UGT exigeix que es replantege l’aplicació de la Llei de Plurilingüisme en l’FP

 

REUNIÓ EN LA DIRECCIÓ GENERAL D’ORDENACIÓ I INNOVACIÓ EDUCATIVA

04/02/2020.- Des d’UGT Ensenyament PV agraïm la reunió informativa a la qual ens ha convocat la directora general d’Ordenació i Innovació Educativa, Margarida Castellano Sanz, per a explicar-nos quals eren les propostes de l’administració educativa per a aplicar en els centres educatius la Llei 4/2018, de 21 de febrer, de la Generalitat, per la qual es regula i promou el plurilingüisme en el sistema educatiu valencià, que conforme al seu calendari, establit en la seua disposició transitòria primera, el pròxim curs 2020-2021, haurà d’incorporar-se en els ensenyaments d’Educació secundària obligatòria, batxillerat, formació professional i formació de persones adultes.

El model i procediment que se seguirà serà el mateix que s’ha seguit per a l’aplicació de la llei en els centres que imparteixen ensenyaments d’Educació Infantil i Primària. I així, cada centre docent elaborarà, segons la seua plantilla i respectant els percentatges que estableix la llei, el seu projecte lingüístic de centre (PLC) per a quatre anys. Aquest procediment, com ja sabem, presenta dificultats i complicacions perquè afecta les condicions laborals del professorat, ja que bloqueja places en el concurs de trasllats, al no existir normativa que les catalogue, i aquestes les ofereix l’administració educativa, en procediments provisionals com són les comissions de servei i les adjudicacions d’inici de curs, mitjançant l’exigència al professorat del requisit addicional de B2 en anglés o una altra llengua vehicular, distorsionant també amb això, el dret i puntuació dels concursants i l’ordre de borses de treball.

lleiPlurilingüismeTambé ens resulta sorprenent que no es desenvolupe les previsions generals de la llei, mitjançant reglaments, ordres i instruccions i que els projectes plurilingües de centre, amb la disparitat que presenten, “pengen” directament de la llei.

Tenint en compte aquests antecedents i la competència lingüística del professorat d’FP, tant en les llengües cooficials de la Comunitat com en llengua anglesa, les seues possibilitats limitades de formació dins de la seua jornada laboral, la limitada existència de materials didàctics i professionals en aquests ensenyaments i en aquestes llengües, i la formació i nivell lingüístic de l’alumnat, des d’UGT Ensenyament PV hem demanat que es recupere i utilitze el model que es va establir en el Decret 9/2017, del Consell, sobre el model lingüístic educatiu valencià i la seua regulació en els ensenyaments no universitaris de la Comunitat Valenciana (DOGV núm. 7973 de 06.02.2017), que disposava en el seu article 14, per als cicles formatius de GM i GS aquestes previsions:

  • En els títols de les famílies professionals relacionades amb les activitats físiques i esportives, amb les d’administració i gestió, amb les de comerç i màrqueting, amb les d’hostaleria i turisme, amb les d’imatge personal, amb les de sanitat i serveis socioculturals i a la comunitat, s’impartiran en valencià un mínim de dos mòduls, tant en primer com en segon curs, a triar entre tots els que configuren el currículum del cicle formatiu, excepte el mòdul professional de Formació en Centres de Treball, així com el mòdul professional de Projecte. En la resta de titulacions es vehicularà en valencià, com a mínim, un mòdul per curs en les mateixes condicions.
  • Així mateix, s’impartirà en anglés, almenys, un mòdul per curs (primer i segon) entre els quals formen la totalitat de la titulació. Els mòduls susceptibles de ser impartits en anglés són els relacionats amb les unitats de competència incloses en el títol.
  • En el cas que no siga possible impartir un mòdul en anglés, com a mínim, i segons el prescrit en la normativa que regula els currículums en la Comunitat Valenciana, s’incorporarà el mòdul d’Inglés Tècnic amb 2 hores en primer i 2 hores en segon curs, en els cicles formatius de grau mitjà, mentre que en els cicles formatius de grau superior la càrrega horària d’aquest mòdul serà de 3 hores en primer curs i de 2 hores en segon curs.
  • Els corresponents reials decrets de títol de Tècnic o de Tècnic Superior indiquen en quins títols de les diferents titulacions s’ha d’incorporar, amb caràcter prescriptiu, a més dels quals s’ha indicat anteriorment, el mòdul professional d’Inglés.
  • En els títols el currículum dels quals contempla el mòdul de Segona Llengua Estrangera, aquesta serà preferentment una llengua romànica.

Aquestes propostes són més respectuoses amb la normativa i legalitat vigent en l’ordenació dels ensenyaments de la FP que les que proposa l’administració.





UGT Servicios Públicos

UGT Servicios Públicos

UGT Servicios Públicos es una federación de UGT dedicada a defender los derechos e intereses de los trabajadores de los servicios públicos de España.