En la Mesa Sectorial del 22 d’octubre de 2020, a més de comunicar-nos l’administració educativa la seua proposta de calendari per a realitzar les oposicions docents que es van haver de suspendre i ajornar a causa de la pandèmia sanitària per COVID19 en la qual ens trobem i que ja hem informat en una altra entrada d’aquesta web, els temes centrals pels quals es va convocar inicialment aquesta Mesa Sectorial van ser els relacionats amb el que s’ha vingut a denominar pel conseller d’Educació, “el reforç de la FP valenciana amb instruments d’atracció d’alumnat i d’innovació pedagògica i digital”.
De la mateixa forma, de nou, en la Mesa Sectorial del dia 19 de novembre de 2020, es continua amb la presentació per part de la direcció general de Formació Professional de novetats i instruments interessants per al desenvolupament i la innovació en l’FP com són l’ordre que regularà el mòdul de FCTs, l’ordre que crea la xarxa d’Instituts d’Excel·lència d’Ensenyaments de Formació Professional o l’Ordre que desenvolupa el Decret sobre l’autorització de l’oferta integrada d’FP en els IES.
En aquesta segona Mesa també es van tractar altres dos temes importants dels quals elaborarem una entrada diferent en aquesta web i que són el Mapa Escolar dels Ensenyaments Professionals de Música i Dansa i l’Oferta d’Ocupació Pública Docent per a 2021.
MESA SECTORIAL (II) 22/10/2020 – El primer tema tractat va ser l’Ordre de bases per a la convocatòria de beques específiques per a l’alumnat que realitza els ensenyaments de Formació Professional i la primera de les seues convocatòries, per a aplicar-les i concedir-les ja aquest curs 2020-2021.
Des d’UGT Ensenyament PV valorem molt positivament aquesta iniciativa, que té com a precedent i serveix per a completar la que es va establir a partir de l’Ordre 85/2016, de 20 de desembre, de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, sobre bases reguladores per a la concessió de subvencions amb la finalitat de fomentar l’accés de les alumnes als ensenyaments de Formació Professional del sistema educatiu corresponents a determinats cicles formatius de les famílies que integren el seu objecte i que les Resolucions d’1 de juny de 2020 i 14 d’octubre de 2020, resolen la seua concessió per al curs 2020-2021 (veure notícia ací). Per la seua part aquesta iniciativa és molt interessant perquè permetrà que l’alumnat que realitze els seus estudis i pràctiques professionals en diferents centres educatius i de treball, públics i privats, de la Comunitat Valenciana, sense que siga un obstacle la seua situació socioeconòmica.
A més, és la primera vegada que existeixen aquest tipus de beques directament relacionades amb els ensenyaments d’FP, destacant que ja en la seua primera convocatòria (la del present curs escolar 2019-2020) contemplen els supòsits de beques per a la realització de l’activitat formativa de cicles d’FP Dual en el sector públic estatal, autonòmic, local o en universitats. Seran 100 beques de 3.000 euros cadascuna i es baremarà tenint en compte la nota mitjana del curs anterior del cicle que estiga cursant.
Una altra de les modalitats són les beques per a sufragar part de les despeses de transport en realitzar el mòdul professional de formació en centres de treball (FCTs) allunyats del centre docent o en una altra autonomia, amb 480.000 euros totals i diferents quanties segons la distància en quilòmetres entre el centre educatiu i el centre de treball.
La tercera modalitat, dotada amb 300.000 euros en total, se centra en el transport, residència i manutenció per a l’alumnat que cursa estudis d’FP en centres docents allunyats de la seua residència habitual, i sufragarà també despeses de transport urbà i interurbà diari entre el domicili habitual i el centre educatiu, i els de manutenció associats a l’activitat.
El segon dels temes tractats va ser la creació del qual serà el TKNIKA Valencià, el Centre d’Innovació Digital Avançat de la Formació Professional (CIDA) que serà un organisme que dinamitzarà l’experimentació, la innovació i la investigació digital en tots els sectors relacionats amb les famílies professionals d’FP. Està concebut com un centre referent per a la digitalització de la formació professional valenciana que es fonamenta en tres aspectes: la innovació aplicada, la investigació, l’impuls de la transformació econòmica i l’excel·lència en les competències dels alumnes d’FP.
