UGT ENSENYAMENT PV INFORMA
Mesa Sectorial d’Educació, dia 26 d’ maig de 2022:
DECRET DE CURRÍCULUM AUTONÒMIC EDUCACIÓ PRIMÀRIA
Des d’UGT Ensenyament País Valencià, valorem positivament el nou Marc curricular per a l’etapa d’Educació Primària.
És un gir a la normativa curricular anterior i amb aquest nou decret es realitza una aposta per buscar una millora de la qualitat educativa de l’escola al nostre país.
Dit açò, i de forma crítica, observem que en tres mesos comença a implantar-se la LOMLOE en els cursos imparells, encara no hem acabat com a comunitat autònoma d’aprovar els currículums i estem a final de curs.
Tenim la sensació que arribem tard i que les presses no són gens bones per a fer aquest canvi legislatiu, una oportunitat per a millorar l’atenció educativa de l’alumnat en general.
A escala general entenem que es reflecteixen els següents canvis i novetats:
- L’existència d’un llenguatge inclusiu.
- Que els principis i fins s’incloga el compliment efectiu dels drets del xiquet, la inclusió educativa i l’aplicació del disseny universal d’aprenentatge.
- Valorem les noves definicions de conceptes efectuada en l’article dos.
- Valorem l’existència de plans de millora en els projectes educatius
- Observem una revisió i desitgem que siga una millora les competències dels òrgans de govern i de coordinació docent.
- Hem volgut veure una aposta per un model de direcció professional i entenem que ens dirigim a millors processos selectius d’aquests òrgans.
- Celebrem que els centres puguen desenvolupar i completar els currículums tal com contempla l’article 14.8
En l’exercici de la seua autonomia, els centres podran adoptar experimentacions, innovacions pedagògiques, programes educatius, plans de treball, formes d’organització , normes de convivència o ampliació del calendari escolar o de l’horari lectiu d’àrees o àmbits, en els termes que establisquen les administracions educatives i dins de les possibilitats que permeta la normativa aplicable, inclosa la laboral, sense que, en cap cas, supose discriminació de cap mena, ni comporte la imposició d’aportacions a les mares, els pares, les tutores o els tutors legals o d’exigències per a l’Administració.
- De l’annex de la distribució horària hi ha una seriosa preocupació per part dels docents. En relació amb l’especialitat de llengua estrangera anglès. Aquests veuen atacada la seua funció en perdre una hora de docència setmanal. A més de l’existència de 2´5 hores de projectes interdisciplinaris, la qüestió de què passarà amb els recents i polèmics PEPLIS que tant va costar negociar en claustres i consells, qui i com i quan gestionarà aquestes 2´5 hores d’un nou element curricular? Com es van a implantar els projectes interdisciplinars?
- Des del sindicat reivindiquem l’educació musical i reclamen un augment de les hores, a més de desvincular-la de l’àrea d’artística i dotar-la d’una entitat pròpia fonamentada en l’autonomia pedagògica dels centres i en la seua entitat com a element cultural propi. Pareix una assignatura Maria i tots sabem el que comporta la seua presència. En els alumnes estimula totes les competències clau, a més ens ajuda quant a l’educació inclusiva. De manera concreta, estimula entre altres la zona del cervell encarregada de la lectura, el càlcul i el desenvolupament emocional, a més aporta múltiples beneficis; contribueix a la millora del llenguatge i afavoreix la discriminació auditiva. S’aprèn nou vocabulari, ritme i equilibri entre altres beneficis. Per tant, no entenem la poca importància que es dona en el currículum. Per tant, reivindiquem un estudi d’aquesta àrea, que l’administració valore i reflexione la seua importància i que considere el augment de les seues hores.
L’administració valora la nostra postura, però ve marcada pel Reial Decret. No obstant, pensarà en la forma de separar “artística” i que s’avalue separadament plàstica i música.
- Quan a l’educació religiosa, al igual que l’anterior Mesa Sectorial, no s’entén per què es continua ofertant-la en una educació pública i per tant ocupant un temps que es podia aprofitar per a altres àrees. L’administració ens explica que no pot fer res que l’obligatorietat de la seua oferta ve imposada per la legislació estatal.
Des d’UGT PV entenem que per a l’èxit d’aquest nou marc legislatiu són necessàries:
- Una millora de la instal·lacions en els centres amb recursos específics de l’etapa i espais que permeten aqueixa disposició universal d’aprenentatges. L’article 22 parla d’ells, però qui els aporta? Una millora en la qualitat educativa comporta una sèrie de recursos materials, de instal·lacions actualitzades, a més d’augment de les plantilles. Aquesta dotació econòmica extra, és real? Qui ho aporta, econòmicament parlant? Fins on poden sol·licitar eixos recursos en tema de pressupost als centres? Aquesta dotació econòmica es imprescindible per a tots i cadascun dels centres, però cal un estudi dels centres singulars i dotar-los adequadament dels recursos necessaris per a ajudar als alumnes més vulnerables.
- Quan a la xarxa i banc de llibres, els centres estan desinformats, necessàriament cal explicar la situació. Fins el dia 30 de juny tenen per fer llistat de llibres.
- Sol·licitem una formació específica des dels CEFIREs. Que potencien la creació de perfils docents que responen als nous reptes i metodologies derivades d’aquest nou currículum.
- Exigim una formació específica dintre l’horari de la jornada laboral.
- Reconeixement de la funció tutorial tant en l’àmbit retributiu com d’acompliment. Reclamem la implantació de les 20 hores lectives com a garantia una millor qualitat educativa i que permeta preparar projectes interdisciplinaris i curriculars propis del centre.
- A més d’una reducció de la ràtio i per tant estudi i millora en les plantilles. (educadors/es, infermer/a, fisioterapeutes…)
- Important dotar d’una millora de les instal·lacions i espais sostenibles en els centres amb recursos específics de l’etapa.
- Afegir també, que en la LOMLOE s’observa una gran preocupació entre els docents que ocupen plaça en la seua especialitat, una especialitat que molts abandonen o que se senten atacades per la funció tutorial que els ve imposada en els seus horaris i que anul·la la seua professió.
- Una primerenca detecció de necessitats educatives en l’alumnat. Entenem que això porta associada la reducció de la ràtio perquè només amb això es garanteix l’equitat i la inclusió educativa.
- Reclamem també una reducció de la burocràcia de manera concreta. UGT denuncia la càrrega burocràtica que suporten els docents i que ha anat incrementant-se a conseqüència dels successius canvis legislatius, la qual cosa repercuteix substancialment en el seu treball diari en haver de fer front a nombrosos documents tant de gestió com pedagògics.
El nou model educatiu per competències i més individualitzat que proposa la LOMLOE també exigirà del professorat una major dedicació a aquestes tasques, per la qual cosa el docent té menys temps per a preparar les seues classes; adaptar les programacions didàctiques al context, a l’atenció a la diversitat i al procés d’aprenentatge, i a una atenció més personalitzada de l’alumnat; per a fer una avaluació contínua real, o per a la creació i desenvolupament de nous projectes.
Els docents saben molt bé el que suposa la burocratització del seu treball dins i fora de l’aula: programacions anuals i programacions d’unitats didàctiques, projectes i adaptacions curriculars, informes estandarditzats per a cada alumne, informes del grup-classe, plans de convivència, actes i més actes de les reunions de cicle, de les trobades amb famílies, memòries d’avaluació, reunions d’orientació educativa, memòria de fi de curs…
En aquest context creixent de burocratització, el malestar entre el professorat és generalitzat i des-professionalitza la seua tasca. - Es preval la burocràcia enfront de la pedagogia, i el control de resultats enfront de l’autonomia pedagògica? S’està imposant una dinàmica de recopilació de dades de tota mena sense una finalitat educativa concreta? Caldria estudiar sí realment cal tanta paperassa, que no va a cap lloc i no es consulta i establir una sèrie de tasques més concretes, reals i útils.
- Reivindicar així també l’establiment d’un pla de salut laboral per als docents, un pla que reculla les patologies més comunes i derivades d’anys de treball, reivindiquem la realització d’exàmens anuals de salut, i la va reconèixer el reconeixement de patologies pròpies de la labor docent.
TORN OBERT:
Ugt Ensenyament ha preguntat per una sèrie de qüestions per a derivar a les diferents direccions generals competents. Preguem, com en els altres torns oberts, que es responguen el més aviat, ja que, la majoria de qüestions que es plantegen no són contestades en temps.
- Calendari oposicions més detallat.
- Calendari comissiones: puntuacions, vacants disponibles…
- Temari nou primària: qui paga ara el banc de llibres nous?
- Oposicions: les actuacions dels tribunals d’oposició que siguen també en la Web.
- Sol·licitem informació al voltant dels tribunals de les proves de les PAU (EBAU)
- Calendari detallat i real de les Meses per a una recapitulació de les aportacions dels docents.
- Funcionaris en pràctiques 2021.Tancament procés amb informe de salut.
- Llistat de les adjudicacions: hi ha opció de mantenir a la web en algun tipus d’històric i que podem accedir en qualsevol moment.
- Tràmit Z: agilitzar
- Cita en la DT: la cita prèvia està saturada. Després no s’entén com en la majoria de llocs ja està la dita normalitat i en la DT no és possible la presencialitat ni entrega de documentació.
- Full de serveis prestats: demanem una agilització de l’entrega d’aquest tipus de documentació.
- Estades formatives a l’estranger, d’immersió lingüística i cursos en anglès a distància. Hi ha una sèrie d’errades, quan a la data per fer l’estada formativa, és a dir, en el llistat provisional i definitiu a la web de conselleria hi havia un període assignat i quan entres a OVIDOC canvia. Tampoc apareixia la pestanyeta de confirmar o renunciar (ahir a migdia es va activar) demanem que aquestes errades no es produïsquen, no hi ha seriositat en els processos. L’administració ho ha detectat i estan solucionant les errades.
- Places PROA+: demanem informació sobre la resta de places que falten per cobrir. Enviarem a l’administració la relació.
Informació de l’administració:
A l’any que be no s’implantarà el batxillerat perquè cal fer un estudi més existiu i més profund.
DOCUMENTACIÓ: ESBORRANYS DELS DOCUMENTS QUE ES TRACTARAN EN LA MESA SECTORIAL D’EDUCACIÓ EL DIA 26 DE MAIG.
PROJECTE DECRET PRIMÀRIA ARTICULAT