UGT DENÚNCIA: LA INCLUSIÓ SENSE RECURSOS DEGRADA LES CONDICIONS LABORALS DEL PROFESSORAT

27/10/2022.- UGT Ensenyament País Valencià denuncia la clamorosa falta de recursos de personal en la inclusió educativa dels centres públics de la Comunitat Valenciana. La necessitat de personal especialitzat provoca la degradació de les condicions laborals del professorat i té un impacte negatiu sobre la salut laboral dels treballadors i treballadores de l’ensenyament, en especial els del cos de mestres.

Davant aquesta situació crítica, UGT demana una reunió urgent amb la Directora General d’Inclusió Educativa de la Conselleria d’Educació, Raquel Andrés Gimeno. El sindicat, al mateix temps, està preparant una sèrie de mobilitzacions contra la falta de recursos que està vivint el sistema de Inclusió Educativa als centres de la Comunitat Valenciana i de les greus conseqüències que això comporta per a la salut del professorat i el benestar del nostre alumnat.

UGT demana una ampliació immediata de les plantilles docents i dels serveis complementaris que s’ocupen específicament dels alumnes amb necessitats educatives especials. El sindicat denuncia que la situació és insostenible davant l’evident falta de recursos de personal especialitzat en inclusió, la qual cosa genera una forta sobrecàrrega de treball sobre els altres  especialistes contractats.

Així, UGT ha comprovat que les tutores i tutors se senten impotents davant la dificultat d’atendre a un alumnat que precisa atenció individualitzada en aules que superen la ràtio mínima fixada en vint-i-cinc alumnes. La situació empitjora quan s’imparteixen matèries d’altres especialistes com ara Música, Anglés o Educació Física, sense cap personal de reforç o suport. A totes aquestes dificultats cal afegir-ne una altra, la dificultat per a l’elaboració de les programacions de la nova llei educativa LOMLOE davant la falta de formació i els terminis tan dilatats que ofereix Conselleria.

El sindicat denuncia que la falta de recursos de personal també incideix negativamente en la salut laboral del personal docent, especialment del cos de mestres, una afectació que s’està generalitzant i que necessita d’una immediata intervenció per part dels poders públics. Per al sindicat el primer és la salut laboral dels treballadors i treballadores de l’ensenyament i no permetrà que la situació empitjore.

UGT ha rebut denúncies de situacions caòtiques en la vida interna dels centres motivades per la falta de recursos de personal, organitzatius, curriculars i materials per a fer front a la inclusió. Aquesta situació incideix negativament en moltes famílies, angoixades, les quals sol·liciten una atenció de qualitat per als seus fills i filles i, també, que es tinguen en compte totes les necessitats educatives específiques d’aquest alumnat divers, així com el suport i acompanyament constants més adequats.

UGT ha constatat que cal ampliar les plantilles d’especialistes en inclusió educativa i demana a Conselleria que quantifique el volum del total d’hores precís per a atendre convenientment cada alumne en funció de les seues pròpies característiques (aquest és el principi d’equitat educativa). Per a això, l’informe preceptiu de cada alumne, hauria d’incloure, no sols diagnòstic i mesures, sinó també la càrrega lectiva conseqüent. L’horari, així estimat, és un criteri rigorós per a determinar les plantilles per centre i especialitat.

El sindicat UGT, fidel a la seua tradició de lluita per la millora de les condicions laborals del professorat i de la qualitat de l’ensenyament, exigeix una reunió urgent amb la Directora General d’Inclusió Educativa Raquel Andrés Gimeno per fer-li arribar la greu situació que travessen gran part dels centres educatius de la Comunitat Valenciana, en especial als Col·legis d’Infantil i Primària i als Centres d’Educació Especial. El sindicat també prepara mobilitzacions per a exigir a l’Administració l’ampliació de plantilles i l’aplicació de més recursos per a la inclusió.


 

PREMSA:




INCLUSION01

INCLUSION02