UGT INFORMA: Calendari i el procés d’inscripció i matriculació per a les proves de certificació en les EOI.

ENLLAÇ RESOLUCIÓ

RESOLUCIÓ de 14 de febrer de 2022, de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, per la qual s’estableixen el calendari i el procés d’inscripció i matriculació per a la realització de la prova unificada de certificació dels nivells del Marc Europeu Comú de Referència per a l’aprenentatge, l’ensenyament i l’avaluació de llengües (MECR) dels ensenyaments d’idiomes de règim especial en les escoles oficials d’idiomes de la Comunitat Valenciana, corresponents a la convocatòria 2022. [2022/1220]

Primer. Idiomes i nivells
1. Convocar proves unificades de certificació del nivell B1 per a les següents llengües: alemany, anglés, àrab, espanyol com a llengua estrangera, èuscar, finés, francés, grec, italià, neerlandés, japonés, polonés, portugués, romanés, rus, valencià i xinés.
2. Convocar proves unificades de certificació del nivell B2 per a les següents llengües: alemany, anglés, àrab, espanyol com a llengua estrangera, èuscar, francés, grec, italià, portugués, rus, valencià i xinés.
3. Convocar proves unificades de certificació del nivell C1 per a les següents llengües: alemany, anglés, espanyol com a llengua estrangera, francés, italià, portugués i valencià.
4. Convocar proves unificades de certificació del nivell C2 per a les següents llengües: alemany, anglés, espanyol com a llengua estrangera, francés, italià i valencià.

Segon. Calendari de realització i convocatòries de les proves unificades de certificació (PUC)
1. El calendari de realització de les quatre activitats de llengua escrites de la PUC de la convocatòria ordinària de 2022 serà el que figura en l’annex I d’aquesta resolució. Les dates previstes podran patir variacions, com a conseqüència de la COVID-19, si les autoritats sanitàries així ho determinen.
2. El calendari de realització de les quatre activitats de llengua escrites de la PUC de la convocatòria extraordinària de setembre de 2022 serà el que figura en l’annex II d’aquesta resolució. Les dates previstes podran patir variacions com a conseqüència de la COVID-19 si les autoritats sanitàries així ho determinen.
3. La direcció d’estudis de cada EOI determinarà el calendari de realització de la part de producció i coproducció orals i de mediació oral, sempre a partir del dia 1 de juny de 2022 en el cas de la convocatòria ordinària. Es tindrà en compte, a l’hora d’organitzar l’esmentada prova, la necessitat de donar prioritat, per qüestions organitzatives, als idiomes anglés i valencià. En qualsevol cas, la publicació de les dates de les activitats de producció i coproducció orals i de mediació oral es farà abans del dia 13 de maig de 2022. La prova de producció i coproducció oral i de mediació oral podrà tindre lloc abans de la part escrita.
4. El calendari de realització de l’activitat de producció i coproducció oral i de mediació oral de la PUC de la convocatòria extraordinària de setembre de 2022 serà l’establit i publicat en cadascuna de les escoles oficials d’idiomes. La prova de producció i coproducció oral i de mediació oral podrà tindre lloc abans de la part escrita.
5. L’ordre de la convocatòria per a la realització de les activitats de producció i coproducció orals i de mediació oral començarà per la lletra C, segons el resultat del sorteig per al curs 2021-2022 a què fa referència l’article 38 del Decret 40/2016, que regula l’admissió en els centres docents.
6. Tot l’alumnat de les escoles oficials d’idiomes, de qualsevol de les modalitats, que haja obtingut la qualificació de «No Apte» en la convocatòria ordinària de la prova unificada de certificació podrà presentar-se, en la convocatòria extraordinària, a les activitats de llengua en què haja obtingut un percentatge de puntuació inferior al 65 % i no podrà tornar a presentar-se a activitats de llengua en què haja obtingut un percentatge de puntuació d’un 65 % o superior. En el cas que l’alumne o l’alumna no s’haja presentat en la convocatòria extraordinària a una activitat de llengua en què, en la convocatòria ordinària, haja obtingut una puntuació igual o superior al 50 % i inferior al 65 %, se li guardarà la nota de la convocatòria ordinària d’aquestes activitats per a calcular la nota global i en cap cas se li assignarà la qualificació de «No Presentat». En el cas que s’hi haja presentat, es calcularà la nota global prenent el resultat de la convocatòria extraordinària.
7. Els llistats provisionals dels resultats dels exàmens de la convocatòria ordinària de juny hauran d’estar publicats abans del 27 de juny de 2022 a les 14.00 hores.
8. Els llistats provisionals dels resultats dels exàmens de la convocatòria extraordinària de setembre hauran d’estar publicats abans del 15 de setembre de 2022 a les 14.00 hores.

