UGT denúncia les retallades encobertes en les plantilles docents i la manca de transparència de la Conselleria

Aquest matí s’ha reunit  la Comissió de Seguiment de les ordres de plantilles. Durant la sessió, la Conselleria d’Educació ha presentat un informe comparatiu de les plantilles docents entre els cursos 2024/25 i 2025/26, amb l’objectiu d’avaluar l’aplicació de les noves ordres que han substituït els acords signats amb el Govern del Botànic.

UGT ha denunciat que l’anàlisi presentada per la Conselleria no contempla l’impacte real de la derogació dels acords de plantilles, ja que no es compara la situació actual amb l’escenari que s’hauria donat si els acords s’hagueren mantingut vigents. Aquesta omissió desvirtua les conclusions i intenta maquillar la retallada de prop de 1.000 llocs docents que s’ha produït en el curs 2024/25.

Per al sindicat, la comparació entre cursos només és vàlida si parteix d’una base objectiva i real. Per al sindicat, no es pot presentar com una millora una situació que ja parteix d’una reducció prèvia. És una manera de falsificar la realitat i justificar decisions polítiques que afecten greument el sistema públic educatiu.

UGT ha reiterat la seua oposició a les noves ordres de plantilles i a la denúncia irregular dels acords signats, que garantien una dotació adequada de personal i una millor atenció educativa als centres públics. El sindicat adverteix que aquestes mesures formen part d’una política regressiva que posa en risc la qualitat de l’ensenyament i les condicions laborals del professorat.

En el transcurs de la sessió, s’ha denunciat de manera contundent la retallada de places en diversos àmbits educatius, especialment a les Escoles Oficials d’Idiomes (EOI), la Formació Professional (FP) i la Formació de Persones Adultes (FPA).

Com a exemples concrets, s’han assenyalat les reduccions de plantilla a l’EOI de Xàtiva, al CIPFP la Costera i a la CFPA Bosch i Morata, centres que han vist compromesa la continuïtat d’ofertes formatives essencials.

El sindicat ha advertit que aquests retalls posen en greu perill la continuïtat de classes fonamentals, com ara els cursos de valencià i castellà per a persones nouvingudes, els tallers d’anglés, les competències digitals bàsiques i els diferents nivells de llengua anglesa, entre altres.

Davant aquesta situació, UGT anuncia que continuarà impulsant mobilitzacions i iniciatives de denúncia, i que estarà al costat del col·lectiu docent per defensar l’escola pública valenciana i garantir un sistema educatiu just, inclusiu i ben dotat de recursos.