UGT reclama permisos especials per al professorat i mesures urgents per als centres educatius afectats per la DANA
València, 06/11/2024. Les catastròfiques inundacions que han afectat diverses comarques de la província de València han deixat a milers de docents i alumnes atrapats en situacions de gran dificultat. A més de les pèrdues materials, molts treballadors de l’ensenyament s’enfronten a greus problemes per accedir als seus llocs de treball, a causa de la pèrdua dels seus vehicles i la manca de transport públic. Aquesta situació excepcional exigeix una resposta urgent per part de la Conselleria d’Educació. Per això, UGT ha sol·licitat, en la reunió celebrada hui amb el conseller d’Educació, José Antonio Rovira, i els representants de la comunitat educativa, l’aplicació de permisos especials de duració indefinida per al professorat i altres treballadors de centres educatius afectats.
Aquests permisos, basats en l’article 48 de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (TREBEP) i l’article 21 del Decret 234/2022, del consell, de permisos i llicències del personal docent, permetrien que el personal educatiu poguera absentar-se del seu treball en casos de força major, per a la cerca de familiars, fer-se càrrec d’una defunció o per la pèrdua de l’habitatge, la necessitat de cuidar familiars o convivents, o la impossibilitat de desplaçar-se a causa de la destrucció dels mitjans de transport. UGT considera que aquestes mesures són imprescindibles per protegir la seguretat i el benestar del personal docent i les seues famílies, en una situació en la qual la vida de moltes persones està en perill o completament destrossada.
A més d’això, UGT també ha reclamat l’ampliació dels terminis per a la sol·licitud i presentació de documentació per al Concurs General de Trasllats i la flexibilització dels terminis en tots els procediments administratius pels quals transcorre la vida de les persones docents, moltes d’elles han perdut tots els seus estris, pertinences i documents. Els docents que han patit les conseqüències de la DANA necessiten més temps per poder tramitar els documents i participar en aquest procediment, que el propi Ministeri d’Educació està disposat a flexibilitzar, segons comunicació realitzada a UGT, si hi ha petició expressa de la Conselleria i acord amb la resta de comunitats autònomes. Un procés que es veu condicionat per les dificultats derivades de la catàstrofe. El sindicat considera que aquesta pròrroga és fonamental perquè tots els afectats puguen exercir els seus drets laborals sense perjudici de les circumstàncies excepcionals que estan vivint.
Però, a més de la protecció laboral per al personal docent, UGT també ha destacat la necessitat d’una actuació urgent per rehabilitar i reconstruir els centres educatius afectats. En primer lloc, serà necessari reparar els danys estructurals dels centres que puguen ser recuperats, com parets, sostres i instal·lacions elèctriques i de fontaneria. En altres casos, serà necessari construir nous edificis per substituir les infraestructures totalment destrossades per les inundacions. A més, s’haurà de substituir el mobiliari escolar, el material didàctic i els equips tecnològics que s’han perdut.
Durant el procés de rehabilitació és necessari que s’instal·len aules prefabricades que oferixen condicions segures i còmodes per a l’alumnat. En aquest sentit UGT recorda que aquesta solució, a mitjà i llarg termini, no s’ha d’enquistar i convertir en solució definitiva. Des d’UGT recordem com (fa ja un temps) curs rere curs veníem reclamant que aquestes instal·lacions provisionals, que eren moltes, fins i tot col·legis sencers, finalitzaren amb la construcció de centres educatius, d’obra i maons. UGT es mantindrà vigilant perquè aquesta situació, en la qual generacions d’alumnat van realitzar tota la seua escolarització en barracons, no es torne a repetir.
També és important reubicar temporalment l’alumnat en altres centres no afectats per la DANA, fins que siguen instal·lades les noves aules prefabricades. És fonamental, a més, proporcionar suport psicosocial per ajudar tant a l’alumnat com al professorat a superar els efectes emocionals d’aquesta situació tan traumàtica.
UGT crida l’atenció també sobre les dificultats que el desenvolupament dels ensenyaments professionals, van a tindre com a conseqüència de les inundacions dels tallers i aules tècniques en els centres educatius de FP i la destrucció d’empreses, del teixit productiu de les comarques afectades per la riuada. Empreses i sectors productius on l’alumnat de FP hauria de desenvolupar part important de la seua formació. UGT exigeix mesures especials per recuperar aquests ensenyaments i l’entorn productiu en el qual s’han de desenvolupar.
UGT subratlla la necessitat de garantir ajudes econòmiques per a les famílies afectades, incloent-hi la gratuïtat del menjador, transport i material escolar. Totes aquestes mesures són essencials per restaurar l’entorn educatiu i permetre que els centres puguen reprendre les seues activitats docents amb normalitat.
El sindicat ha exigit la paralització i retirada de la consulta a les famílies sobre el valencià i l’adopció de mesures ràpides i efectives per protegir els drets laborals i personals del professorat i per restaurar l’entorn educatiu, en una situació tan crítica com la que viuen les persones afectades per les inundacions.