Aquest centre estarà situat a Alacant Districte Digital i començarà a treballar en la vigilància tecnològica, el desenvolupament de noves metodologies d’aprenentatge, la investigació i innovació digital aplicada i la transferència dels resultats dels projectes d’I+D+i tant als centres educatius d’FP, com a les empreses i altres organismes relacionats amb la innovació i la digitalització.
Aquest centre es constitueix en la Conselleria d’Educació, dependrà orgànicament de la Secretària Autonòmica d’Educació i Formació Professional i funcionalment de la Direcció general de Formació Professional i comptarà amb la participació dels agents econòmics i socials representats en el Consell Valencià de la Formació Professional.
El tercer tema tractat en aquesta Mesa Sectorial va ser la creació de la Xarxa Novigi. Es tracta d’una xarxa col·laborativa per a la dinamització i la consolidació, en tots els centres educatius d’FP valencians, de la innovació pedagògica i organitzativa com a element clau de canvi dels models d’aprenentatge de la Formació Professional. ‘Novigi’ significa ‘innovar’ en esperanto i per això s’ha triat aquest nom per a la xarxa de centres educatius, que comptaran amb una dotació de més de 4,2 milions d’euros en ajudes per a participar en la progressiva implantació de l’aprenentatge col·laboratiu basat en projectes i la implantació de procediments d’acreditació de les competències professionals.
La concepció, elaboració i funcionament d’aquest model metodològic es regeix pels següents principis: responsabilitat compartida, treball en xarxa, flexibilitat, obertura a nous mètodes, treball en equip, coordinació dels equips docents i assegurament dels resultats.
Així mateix, un compromís fonamental que han d’adquirir els centres ‘Novigi’ és la col·laboració amb entitats externes, com, per exemple, ajuntaments, mancomunitats, interlocutors comunitaris, diputacions, empreses, associacions empresarials o sindicats, entre altres agents que puguen millorar els serveis del centre educatiu.
La xarxa ‘Novigi’ de centres d’FP inclou quatre programes: ‘Innovatec’ per a la implantació de metodologies innovadores aplicades i el disseny de l’entorn educatiu; ‘Emprén’ per al desenvolupament de la cultura emprenedora, l’emprenedoria i la creació d’empreses a l’entorn dels centres; ‘Qualitas’ per a la implantació de sistemes de gestió de la qualitat; i ‘Acredita’ per al reconeixement, implantació i desenvolupament dels programes d’acreditació de la competència i la formació professional integrada en els centres docents públics que imparteixen FP.
DOCUMENTACIÓ ADDICIONAL:
- Projecte d’Ordre ___/_____, de ______ de ________, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual s’estableixen les bases per a la concessió de beques a alumnat que curse cicles de Formació Professional Bàsica, cicles formatius de grau mitjà i grau superior de Formació Professional i cursos d’especialització en centres educatius sostinguts amb fons públics de la Comunitat Valenciana. (versió castellà).
- Convocatòria de beques destinades a alumnat que curse cicles de Formació Professional Bàsica, cicles formatius de grau mitjà i grau superior de Formació Professional i cursos d’especialització en centres educatius sostinguts amb fons públics de la Comunitat Valenciana en el curs 2020-2021. (versió castellà).
- Projecte de DECRET __/____, de xx de xx, del Consell, pel qual es crea el Centre d’Innovació Digital Avançat de la Formació Professional en la Comunitat Valenciana, CIDA, i s’aprova la seua relació de llocs de treball. (versió castellà).
- Projecte d’Ordre ___/_____, de xx de xx, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport per la qual es crea la Xarxa Novigi i es regula els requisits d’implantació i reconeixement dels centres docents adherits a la mateixa en la Comunitat Valenciana.(versió castellà).
MESA SECTORIAL 19/11/2020 – El primer tema tractat sobre FP va ser l’Ordre que, segons el seu preàmbul, “té per objecte, d’acord amb la normativa, modernitzar i adequar la gestió i organització del mòdul professional de Formació en Centres de Treball (FCTs) a les necessitats actuals de l’alumnat, els centres educatius i el teixit empresarial de la Comunitat Valenciana”.
Per a UGT Ensenyament PV, el tema prioritari que s’hauria d’incloure en aquesta norma, a més de la flexibilització dels períodes per a la seua realització, inclòs el mes d’agost, hauria de ser la regulació i l’establiment de les bases i obligacions que assumeix l’administració educativa autonòmica per a conveniar amb altres administracions i empreses del sector públic valencià i facilitar que el nostre alumnat puga realitzar aquest mòdul professional i les seues pràctiques formatives en llocs de l’administració de la Generalitat o altres, el sector públic estatal, autonòmic, local o les universitats.