Tercer. Condicions generals
1. De conformitat amb el que disposa la normativa vigent, per a inscriure’s en la prova de certificació dels nivells Intermedi B1, Intermedi B2, Avançat C1 i Avançat C2 serà requisit imprescindible tindre setze anys complits l’any en què se celebre la prova.
2. La matriculació en la PUC no exigeix haver cursat cap ensenyament previ en les escoles oficials d’idiomes.
3. El fet d’estar matriculat o matriculada en un curs conduent a la PUC dels nivells B1, B2, C1 i C2 en una escola oficial d’idiomes no comporta la inscripció automàtica en les proves. Aquest alumnat haurà de formalitzar la inscripció exclusivament per via telemàtica i en el període que estableix aquesta resolució.
4. Per a formalitzar la matrícula en la PUC en qualsevol nivell i idioma d’una escola oficial d’idiomes de la Comunitat Valenciana, l’alumnat lliure del curs 2021-2022 haurà de pagar la taxa que corresponga, amb els descomptes que preveu la normativa.
5. L’alumnat matriculat durant el curs 2021-2022 en alguna de les escoles oficials d’idiomes de la Comunitat Valenciana podrà presentar-se, en qualitat d’alumnat lliure, a la PUC, en un idioma diferent d’aquell en què estiga matriculat. Aquest alumnat haurà de realitzar la matrícula en el mateix període i condicions que l’alumnat lliure.
6. L’alumnat oficial matriculat durant el curs 2021-2022 en alguna de les escoles oficials d’idiomes de la Comunitat Valenciana en cursos complementaris d’ensenyament no formal, podrà presentar-se a la prova de certificació en el mateix període i condicions que l’alumnat lliure. Estarà exempt d’abonar l’obertura d’expedient.
7. L’alumnat oficial matriculat durant el curs 2021-2022 en alguna de les escoles oficials d’idiomes de la Comunitat Valenciana en cursos tant conduents com no conduents a la prova de certificació podrà presentar-se a la prova d’un nivell superior o inferior del mateix idioma en el mateix període i condicions que l’alumnat lliure. En cas de superar la prova, podrà matricular-se en les mateixes condicions de prioritat que l’alumnat matriculat en el nivell següent a aquell que haja superat. En cas de no superar-la en la convocatòria ordinària ni en l’extraordinària, l’alumnat tindrà dret a matricular-se en el curs següent al que li corresponga segons la normativa vigent.
8. La matriculació en la prova comportarà l’enregistrament de veu de la prova corresponent a les activitats de llengua de producció i coproducció de textos orals i de mediació oral. El material enregistrat no podrà ser reproduït amb finalitats distintes de l’avaluadora. En cas de defecte tècnic de la gravació (no se sent bé, l’àudio està danyat, etc.), prevaldrà la rúbrica d’avaluació de la sessió en directe.
9. Segons la normativa vigent, els ciutadans i les ciutadanes de qualsevol nacionalitat podran matricular-se en un idioma estranger diferent de l’oficial del país on van realitzar l’escolarització obligatòria.
10. L’alumnat que haja obtingut la qualificació global de «No Apte» en la PUC i haja obtingut un percentatge de puntuació mínim d’un 50 % en cadascuna de les activitats de llengua avaluades podrà promocionar al següent curs i matricular-se al juliol com la resta de l’alumnat oficial, sense perjudici de decidir presentar-se a la convocatòria extraordinària de la PUC per a optar al certificat. Aquesta promoció tindrà la consideració de prova de nivell i no produirà efectes per a l’obtenció del certificat corresponent.
11. Les vacants oferides per a la matrícula a la prova de certificació de l’alumnat lliure estaran limitades per la capacitat d’espais, els recursos humans de les seus de realització de la prova i les mesures sanitàries derivades de la pandèmia.
12. Tots els candidats i les candidates de les proves que no hagen superat la PUC hauran de realitzar la prova de la convocatòria extraordinària en la mateixa escola on van realitzar la prova de la convocatòria ordinària.
13. La Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme es reserva el dret a suspendre qualsevol de les convocatòries de la prova en cas d’haver-hi circumstàncies sobrevingudes.

Quart. Inscripció de l’alumnat oficial durant el curs 2021-2022
1. L’alumnat que, al llarg del curs acadèmic 2021-2022, estiga matriculat en alguna de les escoles oficials d’idiomes de la Comunitat Valenciana en l’últim curs de nivell B1, B2, C1 o C2 podrà inscriure’s per a realitzar la PUC en l’escola oficial d’idiomes on curse els estudis. Aquesta inscripció es farà exclusivament per via telemàtica i estarà exempta del pagament de taxes.
2. El període perquè aquest alumnat s’inscriga en la PUC comprendrà des de les 10.00 hores del dia 21 de febrer fins a les 23.59 hores del dia 28 de febrer de 2022. L’enllaç del procediment telemàtic d’aquest alumnat el trobarà a la pàgina web:
https://eoi.gva.es/va/proves-de-certificacio.
3. Una vegada finalitzat el termini d’inscripció, les escoles oficials d’idiomes de la Comunitat Valenciana faran públiques en els taulers d’anuncis i el web del centre les llistes provisionals dels alumnes inscrits en la PUC el dia 21 de març de 2022. Els candidats i candidates exclosos disposaran des del 22 de març al 29 de març de 2022 per a poder esmenar la causa que n’haja motivat l’exclusió. Així mateix, els candidats i candidates que hagen detectat errors en les seues dades hauran de comunicar-ho a la secretaria del centre per escrit en el mateix termini, perquè siguen esmenats. Les reclamacions, si és el cas, s’adreçaran al director o directora de l’escola oficial d’idiomes corresponent.
4. Una vegada esmenades les errades, les escoles oficials d’idiomes publicaran en el web i exposaran les llistes definitives de l’alumnat matriculat en la PUC al tauler d’anuncis i en la página web abans del dia 5 d’abril de 2022.

Cinqué. Matriculació de l’alumnat lliure
1. Per a poder matricular-se en la PUC, l’alumnat lliure haurà de fer la matrícula per via telemàtica en tres passos: 1) sol·licitud; 2) pagament de la taxa; i 3) validació de la sol·licitud. La tramitació de la matrícula finalitza quan s’han completat els tres passos.
2. El període de matriculació telemàtica per a l’alumnat PUC lliure de tots els idiomes, excepte anglés i valencià, serà des de les 10.00 hores del dia 21 de febrer de 2022 fins a les 23.59 hores del dia 28 de febrer de 2022, sense necessitat de petició prèvia de torn. L’enllaç del procediment telemàtic d’aquest alumnat el trobarà a la pàgina web https://proveseoi.gva.es.
3. En el cas dels idiomes anglés i valencià de tots els nivells caldrà fer una sol·licitud de torn de matrícula com a requisit previ a la matriculació de l’alumnat lliure. Els enllaços a les diferents sol·licituds de torn es trobaran a la pàgina web: https://proveseoi.gva.es.

