UGT EXPRESSA LA SEUA TOTAL DISCONFORMITAT AMB EL PROCEDIMENT QUE S’ESTÀ DESENVOLUPANT AMB EL PROFESSORAT EXPERT

  • UGT denuncia la falta de transparència i justícia en la transició del professorat especialista a expert.
  • El sindicat rebutja els contractes temporals i les condicions laborals precàries propostes.
  • UGT proposa una alternativa que garantisca l’estabilitat i drets adquirits d’aquest professorat.

10/10/2024.- UGT ha expressat en la Mesa Sectorial Extraordinària d’Educació que s’ha convocat per a hui i que tenia com a únic punt de l’ordre del dia INFORMACIÓ SOBRE ELS EXPERTS EN EL SECTOR PRODUCTIU, la seua total oposició al procediment que s’està seguint en les contractacions i la regulació de les condicions de treball del professorat especialista en la seua transició a la seua nova condició de professorat expert.

UGT denuncia que el procediment actual per a la transició del professorat especialista a professorat expert és injust i està mal dissenyat, ja que vulnera els drets laborals adquirits d’aquest col·lectiu. La reducció de jornada, salari i la incertesa sobre la continuïtat en els seus llocs generen una situació de precarietat laboral inadmissible.

UGT assenyala, en l’escrit d’oposició a aquest procés que ha presentat en la Mesa Sectorial d’Educació, continuació del nostre escrit de 30 de setembre de 2024, que ha de revisar-se el procés implementat i substituir-lo per un procés de transició més just i equitatiu, que respecte els drets i les condicions laborals del professorat especialista que ja treballava en el sistema educatiu i que ara s’ha de transformar en professorat expert. UGT no accepta el canvi de condicions laborals, horaris i retribucions del professorat especialista en el seu pas o transició a la categoria de professorat expert, la qual cosa suposaria una precarització fins i tot major de les seues condicions laborals.

UGT demana la revisió de tot el procediment implementat amb la incorporació d’ofici al llistat de professores i professors experts de tots els professors i professores especialistes en actiu, ordenats per antiguitat, mòduls professionals sobre els quals tenen atribució docent i províncies d’exercici, obrint de manera permanent la borsa de treball que es vol crear perquè nous professionals que complisquen els requisits establits i segons barem, es vagen incorporant a aquesta, per darrere dels actuals professionals experts/especialistes.

El sindicat critica durament el procediment establit per la Conselleria d’Educació, destacant la falta de transparència i seguretat jurídica. Assenyala irregularitats com l’absència de publicació de la comissió de valoració d’instàncies o la falta de garanties en els llistats publicats a causa de deficiències en el formulari d’inscripció.

UGT no accepta que es propose establir una nova borsa de treball, creada del no-res i fent “tabula rasa” de la situació anterior que tenia el professorat especialista/expert i que ara se li pretenga baremar de nou perquè acrediten els seus mèrits i puguen ser de nou o no contractats.

Per això des d’UGT no secundem, ans al contrari, rebutgem rotundament que s’utilitzen contractes temporals i a temps parcial que té data de caducitat a 31/12/2024, en aquest seudoprocés que s’ha inventat la Conselleria d’Educació per a “la selecció” del “nou” professorat especialista/expert. Aquest procés, en dues fases, provocarà l’acomiadament de professorat especialista/expert que ja està treballant o que porta molts anys fent-ho, i indirectament precariza encara més les febles relacions laborals d’aquest col·lectiu de treballadors i treballadores.
Per això també, des d’UGT no ens sentim en absolut concernits ni vinculats amb les decisions o acords que prenga la Mesa Sectorial d’Educació respecte al barem que es vol establir per a reordenar a aquests professionals en la “nova borsa de treball” i no participarà en ella si no es constitueix legalment el grup de treball com a marca la normativa que s’ha dictat (resolc sisé de la convocatòria), amb la participació de tots els agents implicats. I encara en eixe cas, encara que formalment es constituïsca el grup de treball, ens estem pensant la nostra participació en el mateix ja que no volem ser còmplices en absolut dels acomiadaments que es puguen produir a conseqüència de l’aplicació del barem que aquesta comissió de treball, formada per l’administració, els sindicats de la Mesa Sectorial d’Educació i els representants del Consell Valencià d’FP, aprove.

UGT proposa una alternativa que prioritza la protecció dels drets laborals i la continuïtat del professorat en les seues funcions. Aquesta solució passa inexorablement per la incorporació automàtica dels especialistes actuals a la nova categoria de professorat expert, mantenint les seues condicions laborals i salarials i respectant la seua antiguitat. A més, si es realitza l’obertura d’una borsa de treball, que aquesta siga de manera permanent i es permeta l’accés a nous professionals, per darrere dels que ja estan treballant i tenen antiguitat, sota els requisits i mèrits que es consideren, evitant així acomiadaments injustificats a final d’any i canvis innecessaris en les plantilles educatives.

UGT denuncia que molts professionals especialistes/experts amb anys d’experiència i serveis s’han quedat fora de la borsa de treball per falta d’informació i qüestiona la justícia i legalitat del procés, exigint respostes sobre les contractacions i el futur dels afectats. A més, alerta sobre les precàries condicions laborals dels nous contractes, que són inicialment temporals, a temps parcial i amb menor salari, la qual cosa agreuja la ja precària situació del professorat especialista/expert.

UGT insisteix que la transició del professorat especialista a expert ha de basar-se en criteris que respecten tant l’experiència professional com l’estabilitat laboral, evitant qualsevol tipus de precarització o d’acomiadaments injustificats.
A diferència del procés imposat per la Conselleria, des del sindicat destaquem el model implementat en la Comunitat de Múrcia com un exemple de bona praxi. En aquesta comunitat, s’ha aconseguit una transició ordenada i justa, mantenint les condicions laborals i sense modificar l’estabilitat del personal. UGT exigeix que s’adopte un model similar a la Comunitat Valenciana, que garantisca la continuïtat i dignitat del professorat en lloc de condemnar-lo a la precarietat.

Finalment des d’UGT Ensenyament Serveis Públics PV hem assenyalat que la competència per a la regulació de les condicions laborals i retributives d’aquest professorat expert amb contracte laboral i ocupació pública correspon, segons l’article 186, punt 1, lletra b) de la Llei de la Funció Pública Valenciana, a la Mesa General de Negociació I, “en la qual es negocien les condicions de treball comuns al personal funcionari, estatutari i laboral dels sectors sanitari, docent no universitari, funció pública i administració de justícia al servei de la Generalitat”. Per tant, no pot la Mesa Sectorial d’Educació abordar en exclusiva la negociació de les condicions generals de contractació i retributives d’aquest professorat empleat públic laboral (el seu decret de condicions de treball i el seu conveni col·lectiu), ni tampoc pot en exclusiva determinar i negociar la regulació, la gestió de la seua borsa de treball i la contractació d’aquest professorat expert, ni constituir-se en la representació unitària i sindical que correspon a aquest col·lectiu. Des d’UGT sol·licitem la comunicació d’aquestes circumstàncies i del procés que s’ha obert, per a la seua revisió per la Mesa General de Negociació I de la GVA.

UGT Ensenyament Serveis Públics PV rebutja de manera contundent el procediment actual i reclama la seua revisió immediata, amb la intervenció de la Mesa General de Negociació I per a assegurar que les condicions laborals i retributives d’aquest professorat expert siguen regulades de manera justa i concorde a la normativa vigent. Només així es podrà garantir un procés de transició que respecte els drets d’aquestes treballadores i treballadors i evite acomiadaments injustificats.