Comissió de seguiment 10-7-2025. Instruccions atenció educativa domiciliària i hospitalària i Unitats específiques en centres ordinaris


Com a consideracions prèvies i generals a aquestes dues Instruccions (Atenció educativa domiciliària i hospitalària i Unitats específiques en centres ordinaris) des d’UGT
entenem que l’escolarització en un centre específic ha de ser l’últim recurs, prioritzant l’escolarització en els centres ordinaris. Però, és el recurs necessari per a un determinat nombre d’alumnes i alumnes que es mereixen una educació igualment inclusiva i igualitària. Per tant, un pas previ hauria d’haver sigut la negociació de plantilles i la dotació de recursos necessaris (revisió dels mòduls econòmics que estan totalment obsolets) Falta personal d’atenció directa en els centres específics d’educació especial.
Des d’UGT, continuem demandant personal sanitari presencial en els centres d’educació ordinaris de manera rotativa, no sols per poder actuar amb rapidesa en cas de necessitat sinó també per a la conscienciació de l’alumnat. I, per descomptat, i com no pot ser d’una altra manera, en els centres d’Educació Especial continuem exigint la figura de la infermera tal com arreplega la legislació vigent en els centres que encara no disposen d’aquesta figura professional.

Proposta de Resolució per la qual es dicten instruccions per a l’organització de l’atenció educativa domiciliària i hospitalària per al curs 2025-2026.

UGT presenta les següents esmenes:

  • Agilitzar la matrícula de l’alumnat que en finalitzar el curs és clar per les seues patologies que al curs següent continuarà en aquesta modalitat educativa.
  • Sol·licitem també una reducció de la càrrega burocràtica.

Resolució per la qual es dicten instruccions per a l’organització i el funcionament de les unitats específiques situades en centres docents ordinaris per al curs 2025-2026.

Respecte a les Instruccions per a l’organització i funcionament de les unitats específiques situades en centres ordinaris, considerem que són correctes, encara que des d’UGT continuem sol·licitant una reducció de ràtios aprofitant la baixada de natalitat per a potenciar un ensenyament de qualitat, individualitzada i inclusiva amb els recursos humans existents, però mai tancar línies en nom d’eixa baixada demogràfica.


UGT presenta les següents esmenes:

  • Instruccions continuistes respecte a les anteriors.
  • Sol·licitem més recursos materials i humans.
  • Més hores de coordinació per a dur a terme una veritable inclusió.
  • Facilitar la participació de l’alumnat de les aules UECO a les aules ordinàries de referència.
  • Més programes específics d’activitats destinats a aquestes unitats.
  • Ràtios més flexibles adaptant-se a la realitat de l’alumnat.
  • Informes estandarditzats per a reduir la càrrega burocràtica en la comissió de seguiment.

Proposta de Resolució per la qual es dicten instruccions per a l’organització i el funcionament dels centres específics d’educació Especial per al curs 2025-2026.
Considerem, que queda molt per fer quant a la reducció de les tasques burocràtiques, encara que valorem positivament tots els passos que es donen en eixa direcció.
UGT presenta les següents esmenes:

  • Reiterem la necessitat de la negociació de plantilles.
  • Dotació dels recursos necessaris i una major dotació horària per als centres.
  • Continuem exigint la figura de la infermera tal com arreplega la legislació vigent en els centres que encara no disposen d’aquesta figura professional.
  • Increment i actualització del mòdul d’altres despeses d’una forma real, no sols un 3% des de 2009. L’increment real estaria entorn del 35% partint del 2009

Des d’UGT considerem que és un moment apropiat perquè les Direccions Generals d’Inclusió Educativa i de Centres treballen a l’uníson i de manera coordinada amb la finalitat de dotar amb els recursos necessaris i impulsar l’Educació Especial a la Comunitat Valenciana.
Pensem que l’haver allargat la permanència de l’alumnat un any més va ser una mesura puntual, però no resol el problema. Quan acaben als 22 anys no hi ha recursos posteriors per a atendre eixes persones. La veritable solució seria la creació dels recursos necessaris per a donar una resposta a aquesta mena d’alumnat quan acaba la seua escolarització; per tot això demanem una resposta conjunta a les diferents Conselleries per a realitzar una bona previsió de les necessitats per a la inserció a aquest alumnat.