La sol·licitud de torn de matrícula d’anglés i valencià estarà disponible en els dies i horari següents:
– Nivell B1 d’anglés: des de les 9 hores del dia 28 de febrer de 2022 a les 9 hores del dia 1 de març de 2022 o fins que s’esgoten els torns.
– Nivell B1 de valencià: de les 10 hores del dia 28 de febrer de 2022 a les 10 hores del dia 1 de març de 2022 o fins que s’esgoten els torns.
– Nivell B2 d’anglés: des de les 9 hores del dia 1 de març de 2022 a les 9 hores del dia 2 de març o fins que s’esgoten els torns.
– Nivell B2 de valencià: des de les 10 hores del dia 1 de març de 2022 a les 10 hores del dia 2 de març o fins que s’esgoten els torns.
– Nivell C1 d’anglés: des de les 9 hores del dia 2 de març de 2022 a les 9 hores del dia 3 de març o fins que s’esgoten els torns.
– Nivell C1 de valencià: des de les 10 hores del dia 2 de març de 2022 a les 10 hores del dia 3 de març o fins que s’esgoten els torns.
– Nivell C2 d’anglés: des de les 9 hores del dia 3 de març de 2022 a les 9 hores del dia 4 de març o fins que s’esgoten els torns.
– Nivell C2 de valencià: des de les 10 hores del dia 3 de març de 2022 a les 10 hores del dia 4 de març o fins que s’esgoten els torns.
Els candidats lliures d’anglés i valencià amb torn assignat hauran de realitzar la seua matrícula telemàtica necessàriament en la data i franja horària que se’ls haja assignat. Atés que el nombre de places disponibles en els idiomes d’anglés i valencià és limitat, l’obtenció de torn no garantirà l’obtenció de plaça.
4. L’alumnat que haja estat matriculat prèviament en una EOI dins de l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana distinta de l’EOI on vol presentar-se a la prova no haurà d’abonar l’obertura d’expedient, però haurà d’adjuntar un document que certifique que va estar matriculat en una EOI de la Comunitat Valenciana, com ara un expedient acadèmic, un document o resguard de matrícula, una certificació acadèmica o un certificat de nivell. En cas de no tindre cap document i sempre abans de la finalització del termini de matrícula de la PUC, haurà de demanar al seu centre d’origen documentació expedida per l’EOI que acredite que anteriorment havia estat cursant estudis o havia estat matriculat en una prova de certificació com a alumnat lliure. Dins de l’assistent telemàtic haurà de marcar la casella de «trasllat d’expedient», pagar la taxa corresponent i pujar aquest document com a adjunt.
5. L’alumnat lliure que es matricule per primera vegada i en més d’un idioma haurà de pagar només una obertura d’expedient.
En cas que es matricule en més d’un idioma i en escoles oficials d’idiomes diferents, haurà d’abonar la taxa de trasllat d’expedient i adjuntar en el procés telemàtic el justificant de matrícula en l’altre idioma.
6. El dia 21 de març de 2022 les escoles oficials d’idiomes faran públiques les llistes provisionals dels alumnes matriculats en la PUC. Els candidats i candidates exclosos disposaran del 22 de març al 29 de març per a poder esmenar la causa que n’haja motivat l’exclusió. Així mateix, els candidats i candidates que hagen detectat errors en les seues dades hauran de comunicar-ho a la secretaria del centre per escrit en el mateix termini, perquè siguen esmenats. Les reclamacions, si és el cas, s’adreçaran al director o directora de l’escola oficial d’idiomes corresponent.
7. Una vegada esmenades les errades, les escoles oficials d’idiomes publicaran en el web i exposaran les llistes definitives de l’alumnat matriculat en la PUC al tauler d’anuncis abans del dia 5 d’abril de 2022.

Sisé. Documentació que cal aportar per a formalitzar la matrícula
1. La matrícula de tot l’alumnat, tant oficial com lliure, es realitzarà exclusivament de manera telemàtica, inclòs el pagament de la taxa en el cas de l’alumnat lliure.
2. L’alumnat lliure haurà d’adjuntar la documentació següent en el tràmit telemàtic, si escau:
– Títol de família nombrosa.
– Títol de família monoparental.
– Víctimes de violència de gènere: resolució judicial o administrativa.
– Alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu: certificat oficial expedit per l’òrgan competent de benestar social.
– Víctimes de terrorisme: acreditació del ministeri amb competències en aquesta matèria.
– Trasllat d’expedient: certificat de matrícula d’acord amb el punt 2 de l’apartat cinqué d’aquesta resolució o justificant de matrícula en l’altre idioma en els casos contemplats en el punt 4 de l’apartat cinqué d’aquesta resolució.
3. L’administració es reserva el dret a sol·licitar posteriorment els documents originals aportats telemàticament per comprovar la veracitat.
4. Els ciutadans i les ciutadanes de qualsevol nacionalitat podran matricular-se en un idioma estranger diferent de l’oficial del país en què van realitzar l’escolarització obligatòria.
Si hi ha coincidència entre la llengua pròpia del país de què és nacional i la llengua de la qual desitgen examinar-se, hauran d’aportar presencialment a la secretaria del centre el justificant de matrícula telemàtica i una certificació acadèmica d’escolarització obligatòria, o, a falta d’això, una declaració jurada, en què s’acredite que la llengua en què va realitzar l’escolarització obligatòria és diferent d’aquella de la qual vol examinar-se.

