votar un projecte específic d’organització de la jornada escolar
D’acord amb la disposició transitòria única de l’Ordre 09/2022, els centres que van votar un projecte d’organització de la jornada escolar, amb almenys el vot favorable del 55 % de vots del cens amb dret a vot, derivat de l’Ordre 25/2016, de 13 de juny, de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, modificada per l’Ordre 2/2018, de 16 de gener, i el projecte aprovat pels citats centres no haja sigut anul·lat per sentència judicial ferma, si trien l’opció 1 d’aquesta disposició transitòria: mantindre la vigència del projecte sempre que el consell escolar (per majoria de 2/3 dels membres) o la titularitat del centre, si és el cas, l’adapte a aquesta ordre, hauran de comunicar-ho a la DG competent i per a això aportaran l’acta que reflectisca l’acord del consell escolar o la decisió de la titularitat del centre, abans del període d’admissió d’alumnes. Així mateix, informaran les famílies de l’acord o decisió.
12. Calendari
Per a l’aplicació efectiva de l’Ordre 9/2022, de 25 de febrer, i d’aquesta resolució, s’estableix el calendari següent:
Fins al 15 de març: els centres hauran de remetre la sol·licitud i la documentació requerida a la Direcció General d’Innovació Educativa i Ordenació per registre telemàtic mitjançant el tràmit Z de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport:
https://www.gva.es/es/inicio/procedimientos?id_proc=18494&version=amp
També serà preceptiu presentar una còpia de la documentació per correu electrònic a la següent adreça: jornadaescolar@gva.es
No obstant això, l’enviament de tota la documentació requerida per correu electrònic no substituirà la preceptiva presentació en el registre telemàtic anteriorment esmentat

Fins al 25 de març: remissió als centres dels informes de la Direcció General d’Innovació Educativa i Ordenació, per a procedir, si és el cas, a la consulta a les famílies.
Fins a l’1 d’abril: constitució de la Comissió de coordinació
1 d’abril: publicació del cens provisional.
Fins al 4 d’abril: reclamacions al cens i data límit per a posar a la disposició de les famílies les paperetes de votació.
5 d’abril: resolució de les reclamacions al cens provisional i publicació del cens definitiu en el tauler d’anuncis del centre.
Fins al 8 d’abril: sorteig de la mesa de votació i data límit per a votar per correu certificat si així ha decidit fer-ho la persona interessada.
11 d’abril: constitució de la mesa de votació i dia de consulta a les famílies. Es comunicarà aquest mateix dia l’acta a la comissió de coordinació i a la DG del resultat de l’escrutini per correu i per registre departamental.
Fins al 13 d’abril: es podran presentar reclamacions contra les decisions de la mesa de votació, que resoldrà el mateix dia 13 d’abril.

Es remetran a la Direcció General d’Innovació Educativa i Ordenació els resultats definitius (acta definitiva/annex X de l’Ordre) de l’escrutini de la consulta a les famílies sobre la proposta de modificació de la jornada escolar, després de la resolució de les reclamacions en cas que se n’hagueren presentat.
La DG resoldrà autoritzant o denegant la modificació de jornada escolar d’acord amb el compliment del procediment i dels requisits establits en l’Ordre.
S’afigen els annexos següents com a complement de l’annex VI de l’Ordre

Annexos
Annex I: Condicions de cadascuna de les activitats. En aquest document es farà constar la informació del grup o dels grups de cadascuna de les activitats organitzades en el centre escolar.
Annex II: Temporalització de totes les activitats per a l’etapa d’Educació Infantil. En aquest document s’especificarà la planificació de totes les activitats extraescolars per a l’etapa d’Educació Infantil.
Annex III: Temporalització de totes les activitats per a l’etapa d’Educació Primària. En aquest document s’especificarà la planificació de totes les activitats extraescolars per a l’etapa d’Educació Primària.