El segon tema tractat d’FP va ser l’Ordre que regularà la Xarxa d’Instituts d’Excel·lència d’FP. En aquesta xarxa hi haurà un centre per família professional i, si és possible, un per territori o comarca. Des d’UGT Ensenyament PV, li hem recordat a la direcció general d’FP que la qualitat i l’excel·lència passa pel professorat i que aquesta ha de reconéixer-se i pagar-se. Per tant, demanem, si s’aposta per la qualitat i l’excel·lència, que, a través de complements retributius autonòmics, es reconega i establisca, per a començar, l’equiparació entre el professorat tècnics d’FP (P.T.F.P.) i el professorat d’Ensenyament Secundari (P.E.S.) que treballa en els centres educatius d’FP.
El tercer tema sobre FP que s’ha tractat en aquesta Mesa Sectorial ha sigut l’Ordre que desenvoluparà el Decret sobre la impartició en els IES de l’oferta integrada d’FP. Mitjançant aquesta Ordre, seguint els criteris que estableix el Decret que la justifica, s’autoritzarà la realització de l’oferta d’FP per a l’Ocupació, fonamentalment certificats de professionalitat, en els nostres IES amb FP del Sistema Educatiu, sempre que complisquen els següents requisits: a) Tindre implantat un cicle formatiu de la família professional a la qual pertany el certificat de professionalitat que es vol impartir i b) Tindre els espais i equipaments adequats.
Segons aquest Decret (DECRET 74/2019, de 24 de maig, del Consell, de determinació dels requisits i el procediment d’aprovació de l’oferta integrada de formació professional en instituts d’educació secundària autoritzats), “en la Comunitat Valenciana s’està desenvolupant una àmplia xarxa de centres integrats de formació professional, però allí on les necessitats dels treballadors o del sistema productiu d’una zona necessite una oferta integrada i no estiga en l’àrea d’influència de cap dels citats centres, es fa necessari desenvolupar el procediment perquè centres autoritzats per a impartir formació professional del sistema educatiu puguen impartir també formació professional per a l’ocupació”.
Amb ser una fi lloable, Des d’UGT Ensenyament PV considerem asimètric i desequilibrat aquest sistema d’integració, ja que només estableix obligacions per als IES que siguen designats per a impartir aquesta oferta, els certificats de professionalitat, que han d’acollir i organitzar la permanència d’aquest nou alumnat i del professorat de Formació per a l’Ocupació que els impartirà (no és el personal del centre o IES), prestar i mantindre les seues instal·lacions i equipaments, sense que, finalment, aqueixa oferta de certificats de professionalitat o altres cursos formatius s’integre en la seua oferta formativa.
INFORMACIÓN ADICIONAL:
- Projecte d’ORDRE xx/20xx de xx de xxx, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport per la qual es regula el mòdul professional de Formació en Centres de Treball (FCT) dels cicles formatius de grau mitjà i superior, Formació Professional Bàsica, Programes Formatius de Qualificació Bàsica, i Ensenyaments de Règim Especial, en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana. (versió castellà).
- Projecte de DECRET _____/20___, de ___ de ____________, del Consell, pel que es crea de la Xarxa d’Instituts d’Excel·lència d’Ensenyament Professional a la Comunitat Valenciana. (versió castellà).
- ORDRE ……/2020, de ……. de ………, conjunta, de la Conselleriad’Educació, Cultura i Esport i de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual es desenvolupa el Decret74/2019, de 24 de maig, del Consell, pel qual es determinen els requisits i elprocediment d’aprovació de l’oferta integrada de formació professional en instituts d’educació secundària autoritzats en la Comunitat Valenciana. (versió castellà).
- DECRET 74/2019, de 24 de maig, del Consell, de determinació dels requisits i el procediment d’aprovació de l’oferta integrada de formació professional en instituts d’educació secundària autoritzats (DOGV núm 8573 18.06.2019).
- 30 centros valencianos de Formación Profesional crearán una red de excelencia con representación de cada familia profesional. Llevarán a cabo acciones de carácter innovador, experimental y formativo.
- Tres centros valencianos de FP, seleccionados entre los más innovadores.