Seté. Alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu
Per tal d’adaptar la duració i les condicions de realització de la prova unificada de certificació a les característiques de l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu, aquest haurà d’acreditar la seua situació personal mitjançant certificats expedits per l’administració competent o amb la documentació pertinent. Així mateix, hauran de marcar expressament el tipus d’adaptació que necessiten i sol·licitar les mesures necessàries.
Procediment:
Amb aquesta finalitat, s’han de tindre en compte les consideracions següents:
1. L’alumnat ha d’acreditar les necessitats educatives de suport educatiu i el tipus d’adaptació que sol·licita en el mateix moment d’efectuar la inscripció o matrícula telemàtica, adjuntant els documents pertinents en un sol arxiu en format PDF. Per tant, no ha d’entregar presencialment en la secretaria del centre cap documentació relativa a la sol·licitud d’adaptació.
2. L’alumnat matriculat oficialment en les EOI que ja tinga reconeguda la seua adaptació per al curs 2021-2022 no haurà de sol·licitar-la de nou en el tràmit telemàtic.
3. L’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu que s’inscriga en més d’una prova haurà de sol·licitar una adaptació per cadascuna de les llengües en què vulga presentar-se, i haurà d’adjuntar en cada cas la documentació pertinent.
4. La Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme i la Direcció General d’Inclusió Educativa designaran una comissió encarregada de la valoració de les sol·licituds presentades i l’emissió d’un informe que determine les necessitats específiques de suport educatiu de l’alumna o l’alumne i, si escau, la proposta d’adaptació per a cada examen. Per a elaborar l’informe es tindran en compte les adaptacions, acreditades amb la documentació corresponent, que s’han realitzat a l’alumna o l’alumne durant la seua escolarització, llevat que es tracte de situacions sobrevingudes degudament acreditades.
5. Una vegada resoltes les sol·licituds, la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme comunicarà totes les adaptacions, autoritzades i no autoritzades, a cadascuna de les EOI en què es realitzarà la prova unificada de certificació perquè la direcció d’aquestes notifique la resolució de l’adaptació a les persones interessades.
6. L’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu matriculat en la prova unificada de certificació, a més de rebre la notificació de la seua resolució d’adaptació, podrà comprovar-ho dirigint-se a partir del dia 5 d’abril de 2022 a la secretaria del centre de l’escola oficial d’idiomes on estiga inscrit o matriculat.
7. En el cas que la persona interessada no estiga d’acord amb l’adaptació concedida, podrà sol·licitar la revisió a la secretaria de l’EOI on estiga inscrita o matriculada en la prova des del 5 d’abril fins a l’11 d’abril i aportar la justificació i la documentació oportunes.
8. Finalitzat el termini per a la presentació de reclamacions, les EOI remetran el llistat de les sol·licituds de revisió d’adaptació i la documentació presentada, en format digital, a la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme abans del 13 d’abril. Aquestes reclamacions s’han de resoldre i les EOI han d’informar la persona interessada abans del 5 de maig.

Huité. Taxes
1. La taxa que cal pagar pels drets d’examen és la que es determina en l’article 14.2-5 de la Llei 20/2017, de 28 de desembre, de la Generalitat, de taxes i en l’article 55 de la Llei 8/2021, de 30 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2022.
2. Caldrà aplicar les exempcions a l’alumnat que siga membre de família nombrosa de categoria especial, als que hagen sigut víctimes de bandes armades o elements terroristes o siguen familiars d’aquells, als que siguen membres de família monoparental de categoria especial i als que siguen víctimes d’actes de violència de gènere, així com als qui es troben en algun dels supòsits d’exempció a què es refereix l’article 14.2-2 de la Llei 20/2017, de 28 de desembre, de la Generalitat, de taxes.
3. D’acord amb l’article 14.2-6 de la Llei 20/2017, de 28 de desembre, de la Generalitat, de taxes, caldrà aplicar les bonificacions a l’alumnat que siga membre de família nombrosa de categoria general, membre de família monoparental de categoria general, així com a l’alumnat lliure de la prova de valencià recollit en l’article 9 de la Llei 9/2019, de 23 de desembre, de la Generalitat, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d’organització de la Generalitat.

4. De conformitat amb el que estableix l’article 1.2.6 de la Llei 20/2017, de 28 de desembre, de la Generalitat, de taxes, correspondrà la devolució de la taxa quan aquesta s’haja ingressat amb caràcter previ a la utilització del domini públic, a la prestació del servei o a la realització de l’activitat de la qual es tracte, i aquesta utilització, prestació o realització no tinga lloc finalment per causes no imputables, directament o indirectament, al subjecte passiu. L’usuari ha de sol·licitar la devolució de taxes mitjançant el procediment que es troba disponible en aquest enllaç: https://eoi.gva.es/va/impresos-i-taxes-d-idiomes.
En la sol·licitud presentada per la persona interessada o la interessada, l’exposició dels fets ha d’estar degudament emplenada, amb indicació de la taxa concreta sol·licitada i amb explicació clara de les circumstàncies per les quals se sol·licita la devolució. Les sol·licituds que no continguen aquesta informació seran desestimades per falta de justificació.
S’ha d’adjuntar documentació que acredite les circumstàncies al·legades per a sol·licitar la devolució, com ara discapacitat, família nombrosa, etc. i han d’haver estat vigents en la data en què s’haja realitzat el pagament.

Nové. Cronograma del tràmit de matrícula a les proves
Totes les dates previstes en els diferents apartats d’aquesta resolució que han de tindre’s en compte per a la matrícula dels diferents tipus d’alumnat es recullen en l’annex III.
Contra aquesta resolució, que no posa fi a la via administrativa, es pot interposar un recurs d’alçada davant de la Secretaria Autonòmica d’Educació i Formació Professional en el termini d’un mes a comptar des de l’endemà de publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, d’acord amb el que estableixen els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
València, 14 de febrer de 2022.– El director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme: Rubén Trenzano Juan.



