El Ministeri d’Educació i Formació Professional ha convocat avui la Mesa de personal docent no universitari per tractar amb les organitzacions sindicals el reial decret pel qual es regula la Inspecció Educativa, així com la proposta de constitució de grups de treball en relació amb la professió docent.
El Sector d’Ensenyament d’UGT Serveis Públics ha exigit al Ministeri que el Reial decret tingui una memòria econòmica que garanteixi la dotació pressupostària necessària per atendre els increments en els costos econòmics reconeguts a l’articulat. Des del Ministeri ens traslladen que el recorregut processal s’acaba d’iniciar i que encara ha de ser debatut a la Mesa de persona, de Funció Pública i pel Consell d’Estat.
Pel que fa als grups de treball, se’ns han traslladat una proposta de constitució de diversos grups per treballar el Marc de Competències Professionals Docents, la formació inicial del professorat, els sistemes selectius i ingrés a la funció docent, la tutorització de pràctiques i iniciació a la docència, la formació permanent del professorat i els sistemes i procediments per al desenvolupament professional.
Des del nostre Sindicat considerem que persisteix l’enfocament present a les “24 propostes de reforma per a la millora de la professió docent” de l’any 2022. Hem traslladat que, al nostre parer, mantenir aquest plantejament suposa que no es produeixi un avenç efectiu en els compromisos adquirits a la LOMLOE.
Des del Ministeri, ens han avançat que estan oberts a una negociació “ambiciosa” en què es puguin tractar tots els temes referents al col·lectiu docent. També s’ha compromès a fixar un calendari, amb una propera reunió com a molt tard per a finals de gener o mitjans de febrer on es concretaran els grups i temes.
UGT, encara que es mostra favorable a participar en aquests grups, considera que les línies prioritàries de la negociació haurien d’incloure:
- La reducció, amb caràcter bàsic, de les hores lectives del professorat no universitari . S’ha demostrat que la publicació de la Llei 4/2019, que únicament en recomanava la reducció, no ha estat capaç de revertir les conseqüències del RD 14/2012, per la qual cosa cal aprovar una mesura que si obligui a tornar a la situació anterior a les retallades.
- La reducció de les ràtios de lalumnat assignat al professorat que afavoreixi una atenció personalitzada dacord amb les necessitats de lalumnat . És necessari, com un indicador de qualitat, la disminució del nombre d’alumnat que atén cada docent prioritzant aquells contextos en què la tasca docent es fa en situacions més difícils o en agrupaments per sobre de la mitjana.
- La incorporació al subgrup A1 per a tot el professorat que imparteix docència als nivells no universitaris i, mentre es regula, l’equiparació mitjançant complement retributiu al Professorat Tècnics de FP i al Professorat Especialista en Sectors Singulars.
- La simplificació i reducció de la burocràcia encomanada al professorat . Tot i exigir cada vegada més responsabilitats al professorat, el perfil docent i les condicions que regulen el seu treball no han evolucionat de la mateixa manera. És evident que cada vegada hi ha més desfasament entre les tasques i responsabilitats que s’exigeixen al professorat i les seves condicions laborals.