1. RESOLUCIÓ de xx de juliol de 2025, del secretari autonómic d’Educació, per la qual s’aproven les instruccions per a l’organització i el funcionament dels centres d’Educació de Persones Adultes durant el curs acadèmic 2025-2026.
En primer lloc, volem posar l’accent en la qüestió de les plantilles. Durant les visites als centres d’Educació de Persones Adultes (EPA), el professorat ens va expressar el seu malestar i angoixa per la supressió de les seues plantilles. Aquesta situació també s’ha denunciat per correu electrònic, on s’ha informat dels retalls tant a les EPA com a les Escoles Oficials d’Idiomes (EOI). No es pot continuar gestionant els recursos educatius amb el criteri únic de la tisora. Cal escoltar les necessitats dels centres i oferir respostes amb qualitat educativa, cosa que, malauradament, sembla no importar a aquesta Conselleria, més centrada en la reducció de personal que en garantir un bon servei.
En segon lloc, volem destacar la importància de marcar les novetats en els documents. Aquest simple gest facilita molt la lectura i identificació dels canvis, i agraïm que s’haja tingut en compte.
També volem insistir en la necessitat d’avançar les instruccions al tercer trimestre. Aquesta és una normativa que podria i hauria d’haver-se negociat abans, com estem reclamant amb la resta d’instruccions d’inici de curs. No és raonable concentrar-ho tot al mes de juliol.
En aquest sentit, necessitem amb urgència un calendari clar de processos i de convocatòries de meses sectorials per al mes de juliol. Fa mesos que ho estem demanant i no entenem per què resulta tan complicat. L’Administració es guia per un calendari intern, però el col·lectiu docent també hauria de poder comptar amb una planificació oficial i regulada.
D’altra banda, manifestem la nostra preocupació pel fet que aquestes instruccions, tot i incloure algunes millores formals, eviten afrontar els problemes estructurals de l’educació de persones adultes, i perpetuen la desigualtat i la precarietat del sistema.
Pel que fa a les plantilles, insistim: ja s’ha denunciat la reducció tant en EPA com en EOI. Però no es tracta només d’evitar retalls. És imprescindible incrementar les plantilles per garantir la cobertura de totes les hores lectives amb professorat estable, assegurant tant la continuïtat del projecte educatiu com la qualitat de l’atenció a l’alumnat. La reducció comporta inestabilitat per al professorat i una oferta educativa insuficient.
En relació amb la burocràcia, malgrat l’anunci de «simplificació administrativa», la realitat és que s’incrementen les càrregues documentals (PEC, PGA, plans d’igualtat, convivència, digitalització, etc.) sense oferir ni més temps ni més personal administratiu. Aquesta situació genera una sobrecàrrega inassumible per als equips docents i directius.
A més, no es contempla cap mesura relativa a la conciliació del professorat, la possibilitat de fer reunions telemàtiques en períodes no lectius, ni el reconeixement de tasques específiques pròpies dels centres de persones adultes. Tot això contribueix al deteriorament de les condicions laborals i retributives del personal docent en aquest àmbit.
Pel que fa als plans d’inclusió, igualtat i convivència, tot i que es contemplen, no van acompanyats de la dotació de professionals específics, com orientadors o personal de suport. Les EPA atenen alumnat amb necessitats diverses: persones immigrades, bretxa digital, vulnerabilitat social, etc., però no compten amb recursos adequats per donar-hi resposta.
També és imprescindible ampliar i diversificar l’oferta formativa de les EPA, tenint en compte les necessitats socials i laborals actuals. Proposem:
- Programes orientats a la inserció sociolaboral.
- Formació en competències digitals.
- Ensenyament d’idiomes.
- Formació bàsica funcional.
Aquesta oferta hauria de ser finançada amb recursos estables i garantits, no lligada a convocatòries puntuals ni a la disponibilitat pressupostària. Cal garantir continuïtat i qualitat.