RESOLUCIÓN de 14 de febrero de 2022, de la Dirección General de Política Lingüística y Gestión del Multilingüismo, por la cual se establecen el calendario y el proceso de inscripción y matriculación para la realización de la prueba unificada de certificación de los niveles del Marco Común Europeo de Referencia para el aprendizaje, la enseñanza y la evaluación de lenguas (MECR) de las enseñanzas de idiomas de régimen especial en las escuelas oficiales de idiomas de la Comunitat Valenciana, correspondiente a la convocatoria 2022. [2022/1220]

Primero. Idiomas y niveles
1. Convocar pruebas unificadas de certificación del nivel B1 para las siguientes lenguas: alemán, inglés, árabe, español como lengua extranjera, euskera, finés, francés, griego, italiano, neerlandés, japonés, polonés, portugués, rumano, ruso, valenciano y chino.
2. Convocar pruebas unificadas de certificación del nivel B2 para las siguientes lenguas: alemán, inglés, árabe, español como lengua extranjera, euskera, francés, griego, italiano, portugués, ruso, valenciano y chino.
3. Convocar pruebas unificadas de certificación del nivel C1 para las siguientes lenguas: alemán, inglés, español como lengua extranjera, francés, italiano, portugués y valenciano.
4. Convocar pruebas unificadas de certificación del nivel C2 para las siguientes lenguas: alemán, inglés, español como lengua extranjera, francés, italiano y valenciano.

Segundo. Calendario de realización y convocatorias de las pruebas unificadas de certificación (PUC)
1. El calendario de realización de las cuatro actividades de lengua escritas de la PUC de la convocatoria ordinaria de 2022 será el que figura en el anexo I de esta resolución. Las fechas previstas podrán sufrir variaciones como consecuencia de la covid-19, si las autoridades sanitarias así lo determinan.
2. El calendario de realización de las cuatro actividades de lengua escritas de la PUC de la convocatoria extraordinaria de septiembre de 2022 será el que figura en el anexo II de esta resolución. Las fechas previstas podrán sufrir variaciones como consecuencia de la covid-19, si las autoridades sanitarias así lo determinan.
3. La dirección de estudios de cada EOI determinará el calendario de realización de la parte de producción y coproducción orales y de mediación oral, siempre a partir del día 1 de junio de 2022, en el caso de la convocatoria ordinaria. Se tendrá en cuenta, a la hora de organizar la mencionada prueba, la necesidad de dar prioridad, por cuestiones organizativas, a los idiomas inglés y valenciano. En cualquier caso, la publicación de las fechas de las actividades de producción y coproducción orales y de mediación oral se hará antes del día 13 de mayo de 2022. La prueba de producción y coproducción oral y de mediación oral podrá tener lugar antes de la parte escrita.
4. El calendario de realización de la actividad de producción y coproducción oral y de mediación oral de la PUC de la convocatoria extraordinaria de septiembre de 2022 será el establecido y publicado en cada una de las escuelas oficiales de idiomas. La prueba de producción y coproducción oral y de mediación oral podrá tener lugar antes de la parte escrita.
5. El orden de la convocatoria para la realización de las actividades de producción y coproducción orales y de mediación oral empezará por la letra C, según el resultado del sorteo para el curso 2021-2022 al que hace referencia el artículo 38 del Decreto 40/2016, por el que se regula la admisión en los centros docentes.
6. Todo el alumnado de las escuelas oficiales de idiomas, de cualquiera de las modalidades, que haya obtenido la calificación de «No Apto» en la convocatoria ordinaria de la prueba unificada de certificación podrá presentarse, en la convocatoria extraordinaria, a las actividades de lengua en que haya obtenido un porcentaje de puntuación inferior al 65 % y no podrá volver a presentarse a actividades de lengua en que haya obtenido un porcentaje de puntuación de un 65 % o superior. En el supuesto de que el alumno o la alumna no se haya presentado en la convocatoria extraordinaria a una actividad de lengua en que, en la convocatoria ordinaria, haya obtenido una puntuación igual o superior al 50 % e inferior al 65 %, se le guardará la nota de la convocatoria ordinaria de estas actividades para calcular la nota global y en ningún caso se le asignará la calificación de «No Presentado». En el supuesto de que se haya presentado, se calculará la nota global tomando el resultado de la convocatoria extraordinaria.
7. Los listados provisionales de los resultados de los exámenes de la convocatoria ordinaria de junio tendrán que estar publicados antes del 27 de junio de 2022 a las 14.00 horas.
8. Los listados provisionales de los resultados de los exámenes de la convocatoria extraordinaria de septiembre tendrán que estar publicados antes del 15 de septiembre de 2022 a las 14.00 horas.

