Anàlisi i estratègies sindicals per al curs 2024-2025: Jornada de permanents d’UGT Ensenyament PV.

El 3 d’octubre de 2024, UGT Ensenyament PV va dur a terme una jornada de treball en la seu del sindicat de València amb les persones delegades i permanents sindicals en la qual van participar els equips i quadres sindicals d’Alacant, Castelló i València. En aquesta trobada, es va analitzar la situació del sistema educatiu al País Valencià i es van debatre les estratègies a seguir en l’acció sindical durant el curs 2024-2025.

El primer curs de gestió del conseller Rovira i el president Mazón (curs 2023-2024) ha deixat molt a desitjar per al sistema educatiu valencià. Des d’UGT qualifiquem amb un rotund suspens les decisions preses, començant per la derogació dels Acords de Plantilles Docents de 2023 i la promulgació de la Llei de Llibertat Educativa, que pràcticament elimina el valencià del sistema educatiu. Aquestes mesures representen un retrocés en el progrés cap a una educació inclusiva i de qualitat, així com en la preservació de la llengua i cultura valenciana.

Les retallades en educació no s’han limitat a aquests punts. La paralització del Pla Edificant, que buscava millorar les infraestructures educatives, i la implementació d’un nou decret d’admissió que introdueix un districte únic i segregador són exemples clars de polítiques regressives.

A més, l’aprovació de la Llei de Concòrdia ha reduït l’espai per a l’ensenyament dels valors democràtics, mentre que les retallades a les Escoles Oficials d’Idiomes i altres ensenyaments han afectat milers d’estudiants i professors.

En el seu primer curs al capdavant, Rovira i Mazón han deixat al sistema educatiu valencià en una situació crítica. La derogació dels Acords de Plantilles ha suposat un colp devastador, ja que aquests acords preveien la creació de més de 5.200 llocs docents, essencials per a una escola inclusiva. Amb la seua derogació, no sols no es consoliden aquests llocs, sinó que molts ni tan sols s’han implementat. Com a resultat, el sistema educatiu valencià ha passat d’estar en creixement a patir un clar retrocés.

A això se suma l’elevada taxa de provisionalitat i interinitat en el sistema educatiu, que no ha sigut abordada eficaçment. Dels quasi 68.000 professors en la Comunitat Valenciana, al voltant del 15,5% són interins, una xifra alarmant si considerem que la legislació recomana reduir la temporalitat al 8%. Aquesta precarietat laboral afecta directament la qualitat de l’ensenyament, ja que molts docents no tenen l’estabilitat necessària per a exercir la seua labor amb tranquil·litat.

Quant a la provisionalitat, les dades són igualment preocupants. Al juliol de 2024, quasi 8.000 docents (un 11,75% del total) no tenien destí definitiu, la qual cosa es deu principalment a l’anul·lació del concurs de trasllats autonòmic.

Aquesta decisió ha perjudicat greument els docents que buscaven millorar les seues condicions laborals i familiars. La gestió de la Conselleria d’Educació ha sigut incapaç d’oferir solucions a aquests problemes, la qual cosa agreuja la situació.

A més de revertir aquestes polítiques de retallades, des d’UGT proposem que el curs 2024-2025 siga el del professorat. Si realment es vol avançar en la qualitat educativa, és fonamental millorar les condicions laborals i salarials dels docents. En la Comunitat Valenciana, el professorat continua sent dels pitjor remunerats de l’Estat espanyol. Per exemple, un mestre o mestra en la Comunitat percep 2.395,62 euros bruts al mes, mentre que a Euskadi, els seus col·legues guanyen 2.767,67 euros. Aquesta disparitat salarial és inacceptable i ha de ser corregida com més prompte millor.

La solució passa per la negociació d’un nou Acord de Millora de les Retribucions del Professorat Valencià, similar al signat en 2007. Aquest acord hauria d’incloure l’actualització dels complements salarials, la creació de nous complements per a tutories, coordinacions i especial dedicació al centre, com diu la LOE, i l’equiparació salarial amb altres comunitats autònomes. Per a aconseguir-ho, UGT estima que serà necessari destinar uns 300 milions d’euros, una inversió que el govern autonòmic no pot continuar posposant si realment vol un sistema educatiu de qualitat.

Però no sols es tracta de retribucions. És fonamental que es reduïsquen les ràtios d’alumnes per professor, per a millorar l’atenció individualitzada i l’aprenentatge dels estudiants. Així mateix, s’ha d’implantar un pacte d’estabilitat per als docents interins i reduir la jornada lectiva per als majors de 55 anys, la qual cosa requeriria la contractació En conclusió, si el conseller Rovira i el president Mazón desitgen revertir els danys causats i avançar cap a un sistema educatiu equitatiu, han de prioritzar al professorat en les seues polítiques. El curs 2024-2025 ha de marcar l’inici d’un compromís ferm amb la millora de les condicions laborals dels docents, perquè sense ells, no hi haurà futur brillant ni equitatiu per a l’educació valenciana.

Des d’UGT Ensenyament PV, s’ha seguit de prop l’evolució del primer mes del curs escolar, i els problemes persisteixen, agreujant-se en diversos àmbits. Un dels temes abordats en la jornada va ser l’excessiva parcialitat en les adjudicacions d’inici de curs. Més de 1.300 places es van oferir a temps parcial, afectant tant les condicions laborals del professorat com a l’estabilitat dels centres educatius. Almenys 700 d’aquestes places podrien haver-se oferit com a places a temps complet, però l’administració va optar per la precarització encara més del treball docent, iniciada amb la derogació dels Acords de Plantilles Docents de 2023.

