MESA SECTORIAL 6 juny 2022. (1a i 2na PART de la negociació). Decret currículum autonòmic EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA I BATXILLERAT

Mesa Sectorial d’Educació, el dia 6 de juny  de 2022:

DECRET DE CURRÍCULUM AUTONÒMIC D’EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA. 

DECRET DE CURRÍCULUM AUTONÒMIC DE BATXILLERAT

 

PRIMERA PART

UGT Ensenyament considera que la negociació dels decrets de les diferents etapes és una tasca que caldria haver-se realitzat mesos abans, amb un major consens i estudi. No obstant això, l’actuació de l’administració ha estat tot al contrari. S’ha convocat les diferents Meses de negociació sense temps ni forma. No ha donat peu a cap acord, ni preparació prèvia. Es publicaran els decrets sense estudiar la realitat educativa a base d’imposicions. Estem una societat democràtica, però pareix que l’administració ha oblidat aquesta premissa.

UGT Ensenyament, sol·licita establir la negociació de les diferents plantilles, la reducció de ràtios, els desdoblaments, l’augment de professorat, la dotació econòmica, la reducció de la burocràtica, etc.

En els documents, no s’entén l’augment d’hores en 1r i 2n d’ESO (de 30 hores  a 32hores ),  incrementant la  càrrega lectiva sense cap argument pedagògic.

Quan a la imposició dels àmbits en primer i segon de l’ESO, es rebutja  la seua imposició i la defensa, tant del caràcter voluntari que haurien de tindre com del principi d’especialitat docent, així com reivindicacions generals que, relacionades amb aquesta qüestió, es projecten sobre la resta del sistema educatiu, com la reducció de ràtios i l’exigència d’adequades dotacions de recursos materials, humans i de temps per a coordinació i planificació per als centres.  Es suposa que una de les premisses de l’administració és dotar als centres d’una major autonomia i està en una fase impositiva?

Per una altra banda, apareix una nova àrea, Projectes Interdisciplinars de 1r a 3r d’ESO. Defensem la necessitat d’establir els projectes interdisciplinaris com voluntaris, optatius. Són un element enriquidor i amb potencial, però que ha d’atendre les circumstàncies de l’aula i el centre. Exigim respecte a l’autonomia dels centres.

També, defensem la necessitat d’aturar la implantació forçosa dels àmbits. Defensem el seu caràcter voluntari, posició recolzada per milers de signatures de docents arreplegades per UGT i la Plataforma de Docents contra els Àmbits Imposats,  entregades a Conselleria, i unànime suport en la mesa sectorial per tots els sindicats. Es dona la benvinguda al canvi de posició d’alguns sindicats que fins ara s’oposaven a la voluntarietat. Necessitat d’aturar la imposició, i petició d’ajustar la normativa autonòmica al Real Decreto estatal, que estableix que és l’autonomia dels centres l’element decisori per organitzar els àmbits educatius, i que estableix també el respecte al principi d’especialitat. El decret autonòmic no pot trencar amb aquests elements. Ni contradir el «Real Decreto de especialidades». També es critiquen contradiccions al propi decret autonòmic, i situacions de males condicions laborals i de degradació de l’ensenyament que estan donant-se per la imposició sense condicions correctes.

Després del torn dels diferents sindicats, han donat pas a representants de diferents àrees que estan afectades negativament en el còmput d’hores i inclús hi ha que desapareixen en els nous decrets i que són MÚSICA, FILOSOFIA, CULTURA CLÀSSICA, INFORMÀTICA, FÍSICA I QUÍMICA, TECNOLOGIA I DIBUIX. Cada col·lectiu ha estat escoltat exposant els seus arguments. Han reivindicat  almenys les mateixes hores marcades en la normativa anterior.

La Mesa Sectorial continuarà demà a la vesprada, ja que sols s’ha escoltat la primera intervenció per part dels sindicats i de les associacions del professorat afectat.

La Directora General  d’Ordenació i Innovació ha contestat alguna qüestió, però de moment, no convens a cap col·lectiu afectat.

 

SEGONA PART

 

En aquesta segona part de la Mesa Sectorial negociant els currículums de l’ESO i Batxillerat, reivindiquem que les assignatures que estan afectades quan a disminució d’horari i inclús eliminació, que es mantinguen a mesura que estava en l’anterior normativa.

En relació amb la imposició dels àmbits, l’administració continua oposant-se a la voluntarietat, no ha escoltat els arguments del sindicat ni de la plataforma no als àmbits imposats. Recordem que no estem en contra de la seua implementació, el que estem en contra és de la seua imposició. L’administració no vol debatre, no vol escoltar, dona igual els arguments, els estudis sobre la seua aplicació….

Envers els projectes interdisciplinaris, també estem en contra de la imposició. La Conselleria no escolta els arguments que justifiquen aquesta imposició.

Insistim en que ambdós elements tenen potencial, i que ningú està qüestionant-los com a models vàlids, però sí demanem altres formes.

Es reclama a Conselleria que s’escolte als diferents centres que hi han sol·licitat la implantació del Batxillerat Musical, però que Conselleria ho ha denegat. La DG d’Ordenació i Innovació al final s’ha justificat dient que la seua direcció no te competències en la incorporació o no dels batxillerats, que la competència recau en planificació.

Continuem reiterant la necessitat de no sobrecarregar lectivament a l’alumnat en 1r i 2n de l’ESO.

UGT Ensenyament reclama que qualsevol centre puga escollir les diferents ofertes educatives per a la seua zona, amb una argumentació i justificació raonable i no per una disposició inicial que ho impedisca per part de Conselleria.

Des d’UGT Ensenyament, instem a Conselleria que canvie l’actitud impositiva per una escolta atenta de totes les aportacions de les diferents associacions. Cal que la Conselleria valore si vol construir de la mà de comunitat docent i sindicats els camins per a l’educació valenciana el proper curs o si vol començar-lo agredint drets laborals i valors democràtics al món del treball.


DOCUMENTACIÓ: 

 

PROJECTE DECRET EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA

 

PROJECTE DECRET BATXILLERAT