UGT exigeix que el concurs general de trasllats oferisca les 10.000 places vacants i incorpore el requisit lingüísticUGT rebutja l’actual convocatòria i demana un concurs amb totes les places possibles per a resoldre la provisionalitat del professorat i exigeix una valoració justa de l’antiguitat i una digitalització eficient del procés
El sector d’Ensenyament d’UGT Serveis Públics del País Valencià rebutja l’actual convocatòria del concurs general de trasllats en la Comunitat Valenciana i exigeix que s’oferisquen les 10.000 vacants existents, al mateix temps que es mantinga el requisit lingüístic. El concurs de trasllats és un procediment de provisió de places docents d’àmbit estatal, amb gestió descentralitzada, que ha de donar resposta adequada a la situació de provisionalitat que arrossega el nostre sistema educatiu a conseqüència d’haver-se anul·lat el procediment de concurs de trasllats autonòmic del curs passat (23-24). Aquesta anul·lació ha impedit que el professorat dels processos d’estabilització per concurs de mèrits i per les oposicions d’estabilització de 2023 hagen deixat de ser professionals provisionals i d’obtindre un lloc docent definitiu en el sistema educatiu valencià.
El percentatge o índex de provisionalitat (funcionariat de carrera sense destí definitiu i funcionariat en pràctiques) se situava al juliol de 2024 en quasi 8.000 docents (7.989, suma de 1.893 mestres i 6.069 professors i professores d’altres cossos docents), és a dir, una taxa de provisionalitat del 11,75% del total del professorat. En particular, un 5,78% en el cas del cos de mestres i del preocupant 17,40%, en el cas del professorat de la resta de cossos docents no universitaris (professorat procedent dels processos d’estabilització sense destí definitiu). Aquest segon percentatge justifica el rebuig d’UGT a la convocatòria, atés que aquesta provisionalitat és conseqüència directa d’haver-se anul·lat el concurs de trasllats autonòmic.
UGT Serveis Públics considera que el concurs general de trasllats ha de ser potent, amb un gran nombre de places vacants i disponibles (totes les vacants que tinga el sistema educatiu és el que marca la legislació) per a recol·locar a tot aquest professorat provisional i en pràctiques. El sindicat estima que es necessiten quasi 10.000 vacants.
D’altra banda, complir amb aquesta exigència complica de forma especialment perillosa la situació del professorat i l’estabilitat del sistema educatiu valencià per l’aplicació de la llei 1/2024, de 27 de juliol, de la GVA, que suprimeix el requisit lingüístic en la majoria de les especialitats i cossos docents de professorat, la qual cosa implica que el Consell que presideix Carlos Mazón ha derrocat la barrera necessària que ha de protegir i garantir que el nostre sistema educatiu s’impartisca per professionals que són bilingües, que coneixen, usen i dominen la nostra llengua pròpia i oficial, com exigeix l’Estatut d’Autonomia.
UGT exigeix la no aplicació de la llei, per genèrica i ambigua, fins que no es detalle i determine amb exactitud la seua incidència en els requisits exigibles al professorat. És a dir, fins que no es modifique i adeqüen a la nova llei, tota la normativa que regula aspectes relacionats amb l’acreditació del requisit lingüístic, entre ells, el Decret 62/2002 que regula l’acreditació dels coneixements lingüístics per a l’accés i la provisió de llocs, l’Ordre 35/2018 per la qual es regula la catalogació amb el requisit lingüístic de valencià de determinats llocs de treball docents en centres docents públics que imparteixen els ensenyaments de règim especial i altres ensenyaments i l’Ordre 3/2020 per la qual es determina la competència lingüística necessària per a l’accés i l’exercici de la funció docent. Fins que no es detalle i determine quin és el requisit lingüístic exigible en cada cos i especialitat docent, UGT exigeix que s’aplique el requisit lingüístic del valencià del concurs de trasllats.
Un altre dels problemes greus que presenta aquest concurs és la forma en la qual s’ha de baremar l’antiguitat en el cos del professorat. A conseqüència de la sentència 1081/2022, els serveis prestats per funcionaris de carrera i personal interí han de valorar-se d’igual manera. Això implica que l’antiguitat en l’especialitat i el cos docent pot veure’s incrementada pels serveis que es van prestar quan el professorat era interí i no pertanyia a cap cos docent. Aquest fet i l’ajust de cossos docents que s’ha realitzat amb el desmantellament i l’extinció del cos del Professorat Tècnic d’FP i la integració de les seues especialitats docents ha ocasionat errors en l’aplicació a la baixa (0,75 punts en lloc de 2 punts) la puntuació per antiguitat a aquest professorat reubicat en altres cossos docents.
Això és una injustícia palmària, que ja vam veure passava en el concurs de trasllats suspés de l’any passat i que no volem que torne a passar. UGT exigeix que s’aplique la normativa que és perfectament clara per a totes les comunitats autònomes i que, en tot cas, s’especifique que els serveis a valorar són tant els que es van prestar sent funcionari de carrera, interí o en pràctiques del cos al qual pertanyia l’especialitat.
D’altra banda, UGT exigeix que en la gestió d’aquest procediment de provisió es millore la digitalització de l’expedient del professorat, de tal forma que, per a aquest o successius processos, els mèrits i requisits dels candidats estiguen ja degudament digitalitzats i registrats en eixe expedient electrònic normalitzat (EDEN) que l’administració no acaba d’activar completament. UGT considera lamentable aquesta situació i que el col·lectiu de docents haja de registrar un a un tots els requisits i mèrits.