Un altre aspecte crític discutit va ser la situació a les Escoles Oficials d’Idiomes (EOI). La falta de previsió i gestió per part de la Conselleria ha deixat a milers d’alumnes sense professorat en assignatures clau, com a espanyol per a estrangers. Gràcies a la intervenció d’UGT, es van aconseguir repetir les adjudicacions, permetent que el professorat afectat obtinguera un destí provisional, encara que aquesta situació reflecteix una clara falta de planificació. La falta de personal no es limita a les EOI, ja que molts centres de primària, secundària, FP i règim especial encara no han completat les seues plantilles després d’un mes de curs, afectant directament la qualitat educativa.

En la jornada també es va destacar la recent decisió del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) de dictar mesures cautelars contra la derogació dels Acords de Plantilles del Botànic. Aquests acords garantien plantilles més àmplies i estables, i la seua derogació ha suposat una retallada de més de 1.900 docents per a aquest curs. UGT exigeix que es complisquen les resolucions judicials i que es restablisquen els Acords de Plantilles per a assegurar la qualitat educativa.de més personal.

UGT reitera la seua confiança en el TSJCV i espera que amb l’estimació del seu recurs es recuperen definitivament els Acords de Plantilles Docents de 2023. Per això hem demanat en la Junta de Portaveus de la Taula Sectorial d’Educació que es retire del calendari de negociació l’Ordre de Plantilles Docents.

A més, es va discutir l’oposició al nou decret d’admissió que imposa un districte únic segregador, així com la presentació d’un recurs davant el TSJCV per a impugnar aquesta mesura. La falta de recursos per a la inclusió educativa i la mal anomenada Llei de Llibertat Educativa, que ataca la normalització del valencià, van ser altres temes tractats. UGT va emfatitzar la necessitat de mantindre al valencià com a llengua vehicular en l’educació pública i la seua inclusió en el nou currículum de Formació Professional.

Durant la jornada, es va expressar preocupació per la intenció de la Conselleria de regular les interinitats i substitucions, posant en risc l’estabilitat reeixida en els últims 30 anys. UGT va reafirmar el seu compromís amb la defensa dels acords vigents que garanteixen la qualitat i estabilitat del personal docent. Hem demanat d’igual forma la retirada d’aquest tema de les negociacions en la Junta de Portaveus de la Taula Sectorial d’Educació.

Un dels temes prioritaris per a aquest curs és la negociació salarial i la millora de les retribucions del professorat valencià. Cal denunciar el retard en la negociació salarial, ja que els docents valencians continuen estant entre els pitjor pagats d’Espanya, i exigir la creació de nous complements salarials que equiparen les seues retribucions amb les de la resta de l’Estat.

UGT Ensenyament PV considera fonamental actualitzar i millorar l’estructura salarial seguint l’últim acord sociolaboral de 2007. Entre les mesures específiques, s’inclouen:

• Revisió i millora del complement específic i els sexennis.

• Recuperació de les pagues extraordinàries completes.

• Reconeixement i establiment de la carrera professional.

• Equiparació salarial entre els diferents cossos docents.

• Incorporació dels complements retributius de l’article 105.2 de la LOE.

• Millora dels permisos i llicències, incloent-hi nous permisos per al professorat major de 55 anys i assumptes propis.

Així mateix, es va fer èmfasi en l’adaptació dels temes negociats en l’Acord de Legislatura (7 de maig de 2024) entre el Consell i les organitzacions sindicals més representatives com és UGT, incloent-hi la implantació de la jornada laboral de 35 hores (amb l’horitzó posat en la jornada laboral de 32 hores i 4 dies de permanència en el centre educatiu), la regulació del teletreball en el sector docent, la reducció de la temporalitat en l’ocupació pública i la promoció professional del professorat mitjançant l’accés a cossos superiors i la inspecció educativa.

Un altre tema de gran importància és la necessitat d’una moratòria indefinida per al professorat tècnic d’FP. Es considera imprescindible aconseguir un acord que permeta que el professorat tècnic interí que no ha pogut integrar-se en el cos de Professors d’Ensenyament Secundari (PES) puga continuar prestant els seus serveis en les bosses actuals. Aquesta mesura és crucial per a evitar que molts professionals amb anys d’experiència es vegen en risc de perdre la seua ocupació quan finalitze el procés d’integració, la data de la qual límit és el 19 de gener de 2026.

UGT Ensenyament PV considera essencial desenvolupar la seua acció sindical “Centre a Centre”, interactuant amb el professorat, per a conéixer les seues necessitats i inquietuds i poder exigir els seus drets i canalitzar adequadament les seues peticions. Acabarem la recollida de signatures reclamant l’equiparació salarial (tot el professorat a l’A1) i la millora de les retribucions autonòmiques, per a presentar-les en acte i concentració pública reivindicativa davant la Conselleria d’Educació.

En conclusió, la jornada de treball d’UGT Ensenyament PV va servir com un espai d’anàlisi i planificació per a enfrontar els desafiaments del curs 2024-2025, en un context marcat per retallades, falta de previsió i decisions que posen en risc la qualitat de l’educació pública al País Valencià. Des d’UGT, es continuarà lluitant per un sistema educatiu just, inclusiu i de qualitat per a totes i tots.

Picture of UGT Servicios Públicos

UGT Servicios Públicos

UGT Servicios Públicos es una federación de UGT dedicada a defender los derechos e intereses de los trabajadores de los servicios públicos de España.