Tercero. Condiciones generales
1. De conformidad con lo que dispone la normativa vigente, para inscribirse en la prueba de certificación de los niveles Intermedio B1, Intermedio B2, Avanzado C1 y Avanzado C2 será requisito imprescindible tener dieciséis años cumplidos el año natural en que se celebre la prueba.
2. La matriculación en la PUC no exige haber cursado ninguna enseñanza previa en las escuelas oficiales de idiomas.
3. El hecho de estar matriculado o matriculada en un curso conducente a la PUC de los niveles B1, B2, C1 y C2 en una escuela oficial de idiomas no comporta la inscripción automática en las pruebas. Este alumnado deberá formalizar la inscripción exclusivamente por vía telemática y en el periodo que establece esta resolución.
4. Para formalizar la matrícula en la PUC en cualquier nivel e idioma de una escuela oficial de idiomas de la Comunitat Valenciana, el alumnado libre del curso 2021-2022 deberá pagar la tasa que corresponda, con los descuentos que prevé la normativa.
5. El alumnado matriculado durante el curso 2021-2022 en alguna de las escuelas oficiales de idiomas de la Comunitat Valenciana podrá presentarse, en calidad de alumnado libre, a la PUC en un idioma diferente de aquel en que esté matriculado. Este alumnado tendrá que realizar la matrícula en el mismo periodo y condiciones que el alumnado libre.
6. El alumnado oficial matriculado durante el curso 2021-2022 en alguna de las escuelas oficiales de idiomas de la Comunitat Valenciana en cursos complementarios de enseñanza no formal, podrá presentarse a la prueba de certificación en el mismo periodo y condiciones que el alumnado libre. Estará exento de abonar la apertura de expediente.
7. El alumnado oficial matriculado durante el curso 2021-2022 en alguna de las escuelas oficiales de idiomas de la Comunitat Valenciana, en cursos tanto conducentes como no conducentes a la prueba de certificación podrá presentarse a la prueba de un nivel superior o inferior del mismo idioma en el mismo periodo y condiciones que el alumnado libre. En caso de superar la prueba, podrá matricularse en iguales condiciones de prioridad que el alumnado matriculado en el nivel siguiente al que haya superado. En caso de no superarla en la convocatoria ordinaria ni en la extraordinaria, el alumnado tendrá derecho a matricularse en el curso siguiente al que le corresponda según la normativa vigente.
8. La matriculación en la prueba comportará la grabación de voz de la prueba correspondiente a las actividades de lengua de producción y coproducción de textos orales y de mediación oral. El material grabado no podrá ser reproducido con fines distintos del evaluador. En caso de defecto técnico de la grabación (no se oye bien, el audio está dañado, etc.), prevaldrá la rúbrica de evaluación de la sesión en directo.
9. Según la normativa vigente, los ciudadanos y las ciudadanas de cualquier nacionalidad podrán matricularse en un idioma extranjero diferente del oficial del país donde realizaron la escolarización obligatoria.
10. El alumnado que haya obtenido la calificación global de «No Apto» en la PUC y haya obtenido un porcentaje de puntuación mínimo de un 50 % en cada una de las actividades de lengua evaluadas podrá promocionar al siguiente curso y matricularse en julio como el resto del alumnado oficial, sin perjuicio de decidir presentarse a la convocatoria extraordinaria de la PUC para optar al certificado. Esta promoción tendrá la consideración de prueba de nivel y no producirá efectos para la obtención del certificado correspondiente.
11. Las vacantes ofrecidas para la matrícula a la prueba de certificación del alumnado libre estarán limitadas por la capacidad de espacios, los recursos humanos de las sedes de realización de la prueba y las medidas sanitarias derivadas de la pandemia.
12. Todos los candidatos y las candidatas de las pruebas que no hayan superado la PUC deberán realizar la prueba de la convocatoria extraordinaria en la misma escuela en que realizaron la prueba de la convocatoria ordinaria.
13. La Dirección General de Política Lingüística y Gestión del Multilingüismo se reserva el derecho de suspender cualquiera de las convocatorias de la prueba en caso de que hayan circustancias sobrevenidas.

Cuarto. Inscripción del alumnado oficial durante el curso 2021-2022
1. El alumnado que, a lo largo del curso académico 2021-2022, esté matriculado en alguna de las escuelas oficiales de idiomas de la Comunitat Valenciana en el último curso de nivel B1, B2, C1 o C2 podrá inscribirse para realizar la PUC en la escuela oficial de idiomas donde curse los estudios. Esta inscripción se hará exclusivamente por vía telemática y estará exenta del pago de tasas.
2. El periodo para que este alumnado se inscriba la PUC comprenderá desde las 10.00 horas del día 21 de febrero hasta las 23.59 horas del día 28 de febrero de 2022. El enlace del procedimiento telemático para el alumnado oficial se encuentra en la página web:
https://eoi.gva.es/va/proves-de-certificacio.
3. Una vez finalizado el plazo de inscripción, las escuelas oficiales de idiomas de la Comunitat Valenciana harán públicas en los tablones de anuncios y la web del centro las listas provisionales de los alumnos inscritos en la PUC el día 21 de marzo de 2022. Los candidatos y candidatas excluidos dispondrán desde el 22 de marzo al 29 de marzo de 2022 para poder enmendar la causa que haya motivado la exclusión. Asimismo, los candidatos y candidatas que hayan detectado errores en sus datos tendrán que comunicarlo a la secretaría del centro por escrito en el mismo plazo, para que sean enmendados. Las reclamaciones, si es el caso, se dirigirán al director o directora de la escuela oficial de idiomas correspondiente.
4. Una vez enmendados los errores, las escuelas oficiales de idiomas publicarán en la web y expondrán las listas definitivas del alumnado inscrito en la PUC en el tablón de anuncios y en la página web antes del día 5 de abril de 2022.

Quinto. Matriculación del alumnado libre
1. Para poder matricularse en la PUC, el alumnado libre deberá hacer la matrícula por vía telemática en tres pasos: 1) solicitud; 2) pago de la tasa; y 3) validación de la solicitud. La tramitación de la matrícula finalizará cuando se han completado los tres pasos.
2. El periodo de matriculación telemática para el alumnado libre en la PUC de todos los idiomas, excepto inglés y valenciano, comprenderá desde las 10.00 horas del día 21 de febrero de 2022 hasta las 23.59 horas del día 28 de febrero de 2022, sin necesidad de petición previa de turno. El enlace del procedimiento telemático para el alumnado libre se encuentra en la página web: https://proveseoi.gva.es.
3. En el caso de los idiomas inglés y valenciano de todos los niveles habrá que hacer una solicitud de turno de matrícula como requisito previo a la matriculación del alumnado libre. Los enlaces a las diferentes solicitudes de turno se encuentran en la siguiente página web: https://proveseoi.gva.es.
La solicitud de turno de matrícula de inglés y valenciano estará disponible en los días y horario siguientes:
– Nivel B1 de inglés: desde las 9 horas del día 28 de febrero de 2022 hasta las 9 horas del día 1 de marzo de 2022 o hasta que se agoten los turnos.
– Nivel B1 de valenciano: desde las 10 horas del día 28 de febrero de 2022 hasta las 10 horas del día 1 de marzo de 2022 o hasta que se agoten los turnos.
– Nivel B2 de inglés: desde les 9 horas del día 1 de marzo de 2022 hasta las 9 horas del día 2 de marzo o hasta que se agoten los turnos.
– Nivel B2 de valenciano: desde las 10 horas del día 1 de marzo de 2022 hasta las 10 horas del día 2 de marzo o hasta que se agoten los turnos.
– Nivel C1 de inglés: desde las 9 horas del día 2 de marzo de 2022 hasta las 9 horas del día 3 de marzo o hasta que se agoten los turnos.
– Nivel C1 de valenciano: desde las 10 horas del día 2 de marzo de 2022 hasta las 10 horas del día 3 de marzo o hasta que se agoten los turnos.
– Nivel C2 de inglés: desde les 9 horas del día 3 de marzo de 2022 hasta las 9 horas del día 4 de marzo o hasta que se agoten los turnos.
– Nivel C2 de valenciano: desde las 10 horas del día 3 de marzo de 2022 hasta las 10 horas del día 4 de marzo o hasta que se agoten los turnos.
Los candidatos libres de inglés y valenciano con turno asignado tendrán que hacer su matrícula telemática necesariamente en la fecha y franja horaria que se les haya asignado. Dado que el número de plazas disponibles en los idiomas inglés y valenciano es limitado, la obtención de turno no garantizará la obtención de plaza.
4. El alumnado que haya estado matriculado previamente en una EOI dentro del ámbito territorial de la Comunitat Valenciana distinta de la EOI donde quiere presentarse a la prueba no tendrá que abonar la apertura de expediente, pero tendrá que adjuntar un documento que certifique que estuvo matriculado en una EOI de la Comunitat Valenciana, como por ejemplo un expediente académico, un documento o resguardo de matrícula, una certificación académica o un certificado de nivel. En caso de no tener ningún documento y, siempre antes de la finalización del plazo de matrícula de la PUC, tendrá que pedir a su centro de origen documentación expedida por la EOI que acredite que anteriormente había estado cursando estudios o había estado matriculado en una prueba de certificación como alumnado libre. Dentro del asistente telemático deberá marcar la casilla de «traslado de expediente», pagar la tasa correspondiente y subir este documento como adjunto.
5. El alumnado libre que se matricule por primera vez y en más de un idioma tendrá que pagar solo una apertura de expediente.
En caso de que se matricule en más de un idioma y en escuelas oficiales de idiomas diferentes, tendrá que abonar la tasa de traslado de expediente y adjuntar en el proceso telemático el justificante de matrícula en el otro idioma.
6. El día 21 de marzo de 2022 las escuelas oficiales de idiomas harán públicas las listas provisionales de los alumnos matriculados en la PUC. Los candidatos y candidatas excluidos dispondrán del 22 de marzo al 29 de marzo para poder enmendar la causa que haya motivado la exclusión. Asimismo, los candidatos y candidatas que hayan detectado errores en sus datos tendrán que comunicarlo a la secretaría del centro por escrito en el mismo plazo, para que sean enmendados. Las reclamaciones, en su caso, se dirigirán al director o directora de la escuela oficial de idiomas correspondiente.
7. Una vez enmendados los errores, las escuelas oficiales de idiomas publicarán en la web y expondrán las listas definitivas del alumnado inscrito en la PUC en el tablón de anuncios antes del día 5 de abril de 2022.

Sexto. Documentación que debe aportarse para formalizar la matrícula
1. La matrícula de todo el alumnado, tanto oficial como libre, se realizará exclusivamente de manera telemática, incluido el pago de la tasa en el caso del alumnado libre.
2. El alumnado libre tendrá que adjuntar la documentación siguiente en el trámite telemático, si procede:
– Título de familia numerosa.
– Título de familia monoparental.
– Víctimas de violencia de género: resolución judicial o administrativa.
– Alumnado con necesidades específicas de apoyo educativo: certificado oficial expedido por el órgano competente de bienestar social.
– Víctimas de terrorismo: acreditación del ministerio con competencias en esta materia.
– Traslado de expediente: certificado de matrícula de acuerdo con el punto 2 del apartado quinto de esta resolución o justificante de matrícula en el otro idioma en los casos contemplados en el punto 4 del apartado quinto de esta resolución.
3. La administración se reserva el derecho a solicitar posteriormente los documentos originales aportados telemáticamente para comprobar la veracidad.
4. Los ciudadanos y las ciudadanas de cualquier nacionalidad podrán matricularse en un idioma extranjero diferente del oficial del país en que realizaron la escolarización obligatoria.
Si hay coincidencia entre la lengua propia del país del que es nacional y la lengua de la cual deseen examinarse, tendrán que aportar presencialmente en la secretaría del centro el justificante de matrícula telemática y una certificación académica de escolarización obligatoria, o, a falta de esto, una declaración jurada, en que se acredite que la lengua en que realizó la escolarización obligatoria es diferente de aquella de la cual quiere examinarse.