Como consideraciones previas y generales a estas dos Instrucciones (Atención educativa domiciliaria y hospitalaria y Unidades específicas en centros ordinarios) desde UGT entendemos que la escolarización en un centro específico debe ser el último recurso, priorizando la escolarización en los centros ordinarios. Pero, es el recurso necesario para un determinado número de alumnos y alumnas que se merecen una educación igualmente inclusiva e igualitaria. Por lo tanto, un paso previo debería de haber sido la negociación de plantillas y la dotación de recursos necesarios (revisión de los módulos económicos que están totalmente obsoletos) Falta personal de atención directa en los centros específicos de educación especial.

Desde UGT, continuamos demandando personal sanitario presencial en los centros de educación ordinarios de forma rotativa, no solo por poder actuar con rapidez en caso de necesidad sino también para la concienciación del alumnado. Y, por supuesto, y como no puede ser de otra manera, en los centros de Educación Especial seguimos exigiendo la figura de la enfermera tal y como recoge la legislación vigente en los centros que aún no disponen de esta figura profesional.

Propuesta de Resolución por la cual se dictan instrucciones para la organización de la atención educativa domiciliaria y hospitalaria para el curso 2025-2026.

UGT presenta las siguientes enmiendas:

  • Agilizar la matrícula del alumnado que al finalizar el curso está claro por sus patologías que al curso siguiente continuará en esta modalidad educativa.
  • Solicitamos también una reducción de la carga burocrática.

Resolución por la cual se dictan instrucciones para la organización y el funcionamiento de las unidades específicas ubicadas en centros docentes ordinarios para el curso 2025-2026.

Respecto a las Instrucciones para la organización y funcionamiento de las unidades específicas ubicadas en centros ordinarios,consideramos que son correctas, aunque desde UGT seguimos solicitando una reducción de ratios aprovechando la bajada de natalidad para potenciar una enseñanza de calidad, individualizada e inclusiva con los recursos humanos existentes, pero nunca cerrar líneas en aras de esa bajada demográfica.

UGT presenta las siguientes enmiendas:

  • Instrucciones continuistas respecto a las anteriores.
  • Solicitamos más recursos materiales y humanos.
  • Más horas de coordinación para llevar a cabo una verdadera inclusión.
  • Facilitar la participación del alumnado de las aulas UECO en las aulas ordinarias de referencia.
  • Más programas específicos de actividades destinados a estas unidades.
  • Ratios más flexibles adaptándose a la realidad del alumnado.
  • Informes estandarizados para reducir la carga burocrática en la comisión de seguimiento.

Propuesta de Resolución por la que se dictan instrucciones para la organización y el funcionamiento de los centros específicos de educación Especial para el curso 2025-2026.

Consideramos, que queda mucho por hacer en cuanto a la reducción de las tareas burocráticas, aunque valoramos positivamente todos los pasos que se den en esa dirección.

UGT presenta las siguientes enmiendas:

  • Reiteramos la necesidad de la negociación de plantillas.
  • Dotación de los recursos necesarios y una mayor dotación horaria para los centros.
  • Seguimos exigiendo la figura de la enfermera tal y como recoge la legislación vigente en los centros que aún no disponen de esta figura profesional.
  • Incremento y actualización del módulo de otros gastos de una forma real, no solo un 3% desde 2009. El incremento real estaría en torno al 35% partiendo del 2009

Desde UGT consideramos que es un momento apropiado para que las Direcciones Generales de Inclusión Educativa y de Centros trabajen al unísono y de forma coordinada con el fin de dotar con los recursos necesarios e impulsar la Educación Especial en la Comunidad Valenciana.

Pensamos que el haber alargado la permanencia del alumnado un año más fue una medida puntual, pero no resuelve el problema. Cuando acaban a los 22 años no hay recursos posteriores para atender a esas personas. La verdadera solución sería la creación de los recursos necesarios para dar una respuesta a este tipo de alumnado cuando acaba su escolarización; por todo ello pedimos una respuesta conjunta a las diferentes Consellerias para realizar una buena previsión de las necesidades para la inserción a este alumnado.