UGT EXIGEIX LA RECUPERACIÓ DEL REQUISIT LINGÜÍSTIC DE VALENCIÀ I PLANS DE FORMACIÓ PER A LA SEUA ADQUISICIÓ


A conseqüència de l’aplicació de la Llei de Llibertat Educativa en les adjudicacions de difícil cobertura s’ha suprimit el requisit lingüístic de valencià per a accedir a les places de determinats cossos i especialitats docents. Concretament els cossos i les especialitats docents per a les quals s’eximeix del requisit del valencià són les que s’indiquen en la disposició derogatòria de la Llei 1/2024, de 27 de juny, de la Generalitat, sobre llibertat educativa, això és:

Aquesta organització de cossos i especialitats docents que eximeixen al seu professorat del requisit de valencià, presenta arbitrarietats tan curioses com que l’especialitat 254 INFORMATICA s’exigeix i en l’especialitat de 2B8 SISTEMES I APLICACIONS INFORMÀTIQUES, no. O per exemple que per a l’especialitat 211 ANGLÉS Professorat Ensenyament Secundari s’exigeix el requisit i no obstant això l’especialitat per a l’especialitat 411 ANGLÉS Professorat EOIs, no s’exigeix. Igual passa amb 401 ALEMANY, 408 FRANCÉS, i 412 ITALIÀ Professorat EOIs, que no s’exigeix el requisit de valencià i si s’exigeix, no obstant això, en les seues especialitats homologues de PES: 210 FRANCÉS, 212 ALEMANY, o 213 ITALIÀ.

UGT considera arbitrari i mancat de seguretat jurídica la modificació que per a les adjudicacions de difícil cobertura s’ha realitzat, en documents de treball, sense validesa jurídica, màximament tenint en compte que l’ORDRE 3/2020, de 6 de febrer, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es determina la competència lingüística necessària per a l’accés i l’exercici de la funció docent en el sistema educatiu valencià (DOGV Num. 8736 / 10.02.2020) i l’Ordre 35/2018, de 22 d’agost, de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual es regula la catalogació amb el requisit lingüístic de valencià de determinats llocs de treball docents en centres docents públics que imparteixen els ensenyaments de règim especial i altres ensenyaments (DOGV Num. 8368 / 24-08-20189), no han sigut derogades, ni modificades, ni adaptades a la nova llei.

Per tot això, des d’UGT Ensenyament País Valencià demanem que es revertisquen els canvis sobre l’exigència del requisit lingüístic del valencià, que s’han realitzat sense la cobertura normativa i reguladora necessària i suficient, triant, per exemple, aleatòriament les especialitats docents a les quals no se’ls aplicarà el requisit lingüístic exigible a tot el professorat valencià.

També des d’UGT Ensenyament País Valencià, exigim a la Conselleria d’Educació que reactive i pose en marxa les accions extraordinàries de formació que es van habilitar en cursos passats perquè tot el professorat puga obtindre el requisit lingüístic de valencià.