UGT vigilarà que Educació complisca de manera escrupolosa l’auto del TSJCV per a evitar l’agrupació forçosa de matèries

UGT celebra que l’alt tribunal haja ratificat la suspensió cautelar dels àmbits en primer de l’ESO després del recurs presentat

El sindicat demana a la conselleria que respecte l’autonomia dels centres i reforce la plantilla docent si és necessari

24.08.2022. UGT Serveis Públics del País Valencià celebra que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana haja ratificat la suspensió cautelar de l’obligatorietat i imposició generalitzada dels àmbits educatius en 1r de l’ESO a partir del curs 2023-2023 tal com el sindicat va sol·licitar en el recurs presentat contra el decret de la Conselleria d’Educació que recull l’agrupació forçosa de matèries.

Amb aquesta decisió judicial, en la qual es desestimen les al·legacions de la conselleria, es restableix el dret de l’alumnat a rebre una educació de qualitat, el dret del professorat a impartir les matèries de les quals és especialista i per a les quals està degudament qualificat i el propi dret dels centres educatius a la seua autonomia organitzativa i pedagògica. Tot el contrari de, com ocorre amb l’agrupació forçosa, on el mateix professor o professora havia d’impartir la seua matèria, és a dir, la matèria de la qual és especialista, i la resta de matèries que s’integraven en l’àmbit sense posseir la deguda qualificació.

Cal apuntar durant aquests últims cursos els àmbits educatius han sigut impartits normalment pel professorat interí, l’últim que arriba i s’incorpora al centre educatiu, perquè el professorat definitiu del centre rebutja la seua impartició i tria els grups i cursos superiors, que no tenen àmbits educatius.

Amb tot, i en atenció a la decisió judicial, no s’impedeix que els centres, el professorat i els equips docents que el consideren puguen organitzar voluntàriament la impartició de les seues matèries agrupades per àmbits de coneixement. Aquesta mesura no s’ha implantat en el 90% dels centres educatius que ho podien fer voluntàriament en 2n de l’ESO.

UGT adverteix que mantindrà vigilant per a garantir una correcta aplicació i execució de l’acte de suspensió del TSJCV i demanarà a Educació la negociació de la forma, les garanties necessàries perquè es respecte la decisió i la llibertat del professorat, els centres i les seues comunitats educatives, per a realitzar o no les agrupacions d’assignatures. Ha de respectar-se escrupolosament la decisió dels centres i incrementar-se la plantilla docent, si és necessari, amb reduccions de ràtio i desdoblaments dels grups.

És més, si cal garantir un professor o professora per matèria o assignatura en 1r de l’ESO, això suposarà necessàriament un increment de plantilla, on abans, amb un sol docent o una sola docent s’impartia un àmbit educatiu que tenia agrupades tres matèries. Cal apuntar que des del sindicat s’ha constatat que en els àmbits no estava garantida la codocència ja fora aquesta parcial o completa. Per tant, si un centre i els seus equips docents, claustre i comissió pedagògica, decideixen ara no realitzar l’agrupació de matèries per àmbits, on abans només era necessari una persona docent, ara seran necessaris tres persones docents.

UGT defensa que els àmbits siguen voluntaris i que s’organitzen amb bones condicions laborals (que no supose reducció de plantilla i es garantisca la codocència en tots els casos) per als qui decidisquen treballar d’aqueixa manera. Una postura que ha estat en concordança i unió amb la comunitat docent. Pese al rebuig unànime, la Conselleria d’Educació es va negar a negociar i ha optat per implantar i imposar per la força el model, que ara el TSJCV li censura i l’obliga a paralitzar.

UGT considera que enfront de l’autoritarisme i menyspreu a la voluntat de la comunitat educativa que adopta la Conselleria d’Educació en aquest tema, el TSJCV restitueix els drets de la mateixa i del professorat.

Cal recordar que des del sindicat, juntament amb la Plataforma de Docents “No als Àmbits Imposats”, hem desenvolupat, centre a centre una intensa campanya aquest curs per a explicar la nostra oposició a la imposició dels àmbits. Hem recollit i registrat davant la conselleria més de 3.500 signatures de docents afectats en temps rècord. A més, el sindicat va presentar, fa escasses setmanes, una altra queixa davant el Síndic de Greuges per a defensar els drets laborals dels docents, l’alumnat i el dels centres. Cal assenyalar que la comunitat educativa té dret a l’autonomia organitzativa i pedagògica, segons la llei, i l’alumnat, molt especialment, a rebre una educació de qualitat. UGT crida el professorat a mantindre la resistència i la mobilització enfront de l’autoritarisme de la Conselleria d’Educació.



AMBITOS25082022ConfirmadaCautelarisimaWEB2



 23082022 EP TSJCV mantiene cautelar

23082022 ValenciaPlaza TSJCV mantiene cautelar

23082022 ValenciaPlaza TSJCV cautelar noticiasrelacionadas
 
25082022 Provincias UGT recurso ambitos page 0001
24082022 INF UGT recurso ambitos
24052022 INF Educación se prepara2
25082022 INF UGT recurso ambitos page 0001
25082022 Lev EMV UGT recurso ambitos page 0001
25082022 Mediterráneo UGT recurso ambitos page 0001



26082022 INF Recurso UGT consecuencias page 0001

26082022 INF Recurso UGT consecuencias page 0002