UGT demana que les instruccions sobre organització i funcionament dels centres educatius en temps del COVID-19 “incloguen mesures de prevenció per als docents”



UGT Ensenyament PV exigeix que es negocie amb els representants dels treballadors i treballadores, en el marc de la Mesa Sectorial d’Educació i a través de la Mesa tècnica de Seguretat i Salut Laboral i els Comités de Seguretat i Salut Laboral, les mesures de prevenció de riscos laborals necessàries abans de la volta a l’activitat presencial en els centres educatius.

Els xiquets i joves són el grup d’edat que menys problemes de salut estan tenint a conseqüència del coronavirus. No obstant això, el fet que, en general, no patisquen símptomes o que aquests siguen molt lleus, no significa que no patisquen la malaltia, i, cosa que és més important, que no siguen capaços de contagiar-la. En realitat, sí que són capaços d’això, i d’una forma més perillosa que els adults, ja que molts dels que estiguen contagiats seran asimptomàtics, sent per tant més difícils de controlar i impedir que continuen contagiant a persones sanes. Aquesta circumstància és molt important tindre-la en compte cas que es produïra una relaxació del confinament i finalment es decidira la continuació del curs escolar, i també de cara al començament del curs 2020/21, ja que en funció de la situació sanitària, la represa de les classes podria suposar un risc per a la seguretat i salut dels treballadors del sector.

Cal tindre en compte que la peculiaritat de la funció docent -i d’altres treballs que es realitzen en els centres escolars- fa que hi haja una gran quantitat de persones en espais reduïts i amb una gran interacció personal. Aquestes dues circumstàncies porten al fet que aquests treballadors hagen de ser considerats grups de risc, perquè la seua probabilitat de contagi és alta.

1foto

Pla de represa de l’activitat educativa.

La possible represa de l’activitat docent, d’aprovar-se pel Govern, hauria de basar-se, exclusivament, en criteris sanitaris.

Per tant, des del Sector d’Ensenyament d’UGT exigim un pla de mesures preventives que garantisquen la seguretat en la salut dels treballadors i treballadores de l’Ensenyament per a quan, finalment, es reprenga l’activitat en els centres educatius.

Mesures preventives.

Entre el grup de mesures bàsiques que caldria implementar en els centres podem destacar:

  • Especial cura amb els treballadors especialment sensibles. S’ha d’evitar l’exposició a qualsevol risc, ja que pot ser fatal per a la seua salut.
  • Revisar els continguts del currículum per a reduir el nombre d’hores presencials a les estrictament necessàries, i d’aqueixa forma reduir el temps d’exposició dels treballadors/es a la possible exposició al risc d’infecció.
  • Revisar la ràtio professor-alumne, ja que des del punt de vista epidemiològic és elevada i augmenta la probabilitat de contagi.
  • Proporcionar als treballadors equips de protecció individual. Les màscares, guants o bates han de ser proporcionats abans de l’inici de l’activitat.
  • Mesures de neteja i desinfecció periòdica del centre.
  • Proporcionar sabons desinfectants d’ús ràpid en totes les aules i dependències del centre.

2foto

Col·lectiu de treballadors especialment sensibles.

Són persones especialment sensibles i que, per tant, no haurien d’estar exposades a aquest risc, persones amb diabetis, malalties cardiovasculars -inclosa la hipertensió-, malalties hepàtiques cròniques, malalties renals cròniques, malalties pulmonars cròniques, immunodeficiència, càncer en fase de tractament actiu, embaràs i persones majors de 60 anys. Aquests col·lectius no haurien de fer classes presencials en el centre, perquè les conseqüències d’una possible infecció podrien ser fatals per a la seua salut.

Protocols d’actuació especials.

Abans de la incorporació efectiva, hauria de determinar-se un protocol d’actuació en el qual es tractaren, entre altres, aquests continguts:

  • Mesures bàsiques de distanciament social dins del centre.
  • Rutines higièniques bàsiques: rentades de mà, tossir tapant-se la boca amb el colze, etc.
  • Forma d’eliminació dels fems, perquè el personal de neteja no es contagie.
  • La no assistència d’alumnes amb febre o tos. En cas de patir alguns d’aquests símptomes haurien de confinar-se a casa. Els progenitors haurien de signar un document assumint aquestes mesures excepcionals.
  • Si els treballadors presentaren símptomes compatibles amb la Covid-19, se’ls retirarà de la seua activitat laboral i se’ls realitzarà una prova de detecció una vegada transcorregudes entre 48 i 72 hores. Si la prova (PCR) donara negativa, podran reincorporar-se a l’activitat professional. Si és positiva i la simptomatologia no requerira hospitalització, es realitzarà una quarantena domiciliara de 14 dies. Es valorarà la realització de PCR per a confirmar l’absència del virus.

