UGT acusa la Conselleria d’ignorar propostes essencials i exigeix millores salarials immediates

El sindicat denuncia l’exclusió de la negociació de temes urgents, com és la moratòria indefinida per al professorat tècnic d’FP que és interí i la falta d’una aposta clara i decidida per la millora de les retribucions i condicions laborals del professorat.

01/10/2024.- A la vista del calendari de negociació proposat per la Conselleria d’Educació per al curs 2024/2025, des d’UGT realitzem, després d’una anàlisi detallada dels temes i prioritats que té el sistema educatiu i el professorat valencià, les següents valoracions.

Valoració General

Lamentem profundament que cap de les propostes formulades als nostres escrits de dates 3 i 13 de setembre de 2024 haja estat incorporada en el calendari de negociació. Aquestes propostes no sols responen a demandes importants del professorat, sinó que també tenen una urgència que ha de ser resolta en aquest curs. Destaquem dues línies principals:

1.- Actualització i millora de l’estructura salarial del professorat valencià, seguint l’últim acord sociolaboral de 2007. Les mesures específiques inclouen:

  • Revisió i millora del complement específic i els sexennis.
  • Recuperació de les pagues extraordinàries completes.
  • Reconeixement i establiment de la carrera professional.
  • Equiparació salarial entre els diferents cossos docents.
  • Incorporació dels complements retributius de l’article 105.2 de la LOE.
  • Millora dels permisos i llicències, incloent nous permisos per al professorat major de 55 anys i assumptes propis.

2.- Adaptació dels temes negociats en l’Acord de Legislatura (7 de maig de 2024) entre el Consell i les organitzacions sindicals, entre elles UGT, majoritària en la GVA al nostre sector, com és la implantació de la jornada laboral de 35 hores, regulació del teletreball en el sector docent, reducció de la temporalitat en l’ocupació pública, i promoció professional del professorat a través de procediments d’accés a cossos superiors i la inspecció educativa.

3.- Moratòria Indefinida per al Professorat Tècnic de FP

És imprescindible assolir un acord que establisca una moratòria indefinida per al professorat tècnic interí de FP que no ha pogut integrar-se en el cos de PES, permetent que continue prestant els seus serveis a les borses actuals. Açò és crucial, atès que el procés d’integració del professorat tècnic té com a data límit el 19 de gener de 2026. La falta d’aquesta mesura posaria en risc l’ocupació i les condicions laborals de molts professionals amb anys de servei.

Valoració del Programa de Negociació per Àrees

1.- Secretaria Autonòmica d’Educació (SAE)

Els temes previstos són de gestió ordinària i reglamentació de la Junta de Portaveus. Considerem que la negociació de l’Acord de funcionament de la Mesa Sectorial no és prioritària i hauria d’ajornar-se fins a juliol, incloent la negociació i millora de l’Acord de Permisos i Drets Sindicals.

Valorem positivament la negociació de les instruccions d’inici de curs, tot i que critiquem la dispersió entre diferents centres directius, ja que falta la necessària coordinació per unificar criteris. Demanem que aquestes instruccions tinguen una part comuna a tots els centres i ensenyances.

També demanem que en aquesta Junta de Portaveus participe la direcció del ISEACV per a conéixer les seues propostes de negociació i traslladar-los les nostres relacionades amb els centres i el professorat dependent d’aquest institut, especialment per a impulsar la negociació del traspàs d’aquest personal a la direcció general d’Universitats i per a exigir la remodelació i el Pla d’Inversions i Infraestructures que s’ha de desenvolupar en els centres dependents d’aquest organisme, molts d’ells en un estat deplorable, així com el desenvolupament dels seus ensenyaments conforme a la nova llei d’Ensenyaments Artístics.  

2.- Direcció General de Personal Docent (DGPD)

Tot i que es preveu una gran càrrega de treball (2 decrets, 6 ordres, 12 resolucions i 1 circular), moltes de les normes proposades formen part de la gestió ordinària i ja compten amb un desenvolupament i treball previ significatiu, com la regulació del concurs de trasllats anual, siga autonòmic o estatal. Aquest curs tindrà lloc el concurs estatal i esperem que a través d’ell es resolga l’alt percentatge de provisionalitat que té el nostre sistema a causa de l’anul·lació del concurs autonòmic anterior i que tot el professorat afectat, més de 10.000 docents, puguen tindre la destinació definitiva que legítimament els correspon.

Novetats importants

Decret de contractació de professors experts del sector productiu. Aquest important decret, que ha de coordinar-se amb la DGFP i implicar tot el Consell de la GVA en la seua negociació. Ha de respectar i garantir els drets laborals del professorat especialista en la seua transició cap a la nova condició i estatus de professorat expert, situació que actualment no es respecta, i que està precaritzant encara més les condicions de treball d’aquest professorat.

