UGT defén l’acord d’interins i alerta del risc de desmantellar un model que ha donat 30 anys d’estabilitat educativa

El sindicat defén que l’actual sistema de substitucions i interinitats només necessita ajustos i no un canvi radical perillós y planteja, entre altres millores, la moratòria per al professorat d’FP, un pacte d’estabilitat per a majors de 45 anys i amb discapacitat

El sector d’Ensenyament d’UGT Serveis Públics del País Valencià defén l’actual sistema de substitucions i interinitats del professorat i advertix de la seua substitució per noves normatives com a decrets, ordes o resolucions administratives podria posar en risc una fórmula que ha demostrat la seua solidesa i efectivitat durant 30 anys i que contribuïx a mantindre la qualitat i estabilitat del sistema educatiu valencià, així com els drets del professorat interí. Per a UGT no és necessari un canvi radical, com pretén la Conselleria d’Educació, sinó, més aviat millores puntuals per a perfeccionar-ho.

El sindicat insistix que este model ha sigut clau per al desenvolupament de la reforma democràtica del sistema educatiu i la seua modificació podria posar en perill l’ús de milers de docents interins en la Comunitat Valenciana.

UGT planteja una sèrie de propostes per a millorar el sistema de substitucions i interinitats. En primer lloc, reitera la seua exigència d’una moratòria indefinida per al professorat tècnic de Formació Professional (FP). UGT exigix un acord urgent que garantisca els drets i la continuïtat laboral del professorat tècnic d’FP en les 19 especialitats afectades, especialment per a aquells amb titulació superior que podrien veure’s perjudicats per la integració.

A més, insta que els drets adquirits per estos professionals no es vegen compromesos en el procés d’integració, evitant que perden les seues ocupacions o vegen minvades les seues condicions laborals. A més, UGT planteja la negociació d’un pacte d’estabilitat per al professorat interí major de 45 anys amb l’objectiu que este col·lectiu puga continuar en els seus llocs fins a la jubilació, sense la incertesa que generen els processos de selecció actuals. Així mateix, el sindicat exigix el reconeixement del dret al pagament de les mensualitats de juliol i agost per al personal interí que haja treballat durant almenys 150 dies en el curs escolar. En el cas dels qui no aconseguisquen esta xifra, proposa que se’ls abone una part proporcional. Este dret ja és reconegut en comunitats com Euskadi, Madrid, Ceuta i Melilla.

«Es essencial que les modificacions proposades s’incorporen per a enfortir el nostre sistema educatiu i garantir condicions laborals dignes per a tots els docents”. “No acceptarem mesures que posen en què posen en risc el futur del professorat interí ni la qualitat de l’educació pública”, ha afirmat Maite Tarazona, secretaria del sector de Ensenytament de UGT Serveis Públics PV.

UGT també posa sobre la taula la necessitat de mantindre un sistema de borses de treball obertes de manera permanent, que permeta l’entrada contínua de nous professionals. A més, el sindicat rebutja l’adjudicació forçosa de places i proposa que el professorat interí puga desactivar la seua participació en determinades bosses o especialitats, evitant així situacions d’adjudicacions no desitjades. A més, UGT considera molt important assegurar la continuïtat del professorat substitut fins al 30 de juny, independentment que la docència directa haja finalitzat. Esta mesura és essencial per a tancar correctament el curs escolar i evitar cessaments els divendres, la qual cosa implica una pèrdua de cotització fins al dilluns següent. UGT demanda una major protecció laboral en estos casos i reclama que s’evite la suspensió de contractes i nomenaments durant els períodes no lectius.

Una altra de les demandes importants és el reconeixement del temps de vacacions no gaudides com a temps de servici prestat, tal com establix una recent sentència del Tribunal Suprem. UGT sol·licita que es regularitzen les situacions passades i que es garantisca la seua aplicació en el futur.

Quant a la planificació educativa, UGT proposa que les reduccions de jornada del professorat coincidisquen amb els trimestres escolars. D’esta manera, les substitucions podrien organitzar-se de forma més predictible, millorant la continuïtat educativa. A més, per a reduir la burocràcia, suggerix substituir el certificat mèdic d’aptitud per una declaració responsable per a facilitar l’accés als llocs de treball sense obstacles innecessaris.

Inclusió de professorat amb discapacitat

Finalment, UGT defén la implementació de mesures específiques per a assegurar la inclusió efectiva del professorat amb discapacitat. Entre estes mesures, proposa l’exempció d’adjudicacions forçoses i l’assignació d’una quota de nomenaments per a estos docents, permetent que treballen en centres adaptats i pròxims al seu lloc de residència.

El responsable d’Ensenyament Públic i FP, Francisco Javier González Zurita, ha alertat sobre el desmantellament d’un sistema que ha funcionat durant dècades i ha garantit l’estabilitat i els drets laborals” del professorat i ha afegit que les propostes plantejades “busquen assegurar estabilitat i justícia laboral en el sector educatiu”.

Per part seua, Maite Tarazona, secretària del Sector d’Ensenyament en UGT Serveis Públics PV, ha destacat que “és essencial que les modificacions proposades s’incorporen per a enfortir el nostre sistema educatiu i garantir condicions laborals dignes per a tots els docents”. “No acceptarem mesures que posen en què posen en risc el futur del professorat interí ni la qualitat de l’educació pública”, ha afegit.