ORDRE 9/2022, de 25 de febrer, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es regulen les condicions i el procediment de sol·licitud i d’autorització de modificació de la jornada escolar en els centres sostinguts amb fons públics de segon cicle d’Educació Infantil i d’Educació Primària del sistema educatiu valencià. [2022/1629]

(DOGV núm. 9287 de 28.02.2022) Ref. Base de dades 001624/2022

Preàmbul

Títol I. Disposicions preliminars
Capítol I. Objecte i àmbit d’aplicació
Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació
Capítol II. Conceptes i disposicions d’aplicació general
Article 2. Conceptes
Article 3. Horari general del centre
Article 4. Les activitats extraescolars
Article 5. Alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu
Article 6. Sessions de consell escolar, reunions informatives i sessions de tutoria amb les famílies
Article 7. Menjador i transport escolar

Títol II. Modalitats de jornada lectiva i condicions per a la seua modificació
Capítol I. Jornada partida
Article 8. Modificació de la jornada escolar partida en centres que mantenen el temps escolar lectiu en dos períodes
Article 9. Procediment de modificació de l’horari de la jornada partida
Capítol II. Jornada continuada
Article 10. Centres amb jornada lectiva partida que volen modificar-la per a realitzar la jornada continuada
Article 11. Centres rurals agrupats i centres incomplets
Capítol III. Jornada lectiva flexible o mixta
Article 12. Modificació de la jornada en centres l’activitat lectiva dels quals serà una combinació de jornada partida i continuada

Títol III. Procediment per a la modificació de la jornada escolar amb alteració del període lectiu
Capítol I. Condicions generals
Article 13. Modificació de la jornada escolar amb alteració dels períodes lectius
Article 14. Condicions de la proposta de distribució horària
Capítol II. Documentació per a la sol·licitud
Article 15. Documentació per a la sol·licitud de modificació de la jornada escolar
Article 16. Remissió de la documentació i l’esmena
Capítol III. Procés de consulta
Article 17. Consulta a les famílies
Article 18. Comissió de coordinació del procés
Article 19. Cens electoral
Article 20. Calendari per a la votació de les famílies
Article 21. Mesa de votació
Article 22. Procediment de votació
Article 23. Vot per correu
Article 24. Escrutini
Article 25. Publicació i comunicació del resultat
Article 26. Recursos i reclamacions contra el resultat electoral
Article 27. Arxiu i custòdia de documentació
Capítol IV. Autorització i resolució
Article 28. Procediment per a l’autorització
Article 29. Resolució i vigència
Article 30. Seguiment i avaluació

Disposicions addicionals
Primera. Jornada escolar dels centres privats
Segona. Règim econòmic dels centres
Tercera. Incidència pressupostària i necessitat de recursos
Quarta. Unitats per a l’alumnat de 2 a 3 anys en escoles infantils de segon cicle en els CEIP de titularitat de la Generalitat
Disposició transitòria
Disposició derogatòria
Única. Derogació normativa
Disposicions finals
Primera. Habilitació
Tercera. Entrada en vigor

Annexos
Annex I. Sol·licitud autorització de modificació jornada escolar
Annex II. Acta de votació del consell escolar del centre sobre la proposta de modificació de la jornada escolar
Annex III. Acta de votació del claustre sobre la proposta de modificació de la jornada escolar
Annex IV. notificació a l’ajuntament de la localitat
Annex V. acta de la reunió informativa a les famílies sobre la proposta de modificació de la jornada escolar
Annex VI. Contingut de la proposta de modificació de la jornada escolar
Annex VII. Informe de la inspecció d’educació en relació amb l’avaluació de la correcta aplicació dels requisits de l’ordre de la modificació de la jornada escolar
Annex VIII. Model de papereta per a participar en la consulta a les famílies sobre la modificació de la jornada escolar proposada pel centre escolar
Annex IX. Acta d’escrutini de la consulta a les famílies
Annex X. Acta definitiva de la consulta a les famílies

Picture of UGT Servicios Públicos

UGT Servicios Públicos

UGT Servicios Públicos es una federación de UGT dedicada a defender los derechos e intereses de los trabajadores de los servicios públicos de España.