- UGT adverteix que la consulta posa en perill la igualtat d’oportunitats de l’alumnat valencià i genera desconcert entre les famílies i els centres educatius.
- UGT exigeix la cancel·lació de la consulta, alertant que provocarà el desmantellament del valencià com a llengua vehicular del nostre sistema educatiu.
El sector d’Ensenyament d’UGT Serveis Públics PV fa les següents consideracions en relació amb la Mesa Sectorial d’Educació del dimarts 22 de octubre sobre la convocatòria de la resolució de consulta a les famílies de la llengua vehicular dels nostres centres educatius.
Una imposició irresponsable. UGT denuncia la irresponsabilitat de la Conselleria d’Educació en imposar una consulta a les famílies per a triar la llengua d’escolarització, en aplicació de la mal anomenada “llei de llibertat educativa”. Aquesta consulta, programada del 26 de novembre al 4 de desembre de 2024, suposarà una càrrega administrativa insuportable per als centres educatius, provocant confusió entre les famílies i vulnerant els drets de l’alumnat.
Per a UGT, aquesta mesura no és més que una estratègia del govern del Partit Popular, liderat per Carlos Mazón, per atacar l’educació pública, desmantellar el valencià com a llengua vehicular i avançar en la seua marginació, eliminant el seu paper central en el nostre sistema educatiu.
Repercussions de la consulta en el sistema educatiu. La Conselleria d’Educació, encapçalada pel conseller José Antonio Rovira, ha implementat aquesta resolució sense tindre en compte les repercussions que ocasionarà als centres, famílies i alumnat. En compte de garantir un procés clar i equitatiu, la Conselleria trasllada tota la responsabilitat als centres educatius, que hauran de gestionar un procediment mal dissenyat, ple de confusions i inconsistències.
Efectes negatius en la convivència escolar. La consulta es durà a terme a finals de novembre, obligant els centres educatius a dedicar pràcticament tot el mes a preparar la documentació, habilitar espais amb connexió a Internet per a la votació i garantir una confidencialitat que, en realitat, no existirà, ja que els resultats es faran públics amb les llistes d’alumnat que han optat per una llengua o per l’altra. Aquesta mesura generarà, a més, un efecte de segregació dins dels centres educatius, amb alumnat separat segons la llengua vehicular escollida, cosa que deteriorarà la convivència i la cohesió social.
Incertesa per als pares i mares. Aquesta proposta no només complicarà enormement el funcionament dels centres, sinó que també generarà una gran incertesa entre les famílies. Els pares i mares de l’alumnat de 6é de Primària es veuran obligats a triar una llengua base sense saber en quin institut continuarà el seu fill ni si aquest oferirà l’opció triada. A més, la tan anomenada llibertat d’elecció de llengua desapareix, ja que si no hi ha places disponibles en la llengua triada, l’alumnat serà assignat automàticament a l’altra. Aquesta situació és una nova mostra de la incompetència del govern de Mazón i del Partit Popular en matèria educativa, amb l’objectiu clar d’eliminar el valencià com a llengua vehicular i avançar en el seu extermini.
Una estratègia de deteriorament de l’escola pública. UGT adverteix que aquesta consulta representa un pas més en la campanya del govern del PP per a deteriorar l’educació pública i promoure la seua ideologia en contra del valencià. En les comarques amb majoria lingüística castellana, es pressuposa que la majoria de famílies no triaran el valencià, cosa que evidencia clarament la intenció del govern de marginar i destruir la nostra llengua. En relació amb l’alumnat amb necessitats educatives especials, el procediment continua sent poc clar i opac, augmentant la incertesa i els obstacles.
Exigències de UGT davant la situació. Davant d’aquesta situació, UGT exigeix l’anul·lació immediata d’aquesta consulta. La suposada «llibertat educativa» que promou el govern del PP no és més que una excusa per a imposar un model que atempta contra la igualtat d’oportunitats, la inclusió educativa i la convivència lingüística als centres. Es tracta d’un model imposat, sense cap consens, pensat expressament per a destruir i marginar el valencià com a llengua pròpia que és de tot el territori valencià sense excepcions i, per tant, també dels territoris castellanoparlants. La importància del valencià com a llengua vehicular garanteix el seu coneixement i fomenta la igualtat d’oportunitats de tot l’alumnat independentment de la comarca de residència.
Incompatibilitat amb el marc legal espanyol. A més, aquesta consulta i la llei que la sustenta entren en conflicte amb l’ordenament jurídic espanyol actual en matèria educativa. La norma ignora completament el paper fonamental que exerceixen els òrgans de participació en la presa de decisions pedagògiques als centres educatius. UGT considera perillós i jurídicament qüestionable que la decisió sobre la llengua vehicular de l’ensenyament recaiga en les famílies, ja que obri la porta a un precedent insostenible: si els pares decideixen la llengua, també haurien de poder decidir sobre altres aspectes educatius com el pes de determinades assignatures o continguts dins del currículum. Un autèntic despropòsit que no es dona en cap país del món, ja que l’organització pedagògica és competència dels professionals de l’educació i de nombroses institucions i organismes educatius nacionals i internacionals.
Desconsideració cap a l’autonomia educativa. Aquesta mesura demostra la manca de respecte del govern de Mazón per l’autonomia dels centres educatius i pel consell escolar. En lloc d’apostar per una educació pública de qualitat, amb igualtat d’oportunitats per a tot l’alumnat, el govern del Partit Popular promou mesures que precaritzen el sistema i agreugen la situació d’una llengua, el valencià, que es troba en risc de minoriazació i retrocés.
Crida a la defensa dels drets lingüístics. UGT insta el govern de Mazón a protegir els drets lingüístics de tot l’alumnat i professorat, sense exclusions. Cal atendre especialment la protecció de la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana, que, que, tal com recull el Títol Preliminar de la Constitució Espanyola a l’article 3.3., mereix una protecció i promoció especials per part de les administracions públiques. Aquesta consulta no només vulnera els drets lingüístics, sinó que posa en risc la cohesió social, fomenta la segregació i perjudica la qualitat del sistema educatiu valencià. El sindicat estudia accions legals davant la possible vulneració de la legalitat vigent.
UGT rechaza la consulta del PP y exige un modelo educativo de consenso que respete los derechos lingüísticos de todo el alumnado
- UGT advierte que la consulta pone en peligro la igualdad de oportunidades del alumnado valenciano y genera desconcierto entre las familias y los centros educativos.
- UGT exige la cancelación de la consulta, alertando que provocará el desmantelamiento del valenciano como lengua vehicular de nuestro sistema educativo.
Valencia, 21/10/2024. – El sector de Enseñanza de UGT Servicios Públicos PV hace las siguientes consideraciones en relación con la Mesa Sectorial de Educación del próximo martes 22 de octubre sobre la convocatoria de la resolución de consulta a las familias sobre la lengua vehicular de nuestros centros educativos.
Una imposición irresponsable. UGT denuncia la irresponsabilidad de la Conselleria de Educación al imponer una consulta a las familias para elegir la lengua de escolarización, en aplicación de la mal llamada “ley de libertad educativa”. Esta consulta, programada del 26 de noviembre al 4 de diciembre de 2024, supondrá una carga administrativa insostenible para los centros educativos, provocando confusión entre las familias y vulnerando los derechos del alumnado. Para UGT, esta medida no es más que una estrategia del gobierno del Partido Popular, liderado por Carlos Mazón, para atacar la educación pública, desmantelar el valenciano como lengua vehicular y avanzar en su marginación, eliminando su papel central en nuestro sistema educativo.
Repercusiones de la consulta en el sistema educativo. La Conselleria de Educación, encabezada por el conseller José Antonio Rovira, ha implementado esta resolución sin tener en cuenta las repercusiones que ocasionará a los centros, familias y alumnado. En lugar de garantizar un proceso claro y equitativo, la Conselleria traslada toda la responsabilidad a los centros educativos, que tendrán que gestionar un procedimiento mal diseñado, lleno de confusiones e inconsistencias.
Efectos negativos en la convivencia escolar. La consulta se llevará a cabo a finales de noviembre, obligando a los centros educativos a dedicar prácticamente todo el mes a preparar la documentación, habilitar espacios con conexión a Internet para la votación y garantizar una confidencialidad que, en realidad, no existirá, ya que los resultados se harán públicos con las listas de alumnado que han optado por una lengua o por la otra. Esta medida generará, además, un efecto de segregación dentro de los centros educativos, con alumnado separado según la lengua vehicular elegida, lo que deteriorará la convivencia y la cohesión social.