Ordre de regulació de plantilles de Primària i Secundària. Ens oposem a la substitució dels Acords de Plantilles de 2023 per una ordre, i exigim la retirada d’aquest punt del calendari. Demanem la recuperació dels Acords de Plantilles de 2023.

Ordre de funcionament d’adjudicacions i borses de treball. Defensem mantindre el sistema actual d’acords i resolucions que ha garantit estabilitat al professorat interí i qualitat al sistema educatiu. Demanem la retirada d’aquest punt del calendari.

Ordre sobre catalogació de llocs docents de centres públics d’educació de persones adultes. Bona iniciativa que donem suport i que ha d’estendre’s a la resta de llocs docents pendents de catalogar. La catalogació de llocs de treball permet la seua existència legal i presència en tots els procediments d’adjudicació de llocs de treball com els concursos de trasllats i les comissions de servei. És la legalment establerta per a la creació de places docents al nostre sistema educatiu.

Ordre Marc sobre comissions de servei del personal docent de la GVA. Igual d’interessant que l’ordre anterior i que esperem facilite la mobilitat del professorat en altres llocs dins de l’administració autonòmica i per a regular les comissions intercomunitàries, ampliant requisits.

3.- Direcció General de Centres (DGC)

El programa proposat és equilibrat, però manca de novetats significatives, com el curs passat, en què es va regular el nou decret i ordre sobre l’admissió escolar i districte únic, que tenim recorregut judicialment per inequitat i per ser segregador. Reiterem que s’hauria d’abordar la reordenació dels temps escolars (Ordre calendari escolar). Rebutgem que les ensenyances d’idiomes, artístiques, musicals i esportives s’adscriguen a aquesta direcció general, ja que són ensenyances professionalitzadores.

l’Ordre per a regular les seccions dels Instituts d’Educació Secundària, positiva i deuria d’incloure també la regulació de l’Institut-Escola.

4.- Direcció General d’Ordenació i Política Lingüística (DGOPL)

Destaquem positivament la proposta de jornada escolar flexible i consensuada, i insistim en la necessitat d’una major coordinació entre les instruccions d’inici de curs. Un altre punt problemàtic que rebutgem és la resolució sobre consulta de les famílies per a l’elecció de la llengua base, una aberració derivada de la llei de “Llibertat Educativa”.

5. Direcció General d’Inclusió i Innovació Educativa (DGIEIE):

La revisió de normativa recent, com el Decret de Convivència i l’Ordre d’Inclusió Educativa, està retardant la seua implementació. És necessari accelerar la publicació dels protocols que les desenvolupen, especialment el protocol de protecció al professorat davant agressions. Demanem a aquesta DG que revise i evalue el model d’orientació educativa establit pel Decret 72/2021, per a la seua modificació, atès que no està funcionant adequadament en els centres educatius, ni tampoc respecta els drets i condicions laborals del personal orientador.

6. Direcció General de Formació Professional (DGFP)

Falta en aquesta DGFP una planificació sobre la implantació de la reforma de la FP.

Valorem positivament que se’ns informe sobre el Pla Estratègic de la FP, el nou equip de prospectors establerts i l’activació de nou, després d’un curs de paralització, dels Consells Territorials de FP.

Valorem també positivament que s’anuncie un Pla d’Inversions i d’Equipament en els centres de FP.

També haurem de conéixer l’oferta integrada de FP, la nova ordre d’estructura conjunta i esperem la seua pronta implantació.

Finalitzem reiterant la necessitat que es revise i modifique el procés de transició del professorat especialista a professorat expert, evitant a tota costa que es precaritzen encara més les dolentes condicions laborals d’aquest professorat. Des d’UGT exigim la incorporació d’ofici al llistat de professores i professors experts de tots els especialistes en actiu, ordenats per antiguitat i serveis, mòduls professionals sobre els quals tenen atribució docent i províncies d’exercici, obrint de forma permanent la borsa de treball perquè nous professionals que complisquen els requisits establits puguen incorporar-se, i el respecte a les seues condicions laborals ja adquirides.

Conclusió

Reiterem la urgència d’atendre les nostres propostes salarials i laborals, així com la necessitat d’una moratòria per al professorat tècnic de FP. A més, sol·licitem la retirada de diverses normes que no considerem prioritàries o que representen un retrocés en els acords ja assolits. Instem l’administració a centrar-se en els temes essencials que veritablement impacten en la qualitat de l’educació i les condicions laborals del professorat.

Annexos:

03/09/2024 – Petició UGT Serveis Públics PV inicie negociació retribucions.

13/09/2024 – Petició UGT Serveis Públics PV propostes Junta Portaveus.

01/10/2024 – Calendari de negociació proposat per la CECUO