Aquesta ha sigut la primera reunió sectorial que hem tingut amb la nova direcció d’FP i Ensenyaments de Règim Especial, ara direcció general d’Ensenyaments Professionals, Manuel Gomicia i el seu nou equip, als quals hem felicitat públicament pel seu nomenament i els hem desitjat molt d’èxit en la seua trajectòria en la direcció general, perquè amb el seu èxit ens beneficiarem tots, l’FP i els Ensenyaments Professionals. També hem agraït la presència de les persones representants de l’Associació Nacional de Professorat de FOL en la Mesa i hem donat suport a les seues reivindicacions, exigint la presència i constitució del Departament de FOL en els Centres Integrats Públics d’FP.
Aquest curs, els Conservatori Professionals de Música ja s’han integrat en ITACA i el director general ha comentat que a més del ROF que hui hem vist, cal desenvolupar el mapa escolar territorial d’aquests centres i la normativa de desenvolupament d’aquesta ensenyaments que han de formar un tronc o estructura comuna amb la resta d’ensenyaments que tenen atribuïdes aquesta direcció general, genèricament redenominades, amb encert, com a Ensenyaments Professionals, que es concentren en les grans ciutats. Cal revisar aqueix model i per a la presa de decisions requereixen estudis sectorials i territorials. Model i sistema avaluable, millora contínua, avaluació interna i externa, avaluació del professorat…
Idees generals que es poden estendre també al segon punt de l’ordre del dia. Segons el director general flexibilitat i autonomia són els eixos polítics, de decisió política, sobre els quals es vol construir l’organització i el funcionament dels Centres Integrats Públics d’FP. Autonomia dels centres i no de les direccions i equips directius dels centres, hem puntualitzat des d’UGT Ensenyament PV. Per a aqueixa autonomia i flexibilització, entesa com a participació democràtica en l’elecció de les direccions que gestionaran el centre, es necessiten plantilles estables per a desenvolupar els projectes. Model de qualitat, amb avaluació interna i externa.
Altres idees que té la direcció d’FP i Ensenyaments Professionals per als CIPFP és la d’establir un centre per comarca o àrea funcional, que siga referent a la comarca, a manera de Centres de Referència Autonòmics, especialitzats per famílies professionals, destacar la importància i el desenvolupament de la informació i l’orientació professional integrada, amb la col·laboració de tècnics i orientadors de LABORA (anterior Servei Valencià d’Ocupació i Formació).
En aquesta Mesa ens hem centrat en el preàmbul i els dos primer títols de l’esborrany (Disposicions generals i òrgans de govern, òrgans de coordinació i òrgans de participació dels Centres Integrats Públics d’FP) i continuarem amb l’anàlisi i debat de la resta del document el pròxim 23 de gener, a les 10:30h. Des d’UGT Ensenyament PV hem recordat el nostre compromís constant i permanent amb el desenvolupament dels Centres Integrats d’FP, formalment fixada en 2005 que dediquem les nostres Jornades anuals a l’Organització dels Centres Integrats a la Comunitat Valenciana.
El debat en la Mesa s’ha centrat en valorar si el model d’organització flexible i autònoma, sense norma de referència que definisca estructura departamental que han de tindre aquests centres i que impulsa aquesta administració educativa és la més adequada per a impulsar el seu desenvolupament. Des d’UGT Ensenyament PV no som partidaris de la desregulació i considerem que en aquest reglament ha d’estar definit l’estructura departamental necessària i bàsica per al correcte desenvolupament de les funcions que han de complir aquests centres: la formació integrada i de qualitat, la informació i l’orientació professional, el reconeixement i avaluació de competències professionals i les relacions amb les empreses. Per a això, els CIPFP han de tindre garantits, almenys, aquests departaments: 1) Departament de Família Professional, 2) Departament de Formació i Orientació Laboral (FOL), 3) Departament de Pràctiques Formatives i Relacions amb les Empreses, 4) Departament d’Idiomes, Formativa Comuna i Competències Digitals, 5) Departament d’Informació i Orientació Professional Integrada i 6) Departament de Qualitat, Medi Ambient, Prevenció de Riscos Laborals i Reconeixement de Competències Professionals.
DOCUMENTACIÓ: