UGT ENSENYAMENT PV INFORMA
Mesa Sectorial d’Educació, dia 22 de juny de 2022:
RESOLUCIÓ de x de x de 2022, del secretari autonòmic d’Educació i Formació Professional, per la qual s’aproven les instruccions per a l’organització i el funcionament dels centres que imparteixen Educació Infantil de segon cicle i Educació Primària durant el curs 2022-2023.
Des d’UGT Ensenyament volem reivindicar la necessària publicació del currículum definitiu de les diferents etapes educatives i poder negociar aquestes instruccions abans. Un altre aspecte essencial que UGT reivindica és la reducció de ràtios, per afavorir la inclusió educativa i de manera sumativa, negociar l’Ordre de Plantilles, que en totes les Meses es sol·licita.A més, també un calendari real que anticipe les diferents negociacions, estudi de la normativa i participació dels docents, dins el termini i en la forma escaient.No es pot treballar en qualitat amb esborranys. El personal docent ho acompleix, però amb la incertesa que pot canviar…Tampoc afavoreix fer una planificació en juny i juliol en docents que no estaran en el centre (concurs, interinitat). Pensem que no té cap sentit. I a més, els docents adjudicats, a setembre tindran imposat l’acordat abans. No hi ha una altra forma de treball?
UGT Ensenyament és conscient de la sobrecàrrega burocràtica que presenten els centres educatius. Creiem necessari no traslladar-la a la memòria final, és a dir, disminuïm la càrrega en el curs escolar, però es concentra al final amb totes les tasques extres que hi ha. Pensem que per donar resposta a aquesta disminució, caldria un augment de personal administratiu per fer front a aquesta sobrecàrrega burocràtica. Nosaltres reclamem un grup de treball amb la finalitat de sintetitzar les tasques burocràtiques i elaborar un calendari.
En relació amb el Projecte lingüístic de centre, l’esborrany presentat de la LOMLOE elimina una hora de llengua estrangera i afavoreix els projectes interdisciplinars. Important mantenir eixa hora perquè els alumnes acaben amb un nivell adequat segons el Marc Comú Europeu.
En relació amb el programa de reutilització, reposició i renovació de llibres de text i material curricular, UGT ENSENYAMENT veu necessari informar i establir la forma de gestionar la renovació.
L’administració indica que han enviat instruccions a cada centre per informar que tenen pressupost per fer la renovació total de 1r, 3r i 5è curs, i que si no tenen temps de fer la renovació, la dotació econòmica es reservaria per al curs següent, on es renovaria la resta de nivells.
En relació amb l’acció tutorial, sol·licitem:
- Reconeixement i retribució de l’exercici de la funció tutorial docent.
- Retribució en funció de la tasca executada.
- Reconeixement de la tasca en l’horari lectiu i no lectiu: disponibilitat horària i reducció de la càrrega lectiva.
- Disponibilitat de recursos per a la realització de la tasca de manera eficaç.
- Considerar-la com a mèrit en tots els processos administratius.
Pel que fa al Pla Digital de Centre, comprenem que aquest pla és una bona base per a millorar la formació bàsica del professorat respecte del marc de competència digital europeu i una manera d’implementar recursos educatius que potencien l’ús de les tecnològiques com a eines potenciadores dels aprenentatges. Però existeix la bretxa digital, que ha de ser salvada amb assignació econòmica i formació especifica.
Hi ha un punt que UGT no està d’acord, és el relacionat amb l’accés als centres. Exposa:
5. A més, la regulació de l’eixida de l’alumnat al finalitzar la jornada escolar, s’haurà de realitzar de manera que s’assegure l’entrega de l’alumnat menor d’edat, amb especial consideració amb l’alumnat d’Educació Infantil i del primer cicle de l’Educació Primària, a les persones representants legals o a les persones autoritzades per aquelles.
Entenem que tot l’alumnat de primària o fins cinquè ha de ser entregat als seus representants legals amb una clara identificació de la persona adulta responsable. En cas de sisè d’educació primària per tal de realitzar la transició a l’etapa següent, amb un permís dels pares, mares, tutors, tutores legals, etc. podria eixir sols. Ho considerem necessari per evitar problemes majors en cas de conflictes legals de custòdia o actes o accions dels alumnes que abandonen el centre.
En el punt de l’assistència sanitària a l’alumnat, UGT Ensenyament no aprova la no presentació de l’informe de salut en els inicis i canvis d’etapa escolar en els processos de matriculació o canvi de centre, d’acord amb la modificació de l’article 59, sobre salut escolar. Respectem la Llei de protecció de dades, però considerem que hi ha informació de salut imprescindible i que els docents han de saber per no posar en risc la salut dels alumnes.
En relació amb el punt sobre la prevenció de riscos laborals en el sector docent, caldria alleugerar els temps per a donar resposta a l’adaptació de llocs de treball o valoració de risc durant l’embaràs.
També reivindiquem major autonomia en la determinació de l´horari dels centres escolars. Seria una millora en les condicions de treball amb consens del consell escolar.
Tornem a reivindicar la revisió de la normativa que regula la jornada continuada escolar, que priva a molts centres educatius d’obtenir-la per les difícils exigències que marca per poder establir-la.
També hem traslladat a l’administració la demanda dels equips directius en relació amb el programa anual de menjador escolar. Molts equips directius han insistit en el manteniment de la ràtio actual de monitor de menjador/alumnat. Per a una bona qualitat en l’organització i funcionament del menjador caldria conservar-la.
Arran del pla d’actuació per a la millora, imprescindible una formació adequada per a garantir els seus objectius i una dotació econòmica generosa per donar resposta objectiva i real.
Analitzant el punt sobre les programacions d’aula, la data de lliurament a 30 de setembre és insuficient, perquè tal vegada no estiga la plantilla completa i és precís considerar la implantació dels nous currículums, que recordem no estan publicats en data d’avui.
Del programa PROA+, aquest any s’ha implantat a finals de curs. Sol·licitem una previsió i calendari per poder desenvolupar-lo com més aviat millor.
En relació amb les tutories, reivindiquem l’acord que redueix a 23 h lectives la càrrega docent, en realitat s’ha vist traduïda a “salvar-se” de la vigilància de pati.Els docents se senten estafats i seria necessari establir els moments i el tipus d’activitat on es pot realitzar aquesta reducció.
Una altra reivindicació d’UGT Ensenyament es relaciona amb els docents majors de 55 anys, on no es concedeixen reduccions. Si depèn de l’equip directiu i la disposició horària, es neguen. Cal una normativa real que ho regule i que passe a ser un dret.
Finalment, amb les substitucions dels docents. Veiem necessari indicar l’ordre per la realització de les substitucions dels docents en el curs escolar. En aquest sentit sempre hi ha greuges comparatius i moltes voltes hi ha molts conflictes.
TORN OBERT.
- Calendari dels diferents processos, en relació amb les oposicions, suprimits i desplaçats, interinitat….
- Calendari de negociació de les Meses Sectorials d’Educació.
- Data de la negociació de la nova normativa d’orientació educativa: segona quinzena de juliol.
- Cobrament dels membres dels tribunals d’oposicions: exigim el pagament pel tema també de la declaració d’hisenda
- Estades a l’estranger: UGT Ensenyament ha traslladat a Conselleria la gran quantitat de problemes en l’organització i informació de les Estades formatives a l’estranger. Ens informen que, d’ací a poc temps, donaran solució.
DOCUMENTACIÓ: ESBORRANYS DELS DOCUMENTS QUE ES TRACTARAN EN LA MESA SECTORIAL D’EDUCACIÓ EL DIA 22 DE JUNY.