MESA SECTORIAL 17-11-2020: UGT proposa, que es mantinga la posició dels integrants de les borses de mestres de 2016 i 2018// UGT propone, que se mantenga la posición de los integrantes de las bolsas de maestros y maestras.

Aquest matí, dimarts 17 de novembre de 2020, s’ha reunit el grup de treball que s’ha constituït per a estudiar el procediment de regularització que ha de seguir-se per a normalitzar la situació de les persones aspirants a la borsa del cos de Mestres que, en ocasió de les oposicions docents de 2016 i 2018 (aspirants que no van aprovar la primera prova A+B), van ser incorporades d’ofici per l’administració a la borsa de treball sense comprovar quins eren els requisits que reunien.

En aquest grup de treball UGT Ensenyament PV ha defensat que no s’excloga a cap persona de la citada borsa de treball, encara que en el moment de la seua incorporació no reunira els requisits específics necessaris per a formar part d’ella (no tindre l’habilitació de l’especialitat per la qual s’havia presentat a l’oposició), perquè el retard de l’administració a comprovar i verificar aquesta situació no pot continuar perjudicant les persones que la integren.

Aquesta primera proposada segurament serà acceptada per l’administració i sembla que també hi ha consens a acceptar-la entre les diferents organitzacions sindicals que conformem la Mesa Sectorial d’Educació.

Com a segona proposada també hem defensat, des de UGT Ensenyament PV, que es mantinga l’ordre que cadascuna de les persones participants en ella tinga actualment, amb independència de la data en la qual va obtindre l’habilitació i si va treballar o no amb anterioritat a obtindre-la o no. Aquesta segona proposta és conseqüència lògica de la primera proposta, ja que ha de ser així, si es va convalidar la permanència de totes les persones que van entrar mitjançant aquestes oposicions en la bossa, incloent les persones aspirants que encara no tenen l’habilitació corresponent de l’especialitat per la qual es va presentar a les oposicions, encara que quedaran també bloquejades i desactivades d’ofici fins que acrediten que la tenen. Per tant, així es pot superar el llarg parèntesi temporal distorsionador que han suportat aquestes borses de treball, actualitzant les dades i la situació de cada participant hui dia.

Aquesta segona proposta no compta amb l’acceptació inicial de la Conselleria d’Educació, que proposa que es deu rebaremar o reordenar a aquest professorat en funció de la data en la qual adquireix l’habilitació, menció, especialitat o requisit específic, consolidant la seua posició en la borsa de treball amb serveis prestats, a partir de la data que es treballe, després d’haver obtingut la citada menció, habilitació, especialitat o requisit específic. I tampoc aquesta segona proposta que formulem compta amb el suport majoritari de les diferents organitzacions sindicals que formen part de la Mesa Sectorial d’Educació, que la qüestionen, per considerar que és més just reordenar o rebaremar a aquest professorat en funció de la data que ha obtingut la seua menció o requisit, prenent com a data de consolidació, la data en la qual es comença a treballar, a partir d’haver obtingut la citada menció o requisit. Per tant, ens temem un procés de rebaremació o reordenació d’aquest professorat.

La radiografia que presenta l’administració, havent analitzat fins al 63% de les persones subjectes a aquest procés, és la següent:

Per part de l’administració s’obrirà un nou termini en aquest procediment d’acreditació de requisits, perquè els participants que havien de participar en el mateix i no ho hagen fet (més de 1.500 persones), participen en ell, aportant la documentació acreditativa.

A preguntes de les organitzacions sindicals, també s’assenyala per part de l’administració, que ha canviat el criteri d’interpretació, ara més obert i flexible que l’anterior, després de la segona consulta al Ministeri d’Educació i FP, i que es permetran per a habilitar-se les mencions que s’obtinguen en universitats diferents de la que es va obtindre el grau de Magisteri.

Finalment també des d’UGT Ensenyament PV hem demanat l’ampliació de les titulacions que permeten l’accés a les diferents especialitats docents del cos de Mestres, concretament els nous graus i màsters que substitueixen, progressivament i segons la nova ordenació de títols i ensenyaments universitaris, a les anteriors diplomatures i llicenciatures. Així, com es recordarà, per a definir els perfils o requisits específics de les especialitats del cos de Mestres en les borses de treball, s’utilitza el Decret d’especialitats d’aquest cos que és de 2011 (Annex I del Reial decret 1594/2011, de 4 de novembre, pel qual s’estableixen les especialitats docents del Cos de Mestres que exercisquen les seues funcions en les etapes d’Educació Infantil i d’Educació Primària regulades en la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’Educació). No obstant això, les titulacions contemplades en aquest Annex són més limitades a les quals s’inclouen ara, per exemple, en els perfils o requisits específics que s’utilitzen per a cobrir els llocs d’aquestes especialitats que s’ofereixen en les adjudicacions de difícil cobertura. Per tant urgeix una equiparació entre les titulacions exigides per a ocupar els llocs de difícil cobertura i les titulacions exigides per a formar part de les borses de treball docent.

La pròxima reunió d’aquest grup de treball tindrà lloc en el termini màxim de 15 dies.



DOCUMENTACIÓ ADDICIONAL: