MESA SECTORIAL 9 JUNY 2022. Currículum ensenyament elemental de música.

MESA SECTORIAL D’EDUCACIÓ 9 DE JUNY DE 2022.

CURRÍCULUM ENSENYAMENT ELEMENTAL DE MÚSICA.

Des del nostre sindicat agraïm l’actualització del currículum dels ensenyaments elementals de música.

Des del DECRET 159/2007, de 21 de setembre, del Consell, pel qual s’estableix el currículum de les ensenyances elementals de Música i es regula l’accés a aquestes ensenyances. [2007/11701], i la posterior

Amb relació amb l’anterior decret (DECRET 159/2007, de 21 de setembre, del Consell, pel qual s’estableix el currículum de les ensenyances elementals de Música i es regula l’accés a aquestes ensenyances. [2007/11701]), observem que ha canviat l’estructura de l’articulat. Agraïm el canvi perquè dona més claredat a la nova normativa.

També veiem que s’incorpora cant de 1r a 4t d’elemental i modifica algunes ràtios d’assignatures grupals com cor.

En relació amb l’ARTICULAT:

Pel que fa a l’article 3, on exposa que la seua finalitat és “proporcionar a qui demostre vocació i aptituds musical una formació artística de qualitat…” No veiem aquesta redacció, perquè qui no tinga aptitud musical ni vocació no podria aprendre música? Creiem que caldria eliminar aquesta part.

També pensem que marcar unes edats, encara que siguen orientatives crearia un greuge i una discriminació, és a dir, especifica que l’edat compresa orientativa és dels huit als dotze anys. Si una persona en disset anys volguera començar….no podria ni plantejar-se matricular-se en primer d’elemental perquè no està en edat. En conseqüència, què caldria fer, una normativa especifica i uns centres específics d’ensenyament musical d’adults per aquelles persones que vulguen aprendre música, tal com està en l’escola per a persones adultes? Per tant, no veiem encertada la idea de marcar les edats.

Al nou articulat s’ha afegit les competències claus. Hi ha eines específiques per tal de treballar aquestes competències? Hi ha algunes que estan relacionades directament en les habilitats, però altres s’ha fet una relació un tant forçosa. Esperem que es concrete.

També observem i agraïm les noves incorporacions instrumentals com són, el baix elèctric i  la guitarra elèctrica, el cant, la flauta de bec, els instruments de corda pinçada del Renaixement i del Barroc i orgue. D’aquesta aplicació observem  la importància tant dels instruments elèctrics, com de la veu i també dels instruments antics. En aquest sentit, es podia impulsar la pràctica dels instruments menys coneguts amb dotació específica.

 

A l’article 10, apareix la figura de l’acompanyant com a suport a l’assignatura d’instrument. És un rol assumit pel professorat d’especialitats instrumentals polifòniques. Aleshores hi haurà augment de plantilles per a aquest tipus de professorat? Sols adquirirà rol d’acompanyant, o impartirà classes individuals d’instrument? Qui determina el professional, si és piano, si és guitarra, orgue, llaüt…? Caldria una concreció de les seues funcions.

A més al mateix article 10, punt 5, explica que els centres disposaran d’autonomia per organitzar el treball de la figura d’acompanyant segons els recursos que es compte, aleshores, qui no dispose de recursos personals suficients, aquesta figura no estarà present? Hi haurà conservatoris que si i altres que no?

També a l’article 11.4, especifica que segons els recursos disponibles, es podran organitzar activitats de reforç i aprofundiment extracurricular. Aleshores, estem en la mateixa objecció, uns conservatoris tindran aquestes activitats i altres no?

No seria millor dotar a tots els centres autoritzats els mateixos recursos per evitar greuges comparatius???

Envers l’article 15, ampliació de matrícula, no s’entén el punt 2, on ”l’alumnat que tinga l’edat ordinària establida per a cursar els ensenyaments elementals de Música, o bé una edat inferior, només podrà fer una única ampliació de matrícula en el curs que corresponga i, simultàniament en el nivell immediatament superior”. Per què apareix el factor edat? Per què si l’alumne pot ampliar a un altre nivell superior, no es pot fer?

Amb relació a l’article 16. Permanència. Es podria augmentar la permanència i eliminar o ampliar el límit de dos anys en el mateix curs.

Quant a la disposició addicional primera, conciliació dels ensenyaments elementals de música amb els ensenyaments obligatoris. Si el que es pretén que es concilie la música amb els ensenyaments obligatoris, no s’entén la negació de Conselleria a no incloure el batxillerat musical a determinats instituts, sobretot a les localitats capitals de comarca. Ampliaria l’oferta i la conciliació dels alumnes.

En relació amb la disposició addicional tercera, regla de no despesa, pensem que sense una dotació econòmica acord a la nova normativa, no es podria desenvolupar de forma amena el currículum (augment de plantilles, recursos materials, instal·lacions noves, etc.)

A l’annex IV veiem bé que aparega la dedicació aproximada en hores setmanals d’estudi. No es necessari aquest annex, cada alumne necessita unes hores de dedicació i no cal especificar-ho a la normativa.

Resposta de Conselleria:

En aquesta redacció del nou decret, han participat 82 professors de conservatoris

L’administració  ens ha comunicat que no hi ha una normativa estatal que regule la figura del acompanyat, així que no es pot concretar més.

S’ha ampliat el tipus de acompanyant perquè la majoria dels conservatoris ho han sol·licitat. Estan habilitant i donant més llibertat. De moment està així fins l’espera d’una futura normativa estatal

Hores de reforç. Es concretarà: els equips directius reasignaran les hores disponibles del professorat. Hi ha aproximadament un 12% d’hores que el professorat es queda sense alumne. Normativament es reasginaran eixes hores on no hi ha alumnat per impartir hores de suport.

Tutoria: l’exerceix el professor que imparteix l’instrument musical. L’administració estudiarà altres professionals perquè adquireixen el rol de tutor.

No hi ha orientadors concret, però el decret d’orientació si recull el consell orientador de zona, on els conservatoris estan dintre.

En els recursos actuals sí que es poden, no caldria ampliació de plantilla. Es crearan noves especialitats, però no de manera general.

Any de permanència: a nivell estatal està regulat en els conservatoris professionals. Es mantindrà la mateixa redacció en l’ensenyament elemental.

Les competències claus que estan a la normativa  espanyol han d’estar al decret. Són necessàries per al desenvolupament integral de l’alumne.  Per una altra banda, no estaran al decret  competències professionals concretes. A  la normativa estatal  no estan definides. Hi ha recomanacions europees, però no són obligatòries en l’estat espanyol.

 

APLICACIÓ DEL DECRET: CURS 2023-2024.

DECRET ENSENYAMENT PROFESSIONAL: Prevista la negociació al curs següent.