Jornada sobre resolució de conflictes en l’àmbit escolar ||

El dissabte 14 d’octubre de 2022 celebrem a la Casa del Poble d’UGT PV, a la seua Sala Matilde Salvador, la primera jornada sobre resolució de conflictes en l’àmbit escolar. En aquesta jornada, que certifica el CEFIRE, es van analitzar els elements a tindre en compte per a desenvolupar i fomentar un bon clima de convivència escolar i les millors pràctiques realitzades per un centre educatiu de referència, l’IES Gregorio Maians d’Oliva.

Pràctiques que fomenten la resolució dels conflictes, sense negar-los i aprofitant les oportunitats per al canvi que ens obrin.

Presentación MM 0

En la primera conferència, l’exposició de Joan Vaello ens va convidar a optar per un estil educatiu formatiu que aposte per afrontar de manera constructiva la gestió dels conflictes tant de manera individual com amb suport de tota l’organització i el centre, inclosos el d’altres professionals externs, perquè per a resoldre els conflictes, per a educar és necessària tota la tribu.

Per a educar a un xiquet, com diu el savi proverbi africà, és necessària tota la tribu sencera.

Proverbio africano

Professor és el que ensenya i educa. En aquest procés influeixen múltiples variables: físiques, psíquiques, estats d’ànim, competència professional. És un treball amb persones, amb el nostre alumnat al qual cal influir, motivar i controlar, adaptant continguts, modificant estratègies metodològiques, reflexionant sobre el seu nivell d’implicació.

El professorat no sols ha de transmetre coneixements, no sols ha de preocupar-se pels coneixements. Hi ha una màxima que hem de respectar i la que ens diu que tot el professorat ha de ser tutor del seu alumnat, ha de preocupar-se pel benestar integral del seu alumnat, treballar totes les seues competències, sense descurar les competències emocionals i socials, a més de les diferents facetes de l’aprenentatge tècnic, cognoscitiu i del seu rendiment acadèmic.

Vaello 12

Per tant, el professorat ha de ser emocionalment competent, és a dir, a més de competències cognitives hem de tindre competències socials i emocionals. I certament associem als millors professors i professores amb aquelles que tenen i desenvolupen qualitats socials i emocionals com ara la proximitat, l’empatia o la disponibilitat emocional. Devem millor els nostres nivells d’autocontrol i la nostra capacitat per a afrontar les adversitats.

El secret d’ensenyar no és tant transmetre coneixements com contagiar ganes, especialment als quals no les tenen. Què fer amb aquests alumnes per a integrar-los en la classe, o almenys aconseguir que permeten treballar als que si volen, és el principal repte dels ensenyaments obligatoris, la qual cosa passa per la consecució d’un clima favorable a l’aula i en el centre mitjançant la creació de condicions propícies que no es donaran espontàniament, sinó que han de ser creades pel professorat.

Vaello 4

Les propostes que ens suggereix el professor Joan Vaello parteixen de la consideració de la convivència i l’aprenentatge com dues facetes que formen part d’un únic tronc comú: la formació integral de l’alumne, que inclou el desenvolupament de capacitats cognitives (usualment identificades amb el rendiment acadèmic), però també de capacitats socioemocionals, tan sovint enaltides en la teoria com relegades a un paper secundari en la pràctica.

Segons Joan Vaello, les relacions interpersonals a l’aula, al costat de les relacions intrapersonals (de cadascun amb si mateix, en forma d’autoestima o autocontrol, per exemple) i a les apersonals (de cada persona amb la tasca, mitjançant variables com la motivació o l’atenció), componen l’entramat relacional del qual depén tot el que ocorre en aqueix espai tan peculiar anomenat aula. Dins de les relacions interpersonals, es focalitza en el paper del respecte com a valor bàsic de convivència, perquè la majoria de conflictes a les aules es deriven de la seua absència, sent la clau inicial per a poder abordar qualsevol altra competència soci-emocional.

 

Corral 2

Amb l’exposició de José Antonio Corral reflexionem sobre les estratègies que ens conviden a ser sensibles, ser fermes i ser justos per a organitzar els centres, buscant:

  • Millorar el clima de la convivència en el centre.
  • Previndre possibles conflictes a l’aula.
  • Fomentar la implicació activa de l’alumnat en temes de convivència i disciplina.
  • Divulgar la cultura de pau en la comunitat educativa, posant el focus en l’alumnat del centre.
  • Canviar de paradigma: Necessitat d’empoderar a l’alumnat que treballa per la millora de la convivència i atenuar el lideratge negatiu.
  • Trencar la cadena del silenci.
  • Generar la necessitat de l’espectador proactiu.

Corral 12

Lule Soler ens ha portat al seu terreny, a educar amb el cor i des de la proximitat i la passió acostar-nos als alumnes emprant les tecnologies i la millor manera d’entendre la seua exposició és seguir-la en les seues tik-tok o Instagran. Ella és: lule_soler.

Lule Soler 4

Natalia i Carmen des de la modèstia ens han comptat com construir un centre amable i acollidor, les seues dinàmiques en l’IES Gregori Maians serveixen perquè l’alumnat gaudisca en el centre educatiu, siga un espai de convivència i creixement. Amb l’orientació d’aquestes dues grans professionals ningú es perd, ni tan sols en els scape-room que organitzen.

IES GM

 

14102022 Levante EMV Quién protege infancia2