UGT reclama permisos especiales para el profesorado y medidas urgentes para los centros educativos afectados por la DANA
Valencia, 06/11/2024. Las catastróficas inundaciones que han afectado diversas comarcas de la provincia de Valencia han dejado a miles de docentes y alumnos atrapados en situaciones de gran dificultad. Además de las pérdidas materiales, muchos trabajadores de la enseñanza se enfrentan a graves problemas para acceder a sus puestos de trabajo, debido a la pérdida de sus vehículos y la falta de transporte público. Esta situación excepcional exige una respuesta urgente por parte de la Conselleria de Educación. Por ello, UGT ha solicitado, en la reunión celebrada hoy con el conseller de Educación, José Antonio Rovira, y los representantes de la comunidad educativa, la aplicación de permisos especiales de duración indefinida para el profesorado y otros trabajadores de centros educativos afectados.
Estos permisos, basados en el artículo 48 del Estatuto Básico del Empleado Público (TREBEP) y el artículo 21 del Decreto 234/2022, del consell, de permisos y licencias del personal docente, permitirían que el personal educativo pudiera ausentarse de su trabajo en casos de fuerza mayor, para la búsqueda de familiares, hacerse cargo de una defunción o por la pérdida de la vivienda, la necesidad de cuidar familiares o convivientes, o la imposibilidad de desplazarse debido a la destrucción de los medios de transporte. UGT considera que estas medidas son imprescindibles para proteger la seguridad y el bienestar del personal docente y sus familias, en una situación en la que la vida de muchas personas está en peligro o completamente destrozada.
Además de esto, UGT también ha reclamado la ampliación de los plazos para la solicitud y presentación de documentación para el Concurso General de Traslados y la flexibilización de los plazos en todos los procedimientos administrativos por los que transcurre la vida de las personas docentes, muchas de ellas han perdido todos sus enseres, pertenencias y documentos. Los docentes que han sufrido las consecuencias de la DANA necesitan más tiempo para poder tramitar los documentos y participar en este procedimiento, que el propio Ministerio de Educación está dispuesto a flexibilizar, según comunicación realizada a UGT, si hay petición expresa de la Conselleria y acuerdo con el resto de comunidades autónomas. Un proceso que se ve condicionado por las dificultades derivadas de la catástrofe. El sindicato considera que esta prórroga es fundamental para que todos los afectados puedan ejercer sus derechos laborales sin perjuicio de las circunstancias excepcionales que están viviendo.
Pero, además de la protección laboral para el personal docente, UGT también ha destacado la necesidad de una actuación urgente para rehabilitar y reconstruir los centros educativos afectados. En primer lugar, será necesario reparar los daños estructurales de los centros que puedan ser recuperados, como paredes, techos e instalaciones eléctricas y de fontanería. En otros casos, será necesario construir nuevos edificios para sustituir las infraestructuras totalmente destrozadas por las inundaciones. Además, se deberá sustituir el mobiliario escolar, el material didáctico y los equipos tecnológicos que se han perdido.
Durante el proceso de rehabilitación es necesario que se instalen aulas prefabricadas que ofrecezcan condiciones seguras y cómodas para el alumnado. En este sentido UGT recuerda que esta solución, a medio y largo plazo, no se debe enquistar y convertir en solución definitiva. Desde UGT recordamos como (hace ya un tiempo) curso tras curso veníamos reclamando que estas instalaciones provisionales, que eran muchas, incluso colegios enteros, finalizaran con la construcción de centros educativos, de obra y ladrillos. UGT se mantendrá vigilante para que esta situación, en la que generaciones de alumnado realizaron toda su escolarización en barracones, no se vuelva a repetir.
También es importante reubicar temporalmente al alumnado en otros centros no afectados por la DANA, hasta que sean instaladas las nuevas aulas prefabricadas. Es fundamental, además, proporcionar apoyo psicosocial para ayudar tanto al alumnado como al profesorado a superar los efectos emocionales de esta situación tan traumática.
UGT llama la atención también sobre las dificultades que el desarrollo de las enseñanzas profesionales, van a tener como consecuencia de las inundaciones de los talleres y aulas técnicas en los centros educativos de FP y la destrucción de empresas, del tejido productivo de las comarcas afectadas por la riada. Empresas y sectores productivos donde el alumnado de FP debería desarrollar parte importante de su formación. UGT exige medidas especiales para recuperar estas enseñanzas y el entorno productivo en el que se deben desarrollar.
UGT subraya la necesidad de garantizar ayudas económicas para las familias afectadas, incluyendo la gratuidad del comedor, transporte y material escolar. Todas estas medidas son esenciales para restaurar el entorno educativo y permitir que los centros puedan reanudar sus actividades docentes con normalidad.
El sindicato ha exigido la paralización y retirada de la consulta a las familias sobre el valenciano y la adopción de medidas rápidas y efectivas para proteger los derechos laborales y personales del profesorado y para restaurar el entorno educativo, en una situación tan crítica como la que viven las personas afectadas por las inundaciones.