Pel que fa al voluntariat educatiu, reconeixem el seu valor, però insistim que ha de desenvolupar-se en un marc normatiu clar, amb formació prèvia, coordinació i supervisió per part dels equips docents i directius dels centres.
També trobem a faltar mecanismes de participació democràtica i efectiva de l’alumnat i del teixit social en el funcionament de les EPA, mitjançant òrgans de participació actius i representatius.
Finalment, volem assenyalar que hi ha una acumulació excessiva de referències normatives dins del text principal. Proposem que aquestes es traslladen a un annex específic, per tal d’agilitzar i fer més accessible la lectura del document principal.
ALTRES ESMENES:
CAPORALIES DE DEPARTAMENT: Cal repensar i ampliar el sentit i les funcions dels departaments en les escoles de persones adultes. Actualment, la normativa estableix que els caps de departament han de pertànyer al cos de professorat de secundària, excloent el cos de mestres. No entenem com pot ser que en un IES un mestre puga ser director, però no puga assumir una caporalia de departament en una escola d’adults. Reclamem una revisió d’aquest criteri, que és discriminatori i injustificat, i que dificulta la gestió eficient dels centres.
ESPAIS I CONDICIONS DE TREBALL: Espai sindical a les sales de professorat. Cal garantir la presència d’un espai visible i permanent per a la informació sindical en les sales de professorat. No s’ha d’eliminar ni invisibilitzar aquesta informació.
REDUCCIÓ HORÀRIA PER A DOCENTS MAJORS DE 55 ANYS: És necessari implementar de forma efectiva i garantida una reducció horària per a aquest col·lectiu, tal com ja s’aplica en altres etapes educatives.
PLA D’ÚS DE LES LLENGÜES EN L’ÀMBIT NO CURRICULAR: És important afegir que les mesures regulades en el Pla d’ús de les llengües de cada centre docent, derivades de la Llei 1/2024, en cap cas poden contravenir el que s’estableix a la Llei Orgànica d’Educació, l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, la Constitució espanyola ni altra legislació estatal en matèria lingüística.
PROMOCIÓ DE LA IGUALTAT I LA CONVIVÈNCIA: Cal afegir que quan es produïsca una situació de violència, consum i/o tràfic de substàncies, agressions, intimidacions, vandalisme o baralles entorn del centre escolar (encara que fora del recinte), que puga ocasionar danys greus, tant físics com psicològics, caldrà activar els protocols corresponents de protecció de la comunitat educativa.
MESURES COMPLEMENTÀRIES:
– Inclusió de la perspectiva intercultural i de gènere: Les mesures d’acolliment han d’incorporar una perspectiva intercultural i de gènere que promoga la igualtat de drets i oportunitats, el respecte a la diversitat cultural, lingüística, religiosa i sexual, i l’eliminació de qualsevol forma de discriminació o violència.
– Reconeixement d’aprenentatges previs: En el procés de valoració individual de les persones nouvingudes, es tindrà en compte, quan siga possible, el reconeixement dels aprenentatges previs adquirits en contextos formals, no formals i informals.
– Alfabetització mediàtica: Així mateix, es promouran accions d’alfabetització mediàtica per afavorir el desenvolupament del pensament crític i combatre la desinformació.
CONVIVÈNCIA:
– Cal afegir la denominació LGTBI+ per garantir la inclusió i el benestar de les persones LGTBI+, especialment vulnerables a la discriminació.
– Pla de convivència per a persones adultes: afegir a la normativa que els centres d’educació de persones adultes elaboraran un Pla de convivència adaptat a la realitat i característiques d’aquest alumnat, superant el model escolar tradicional.
ACCÉS ALS ESPAIS EDUCATIUS: Aquesta accessibilitat haurà de garantir també la comprensió de la informació per part de persones amb discapacitat, assegurant l’accessibilitat comunicativa i cognitiva.
PROTECCIÓ A VÍCTIMES DE VIOLÈNCIA MASCLISTA: Cal afegir que els centres hauran de disposar de mesures específiques de protecció i acompanyament per a les dones víctimes de violència masclista, garantint-ne la seguretat i el dret a l’educació.
ASSISTÈNCIA SANITÀRIA A L’ALUMNAT: Davant d’emergències sanitàries, i sense perjudici de l’avís als serveis d’emergència, el personal del centre haurà d’actuar amb diligència per evitar negligència, tal com recull l’article 1104 del Codi Civil. En cap cas es pot traslladar aquesta responsabilitat directament al professorat.
AVALUACIÓ DEL CENTRE:
– Participació de l’alumnat: Es promourà la participació de l’alumnat mitjançant qüestionaris anònims per recollir la seua valoració sobre el funcionament del centre.
– Indicadors d’equitat i inclusió educativa: Es definiran indicadors específics que permeten avaluar el grau d’equitat i inclusió educativa, per garantir un seguiment objectiu de les polítiques educatives.
ACTIVITATS FORMATIVES COMPLEMENTÀRIES: Es promouran activitats intergeneracionals que fomenten l’intercanvi d’experiències i sabers entre alumnat de diferents edats, valorant la diversitat generacional com un recurs educatiu.
DRETS DE L’ALUMNAT:
– Participació democràtica: Els centres han de promoure la constitució i dinamització de les associacions d’alumnat adult, que sovint desconeixen aquests canals.
– Llengua d’exàmens: Cal garantir protocols clars perquè l’alumnat puga triar la llengua de les proves sense pressions, i que aquesta tria quede registrada documentalment.
– Avaluació objectiva: S’ha d’incorporar la possibilitat de mediació educativa en els processos de reclamació de qualificacions.
– Oferta formativa: L’oferta formativa ha d’estar alineada amb les necessitats reals de l’entorn i del professorat, i comptar amb els recursos corresponents.
– Suport a l’admissió i matrícula: Cal incorporar suports presencials i digitals per a persones amb dificultats tecnològiques, especialment en contextos de bretxa digital.
TECNOLOGIES I PROTECCIÓ DE DADES: L’administració ha de garantir formació específica i recursos per a fer front a les responsabilitats digitals assignades al professorat.
PROTECCIÓ DE DADES ALS CENTRES: Donada l’obligació legal de publicar a la web els RATS i altres documents, i que sovint aquesta tasca recau sobre l’equip directiu sense recursos addicionals, es reclama que l’administració proporcione personal administratiu amb formació específica en protecció de dades.
2. RESOLUCIÓ de xx de juliol de 2025, del secretari autonòmic d’Educació, per la qual s’aproven les instruccions per a l’organització i el funcionament de les escoles infantils de primer cicle de titularitat de la Generalitat durant el curs acadèmic 2025-2026.
Es tracta d’una normativa continuista que, tot i introduir alguns aspectes formals nous, queda lluny de respondre a les necessitats reals dels centres d’educació infantil de primer cicle. L’organització i el funcionament d’aquests centres presenta moltes més complexitats de les que es reconeixen al text normatiu. És imprescindible conéixer de primera mà la realitat d’aquests espais educatius, escoltar el professorat que hi treballa dia rere dia i traduir aquesta realitat en millores concretes.
Plantilles docents i suport especialitzat insuficient: Malgrat l’increment de complexitat dels centres d’infantil de primer cicle, la normativa no preveu cap reforç de plantilles ni la incorporació de perfils especialitzats com mestres de Pedagogia Terapèutica (PT), Audició i Llenguatge (AL) o orientació educativa. Aquestes figures són essencials per detectar dificultats en les primeres etapes i oferir respostes inclusives. Cal garantir també l’atenció adequada per a l’alumnat amb informes mèdics (hospitalaris), per tal d’assegurar la seua inclusió educativa.
Criteris de dotació desiguals i poc ajustats: L’assignació de dues mestres per centre no és realista ni equitativa, ja que hi ha centres amb una sola unitat (com Sant Joanet de l’Énova) i altres amb fins a nou (com Pulgarcito de Torrent o Tuley d’Alzira). Caldria establir criteris més ajustats a la realitat, com la figura de la parella educativa (com en les aules de primer cicle en CEIP) o la incorporació d’un mestre de suport per cada tres unitats.
Sobrecàrrega dels equips directius: La responsabilitat recau íntegrament sobre la direcció, sense possibilitat efectiva de delegació. És necessari establir una normativa que permeta compartir responsabilitats amb altres membres de l’equip (altres mestres o educadors), especialment en l’horari laboral. La normativa estableix la presència constant d’un membre de l’equip al centre, però amb jornades partides i 40 hores setmanals, això és insostenible.
Finançament insuficient i precarització encoberta: Tot i que els centres han d’assumir la gestió del menjador, activitats complementàries i altres serveis, no es concreta cap dotació econòmica estable. En alguns casos, el personal docent ha hagut d’avançar diners propis per cobrir despeses, cosa totalment inadmissible.
Menjador adaptat a l’etapa: Els menús escolars haurien d’estar específicament dissenyats per a cobrir les necessitats nutricionals i evolutives dels infants de 0 a 3 anys, cosa que actualment no es garanteix de manera homogènia.
Coordinació entre cicles sense temps ni recursos: Tot i reconèixer la importància de la coordinació entre el primer i el segon cicle d’infantil, no s’estableixen mecanismes, hores de coordinació, ni personal destinat a aquesta funció. Sense recursos, aquesta coordinació és inviable i esdevé només una declaració d’intencions.
Càrrega burocràtica creixent: La suposada “reducció de càrrega administrativa” no es tradueix en la pràctica. S’amplia la documentació a elaborar (PEC, PGA, protocols, plans lingüístics…), sense aportar eines reals per a simplificar o automatitzar processos. La burocràcia recau sobre un personal educatiu ja saturat. A més, el personal educador d’educació infantil tampoc pot accedir a Ítaca, augmentant les tasques del personal educatiu.
Participació de voluntariat sense garanties: S’introdueix la possibilitat de voluntariat als centres sense regulació clara. Sense garantir formació, coordinació ni supervisió, es corre el risc d’intrusisme, confusió de rols i desprotecció del personal.
Invisibilització del personal educador i del PAS: La normativa ignora el paper clau del personal educador, subaltern i administratiu (PAS). Aquests col·lectius són fonamentals per al funcionament quotidià del centre, però no es contempla cap millora ni reconeixement del seu treball. En molts casos, els educadors fan també funcions de subalterns o d’administratius, sense cap regulació específica.
Jornada escolar poc flexible: La rigidesa de l’horari imposat no respon a les necessitats reals dels centres ni de les famílies. Caldria flexibilitzar la jornada per a adaptar-se millor a cada context.
Retrocessos en política lingüística: La nova Llei 1/2024, amb la implantació del Pla d’Ús de Llengües no curriculars, redueix el marge per fomentar el valencià com a llengua vehicular i d’ús social. Això pot suposar un retrocés greu en la transmissió lingüística primerenca, especialment en contextos castellanoparlants. Demanem l’eliminació d’aquesta norma i el restabliment del valencià com a llengua vehicular preferent, respectant el dret d’opció, però assegurant un entorn lingüístic ric per a la infància..
Infraestructures digitals deficients: encara hi ha centres sense disposició de connexió Wi-Fi ni d’ordinadors suficients per al treball del personal educador. És urgent equipar-los com la resta de centres educatius.
Manca d’oferta formativa específica: L’oferta de formació permanent per al personal d’educació infantil de primer cicle és molt escassa. Cal ampliar-la i fer-la específica per a aquesta etapa, fonamental per al desenvolupament dels infants.
Propostes d’esmena a la normativa
- Pàg. 16 – Objectius i prioritats del PAC: Incloure la ràtio com a element estructural d’equitat i qualitat.
Esmena: Establir un compromís progressiu cap a ràtios més baixes (màxim 8 infants per educador/a en aules de 0-1 any, i 13 en 1-2 i 2-3 anys). - Pàg. 32 – PEC: Cal afegir la detecció de necessitats específiques de vulnerabilitat i la incorporació de mesures compensatòries amb suport de personal i recursos addicionals.
- Pàg. 36 – Assetjament laboral: Garantir la difusió activa i accessible dels protocols amb sessions informatives anuals per a tot el personal.
- Pàg. 38 – Normes de funcionament: Obrir el procés d’elaboració a observacions sindicals per garantir drets laborals i un entorn democràtic.
- Pàg. 39 – Accessibilitat: Ampliar la consideració d’accessibilitat als espais i condicions laborals del personal docent i no docent, amb adaptacions ergonòmiques i digitals.
- Pàg. 62 – PGA: Incorporar eines digitals i models estandarditzats per facilitar la redacció i el seguiment, reduint la càrrega burocràtica.
- Pàg. 63 – Avaluació de la PGA: Incloure un informe sobre el clima laboral, amb dades sobre la càrrega de treball, coordinació i benestar del personal.
- Pàg. 63 – Inspecció educativa: Establir mecanismes de diàleg entre inspecció i claustre, per reforçar l’autonomia pedagògica i evitar imposicions unilaterals.
En definitiva, es presenta una normativa que descriu una realitat idealitzada, però el que es viu dia a dia als centres és molt diferent. Cal una revisió profunda i participada que permeta avançar cap a una educació infantil de qualitat, inclusiva i amb condicions dignes per al seu personal.
3. Torn obert de paraula.
PRESSIONS D’INSPECCIÓ ALS CENTRES A LA PROVÍNCIA D’ALACANT: UGT Ensenyament denuncia les pressions d’inspecció al Baix Segura per imposar la presencialitat obligatòria del professorat al juliol, amb horari fix i control d’assistència, sense base legal clara. Aquesta mesura arbitrària genera desigualtats, obliga a realitzar tasques no regulades i posa en risc la salut del personal per les altes temperatures i la manca de climatització. També ignora les dificultats d’allotjament del professorat desplaçat en zona turística. UGT exigeix la retirada immediata d’aquesta instrucció i el respecte a la normativa vigent.
PUBLICACIÓ DE TOTES LES VACANTS I ADJUDICACIÓ ABANS D’INICI DE CURS: Considerem imprescindible que totes les vacants docents siguen publicades i adjudicades abans de l’inici del curs escolar. Això permet assegurar una cobertura completa de places, millorar l’organització interna dels centres i evitar improvisacions que afectin la qualitat educativa.
DOCUMENTACIÓ.
1. RESOLUCIÓ de xx de juliol de 2025, del secretari autonómic d’Educació, per la qual s’aproven les instruccions per a l’organització i el funcionament dels centres d’Educació de Persones Adultes durant el curs acadèmic 2025-2026.
2. RESOLUCIÓ de xx de juliol de 2025, del secretari autonòmic d’Educació, per la qual s’aproven les instruccions per a l’organització i el funcionament de les escoles infantils de primer cicle de titularitat de la Generalitat durant el curs acadèmic 2025-2026.
DOCUMENTACIÓN
1. RESOLUCIÓN de xx de julio de 2025, del secretario autonómico de Educación, por la cual se aprueban las instrucciones para la organización y el funcionamiento de los centros de Educación de Personas Adultas durante el curso académico 2025-2026.
2. RESOLUCIÓN de xx de julio de 2025, del secretario autonómico de Educación, por la que se aprueban las instrucciones para la organización y el funcionamiento de las escuelas infantiles de primer ciclo de titularidad de la Generalitat durante el curso académico 2025- 2026.