Els xiquets i xiquetes i les persones joves, encara que no solen manifestar la malaltia, sí que la propaguen.

Si es produïra la represa de l’activitat docent, FeSP-UGT exigeix que es prenguen les mesures preventives necessàries, com ara:

  • Realització de proves diagnòstiques de PCR a tot el personal.
  • Tractament individualitzat de cara a la incorporació de les persones especialment sensibles: diabetis, malalties cardiovasculars, hepàtiques, renals o pulmonars cròniques, hipertensió, immunodeficiència, càncer en fase de tractament actiu, embaràs o persones majors de 60 anys.
  • Mesures periòdiques de neteja general del centre: desinfecció de les aules i de la resta d’instal·lacions, i sabons desinfectants d’ús ràpid en totes elles.
  • Proporcionar als treballadors, abans de l’inici de l’activitat, equips de protecció individual: màscares, guants, bates, etc.
  • Reduir el nombre d’hores presencials a les estrictament necessàries i disminuir la ràtio professorat-alumnat, i d’aqueixa forma minorar el temps d’exposició dels treballadors/es al possible risc d’infecció.
  • Establir protocols d’actuació, amb mesures concretes sobre distanciament, recollida de fems, què fer en cas d’alumnat o professorat amb símptomes, etc.


DOCUMENTACIÓ:

WEB UGT ENSEÑANZA:



3foto

Després de les ordres del Govern de la Nació que a través del Ministeri d’Educació i FP ha dictat aquesta setmana passada, ara correspon a la Conselleria d’Educació establir les que corresponguen a la nostra comunitat, que seran negociades en la pròxima Mesa Sectorial, de la qual us mantindrem puntualment informats.

Al costat d’aquesta important qüestió també hem d’informar-vos que la publicació en el BOE del 22 d’abril de 2020 de la disposició addicional 6ª i següents del RD-Llei 15/2020, de 21 d’abril, no afecta ni suposa cap canvi en les condicions actuals del Règim de Classes Passives.

Així quan es va constituir l’actual Govern, es va modificar la distribució d’algunes competències entre els diferents departaments ministerials. Ja llavors es va anunciar que el Règim de Classes Passives, de competència fins llavors del Ministeri d’Hisenda (Direcció General de Costos de Personal i Pensions Públiques), passaria a ser de competència del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, a fi de tindre en el mateix departament els sistemes de pensions públiques.

Atés que el Govern es va constituir el mes de gener, i que l’actual emergència sanitària ha alterat la rutina normativa, encara no s’ha completat l’estructura orgànica bàsica d’alguns ministeris.

El que recull el BOE, de 22 d’abril és que el Règim de Classes Passives és competència del nou ministeri. I que les publicacions que es referisquen o tinguen relació amb aquest règim han de fer referència als organismes d’aquest ministeri i no a l’anterior del qual depenien. I que el seu pressupost serà gestionat per aquest.

Qualsevol canvi no sols hauria de ser negociat en l’àmbit del Pacte de Toledo, sinó amb els representants dels funcionaris agrupats en les seues respectives mutualitats: MUFACE, ISFAS i MUGEJU.

Per tant, el RD-Llei 15/2020, de 21 d’abril, fa un pas més en el definitiu traspàs de la gestió i execució del Règim de Classes Passives des del Ministeri d’Hisenda (Direcció General de Costos de Personal i Pensions Públiques) al Ministeri d’Inclusió Seguretat Social i Migracions (INSS i Tresoreria General), sense que es produïsca cap canvi en les condicions de les seues prestacions i cobertures, ni integració de règims.

4foto

En tot cas, UGT Ensenyament PV es mantindrà vigilant i denunciarà qualsevol alteració normativa substancial que tinga com a conseqüència la pèrdua de drets i condicions per a l’accés del professorat a la seua jubilació a través d’aquest règim, especialment exigint el manteniment dels requisits i condicions actuals per a l’accés a la jubilació anticipada i voluntària del professorat i la seua ampliació a tots i totes les docents, incloses les persones que es van incorporar al sistema educatiu com a funcionàries de carrera a partir de 2011.