Incertidumbre para los padres y madres. Esta propuesta no solo complicará enormemente el funcionamiento de los centros, sino que también generará una gran incertidumbre entre las familias. Los padres y madres del alumnado de 6.º de Primaria se verán obligados a elegir una lengua base sin saber en qué instituto continuará su hijo ni si este ofrecerá la opción elegida. Además, la tan mencionada libertad de elección de lengua desaparece, ya que si no hay plazas disponibles en la lengua elegida, el alumnado será asignado automáticamente a la otra. Esta situación es una nueva muestra de la incompetencia del gobierno de Mazón y del Partido Popular en materia educativa, con el objetivo claro de eliminar el valenciano como lengua vehicular y avanzar en su exterminio.
Una estrategia de deterioro de la escuela pública. UGT advierte que esta consulta representa un paso más en la campaña del gobierno del PP para deteriorar la educación pública y promover su ideología en contra del valenciano. En las comarcas con mayoría lingüística castellana, se presupone que la mayoría de familias no elegirán el valenciano, lo que evidencia claramente la intención del gobierno de marginar y destruir nuestra lengua. En relación con el alumnado con necesidades educativas especiales, el procedimiento sigue siendo poco claro y opaco, aumentando la incertidumbre y los obstáculos.
Exigencias de UGT ante la situación. Ante esta situación, UGT exige la anulación inmediata de esta consulta. La supuesta «libertad educativa» que promueve el gobierno del PP no es más que una excusa para imponer un modelo que atenta contra la igualdad de oportunidades, la inclusión educativa y la convivencia lingüística en los centros. Se trata de un modelo impuesto, sin ningún consenso, pensado expresamente para destruir y marginar el valenciano como lengua propia que es de todo el territorio valenciano sin excepciones y, por tanto, también de los territorios de habla castellana. La importancia del valenciano como lengua vehicular garantiza su conocimiento y fomenta la igualdad de oportunidades de todo el alumnado independientemente de la comarca de residencia.
Incompatibilidad con el marco legal español. Además, esta consulta y la ley que la sustenta entran en conflicto con el ordenamiento jurídico español actual en materia educativa. La norma ignora completamente el papel fundamental que ejercen los órganos de participación en la toma de decisiones pedagógicas en los centros educativos. UGT considera peligroso y jurídicamente cuestionable que la decisión sobre la lengua vehicular de la enseñanza recaiga en las familias, ya que abre la puerta a un precedente insostenible: si los padres deciden la lengua, también deberían poder decidir sobre otros aspectos educativos como el peso de determinadas asignaturas o contenidos dentro del currículum. Un auténtico despropósito que no se da en ningún país del mundo, ya que la organización pedagógica es competencia de los profesionales de la educación y de numerosas instituciones y organismos educativos nacionales e internacionales.
Desconsideración hacia la autonomía educativa. Esta medida demuestra la falta de respeto del gobierno de Mazón hacia la autonomía de los centros educativos y hacia el Consejo Escolar. En lugar de apostar por una educación pública de calidad, con igualdad de oportunidades para todo el alumnado, el gobierno del Partido Popular promueve medidas que precarizan el sistema y agravan la situación de una lengua, el valenciano, que se encuentra en riesgo de minorización y retroceso.
Llamada a la defensa de los derechos lingüísticos. UGT insta al gobierno de Mazón a proteger los derechos lingüísticos de todo el alumnado y profesorado, sin exclusiones. Es necesario atender especialmente la protección de la lengua propia de la Comunidad Valenciana, que, tal como recoge el Título Preliminar de la Constitución Española en su artículo 3.3., merece una protección y promoción especiales por parte de las administraciones públicas. Esta consulta no solo vulnera los derechos lingüísticos, sino que pone en riesgo la cohesión social, fomenta la segregación y perjudica la calidad del sistema educativo valenciano. El sindicato anuncia que estudia acciones legales ante la posible vulneración de la legalidad vigente.