Séptimo. Alumnado con necesidades específicas de apoyo educativo
Para adaptar la duración y las condiciones de realización de la prueba unificada de certificación a las características del alumnado con necesidades específicas de apoyo educativo, este tendrá que acreditar su situación personal mediante certificados expedidos por la administración competente o con la documentación pertinente. Así mismo, tendrán que marcar expresamente el tipo de adaptación que necesitan y solicitar las medidas necesarias.
Procedimiento:
Con esta finalidad, deben tenerse en cuenta las consideraciones siguientes:
1. El alumnado tiene que acreditar las necesidades educativas de apoyo educativo y el tipo de adaptación que solicita en el mismo momento de efectuar la inscripción o matrícula telemática, adjuntando los documentos pertinentes en un solo archivo en formato PDF. Por ello, no tiene que entregar presencialmente en la secretaría del centro ninguna documentación relativa a la solicitud de adaptación.
2. El alumnado matriculado oficialmente en las EOI que ya tenga reconocida su adaptación para el curso 2021-2022 no tendrá que solicitarla de nuevo en el trámite telemático.
3. El alumnado con necesidades específicas de apoyo educativo que se inscriba en más de una prueba tendrá que solicitar una adaptación para cada una de las lenguas a las que quiera presentarse, y tendrá que adjuntar en cada caso la documentación pertinente.
4. La Dirección General de Política Lingüística y Gestión del Multilingüismo y la Dirección General de Inclusión Educativa designarán una comisión encargada de la valoración de las solicitudes presentadas y la emisión de un informe que determine las necesidades específicas de apoyo educativo del alumno o alumna y, si procede, la propuesta de adaptación para cada examen. Para elaborar el informe se tendrán en cuenta las adaptaciones, acreditadas con la documentación correspondiente, que se han realizado a la alumna o al alumno durante su escolarización, salvo que se trate de situaciones sobrevenidas debidamente acreditadas.
5. Una vez resueltas las solicitudes, la Dirección General de Política Lingüística y Gestión del Multilingüismo comunicará todas las adaptaciones, autorizadas y no autorizadas, a cada una de las EOI en las que se realizará la prueba unificada de certificación para que la dirección de estas notifique la resolución de la adaptación a las personas interesadas.
6. El alumnado con necesidades específicas de apoyo educativo matriculado en la prueba unificada de certificación, además de recibir la notificación de su resolución de adaptación, podrá comprobarlo dirigiéndose a partir del día 5 de abril de 2022 a la secretaría del centro de la escuela oficial de idiomas en la que esté inscrito o matriculado.
7. En el supuesto de que la persona interesada no esté de acuerdo con la adaptación concedida, podrá solicitar la revisión en la secretaria de la EOI en la que esté inscrita o matriculada en la prueba desde el 5 de abril hasta el 11 de abril y aportar la justificación y la documentación oportunas.
8. Finalizado el plazo para la presentación de reclamaciones, las EOI remitirán el listado de las solicitudes de revisión de adaptación y la documentación presentada, en formato digital, a la Dirección General de Política Lingüística y Gestión del Multilingüismo antes del 13 de abril. Estas reclamaciones tienen que resolverse y las EOI tienen que informar a la persona interesada antes del 5 de mayo.

Octavo. Tasas
1. La tasa que hay que pagar por los derechos de examen es la que se determina en el artículo 14.2-5 de la Ley 20/2017, de 28 de diciembre, de la Generalitat, de tasas y en el artículo 55 de la Ley 8/2021, de 30 de diciembre, de presupuestos de la Generalitat para el ejercicio 2022.
2. Habrá que aplicar las exenciones al alumnado que sea miembro de familia numerosa de categoría especial, a los que hayan sido víctimas de bandas armadas o elementos terroristas o sean familiares de aquellos, a los que siguen miembros de familia monoparental de categoría especial y a los que siguen víctimas de actos de violencia de género, así como a los que se encuentran en alguno de los supuestos de exención a los que se refiere el artículo 14.2-2 de la Ley 20/2017, de 28 de diciembre, de la Generalitat, de tasas.
3. De acuerdo con el artículo 14.2-6 de la Ley 20/2017, de 28 de diciembre, de la Generalitat, de tasas, habrá que aplicar las bonificaciones al alumnado que sea miembro de familia numerosa de categoría general, miembro de familia monoparental de categoría general, así como al alumnado libre de la prueba de valenciano recogido en el artículo 9 de la Ley 9/2019, de 23 de diciembre, de la Generalitat, de medidas fiscales, de gestión administrativa y financiera y de organización de la Generalitat.

4. De conformidad con lo que establece el artículo 1.2.6 de la Ley 20/2017, de 28 de diciembre, de la Generalitat, de tasas, corresponderá la devolución de la tasa cuando esta se haya ingresado con carácter previo a la utilización del dominio público, a la prestación del servicio o a la realización de la actividad de la cual se trate, y esta utilización, prestación o realización no tenga lugar finalmente por causas no imputables, directamente o indirectamente, al sujeto pasivo. El usuario tiene que solicitar la devolución de tasas mediante el procedimiento que está disponible en este enlace: https://eoi.gva.es/va/impresos-i-taxes-d-idiomes.
En la solicitud presentada por la persona interesada o la interesada, la exposición de los hechos tiene que estar debidamente rellenada, con indicación de la tasa concreta solicitada y con explicación clara de las circunstancias por las cuales se solicita la devolución. Las solicitudes que no contengan esta información serán desestimadas por falta de justificación.
Se tiene que adjuntar documentación que acredite las circunstancias alegadas para solicitar la devolución, como por ejemplo discapacidad, familia numerosa, etc. y tienen que haber estado vigentes en la fecha en que se haya realizado el pago.

Noveno. Cronograma del trámite de matrícula en las pruebas
Todas las fechas contempladas en los diferentes apartados de la presente resolución que deben tenerse en cuenta para la matrícula de los diferentes tipos de alumnado quedan recogidas en el anexo III.
Contra esta resolución, que no pone fin a la vía administrativa, se puede interponer un recurso de alzada ante la Secretaría Autonómica de Educación y Formación Profesional en el plazo de un mes a contar desde el día siguiente de publicarse en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, de acuerdo con lo que establecen los artículos 121 y 122 de la Ley 39/2015, de 1 de octubre, del procedimiento administrativo común de las administraciones públicas.

València, 14 de febrero de 2022.– El director general de Política Lingüística y Gestión del Multilingüismo: Rubén Trenzano Juan.