UGT va visitar el passat dia 16 de desembre els centres nucli de la DANA concretament, l’IES Maria Carbonell i Sánchez, l’IES 25 d’Abril finalment el CEIP la Fila on estan acollits el CEIP Orba.
En primer lloc, l’IES Maria Carbonell. Aquest centre està esperant que el dia 17 pel matí els instal·len el grup electrogen. Segons el cap d’estudis, el dimecres 18 de desembre, tenen ja previsió d’obrir les seues portes amb les garanties de seguretat i els respectius certificats emesos de manera apta.
Ens va mostrar les instal·lacions, i explicar que la part de baix està inservible, i que a poc a poc aniran rehabilitant-la. Per tant, es donarien les classes en la primera planta i que han modificat les entrades i eixides per garantir la seguretat. També han hagut de modificar horaris i ampliar-los fins les 17 hores. Cal especificar que en aquest centre la part de secretaria, direcció està totalment destruïda i s’ha hagut de treballar a mà, sense disposar d’eines digitals.
En segon lloc, l’IES 25 d’Abril. En un primer moment, hem vist que aquest centre està en pitjors condicions i que la part de baix està totalment inservible i caldrà fer una gran reforma i rehabilitació dels espais.
Un dels membres de l’equip directiu ens va explicar la situació real del centre: l’alumnat dels diversos cicles estan acollits en CIPFP Ciutat de l’Aprenent, altres en un dels edificis públics de la localitat, altres, amb formació en línia.
També van veure les instal·lacions, i ens va exposar que també els falta el grup electrogen, però que no podien garantir la seguretat tant als docents com a l’alumnat, per tant, no es podien incorporar.
Per últim lloc, vam visitar el CEIP la Fila on estan acollits el claustre i alumnat del CEIP Orba.
En aquest centre, a l’entrada del centre, estan ja pràcticament instal·lats 6 aules en barracons però sense funcionar.
Ens va atendre un dels membres de l’equip directiu explicant l’organització del centre. Ells veuen que fins després de les festes no es podran instal·lar a eixes aules prefabricades, però tenen ja els grups assignats, per tal de no superar ràtios i compensar les aules quant a nombre d’alumnes.
També ens va explicar que cada claustre funciona de manera independent, però que moltes de les seues activitats grupals estan realitzant-les tots junts.
Des d’UGT es va demanar a la Conselleria una revisió de les ràtios dels centres afectats. Actualment les ràtios són superiors a la normativa però quan els alumnes es traslladen als barracons es compliran a en tots els nivells i cursos la normativa vigent.
També em demanat a la conselleria pels diferents canals que la instal·lació dels barracons no es prolongue més en ella del que es refereix al curs escolar 2024-25 i que es posen tots els mitjans per a que així siga i tots els centres recuperen la seua normalitat i identitat com a centre.
UGT Ensenyament PV, subratllem que la prioritat ha de ser la seguretat de tota la comunitat educativa i exigeix eixes garanties abans de reobrir els centres afectats.
Cal complir la normativa en prevenció de riscos laborals, atès que reobrir en condicions insegures podria vulnerar els drets del professorat, personal i alumnat. A més, no es pot donar eixa responsabilitat als equips directius, ja que ha de prevaldre eixa obligació en mans de la Conselleria.
Reafirmem el nostre compromís de garantir un entorn educatiu segur i exigim responsabilitat per part de Conselleria d’educació per a evitar decisions precipitades que comprometen la seguretat de la comunitat educativa.